Saturday, March 30, 2013

Syabas Anak Melayu...! MDSTP Berjaya Mengukir Nama Di Mata Dunia [LIMA 2013]

Alhamdulillah, MDSTP telah sekali lagi berjaya mengukir nama di mata dunia terutama sekali di dalam bidang pertahanan dan keselamatan industri dunia. 

Pada kali ini MDSTP telah mengambil bahagian dalam Pameran Antarabangsa Aeroangkasa & Maritim 2013 di Langkawi Kedah dengan membuka satu tapak pameran dan mengadakan beberapa siri perjanjian MoA dan MoU.
Semalam, pada 28 Mac 2013, MDSTP telah menandatangani perjanjian persefahaman (MOU) dan perjanjian Memorandum (MoA) bersama sebelas syarikat pertahanan utama antarabangsa dan tempatan.

Syarikat-syarikat ini bukan sahaja berminat untuk melabur di MDSTP , tetapi juga ingin menempatkan pusat Maintenance Repair Overhaul (MRO), pusat pembuatan, menjadi rakan kongsi dan juga pusat RnD syarikat mereka di Sungkai.
Sebanyak sebelas MoU/MoA telah berjaya ditandatangani dan disaksikan oleh Menteri Pertahanan Malaysia, YB Dato' Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi, Panglima Angkatan Tentera Malaysia, Jeneral Tan Sri Dato Seri Panglima Haji Zulkifli dan Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan, Datuk Seri Dr. Haji Ismail bin Haji Ahmad.

Keseluruhan perjanjian ini adalah sebanyak RM 2.7 billion untuk memajukan Taman Teknologi Pertahanan & Keselamatan Malaysia. 
Sekalung tahniah kepada Y.M Datin Raja Azlina dan Dato Ahmad Faris di atas kejayaan MDSTP dan majlis perjanjian MoU/MoU ini.

Untuk makluman semua, setakat ini sebanyak 33 jumlah MoU telah berjaya ditandatangani dengan syarikat-syarikat pertahanan dan keselamatan dari seluruh dunia sejak tahun 2009.

Jumlah keseluruhan nilai MoU yang telah berjaya dimeterai adalah sebanyak RM 7.1 Billion.  
Semoga dengan termeterai kesemua MoU/MoA ini akan menjadikan pembangunan MDSTP lebih lancar sekaligus akan menjadi penggerak pembangunan pertahanan dan keselamatan negara bagi mencapai matlamat yang di sarankan oleh Menteri Pertahanan Malaysia.

No comments: