Saturday, February 12, 2011

Panaass Kisah Student Mesir..!! Mahu Tonton Wajah Sebenar Arfah Mawaddah..??

Setelah Blog Medan Info Kita dedahkan kisah seorang pelajar yang selamat dibawa pulang dari Mesir bernama Arfah Mawaddah, pelbagai reaksi yang diberikan oleh pembaca pembaca blog ini... Klik sini.

Hampir keseluruhannya melahirkan rasa kecewa dengan sikap pelajar yang bernama Arfah Mawaddah ini. Anak muda bakal graduan dari sebuah uni berpusat di negara yang sedang bergolak tahap keselamatan negaranya itu dilabelkan sebagai satu produk ciptaan juak juak murahan Pakatan, lebih tepat dikatakan, Arfah tidak mustahil mewarisi jawatan jawatan yang akan dikosongkan oleh Dr Halimah, atau Dr Siti Mariah, atau pun Dr Lo'loq....

Pendirian Arfah Mawaddah yang tidak sedikitpun..., tiada sekelumit pun mahu mengucapkan rasa terima kasih kepada pimpinan kerajaan YAB Datuk Seri Najib memperlihatkan potensi anak muda ini membarisi kepimpinan yang tidak sefahaman dengan kerajaan...

Tidak ada syarat yang kerajaan tetapkan untuk mana mana pelajar pelajar menaiki pesawat ihsan yang disediakan untuk membawa mereka pulang, apatah lagi mahukan sebarang ucapan terima kasih...

Tetapi sebagai seorang insan biasa yang dididik dengan sivik dan adat ketimuran beradab..., menjadi kebiasaan kita untuk sebut perkataan "terima kasih" keatas apa jua pemberian yang kita terima.. sebagai contoh, orang sajikan makanan, biar pun tugas sebagai pelayan restorang bergaji RM500, kita akan ucapkan terima kasih....

Yang menjadi agak unik disini, Arfah Mawaddah membariskan seramai 7 pihak untuk beliau rakamkan ucapan terima kasih. PMRAM sebuah persatuan yang sebenarnya tidak memainkan sebarang peranan dalam keadaan kecemasan sewaktu kami terkandas di Cairo telah menjadi salah satu pihak yang menerima ucapan terima kasih daripada Arfah Mawaddah...

Sekiranya mahu diulas, diselongkar..., beberapa wakil PMRAM sebenarnya menjadi duri dalam daging cuba sabotaj kerja kerja beberapa sukarelawan Kelab Putera 1 Malaysia yang bertungkus lumus dalam proses membawa keluar pelajar pelajar dari Cairo International Airport ke Jeddah selama beberapa hari kami disana! Klik sini

Sehubungan dengan posting mengenai kisah Arfah Mawaddah, Blog Medan Info Kita menerima satu kiriman email dari seseorang yang mendakwa dirinya salah seorang pelajar dari Mesir yang mengenali Arfah. Pengirim email itu sangat kecewa dengan sikap Arfah yang jelas tidak menghargai usaha usaha murni pihak kerajaan menyelamatkan lebih 10,000 pelajar keluar dari bumi Mesir. Beliau berjanji akan mengirimkan foto Arfah Mawaddah petang esok untuk disiarkan melalui Blog Medan Info Kita.

23 comments:

Anonymous said...

patut kerajaan bersetuju dengan bloger2 yang mahu penuntut penyokong PAS ni tak usah dilayan ,, biar dik dimeser je,,kalu dia orang nak balik pun biar puak2 PAS yang pegi ambil, kerajaan patut dahulukan kepada penyokong kerajaan biar dia orang reti bahasa sikit. manisia dok sedor diri...

Mohd said...

Arfah Mawaddah ini sedang belajar kursus apa?
Pergi dgn duit sendiri atau dgn Biasiswa Kerajaan Persekutuan?
Kalau pergi dgn biasiswa Kerajaan Persekutuan, hentikan biasiswanya dgn serta merta. Biar dia minta bantuan dari Kerajaan Kelantan atau parti PAS shj.
Janagan dok tolong anjing tersepit!

Anonymous said...

babi betina peliharaan pas munafik ini akan melahirkan ramai anak2 babi.
kenapa babi2 pas ini tak diasingkam kapalterbang semasa dibawa balik.
jika satu kapalterbang itu hanya babi2 pas yang naik...kemungkinan kapalterbang tersebut akan terhempas dilautan hindi.
kurang sikitlah anak2 babi peliharaan pas.

Anonymous said...

Gua suspek la sama lu org. Pua chu kang dah kena telanjang, cikgu mala pun dah murung kna telannjang.. ni bakal sorang lagi nak kna telanjang.. hehehehe.. Dasyaaatt..Dasyaatt la korang.

Anonymous said...

Juak2 PAS yang seperti ini walaupun kononnya bepegang kpd ajaran ISLAM tetapi hakikatnya mereka telah jauh menyimpang dari ajaran sebenar ISLAM yang sebenar.

Mereka lebih memuliakan ajaran Politik yang mempergunakan ISLAM demi kepentingan kepartisan.

Diriwayatkan oleh Imam al-Bukhari dengan sanad yang sahih dalam al-Adab al-Mufrad, ayat 218.
sabda Rasulullah s.a.w
"Tidaklah berterima kasih kepada Allah sesiapa yang tidak berterima kasih kepada manusia!”

Juak2 PAS sebegini sepatunya BERTAUBAT.

Wallahhualam......

Anonymous said...

sokong pendirian arfah mawaddah. Tidak goncang pendirian dgn sumbangan yang tidak ikhlas BN. Anda adalah seorang yang hebat . Biar terduduk BN kali ini tak boleh menggunakan duit supaya org menyokong BN. Syabas Arfah Mawaddah.

