Monday, December 24, 2012

Sampai Kiamat Pun Pimpinan DAP Tak Akan Hormati Raja Raja Melayu....

Pengerusi DAP, Karpal Singh tanpa berselindung dan dolak dalik telah mempertikaikan tindakan dua orang pemimpin kanan DAP menerima darjah kebesaran yang dianugerahkan oleh Sultan DYMM Sultan Selangor dan DYMM Sultan Perak.

Berikutan itu kedua-dua pemimpin DAP yang dimaksudkan itu ialah Speaker DUN Selangor, Datuk Teng Chang Khim dan pemimpin DAP Perak, Datuk Ngeh Koo Ham dikatakan telah diarah untuk memulangkan kembali gelaran kebesaran yang diterima itu.

Penganugerahan gelaran Datuk kepada Speaker DUN Selangor itu adalah hasil cadangan Menteri Besar, Khalid Ibrahim manakala Ngeh Koo Ham pula menerima anugerah tersebut pada 2008 selepas diajukan saranan oleh Menteri Besar Perak ketika itu, Datuk Seri Nizar Jamaluddin.

Jelas sekali DYMM Sultan Selangor dan DYMM Sultan Perak sentiasa ikhlas dan tidak memilih bulu dalam memperkenankan penganugerahan gelaran darjah kebesaran kepada sesiapa sahaja yang difikirkan layak sebagai tanda penghargaan.

Pun begitu, sekiranya seseorang individu atas kapasiti peribadinya sendiri menolak penganugerahan darjah kebesaran itu atas sebab-sebab tertentu, ianya tidakpun menjadi isu pun jika itu kehendaknya.

Bagaimanapun dalam banyak-banyak parti politik di negara ini, hanya DAP sahaja yang satu-satunya menetapkan dasar larangan kepada anggota partinya daripada menerima sebarang anugerah kebesaran dari Raja-Raja Melayu.

Sedangkan lain-lain pemimpin parti politik agak berbesar hati dan berasa bangga apabila menerima pengiktirafan dan penghargaan sedemikian.

DAP seperti sengaja mahu menonjolkan keangkuhan dan kebiadapan mereka. Dari situ pun sudah nampak belang-belang rasis DAP.

Ia juga sebenarnya satu perbuatan yang sengaja menghina dan memperlekehkan kedudukan Raja-Raja Melayu sebagai ketua pemerintah di negeri-negeri Melayu.

Kononnya dasar larangan tersebut bertujuan untuk menjamin ketelusan sebenarnya hanyalah retorik kosong untuk menyembunyikan sikap rasis yang telah lama menjadi budaya DAP.

5 comments:

zgmail said...

puak2 beruk ni adalah spesis pendatang yang paling sial!

dol.mat said...

cina dap mana nak tau hormat orang dah mmg bangsa kurang hajar

amira fatin.. said...

JAWATAN DALAM PARTI PUN JAWATAN ORANG MELAYU PUN TAK ADA JANGAN MIMPILAH BANGSA DIA NAK HORMAT ORANG MELAYU

Anonymous said...

kera sial tamak haloba yg tidak pernah bersyukur kpd tuan tanah, lalu disumpah, maka satu masa nanti roh dan semangat tanah tidak membenarkan kera2 laknatullah ini untuk memijak bumi, tiap kali kera2 terkutuk memijak tanah mereka akan rasa terbakar teramat sngt...kun faya kun!...amin3x ya rabbul alamin.

merbah desa sgt said...

karpal singh sebenarnya tak mahu guna SISTEM BERAJA.dia nakkan SISTEM PRESIDEN dimana sistem presiden bolih ditukar ganti.dari presiden MELAYU kepada presiden BUKAN MELAYU seperti NEGARA SINGAPURA.