Sunday, March 3, 2013

UPDATES Lahad Datu - Lebih Banyak AMARAN..., Lebih Ramai Polis Akan Mati Di Sabah

Persoalan : Dalam Isu Lahad Datu - Kenapa Kita Guna Pihak Polis Bukannya Angkatan Tentera Malaysia [ATM]?

1) Jika kita memilih untuk menggunakan ATM dahulu bermakna kita sedang berada dalam keadaan perang dengan Sultan Sulu.

2) Ini bermakna kita mengiktiraf Sultan Sulu secara lansung sebagai kerajaan yang sah yang mengistiharkan perang kepada kita.

3) Seandainya ini berlaku ianya akan tertakluk kepada Geneva Convention dan beberapa protocol antarabangsa. Sebaliknya, apabila pihak Polis sebagai pemerintah operasi ianya membawa maksud;
[i]  kita masih anggap mereka itu penjenayah dan penceroboh bukan combatant perang.

[ii] Polis kita akan menangkap dan menahan (perkatannya untuk polis ialah menahan bukan menawan - Menawan ialah perkataan ATM, ianya ada beza di antara keduanya)

[iii] Untuk mengelakkan mereka menjadi Tawanan Perang. Cukup sekadar sebagai tahanan penjenayah. Maka tuduhan di Mahkamah Awam boleh di lakukan. Seperti tuduhan yang boleh kita buat di atas lanun Somalia yang kita tahan sedikit masa lalu. Mereka tidak di anggap tawanan perang.

[iv] Boleh di ektradisikan dengan lebih mudah ke Filipina. Kalau tindakan ketenteraan atau kita anggap perang susah nak bicara dan mana nak tempatkan mereka dan diklasifikasikan mereka ini? Maka jadilah macam kisah CIA dan Black Sitenya untuk WAR on TERROR mereka. Kita kena buat macam Guantonamo Bay juga, bukan idea yang baik...
Itu sebab kita mengambil langkah untuk pihak Polis bertindak lebih dahulu, mengetuai hal hal keselamatan negara. Jika pihak Angkatan Tentera Malaysia [ATM] yang mengetuai operasi, ianya sudah jadi kes lain. Sekiranya keadaan tidak boleh di kawal lagi maka Locar Area Emergency (Darurat Setempat) boleh di isytiharkan....

Dengar cerita darurat telah di istiharkan dan curfew di kuatkuasakan di sana. Ini bermakna tentera sudah ambil alih di Lahad Datu atau kawasan pencerobohan sahaja (kawasan yang lebih kecil). Ianya seperti darurat waktu ribut banjir New Orleans dahulu dimana tentera USA ambil alih bukan lagi polis tempatan.

Dalam keadaan ini bermakna bukanlah satu negara Malaysia dalam darurat dan bukanlah bermakna perang kerajaan Malaysia dan Sultan Sulu. Darurat hanya untuk keselamatan sahaja dan Local Area Emergency . Rasanya bukan seluruh Lahad Datu pun., hanya kawsan pencerobohannya sahaja.


Nampak hati-hatinya dan telitinya kerajaan kita dalam hal ini...? Menurut langkah satu persatu...?

Ingat kes Al-Maunah di Sauk dahulu...? Pada awalnya pihak polis yang mengetuai operasi, kemudian pihak Angkatan Tentera Malaysia [ATM] pula ambil alih. Setelah tentera ambil alih,  tuduhan kepada Mohd Amin iaitu Ketua Al-Maunah yang membawa hukuman mati ialah atas kesalahan Mengistiharkan Perang terhadap DYMM Yang Di Pertuan Agong.

Allahyarham Amin tidak di tuduh sebagai orang awam iaitu tuduhan jenayah membunuh dimana dalam kes Al-Ma'unah, ada polis SB yang terbunuh. Amin didakwa sebagai combatant Perang.

Dalam mempersoalkan bagaimana tentera Sulu ini berjaya meloloskan diri mereka di Lahad Datu, sebenarnya mereka licik...

Gerombolan ini masuk sikit demi sedikit dengan bot pancung dalam kawasan yang mana sempadan adalah kabur dan menjadi tradisi penduduk tempatan berulang alik. Lagi pun kawasannya luas.....

Tiada ada negara dalam dunia yang tidak di tembusi sempadannya. Yang sukar sedikit ialah Israel dan Vatican. Israel sebab temboknya dan Vatican City pula sebab dindingnya di kepung oleh bandar Rom.

Malah di negara Amerika pun sering di cerobohi sempadannya oleh orang Mexico. Negara China yang terkenal dengan Great Wallnya sering di cerobohi orang bangsa Mongolia Nomad atau bangsa padang steppe yang berulang-alik (begitulah juga dengan keadaan di Lahad Datu, golongan yang tidak mempunyai sempadan).

Hatta Mekah pun pernah dicerobohi oleh bukan Islam. Tidak ada kaitan dengan kes Lahad Datu ini..., sekadar contoh perbandingan bahawa secanggih mana pertahanan pun dengan izinnya bocor juga.

Kesimpulannya : Pencerahan penjelasan diatas untuk "mereka" yang mahu mempersoalkan kenapa pihak ATM tidak bertindak dalam  kes Lahad Datu ini... 

21 comments:

Anonymous said...

Rasa mual nak komen. Takhziah untuk keluarga PDRM yang terkorban.

Anonymous said...

Kita perlukan Menteri Dlm Negeri Dan KPN yang lebih tegas dan berani bertindak....bukan berani beri amaran.....RAKYAT SUDAH MENYAMPAH DENGAN SETIAP AMARAN....

