Monday, February 14, 2011

FUCK You Tengku Zafrul..!!!

Ketua Pegawai Eksekutif Maybank Invesment, Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz dilaporkan mengkritik perlantikan Tan Sri Isa samad sebagai Pengerusi Felda yang baru.

Menurut beliau perlantikan Isa Samad mendapat maklum balas yang tidak menyenangkan daripada pasaran. Zafrul turut mendakwa bahawa perlantikan Isa memberi “wrong signal” kepada pasaran.

Kini Zafrul sebagai CEO Mayban Investment Holding, sebuah syarikat kerajaan dan dilantik oleh YAB Perdana Menteri kita, Datuk Seri Najib adalah tidak wajar sama sekali…., apatah lagi mempersoalkan keputusan kerajaan secara terbuka dan tidak mengikut saluran-saluran tertentu.

Zafrul tidak layak mempertikaikan kredebiliti Tan Sri Isa kerana latar belakan beliau sendiri penuh tanda tanya dan skandal yang tidak terjawab. Layakkah Zafrul kekal sebagai CEO sebuah sayap pelaburan bank terbesar di Malaysia jika beliau membuat beberapa tindakan korporat yang meragukan sejak zaman Abdullah Ahmad Badawi.

Sesiapa yang masih ingat isu penggabungan ECM LIbra dengan Avenue Capital dan menyaksikan syarikat kecil milik beberapa tokoh koporat yang rapat dengan Khairy Jamaluddin dan Kalimullah telah menelan syarikat GLC Avenue Capital. Zafrul sebagai Managing Director Avenue ketika itu dikatakan turut memainkan peranan penting dalam merealisasikan “perompakan korporat” ini. (lihat arkib lama Mykmu untuk memahami isu Avenue-ECM ini: http://arkib.mykmu.net/modules.php?name=News&file=article&sid=5147)

Beliau meninggalkan Avenue dan kemudiannya menyertai Citibank. Penyertaan di Citibank dilihat sebagai tempoh senggang dari kontroversi dunia korporat tempatan. Dakwaan sandiwara ini mungkin ada benar kerana beberapa ketika kemudian beliau dilantik sebagai CEO Tune Money sebuah lagi syarikat yang ada kena mengena dengan Tony Frenandez, Kalimullah dan juga dikatankan Khairy Jamaluddin. Ramai yang melihat perlantikan ini sebagai membalas jasa Zafrul ketika usaha ECM mengambil alih Avenue dahulu.

Dalam pertikaian penjualan EON Cap Berhad kepada Hong Leong, Nama Zafrul turut disebut dan disapina oleh pelabur Hong Kong yang menyaman beberapa Pengarah EON Cap.

Jika dilihat rekod perkhidmatan Zafrul yang agak mencurigakan ini, wajarkah beliau mengetuai sebuah cabang perlaburan bank terkemuka Malaysia?

Sumber bahan berita

“Siapakah anda wahai Zafrul, nak persoalkan kredibiliti Tan Sri Samad…? ".

Terbukti Isa Samad sudah ada jasa dan budi bakti kepada rakyat marhaen terutamanya di Negeri Sembilan selama berpuluh tahun tidak kira apa fahaman agama dan darah keturunannya…, kini beliau membantu kerajaan untuk mempertahankan FELDA daripada dirobek dan diracuni pemikiran mereka oleh juak juak murahan PAS! Buktinya, sila klik sini.

1 comment:

Anonymous said...

tengku zakar ...