Monday, February 9, 2009

Pakatan Ada Senjata SULIT di Perak..??

GEMPAR!!

Pakatan Rakyat Perak diberitakan akan mengganggu gugat persidangan Dewan Undangan Negeri apabila mula bersidang nanti.

Menurut maklumat sulit yang kami terima dari pimpinan PKR Selangor, ada perancangan untuk Pakatan Rakyat meneruskan usaha membubar DUN Negeri Perak sebaik sahaja sidang Dewan bermula.

Berikut adalah diantara langkah langkah yang akan wakil rakyat Pakatan Rakyat lakukan demi mencapai cita cita mereka untuk mengadakan Pilihanraya Kecil Dewan Undangan Negeri Perak;

  1. Apabila semua Ahli Dewan Undangan Negeri mengambil tempat, Speaker Dewan yang masih lagi wakil DAP akan menggunakan kuasanya sebagai Speaker untuk MENGHALANG tiga ADUN iaitu, Yb Behrang, Yb Changkat Jering dan Yb Jelapang daripada masuk ke dalam dewan. Walaupun SPR mengesahkan ketiga tiga mereka masih lagi ADUN, tetapi Speaker akan memberikan alasan keputusan mahkamah belum diputuskan dan sebagai Speaker Dewan beliau akan pastikan ketiga-tiga Yb yang menjadi Bebas ini tidak dapat masuk dewan.

  2. Ini akan menjadikan kedudukan bilangan dalam dewan sama rata iaitu 28 ADUN BN begitu juga 28 ADUN Pakatan Rakyat.

  3. Disini salah seorang ADUN Pakatan Rakyat akan membawa usul untuk membubarkan Dewan untuk menghalang kerajaan negeri Perak daripada diterajui oleh Barisan Nasional.

  4. Speaker Dewan akan mengarahkan agar keputusan dicapai melalui pengundian, sudah tentu nanti kedudukan bilangan undi akan menjadi 28 sama.

  5. Dalam keadaan ini, Speaker Dewan tidak ada pilihan selain daripada merujuk kepada beberapa peruntukan yang termaktub dalam Perundangan tubuh kerajaan negeri.

  6. Difahamkan bahawa Speaker boleh melakukan “toss coin” atau lambungan syiling sebagai pilihan terakhir untuk menentukan keputusan yang akan dicapai.

  7. Tidak mustahil sekiranya Pakatan Rakyat sanggup bergantung kepada nasib semata-mata, dan mengizinkan lambungan syiling dilaksanakan. Ini bukanlah sesuatu yang merugikan pihak mereka, malah boleh dikira menguntungkan. Masakan tidak? Bukankah pada hakikatnya Pakatan Rakyat sudah hilang kuasa memerintah…? Jadi dengan hanya mempertaruhkan lambungan syiling besar kemungkinan Nizar, Ngeh dan Nga akan mencapai cita cita mereka untuk bertarung dengan BN dalam Pilihanraya DUN Perak.., dimana selama seminggu ini mereka terlalu inginkan ianya berlaku, yakin dengan kemenangan bakal menjelma!

Apakah Dr Zambry akan mengalami nasib yang serupa dengan Nizar seandainya kemenangan sekali lagi memihak kepada Pakatan Rakyat?

Demikianlah antara langkah langkah sumbang yang bakal diatur oleh barisan ADUN Pakatan Rakyat yang ternyata jelas mahu membelakangkan rang undang undang yang semestinya mereka junjung sebagai rakyat memahami Rukun Negara!

Bermula dengan tindakan Nizar mohon MENDERHAKA kemudian diikuti dengan insiden biadap penyokong mereka menyerang kenderaan Raja Muda, berbaring pula ditengah jalan menghalang kenderaan Sultan dan memecah cermin kereta sewaktu demonstrasi di Masjid Ubaidiah minggu lepas, Pakatan Rakyat terus meroyan apabila Pengerusi DAP, Karpal Singh mahu menyaman Sultan Perak!

Kini giliran ADUN Pakatan Rakyat diberitakan mahu menghuru-harakan pula sidang Dewan Undangan Negeri Perak!

Siapakah dalang dibelakang semua tindakan rakus mereka ini? Siapakah yang menjadi penasihat keatas apa yang telah dan akan berlaku ini…??

Berbanyak terima kasih diucapkan kepada informer dari dalam PKR Selangor yang memberikan maklumat penting ini, samada akan berlaku atau pun tidak, sama-samalah kita tunggu…. Semoga penyokong penyokong dan ahli BN tidak terlalu gembira dengan keadaan di Perak sekarang ini.