Anonymous said...

ok bro kalo boleh semua blog pro BN paparjer muka budak ni ... memang S...

Anonymous said...

Kenapa perlu berterima kasih ? Itu adalah tanggungjawab kerajaan yang dipilih melalui pilihanraya.

Anonymous said...

tempeleng je bdak mcm tuuu.....

kecik2 tak nak mampos dah besar tak tau beterima kasih.....

aku ni study obesea 15thn dulu di UK tauu...

mara yg sponser, sampai hari ni aku cukup bershukur dan berterima kasih sebab kjaan antar aku belaja obesea...

tak dak sbb aku nak marah kat kjaan.... hidup umno, hidup krajaan islam.

OneXora said...

jika ada facebook, boleh je add dia wat kawan...

http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=100000195526760&sk=info

nilah org tak mau berterima kasih...

Jeffry said...

YG AKU TAK TAHAN TU BILE TENGOK DR HALIMAH ALI DGN SPEK ITAM SENGIH MCM KERANG BUSOK BERDIRI KAT AIRPORT DGN MUKE TAK TAU MALU SELAMBER GONJOL JEK..PERGHHH!!

Anonymous said...

cukai atas rakyat adalah hak kerajaan yang memerintah.itu pun jd hak kerajaan nak tolong ke tak.bukannya kerajaan dapat dari tabung derma 'jihad' ceramah pun.kerajaan ada usaha nak generate hasil sendiri.klo mampu pg mesir sepatutnya mampu la nak balik ke malaysia.x mampu study je kat malaysia.x pun pg je la indonesia...

Anonymous said...

budak ni letak gambar mak bapak dia kat facebook ker? atau mmg muka dia yg dah tua tu?... takut ker.. takkan tak ada bijik kot

Anonymous said...

mindanya dah ditanam dengan ajaran agar setiap tindakan menentang kerajaan itu adalah jihad, sebab itu dia tak dapat berfikir mana yang betul dan mana yang salah walaupun belajar tinggi, banyak lagi orang cam ni kat malaysia yang kata pas saja betul...hampeh.

Pemuda TG said...

Bro Jeffry,
Si Halimah jonggang tu menumpang mangkuk je....kunun dia le yg sambut kepulangan...bagi duit berkoyan-koyan...
Haprak....

Sudir said...

Kepada yang cakap tak perlu terima kasih tu.. Aku rasa haiwan pun akan berterima kasih kalau ditolong..

OneXora said...

inilah org nye.. jom kita terjah blog dia..

http://www.arfahmawaddah.blogspot.com
kita bg nasihat kat shoutbox..

OneXora said...

inilah org nye.. jom kita terjah blog dia..

http://www.arfahmawaddah.blogspot.com
kita bg nasihat kat shoutbox..

Anonymous said...

tak pe la dia tak nak berterima kasih pn..yang penting Allah maha mengetahui apa yang kerajaan telah buat..semoga Allah juga membuka pintu hati Arfah Mawaddah tersebut..amin..

Anonymous said...

mungkin dari kecik dah minum air selipar pak nik..:-(

Anonymous said...

komen2 semua menggunakan perkataan yang kurang adab... orang2 seperti ini layak ke nak tegur orang lain untuk jadi seorang yang beradab?? fikirlah.. kalau la budak arfah mawaddah ni salah, tegur secara berhemah.. bukan menggunakan ayat yang kurang sopan seperti ini.. Rasulullah xajar menggunakan cara teguran seperti ini... dan xperlu rasanya nak aibkan sampai tahap mcm ni.. ingatlah, bila kita bukak aibkan orang, InsyaAllah Allah sendiri yang akan bukak aib kita.. malah lebih teruk.. sama2 muhasabah....

Anonymous said...

memang la keje gomen nak tolong...tapi kalo kite dah terima bantuan, tak kire la dari sape pon, ape la salahnye ucap terime kasih. kan ke bahase tu menunjukkan bangse? apetah lagi AGAMA yg dipegang. kalo org kafir hulur pape pon, WAJIB kite ucap terima kasih untuk berbahasa, ni pulak la sesame ISLAM. ini bukan pasal cerite politik, tapi memandangkan minah ni seagama, takke malu kat bangse lain yg menengoknye? tang mana yg nak dijadikan contoh kat depa tu semua? belajo kemain tinggi, jauh plak tu..takkan la bab tu pon tak reti kot.

Anonymous said...

SALAM..

JELAS TERBUKTI DI SINI BAHAWASANYA ADA PIHAK YANG MENGHARAPKAN UCAPAN TERIMA KASIH DARIPADA SATU PIHAK YANG LAIN. FIKIRKAN KEMBALI. SETIAP PERTOLONGAN ITU ADA BALASANNYA YANG TERSENDIRI DARIPADA ALLAH S.W.T. MALAH SEKIRANYA PERTOLONGAN YANG DIHULURKAN ITU TURUT BERSAMA2 DENGAN KEIKHLASAN DAN PENUH KETAQWAAN, SUDAH PASTI GANJARANNYA BERTAMBAH2, INSYAALLAH.

TETAPI BILA PERTOLONGAN TIDAK BERSAMA2 SIFAT2 DI ATAS, MAKA TIDAKLAH MUSTAHIL UNTUK BERPERANGAI SEPERTI MENGHARAP2 UCAPAN TERIMA KASIH. HANYA MEREKA2 YANG TIDAK ADA SIFAT IKHLAS SAHAJA YANG PASTINYA BERBUAT DEMIKIAN.

PIHAK YANG MENOLONG OK JA, TAPI PIHAK LAIN NI JA YANG DOK BUAT KALUT. APA LA.