Anonymous said...

apa kau komen pun Rakyat dan warga PDRM dan ATM da maki hamun HIshamKRISmudin..Laknat tu.. Masa berish 1, 2 dan 3 dan semua demtrasi dia bersiokap mcm tu.. JIka Puak tu ganas byk da Polis mampos..Dia masih kata semua selamat.. dia syok duduk di bilik aircon..kena tabik sana sini oleh polis dia syok sendiri dia lupa Polis tu undi dia , polis pulak tabek dia, sepatutnya dia yang tabek polis tu..yang pasti guan dan keluarga sure sure undi rosak atau tak keluar mengundi, rakan guan di mana man pun serupa..kasi rosak itu Undi

Anonymous said...

asyik2 content yg sama .. mual la. c tok mudin x kan buat apa2 punya...amaran2 ja..klu bagi amaran ribut kencang lagi sesuai kut.

Anonymous said...

MENTERI KDN & IGP, MUST RESIGN NOW...PERIOD...

hassan said...

aku pesara tentera .........pihak polis dan tentera perlu menahan semua lelaki pilipine tak kira tua muda untuk siasatan .......tempatkan mereka disuatu kawasan lain.....kemudian gelidah semua rumah,rampas semua.....asalkan senjata........yang tiada dokumen urus kan mereka pulang segera....tak kira apa cara sekali pun.....semua pasukan keselamatan dan penguat kuasa perlu membawa senjata disetiap pergerakan jangan jadi kali kedua

Anonymous said...

..apa pun cina kapiaq tian chua & laksamana besara yg kata ini sandiwara patut dipepah dulu.. taqbir!.

Anonymous said...

..apa pun cina kapiaq tian chua & laksamana besara yg kata ini sandiwara patut dipepah dulu.. taqbir!.

Anonymous said...

..apa pun cina kapiaq tian chua & laksamana besara yg kata ini sandiwara patut dipepah dulu.. taqbir!.

Anonymous said...

..apa pun cina kapiaq tian chua & laksamana besara yg kata ini sandiwara patut dipepah dulu.. taqbir!.

Anonymous said...

..lengkapkan anggota polis dgn baju kalis peluru.. serta night vision goggle.. serangan mengejut waktu malam ke atas penceroboh perlu dilakukan dgn menggunakan thermal scan.. taqbir!..

Anonymous said...

org berunding 3 hari max...ni da nak 3 minggu...army mesti take over...polis mana ada equipment nak perang gerila...ingat sulu tu baru belajar perang ke...tu terlatih...patut lawan ngan army kita yg terlatih...kesian polis dijadikan benteng pertama...tak patut...kerismudin...teruskan mengentel cipapmu...fucker

Anonymous said...

GGK bila nak masuk?

Anonymous said...

tanda2 umn0 da nk mamp00000sssss........

Anonymous said...

tanda2 umn0 da nk mamp00000sssss........

Anonymous said...

Anoy monday 04 Mac 2013

UMNO nak mamposs atau Parti Kencing Rakyat ka nak mamposs .. Kalau UMNO mamposs ada jugak jasa yang tinggai .. Kalau Parti Kencing Rakyat mamposs tinggal lubang jee .. Lubang juboq .. Macam bendera Parti Kencing Rakyat .. Ada lubang juboq .. Pasai toke suka main juboq sampai bendera pun bubuh gambaq lubang juboq .. Hampa bukan x tau toke hampa .. Dulu ABIM pun ambik sempena nama dia ANWAR BIN IBRAHIM .. La ni pasai dia suka main juboq bendera pun bubuh gambaq lubang juboq ... hehehehe

Anonymous said...

Tak usah terpengaruh dengan nada pengkhiatnat negara. Biarlah Polis dan tentera menangani issue ini. Kita berdoa dan bila minta pertolongan kita bantu.

Polis dan tentera lebih terlatih dari kita. Mereka lebih faham dan tahu apa nak buat. Sejarah dah buktikan kecekapan mereka dari segi peperangan physical and mental. Kita banyak cakap sampai mengeruhkan lagi keadaan.

Ayuh.. sama-sama kita berdoa kesejahteraan dan keselamatan semua. Tak lupa juga doakan pengkhianat negara dihukum dengan seberat-berat hukuman...Amin

Anonymous said...

Orang sedang pecah kepala nak selesaikan masalah, hangpa dok kutuk macam2. cuba hangpa kedepan, tak kecut teloq ka? Pandai kutuk saja, cuba bawa berdoa agar masalah dapat diselesaikan dgn segera. Agaknya kalau kita berada di negara telok, mati kerana bertengkar dan berbunuh sesame sendiri.

Anonymous said...

pentingnya asset pertahanan negara seperti helicopter appache atau seumpama dgnnya bole guna waktu malam pantau pegerakan tau tuk menyerang musuh.kerajaan malaysia spttnya pertimbngkan tuk beli.skarang guna pesawat untuk bom.pesawat tempur x berapa sesuai untk situasi mcm ni.bole la dari x buat apa2.bom ja bg hbis,

Anonymous said...

Make sure to evenly cover your hair, especially the tips. Just focus on one herb at a time that suits
your present needs. Quality Omega 3 fish oils are generally derived from
cold-water fishes like mackerel, sardines, salmon, and tuna.
Your health and appearance can be improved with essential oils.

* Apply oil unto your hair - Run your fingertips through your
hair and rub it in an even way.

Feel free to surf to my web-site natural hair products

Anonymous said...

37 kits (round that up to 9 total quart and a half
kits). First, ready mixed concrete in Sunderland can help you get your construction job done faster.
Repairing larger cracks or holes in driveways takes a little more time and
preparation.