42 comments:

Anonymous said...

tak akan berlaku sebab speaker tak boleh mengundi

ahmad kamal said...

apa cerita ni? pada masa itu speaker dari kalangan BN, sapa pula nak menghalang kemasukan 3 ADUN tersebut. Buat lain cerita la bang..

Medan Info Kita said...

dlm kes ini, speaker adalah seorg adun juga, boleh undi...

spt sahabat2 semua, saya juga memikirkan bila dewan mula, sepatutnya dah ada speaker yg baru... tapi kena ingat, betapa degilnya pakatan nie.., rumah mb pun tak mahu dikosongkan, tak mustahil kalu mereka nak buat kacau waktu dewan sidang semula..
apatah lagi secara TERANG2 mereka tak terima k'jaan BN yg baru ini!
jgn lupa pembangkang pernah buat kecoh waktu sidang dewan parlimen..

Anak Melayu said...

betul2.....speaker tak leh mengundi.......

Medan Info Kita said...

Ahmad Kamal..., tksh atas komen sdra.

saya nyatakan di posting saya, samada berlaku atau tidak, kita tunggu + lihat. Yg penting info ini dtg dari dlm PKR, kita siarkan agar BN lebih hati2..

Saya cukup yakin BN juga tak kan nak biarkan Pktn buat sesuka hati mereka.

Tapi kita harus ingat puak2 gila meroyan + spesis tak tau malu spt Pktn Rkyt Perak yg masih kata Nizar MB walaupun Sultan dah reject mereka sanggup jadi barua suruhan boss2 mereka.

Kita juga mesti melihat dari aspek nawaitu mereka, iaitu cuma mau dptkn persepsi rakyat, kekecohan sekiranya berlaku akan memberikan political mileage kpd mereka..

Sedingin Salju said...

Tuhan sentiasa bersama dengan orang yang benar encik. Banyakkan berdoa.

Anonymous said...

Nak bubarkan kena pekenan Sultan Perak, siapa yang nak jumpa Sultan Perak, muka tak malu tu ke ? SPR nak ke terima surat pembubaran Dewan Undangan Negri dari Speaker, ini memang cerita pelik, mungkin PKR dapat nasihat dari Kapal sing kot ?

Jeffry said...

harap2 BN ada perisai utk menangkis segala ancaman dr puak pakatan
sama2 kita berdoa...aminnn

Pejuang Bangsa said...

sy setuju dgn ahmad kamal ..speaker bukan dr pakatan lagi ,mesti la dr BN kerajaan yang diiktiraf oleh Sultan .

menurut sumber di perak ,anwar akan mengadakan roadshow utk menerangkan kepada rakyat ?? BN sy rasa perlu gerakkan ini juga melalui Dato Seri Zahid untuk membantu Datuk Zambry ..kalau perlu panggil Sdr Ezam bantu explain kepada rakyat Perak .Ingat PRK Bukit Gantang tidak lama lagi kita perlu siap sedia ..rakyat perak perlu penjelasan mengenai semua pergolakan politik di perak ini

Medan Info Kita said...

Pejuang Bangsa,

mmg la speaker dari bn bro, tapi
info kita terima, speaker dap itu nanti disuruh berkeras tak kan turun dari kerusinya..., mcm mane nizar tak kosongkan rumah mb, masuk nak pergi pej mb & masih mengaku mb!

mcm mane saya cerita tadi, mmg ada plan nak buat kecoh, mereka nak rakyat buat persepsi

Topengperak_Xinwugi® said...

Mengenang Sejarah
Sudah Ada MB Enggan Letak Jawatan Di Perak Sebelum Ini

DALAM mencari penyelesaian perang tempoyak di Perak hari ini bukan boleh dilakukan dengan cara menegakkan benang basah atau pun secara ‘keras kin’. Sebaik-baiknya ialah merujuk kepada perundangan, perlembagaan dan juga adat istiadat Melayu. Perisitwa atau kejadian lepas adalah paling afdal untuk dirujuk.

Semua pihak harus menyedari apa yang dilakukan Mohammad Nizar Jamaluddin dan Pakatan Rakyat mereka bukan tergilakan kepada jawatan MB yang dianggap sudah disamun secara penuh tektikal itu. Tetapi mereka hanya mahu menuntut keadilan. Itu saja.

