Tuesday, January 22, 2013

Hinanya Majlis Syura PAS Di Mata DAP

Pengerusi DAP Pusat, Karpal Singh tanpa berselindung meneruskan asakannya kali ini dengan nada 'merayu' menuntut PAS supaya menarik balik keputusan Majlis Syura Ulama parti itu untuk menghalang penggunaan kalimah Allah oleh bukan Islam khususnya dalam Bible versi Bahasa Melayu.

Bunyinya seperti mendayu-dayu memujuk, tapi ramai yang faham itu hanya isyarat bernada 'lembut' yang jelas kehendaknya. Suka atau tidak, PAS terhimpit antara memartabatkan pendirian rasmi Majlis Syura ataupun mendahulukan kepentingan politiknya dalam PR.

Sebelumnya Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali telah tampil dengan kenyataan tegas bahawa pakatan pembangkang, PR tetap kekal dengan keputusan Majlis Pimpinan Tetinggi PR pada 8 Januari 2013 yang membenarkan penganut Kristian menggunakan kalimah Allah s.w.t dalam kitab Bible.

"Kami terikat dengan dasar-dasar Pakatan Rakyat yang telah dibincangkan semasa mesyuarat. Dan kerana terikat kepada dasar-dasar itu, kami akan berpegang kepada keputusan itu. Majlis Syura (Pas) tidak berkaitan dengannya," kata Azmin dalam sidang akhbar di ibu pejabat PKR pada 17 Januari lepas.

Demikian hinanya kedudukan Majlis Syura Ulama PAS di mata PKR, sedangkan sebagai rakan sepakatan sepatutnya PKR dan DAP perlu belajar menghormati rakan sendiri sekalipun mereka sudah masak sangat dengan sikap lalang PAS yang kerap berubah pendirian mengikut kehendak politik kepartian.

Jika dilihat dari segi struktur organisasi PAS, kedudukan Majlis Syura adalah yang tertinggi dalam parti berlabel Islam itu. Seandainya PAS mendominasi pengaruh dan kedudukannya dalam PR, tentunya desakan mendayu dari DAP dan kenyataan tegas yang memperlekehkan taraf Majlis Syura oleh PKR tidak akan timbul.

Tapi disebabkan kedudukan PAS dalam PR sekarang hanyalah setaraf balaci yang terdesak mahu mencapai angan-angan untuk sama-sama ke Putrajaya bersama PR, maka senanglah DAP dan PKR memanfaatkannya untuk kepentingan mereka.

Lagipun Karpal Singh dan Azmin Ali yang diketahui ramai adalah suara rasmi PR dalam isu-isu sensitif, kedua-duanya amat faham benar selagi PAS kekal bersama PR, mahu tidak mahu PAS perlu menurut keputusan muktamad yang telah lama dipersetujui.

Kalau PAS benar-benar jantan dan bermaruah, sudah lama mereka tinggalkan PR dan tidaklah termalu sendiri dengan pendirian flip flop Mursyidul Am dan Presiden PAS sekejap patuh kehendak PR dan kemudiannya bila teruk dikecam khalayak barulah menyerahkan keputusan selanjutnya kepada Majlis Syura pula.

Antara kemahuan politiknya utk kekal dengan PR dan kesucian kalimah Allah s.w.t yang wajib dipertahankan, telah meletakkan PAS dalam keadaan tersepiot dan terhimpit. Inilah bahananya apabila satu kerjasama politik yang longgar hanya ditemukan dengan titik persamaan berkongsi musuh yang sama sahaja.

Tatkala kerjasama dalam BN wujud demi membangunkan negara & rakyat, PR pula yang menggabungkan DAP, PKR dan PAS atas asas rapuh seringkali diselubungi isu-isu yang tidak berkesudahan dan masing-masing pula langsung tiada sikap hormat menghormati sesama sendiri.

Bila sudah demikian, tak sukar untuk rakyat jangkakan yang negara ini akan berantakan sepanjang masa sekiranya PR diberi peluang walau sepenggal pun untuk memerintah tanahair tercinta ini.

4 comments:

Anonymous said...

Bagi DAP, Angota2 Majlis Syura PAS (Majlis Syoru PAS, sekadar meminjam terma yang digunakan oleh GAP) hanyalah sekadar 'orang2 tua' yang sedang menunggu mati sahaja. Keputusan yang dibuat oleh Majlis Syura hanyalah sekadar 'catitan' salah yang boleh 'dibetulkan' oleh Presiden PAS dengan mudah. Hadi Awang sendiri pada awalnya bukan sahaja menyokong tetapi telah menandatangi 'deklarasi' yang dipersetujui oleh Majlis Presiden PR.

Hina atau tidak Majlis Syura PAS dimata DAP bukan persoalan yang perlu diberi perhatian sangat kerana PAS dan DAP hanyalah parti politi yang sedang bergelut untuk mendapat sokongan serta saling guna menggunakan antara mereka. Yang lebih penting ialah KEHINAAN pemimpin2 PAS sendiri dimata ALLAH SWT. Selama ini mereka mendabik dada kononnya merekalah yang paling Islam sehingga sanggup menkafirkan orang lain sedangkan mereka jugalah yang mempermain2kan Agama Allah untuk kepentingan diri dan kelompok mereka. Yang menjadi mangsa ialah pengikut2 taksub mereka yang ditipu sepanjang masa untuk mempercayai hanya mereka sahaja yang akan masuk syurga. Wallahualam.

mtk

Pena Dari Tanah Melayu said...

Salam Tuan, Hamba Pena Dari Tanah Melayu mohon jasa baik tuan untuk pautkan blog hamba yg kecil ini pada blog tuan. Blog Tuan telah hamba pautkan ke blog hamba.

link blog hamba: http://penadaritanahmelayu.blogspot.com

Anonymous said...

KARPAL SINGH mahu PAS mengikut kehendak DAP dan PKR supaya menjadikan MAJLIS PIMPINAN PR[Pukul Rata]suatu MAJLIS UTAMA[TERTINGGI]SEBAGAI PEMBENTUK DASAR2 NEGARA TERUTAMA SEKALI DASAR 2PERLEMBAGAAN NEGARA.sehinggakan URUSAN UGAMA[ISLAM] pun mesti dimasukkan kedalam MESYUARAT[WAJIB DIBINCANGKAN]MAJLIS PIMPINAN PR.dia[karpal]mahu MAJLIS SYURA hanya dijadikan majlis DALAMAN PARTI PAS SAJA.TIDAK BOLIH dibawa kedalam MESYUARAT MAJLIS PIMPINAN PR.

Anonymous said...

..bai lumpoh sekoq ni bkn lama lagi nak idop pun.. hmm antara keramat idop segan mati takmau.. siapa mati dulu.. taqbir!..