Thursday, October 20, 2011

TERBONGKAAR..!! Blog MIK DEDAHKAN Perihal Yb Exco Selangor..., Mari Kita Lihat Siapa Yang Kenaaa....!

WAJIB SEBARKAN KEPADA PENGUNDI DI SELANGOR

Isu kenaikkan elaun Ahli Parlimen yang dicadangkan YAB Perdana Menteri Datuk Sri Najib mendapat tentangan hangat Anwar dan kuncu kuncunya untuk menunjukkan bahawa kunuunnya mereka ini lebih mementingkan keperitan kehidupan rakyat.

Perdana Menteri dalam ucapan belanjawan mengatakan bahawa kerajaan bercadang mengkaji semula elaun dan kemudahan Ahli Parlimen kerana menyedari tanggungjawab, tugas serta beban kerja mereka semakin bertambah.

Cadangan tersebut mendapat bantahan daripada pembangkang yang mengeluarkan kenyataan bahawa mereka menolak cadangan tersebut. Sebenarnya pembangkang bersikap hipokrit dan ketandusan isu serta terdesak untuk menagih simpati rakyat...

Merujuk kepada keputusan kerajaan negeri Selangor didalam mesyuarat Dewan Negeri Selangor yang ke-12, penggal keempat mesyuarat pertama pada 31 Mac lalu ada menyebut mengenai kenaikan elaun ADUN negeri tersebut daripada RM4,112.79 kepada RM6,000.

Mari kita jenguk sebentar, dibawah ini adalah handsard didalam Dewan DUN Selangor; sila double click pada imej jika bacaannya kurang jelas.

Ini secara jelas menunjukkan bahawa pembangkang sebenarnya hipokrit dalam apa jua keputusan yang dibuat oleh kerajaan Barisan Nasional. Bagi mereka keputusan kerajaan BN tidak akan memberi keuntungan kepada rakyat tetapi memberi keuntungan kepada diri sendiri.

Ini adalah bukti sikap hipokrit pembangkang hasil asuhan Anwar Ibrahim yang bercita-cita menjadi Perdana Menteri Malaysia. Exco Selangor pada 25 Mac 2011 telah bersetuju untuk menaikkan elaun saraan kepada setiap Adun Negeri Selangor. Kenaikkan bermula pada 1.1.2011 dan ini bermakna bayaran dibuat secara "back dated".

Jumlah keseluruhan peruntukan yang diperlukan disebabkan kenaikkan elaun tersebut adalah sebanyak RM 1,187.20. Cadangan ini telah dibuat oleh Exco YB Rodziah yang mewakili barisan Exco Selangor. Cadangan beliau telah disokong oleh seorang lagi Exco iaitu YB Dr Halimah Ali

Menteri Besar kuda tunggangan DAP beranggapan bahawa ianya sesuai kerana memandangkan keadaan ekonomi dan tugas-tugas yang diberikan dan walaupun beranggapan jumlah tersebut agak kecil jika dibanding dengan Singapura dan beberapa negara yang lain.

Apa yang dikesalkan adalah sikap cepat melatah kerajaan BN dalam menjawap segala isu yang dibangkitkan oleh pembangkang. Penasihat Perdana Menteri perlu membuat lebih ulang kaji dalam setiap isu. Ruginya BN dalam isu ini adalah apabila mereka menarik balik cadangan tersebut tanpa perbahasan dan rakyat secara automatik melihat pembangkang telah berjaya memperbodohkan kepimpinan Perdana Menteri. Siapa yang rugi?

Sikap hipokrit pembangkang bukan sekadar menipu rakyat tetapi mereka pandai berlakon dalam mendapatkan simpati rakyat. Adakah layak pemimpin-pemimpin bersikap hipokrit seperti ini terus diangkat sebagai pemimpin? Lu Fikir La Sendiri....!!

8 comments:

Anonymous said...

ini bukan hipokrit.. tapi munafik!

C L J said...

Hipokrit tu istilah bahasa; sedap lagi didengar.
Kalau guna istilah ugama jadi ???

BUKAN MUNAFIK KA ???

Aduh.... tak sedap dengar lah ....

Anonymous said...

alamak blog pencacai pulak.......

Anonymous said...

toksah pusing2 lagi..

ini memang sahih MUNAFIK!!!

Anonymous said...

Parlimen mana layak nak terima kenaikan elaun sebab selama 14 tahun Belanjawan (Bajet) yang dibentangkan asyik defisit. Berbelanja melebihi pendapatan. Sudahlah tu banyak projek-projek untuk rakyat sama ada terbengkalai atau perlu dirombak semula.

Selangor lain, mereka layak menerima kenaikan gaji memandangkan pendapatan dan perbelanjaan negeri Selangor adalah seimbang walaupun Selangor memberikan kemudahan kepada rakyat sebagai contoh 20m3 air percuma setiap bulan untuk rumah. Malah mereka berjaya mewujudkan rezab simpanan negeri pada tahap yang membanggakan iaitu lebih RM 1 billion.

Kalau MP-MP terima kenaikan elaun, mereka tak tahu kesusahan rakyat. Jika aku jadi PM, elaun makan MP-MP tu di Parlimen aku tarik balik, mereka cuma layak diberi kupon makan menu 1 Malaysia je selama Parlimen bersidang. Barulah dikatakan kepimpinan melalui tauladan.

Anonymous said...

Hipokrit ??? Munafik ???.... Sape sbenarnya golongan ini ??? Lu pikirla sendri bro

Anonymous said...

kalau jadi munafik kena bagi taufik..

Anonymous said...

kalau dah munafik bagilah taufik...