Makanya penyeselaian secara berhemah dengan berpandukan kepada perlembagaan, kitab tatacara sesebuah negara. Jika perlembagaan sudah tidak dipakai, diletakkan di kaki dengan apa lagi hendak dijadikan panduan? Maka jadilah kita seperti haiwan; harimau, singa, ular tedong dan monyet. Mereka mana ada kitab tata cara hidup.

Mengenai pergolakan politik yang berlaku di Perak itu ada satu lagi versi atau cebisan sejarah lama boleh dijadikan panduan. Ianya dirasakan adil dan relevan kerana ia telah berlaku di negeri itu kira-kira 35 tahun lalu.

Kisah itu ialah mengenai apa yang menimpa ke atas bekas Menteri Besarnya, Tan Sri Mohamad Ghazali Jawi iaini bapak kepada Mohd Tajol Rosli pada tahun 1974. Apa yang berlaku ke atas Nizar hari ini senarionya sama walapun suasananya dan kondisinya berbeza.

Sultan Perak waktu itu, Sultan Idris Shah sudah tidak berkenan untuk melantik Ghazali Jawi untuk menjadi MB buat kali kedua (sambung selepas habis dua tahun). Bagaimana pun Ghazali tidak mahu melepaskan jawatan berkenaan dan kedegilan Ghazali itu menimbulkan masalah kepada Sultan Idris Shah.

Tindakan Ghazali itu menyebabkan Sultan tidak dapat berbuat apa-apa, kerana Perlembagaan Perak melarang baginda berbuat demikian. Apa yang menjadi alasan dan dipertikaikan Nizar kini itulah juga yang digunakan pakai oleh Ghazali untuk terus menjadi MB.

Pemuda Umno ketika itu memberi pandangan; “Sultan Perak mempunyai hak melantik dan berkenan seseorang memegang jawatan Menteri Besar, tetapi setelah dilantik dan diperkenankan, Sultan tidak ada hak mengikut Perlembagaan Negeri untuk memecat atau memerintahkan supaya meletakkan jawatan. Hak untuk memecat atau memerintahkan seseorang berhenti dari Menteri Besar, iala Presiden UMNO.”

Gara-gara keengganan Ghazali (foto) itu menyebabkan Sultan Idris murka dan bernazar baginda tidak akan mencukur janggut dan jambannya selagi Ghazali tidak berhenti menjadi MB.

Untuk beberapa ketika Sultan Idrsis tampil di khalayak dengan keadaan berjangut dan berjamban. Beliau benar-benar melaksanaan nazarnya, tidak mencukur janggut. Sehinggalah Ghazali Jawi berundur menjadi Menteri Besar baru baginda membersihkan mukanya.

Ghazali berhenti menjadi MB Perak bukan kerana kuasa sultan tetapi setelah beliau dinasihati oleh Presiden Umno ketika itu Hussein Onn menasihat agar Ghazali berbuat demikian. Atas nasihat Hussein Onn lah Ghazali membuat surat perletakan jawatan sebagai MB 1977.

Cuplikan kisah ini saya petik daripada buku biografi Tan Sri Ishak Tadin yang ditulis oleh penulis veteran Perak yang juga merupakan kawan rapat kepada Sultan Idrsis Shah, sdr Mokhtar Petah dan disedut daRI blog beliau;

Cuplikan itu seperti mana berikut:

DEWAN SANATE

Setelah tamat perkhidamatan di MAsir, Haji Mohd. Ghazali Jawi telah pulang ke tanah air dan dilantik sebagai ahli Dewan Sanat - senator. Dia telah memegang jawatan Menteri Muda Pembangunan Luar Bandar dan Setiausaha Agung UMNO.

Pada pilihan raya 1964 beliau telah menang merebut kerusi Dewan Rakyat (Kuala Kangsar) dan dilantik memegan jawatan Menteri Tanah dan Galian. Kemudian dia memegang jawatan Menteri Pertanian dan Perikanan.

Sultan Idris Shah telah tidak berkenan melantih Haji Ghazali Jawi sebagasi Menteri Besar Perak kerana pada masa dia memengang jawan Menteri Besar pertama, pada tahun 1960 dia telah ditangkap oleh polis atas tuduhan melakukan rasuah.

ARAB BERSATU

Kes Haji Ghazali itu digantung dengan kehendak Perdana Menteri. Dia telah dihantar ke Republik Arab Bersatu. Pada masa itu Sultan Idris Shah masih Raja Di Hilir Perak.
UMNO Negeri Perak telah menjadi dua golongan. Satu golongan di sebelah bekas Menteri Besar, Haji Kamaruddin dan memihak kepada Sultan Perak. Manakala pihak yang lain memihak kepada Haji Ghazali Jawi dan menentang Sultan Perak.

