Tuesday, March 19, 2013

AJK DAP Klang Kena Cekup Lindungi GRO Myanmar Tanpa Dokumen Yang Sah...

Sehingga ke hari ini, memang agak sukar untuk kita menemui mana-mana penyokong PAS yang dengan bangganya bercerita panjang mengenai Manifesto PR sekali pun sudah hampir sebulan Manifesto Pakatan Harapan Rakyat itu diperkenalkan kepada umum.

Sebaliknya menjadi satu perkara biasa apabila kita melihat ada ahli dan penyokong PAS yang hanya membaca isi kandungan Manifesto PR sekadar seimbas lalu, malah tidak pelik bila ramai pula yang hanya melihat kulit depan tanpa teruja untuk melihat isi dalamnya.

Manifesto PR yang dilancarkan pada 25 Februari lepas itu benar-benar mengakibatkan penyokong PAS mengalami kejatuhan moral dan semangat masing-masing gara-gara isu perlaksanaan hudud tidak mendapat tempat dalam manifesto tersebut.

Mereka terkedu, sedih dan segala macam perasaan berkecamuk dalam diri masing-masing, mungkin kerana itulah dalam kebanyakan aktiviti ceramah dan kempen politik PR termasuk PAS semakin suram dan hambar sejak akhir-akhir ini.

Selama ini dalam tempoh lebih dua dekad lalu para pemimpin dan penyokong PAS gah mengusung isu hudud sehingga tergamak memandang rendah keIslaman orang UMNO, akhirnya kini mereka terkebil-kebil tak keruan ibarat tertelan kahak sendiri lagaknya.

Hingga saat ini para pemimpin PAS terpaksa mendiamkan diri dan membisu dari menjawab persoalan kenapa isu hudud di tolak oleh PR, tersilap memberi jawapan bimbang diterjah gertakan si abang besar DAP, tersasul memberi alasan risau hubungan PAS dengan PKR semakin renggang.

Jika dijawab secara retorik sambil menjual temberang, mereka takut menyebabkan ahli dan penyokong PAS tiba-tiba naik berang kerana diberi pengharapan dan janji bulan bintang yang tak kesampaian.

Alih-alih ramai pemimpin PAS berpendapat lebih baik diam menjadi si bisu sekalipun tindakan tersebut sebenarnya tambah memburukkan keadaan dan menimbulkan lebih banyak keraguan berputik dalam hati orang bawahan.

Akhirnya dalam keadaan ini, DAP dan PKR yang terus tersenyum sinis kerana berjaya membuktikan kepada pengikut masing-masing bahawa hala tuju PR ditentukan oleh mereka dan pemimpin PAS pula akan kekal sebagai balaci yang setia menurut perintah.

Mungkin dalam hari-hari terakhir menjelang PRU 13 akan ada segelintir pemimpin PAS yang masih cuba menjadi penjual ubat di jalanan sesekali mencanangkan semula isu perlaksanaan hukum hudud untuk menarik semula perhatian penyokong bawahan, tapi apa lagi gunanya?

Hakikat kebenarannya PAS telah gagal mempengaruhi PR untuk menerima hudud sebagai dasar bersama PR dan selagi itu ketetapan rasmi PR maka selama itulah hudud yang di canang oleh PAS akan kekal sebagai angan-angan dan umpan politik kepartian sahaja.

5 comments:

Megat Alam Gempita said...

Dalam manifesto fuckatan dah la tak ada hukum hudud, tak da sebut pasal royalti minyak yang selama ini diperjuangkan oleh puak-puak pemalas yang hanya tahu nak kedarah hasil yang bukan hakmilik mereka.

PAS hanya sebagai kuda tunggangan dan hamPAS semata-mata...kesian kerana ramai pencacainya yang tak cerdik.

Anonymous said...

yg ketara..apa2 isu yg melebihkan kaum bumiputra..pas akan komen besaran2....nampak sangat jadi keldai dapig...kalu untung kaum lain dr melayu..pas diam saja...hampasss betui..

Anonymous said...

PR LEBIH ELOK PILIH "P-A-N-T-A-T" SEBAGAI LAMBANG PARTI MEREKA. CUBA KITA TENGOK SEKELILING KITA, BENDERA PAS SAMA ADA SOLO ATAU CANTUM DENGAN PKR, JARANG KITA JUMPA BENDERA PAS CANTUM DENGAN PKR DAB DAP. BEGITU JUGAK BENDERA DAP MANA PERNAH KITA TENGOK BERCANTUM DENGAN PAS (DENGAN PKR MUNGKIN ADALAH SATU DUA) APA MAKNANYA TU....PUAK PR JAWAPLAH SENDIRI...

Anonymous said...

Laa...Mana dia citer GRO Myanmar tuu!!!???...Potong stim betul laa...

Anonymous said...

MANIFESTO PAS hanya dari MAJLIS KE MAJLIS SYURA SAJA.luar MAJLIS SYURA TIDAK DIGUNAKAN LAGI.PKR DAN DAP[PR] TIDAK TERIMA.