Kalangan UMNO yang menyebelahi Haji Kamaruddin Haji Mat isa, di antaranya anggota-anggota Pemuda UMNO negeri, Abu Bakar Ashaari dan Abdullah Haji Mohamad.

MENJADI PERUNDING

Mereka disebelah Haji Ghazali Jawi terdiri dari ahli-ahi Dewan Negeri Perak, di antaranya, Hisan Ibrahim, Shafie Mat Saman, Masu’ud bin Untoi dan Ismail Abdul Rauf, Dato’ Abdul Malik Ahmad, Dato’ Seri Haji Wan Mohamed bin Haji Wan Teh, Perdana Menteri, Tun Abdul Razak yang mahu krisis antara UMNO dengan Sultan Perak itu mencapai penyelesaian segera, Allahyarham telah menggunakan Ishak Tadin menjadi ‘perunding’ antara Saultan Idris dengan Haji Ghazali Jawi.

Ishak Tadin telah menggunakan kebijaksanaan dan diplomasinya memujuk Sultan Idris Shah. Pada satu malam beliau telah (berkata – MSO) kepada Baginda, bahawa Perdana Menteri, Tun Abdul Razak memohon Baginda melantik Haji Ghazali Jawi ke jawatan Menteri Besar dengan bersyarat, iaitu untuk selama dua tahun sahaja. Kemudian Baginda boleh melantik ahli Dewan Undangan Negeri yang lain sebagai Menteri Besar Perak.

MENGANGKAT SUMPAH
Sultan Idris yang yakin akan kejujuran Ishak Tadin sebagai pegawai tinggi kerajaan negeri, telah bersetuju dengan syarat itu dan baginda berkenan melantik Haji Ghazali Jawi untuk memegng jawatan Menteri Besar Perak.

Pada 4 September 1974, Haji Ghazali Jawi telah mengangkat sumpah memegang jawatan Menteri Besar, di hadapan Sultan Idris Shah, dalam Balai Rong, Istana Iskandariah, Bukit Chandan, Kuala Kangsar.

Dua hari kemudian, Sultan Idris Shah telah memanggil saya mengadap Baginda, di Istana Tambon, Ipoh. Dalam pertemuan saya dengan Baginda itu, saya telah memaklumkan kepada Baginda, bahawa dalam Perlembagaan negeri Perak tidak termaktub yang Sultan boleh melantik seseorang menjadi Menteri Besar selama dua tahun.

PARTI POLITIK

“ Kalau Tuanku melantik seseorang ahli Dewan Negeri Perak menjdi Menteri Besar, maka jawatan itu kekal kepada orang itu sehingga pilihan raya umum akan datang, iaitu kira-kira empat atau lima tahun,” kata saya kepada Baginda.

Saya melihat wajah baginda membayangkan perasaan sesal baginda melantik Haji Ghazali Jawi sebagai Menteri Besar Perak.

Kemudian saya memohon Baginda bersabar kerana untuk mengelakkan dari berlaku krisis antara parti politik yang memerintah dengan Istana. Baginda telah setuju.

MENYIMPAN JANGGUT

Setelah cukup tempoh dua tahun Haji Ghazali Jawi memegang jawatan Menteri Besar, dia tidak mengundurkan diri dari kerusinya. Sultan Idris Shah telah menimbulkan perkara itu dalam beberapa dari titah Baginda kepada orang ramai.

Haji Ghazali Jawi dan beberapa orang anggota UMNO Perak telah menyanggah titah Sultan Idris Shah dengan berkata, “Tidak ada dalam perlembagaan Negeri Perak Sultan melantik seorang ahli Dewan Undangan Negeri sebagai Menteri Besar selama dua tahun.”

Semenjak itu krisis antara UMNO dengan Sultan Idris Shah berlarutan, sehingga tahun 1977. Sultan Idris telah mengadakan nazar di Pulau Pangkor, iaitu selagi Haji Ghazali Jawi tidak meletakkan jawatannya, Baginda akan terus menyimpan janggut, jambang dan misai dan tidak akan menanda-tangani sebarang surat Majlis Mesyurat Kerajaan (EXCO) Negeri Perak.
BURUK SANGKA

Selama kira-kira dua tahun Sultan Idris Shah tidak bekerjasama dengan Menteri Besar dan tidak memperkenankan sebarang keputusan mesyuarat Exco Negeri Perak. Banyak rancangan kerajaan, terutama berhubungan dengan kelulusan dan pembangunan tanah menjadi tergendala.

Haji Ghazali Jawi terpaksa meninggalkan jawatannya kerana diberhentikan oleh Presiden UMNO – BN dan Perdana Menteri, Tun Hussein Onn pada tahun 1977. Sultan Idris Shah kemudiannya telah melantik Datok Sri Haji Wan Mohamed bin Haji Wan Teh, ahli Dewan Negeri (berunding dengan pihak ibu pejabat polis, di Kuala Lumpur mengenai kes tersebut. Kes itu telah diganntung atau dimansuhkan. Akhirnya Haji Ghazali Jawi telah meletakkan jawatan sebagai Menteri Besar Perak. Beliau lantik sebagai duta Persekutuan Tanah Melayu ke Republik Arab Bersatu, Masir.

Kata Mokhtar mereka yang tidak mengetahui catatan sejarah atau melupakan sejarah Negeri Perak menuduh Ir. Nizar Jamaluddin menderhaka kepada Sultan. Tetapi mereka yang peka dengan sejarah amat berhati-hati menuduH demikian, kerana ada kilat dan silaunya, ‘kata dulang paku sepih’.

Medan Info Kita said...

Anonymous said...

Nak bubarkan kena pekenan Sultan Perak, siapa yang nak jumpa Sultan Perak, muka tak malu tu ke ? SPR nak ke terima surat pembubaran Dewan Undangan Negri dari Speaker, ini memang cerita pelik, mungkin PKR dapat nasihat dari Kapal sing kot ?

MIK said;

selama nie pae yg tengah berlaku kat Perak, memang pelik.., pelik sgt!

Siapa dibelakang ini semua????

azani2073 said...

kah..kah..kah.Kalau Umno aku caya dia akan buat mcm saudara tulis dlm blog ni.tak pe la kita tgk.kalau bn boleh buat tak kan org lain tak boleh buat.

Medan Info Kita said...

Topengperak...,

cerita nie jauh berbeza la. Ghazali Jawi masih bersama BN yg layak tubuh kerajaan, dah tentu Sultan tak boleh menukar MB...

Dlm kes si Nizar nie, Pktn Rakyat dah tak layak tubuh k'jaan, mcm mane nak jadi MB, jadi Ketua Pembangkang boleh laa

Azizahns said...

topeng perak ... jangan lupa 1 FAKTA PENTING ... haji ghazali pada ketika itu adalah ahli umno yang mendapat undian majoriti. DAN bn ADALAH KERUSI YANG MAJORITI.
SANGAT BERBEZA DENGAN SITUASI NIZAR.

tapi nizar bukan daripada parti majoriti lagi.

pakatan rakyat 28 kerusi BN 31 kerusi. malahan pas sendiri adalah kerusi paling sedikit di perak.

kalau nak ikut undang-undang betul pas+dap+pkr bukanlah di bawah satu parti.

Jangan lupa fakta di atas.
BANYAK BEZANYA. jangan putar belit yeaop

Medan Info Kita said...

azani2073,

umno tak buat la mcm nie, masa perak jatuh ke tgn pakatan bulan mac 08 mana ade kecoh..?

di sgor tak kecoh..., di kedah pun tak kecoh

penggal nie aje, dah brape kali pakatan buat kecoh kat parlimen?

hanya mereka yg menjilat anwar saje akan sanggup dicucuk hidung buat kerja badut sarkis nie wahai azani2073.., azanie2073 jgn la jadi spesis nie plak

kecoh kat perak bermula bila nizar mohon derhaka, ramainya melayu hura hara depan masjid bagi pihak dap & sanggup menyerang kereta raja muda, rakan pakatan mereka nak saman sultan....

ade mata tengok la, ada akai pakai

Medan Info Kita said...

Azizahns,

tksh byk2 sbb sama sama sedarkan si topengperak nie

Anonymous said...

MIK said...
"Dlm kes si Nizar nie, Pktn Rakyat dah tak layak tubuh k'jaan, mcm mane nak jadi MB, jadi Ketua Pembangkang boleh laa."

Teman say..28 vs 28 (3 bebas)?!?!UMNO bergantung harap pada 3 bebas? teman orang lame perak umno rase tak patut kita amik orang ni.kita tak buleh cakap pakatan tak layak. depa buleh merintah kalau jailu dan jamai tu sangkut kes.haru biru jam tu kite.serabut kepale teman yob.elok bubor je dewan.dapat ler teman duit masyuk sikit kalau ada pilihanraye kecik.

yong kuale sepetang

G.K.NAN said...

Tak betul tu bro. Pertamanya, sidang DUN tak boleh dilaksanakan tanpa persetujuan Sultan. Kedua, Besok BN akan lantik Exco termasuk Speaker Dewan. Kemudian baru buat sidang DUN. Ketiganya, Kalau ya pun Speaker PR masih sah, mengikut undang2 DUN, Speaker TAK BOLEH mengundi. Maka BN tetap menang dengan kelebihan satu undi.

Medan Info Kita said...

G.K.Nan,

pls verify.., memang seorg Speaker tak boleh mengundi, TETAPI kalau Speaker juga adalah seorg wakil rakyat [ADUN] saya difahamkan dia boleh mengundi...

GAP KEMBALI said...

sebelum 16 september anwar membawa persepsi akan ada ahli parlimen BN lompat parti..

hari 16 september berlalu

demi menutup malu anwar membawa persepsi baru..KAMI TIDAK AKAN DEDAHKAN NAMA..PAKLAH SILA BUAT SIDANG TERGEMPAR..

paklah tak layan..anwar dok kecoh lagi...kami mahukan persidangan tergempar dewan rakyat..we hv enough number...kami mahu mengadap YDPA..

rupa nya anwar bermimpi..16september tidak menjadi..anwar memberikan satu persepsi demi menutup kemaluannya sendiri..dengan saiful anwar lari lintang pukang tak pandang kanan tak pandang kiri..

ha ha ha he he he..

cerita anwar dah macam nasib do re mi...puteri yang dicari ..alahai pompuan tua takde gigi yang sultan beri...

begitulah nasib pakar manipulasi,,tidak pernah sedar diri tuhan itu sedang memerhati..

perak dia buat drama minggu ini. bota lompat anwar gembira tak terperi..rupa-rupanya perancangan tuhan lebih hebat lagi...1 pergi 3 mari !

ayoyo..karpal sudah tidak tahan lagi...aku sudah kata ini cerita katak sudah meliwat sistem dmokrasi..

ayoyo maka anwar disuruhnya bertaubat lagi...

maka anwar mengatur strategi lagi..itu 3 orang kita kasi tutup pintu tak mau kasi MARI..

nanti kita senang lambung syiling dari poket sendiri..untung sabut dapat negeri kembali..

begitulah anwar bermain persepsi..

yagami said...

hmm...satu artikel yg menarik dari medan-info...
kepada yg membaca artikel ini, sila faham...seperti yg dikata oleh medan-info...perkara ini mungkin berlaku...
apabila disebut mungkin, bermakna ia boleh berlaku dan juga tidak...
sekiranya ia berlaku...kita harus bersedia...lebih2 lagi BN di Perak... ini adalah 'worst-case scenario' yg boleh terjadi di Perak.
krisis di Perak harus diselesaikan, tidak harus dikusutkan lagi...
sekiranya krisis ini berlanjutan, yg menjadi mangsa adalah rakyat Perak...sesuatu harus dilakukan.
"sediakan payung sebelum hujan"
diharapkan kebijaksanaan dan kewibawaan dr.zambry sebagai org berpendidikan tinggi akan ditunjukkan dlm menyelesaikan krisis di Perak ini..anggaplah ini ujian pertama bagi dr.zambry sebagai MB Perak yg baru...

Orang Jelai Batu Kurau said...

topeng perak....jgn lupa yg ni pulak yerrr....

Tiga Adun BN bakal keluar parti - MB Perak
Harakahdaily
Tue | Jan 27, 09 | 12:40:19 pm MYT

IPOH, 27 Jan (Hrkh)- Menteri Besar Perak Dato' Seri Mohammad Nizar Jamaluddin mendakwa tiga lagi Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Barisan Nasional BN) dijangka menyertai Pakatan Rakyat.

Beliau dilaporkan berkata perbincangan dengan ketiga-tiga Adun terbabit sedang berlangsung dengan Pakatan Rakyat. "Kita sedang berurusan. Perbincangan mengenainya sedang berjalan," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Rumah Terbuka Tahun Baru Cina anjuran DAP Perak di sini semalam.

Menurut agensi berita , Nizar ketika ditanya mengenai identiti Adun berkenaan, beliau berkata ketiga-tiga Adun berkenaan ialah dari UMNO. "Kami mengalualukan penyertaan mereka ke dalam Pakatan Rakyat
dan kami terbuka untuk menerima mereka," katanya.

Semalam, Adun kawasan Bota Datuk Nasaruddin Hashim dari BN mengumumkan menyertai Parti Keadilan Rakyat (KeaDILan) pada sidang akhbar di ibu pejabat PKR di Petaling Jaya. Dengan ini, kerajaan Pakatan Rakyat negeri Perak yang dianggota DAP, PAS dan PKR mempunyai 32 kerusi Dewan Undangan Negeri manakala BN 27 kerusi iaitu 26 UMNO dan satu MCA. -

Anonymous said...

Tak akan berlaku da, terutama buat masa ni.

Sebabnya adun pakatan hanya ada 27 orang sahaja, iaitu tolak adun bukit gantang!

zemi said...

siapa yg mula bermain api dlm kes perak ni ??? PADAN MUKA !!!! akhirnya api itu membakar dirinya

semakin hari nizar lembu semakin mendekatkan dirinya dgn KEMUNTING

pas sedang menggali liang lahat besar di perak utk mengkebumikan satu malaya punya pas...takpe2
teruskan,yg dapat laba kita lahhhhh

mazli sarung dan jonah ja yg belum dapat laba di selangor.....hi hi hi

sarjana oxford said...

kesian chegubard,baru nak mula projek kat perak,kantoi lagi

dulu nak mula dgn KDEB kat selangor pun kantoi juga

hi hi hi malang sungguh nasib mu bard.ingatkan kawin dgn anak sedara nuar boleh jadi seperti khairy,tapi hampehhhhhhhhhh

kau kena mandi 7 jenis bunga drp 7 gunung utk buang sial kau bard

husam musa pun kantoi juga projek balak kat selangor

Kumbang said...

Salam Bro,

Dalam kepala Anwar ligat nak kenakan orang.
Persoalannya bila mahu difikirkan tentang pembangunan.
melayan retorik Anwar saban minggu..
Penang macam tu juga..
Selangor macam tu juga...
kedah macam tu juga...
kelantan macam tu juga...

Malaysia macam tu juga?

azrin said...

penderhakaan yg sebenar adalah BN!!

Medan Info Kita said...

Anonymous said...
Tak akan berlaku da, terutama buat masa ni.

Sebabnya adun pakatan hanya ada 27 orang sahaja, iaitu tolak adun bukit gantang!

MIK said...

Bukit Gantang adalah Parlimen..

Lawyer Garang said...

what's so difficult?
tangkap aje nizar & ngeh put them into ISA for all the chaos n havoc unrest in perak..!

bila kira undi akan jadi 28 for bn 26 for pakatan rakyat

Anonymous said...

Tuan-2 dan puan-2 semua, kita tgk je sokongan di bkt gantang nnt, samaada rakyat mahukan BN atau sebaliknya.

aL-MaRBaWi said...

silap2 DUN Perak pun akan dibahagi dua agaknya, kalau speaker tu tak mahu turun jugak.

Lepas ni mungkin terjadi Perak (Pakatan Rakyat) ataupun Perak (Barisan Nasional).

Perak (PR) tak ada Sultan sebagai ketua negeri (gabenor agaknya!), Perak (BN) pula macam yang sebelum-sebelum ni...

Apa2 hal, semua orang tak kira apa parti sekalipun, sama-samalah kita berdoa kepada ALLAH SWT agar menunjukkan kebenaran. Yakinlah dengan kuasa ALLAH...

Pengkritik said...

susah apabila si jahil berbicara pasal sejarah

OTAI (Otak Tenang Akal Inovatif) said...

bro...

macam main bolasepak pulak gayeee nyeee

tapi speaker tak ada kuasa jatuhkan hukuman kepada adun yang belum dijatuhkan hukuman bersalah. maka speaker boleh disaman.

susah2 tuanku buat emergency saje dek macam kelantan dulu tahun 1974

Anonymous said...

Dia ni lah Perisik-Rakyat

1. dia akan collect mana mana article dan published dalam blog dia. Maknanya..dia ambik orang punya article la ..dan cari untung. Biasalah, dia ni bukan ada kerja lain pun..ni je la cara mengemis.. sebab tu iye iye sangat buat kerja ni.. setakat taruk dua tiga baris perkataan , pastu promote blog sendiri atas nama perjuangan.. Khak ptuih..cam selalu ko buat tu

2. ko kalau nak kenal dia
Kad Pengenalan: 750629035183 / A3157863
Nama :MOHD FAUZI BIN MOHD AZMI
Tahun Lahir :29 Jun 1975
Jantina :LELAKI
Lokaliti :104 / 31 / 02 / 022 - P/WANGSA BAIDURI 3
Daerah Mengundi :104 / 31 / 02 - SS 12
DUN :104 / 31 - SUBANG JAYA
Parlimen :104 - KELANA JAYA
Negeri :SELANGOR

ni lah dia .. orang yang takde kerja , asyik nak mengadu domba je.. korang tengok lah keangkuhan dia ni..puak puak dia pun sama juga

3. satu lagi, lupa pulak.. dia seorang yang aktif dalam beberapa mailing list, termasuk SABUL , mailing list lucah. DIa ni ingat orang tak tau , tapi memang dia suka glamer dan kaki tengok web lucah tu, sebab aku pun sama duk dalam tu..so dia tak leh nak tipu. SO, kalau dia kata perjuangan islam tu semua, suruh dia buang diri dia dulu dari mailing list tu..tapi nak buat camner ..dia pun kaki tengok tu .. tak caya korang cari je email dia poji2ya@gmail.com dalam mailing list tu

Anonymous said...

jahilnya apabila sesuka hati melabel org jahil.

lunas oh lunaih said...

aaaaaaaaaaaah lupakan PR..sekarang kita dah perintah perak.Kita boleh buat apa yg kita suka...
Projek boleh jalan macam biasa..harga DIRECT NEGO..baru untung lebih...haha
psssssssssssst janga bagi rakyat perak tau. kalau depa tau,susahlah kita nak belasah harta Perak.

hehe

CKT said...

Rasa2 speaker nti tentulah dari BN juga...

Harap2 BN xsalah pilih calun utk Bukit Gantang nti...mcm diKT.

Sedeey said...

he he he ... syok jugak baca komen komen bodoh yang tak berpijak di bumi nyata ni.

ingatlah semua wahai manusia....Allah bukan tak ingin memjatuhkan hukuman kepada orang zalaim...tetapi Allah melambatkan hukumanNya supaya org zalim itu akan terus menunjukkan kesombongan hingga melampau sepertimana yg terjadi kepada Firaun dan yang seangkatan dengannya.

dah dah lah dok mikir kelazatan dunia ni....dah mampus nanti tak kemana pun, ke tanah juga menjadi makanan cacing, harta yang bertimbun2 tak dpy nak merasuah malaikat di sana sebagaimana kamu dapat merasuah manusia di muka bumi ni, ingatlahhhhh.

Hanya Islam sahaja yg menjamin kesejahteraan anda, bukan BN & UMNO, sultan yg kamu sembah taat sekarang ni pun tak leh nak tolong kamu di sana sebab dia pun jadi habuan neraka Jahim...suruhkah dia bertaubat jgn minum arak dan makan duit haram lagi....dah tua nak mampus dah pun dia tu, bila nak tobat...

salam

Taminsari said...

Salam...

Sumber-sumber yang boleh di percayai..mereka ( PR ) akan melakukan apa sahaja untuk berkuasa semula???.
Wallahuallam.

Salam perjuangan.

Anonymous said...

Mengikut Perlembagaan Perak, MB Perak yg sah masih YB DS Nizar, sekalipun PKR tiada majoriti DUN tidak bermakna ianya MB yg tidak sah!

Tindakan DYMM Sultan Perak tidak memperkenan pembubaran DUN adalah kecenderungan kepartisan dan campurtgn istana yg silap. ADUN yg melompat parti adalah individu tanpa prinsip (mungkin juga KORUP!)dan tidak wajar dijemput/panggil ke Istana melainkan kita juga tiada prinsip, then you are in the same boat.

Melantik YB Pangkor pada waktu MB sah masih ada adalah kesalahan bertindan.

Dan apabila kes dibawa ke Mahkamah, penilaian dan ketetapan bakal dibuat mengikut apa yg termaktub dlm Perlembagaan Tubuh Sesebuah Negeri atau Negara.

Nota: Kita kena cukup bijak dan boleh bezakan betul dan benar, salah dan palsu.

Al-Harun said...

oh kalau org umno lompat ke pkr ia nya bermoral ker?? atau kau yang x tau bezakan antara betul dan salah..
emm..