Sunday, March 10, 2013

UPDATES Lahas Datu - Anwar Gumbira Tepuk Tangan 2 Anggota PGA Kita Cedera Bertempur Pengganas Lanun Sulu Kiram...

Dua anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) cedera dalam kejadian tembak menembak dengan pengganas Sulu di Kampung Tanjung Batu kira-kira pukul 8 malam Sabtu.

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib, berkata dalam pertempuran selama enam jam itu itu, dua anggota dari PGA Miri cedera di bahagian betis dan peha.

Mereka dibawa ke Hospital Dutchess Of Kent, Sandakan.

Bagaimanapun menerusi sidang media pada Ahad, Hamza tidak dapat mengesahkan sama ada terdapat musuh yang berjaya ditembak atau tidak dalam pertempuran tersebut

3 comments:

usin said...

antara sedar dengan tidak, penceroboh aka pengganas yang datang dari selatan filipina adalah manusia biasa yang semestinya berkeluarga. daripada sumber filipina serta layak dipercayai, penceroboh aka pengganas ini mendapat upah yang lumayan (disebut usd600 atau bersamaan rm2000) untuk datang ke bumi sabah. jumlah itu adalah terlalu besar untuk ditolak kerana nilai rm2000 di selatan filipina adalah terlalu besar. sekiranya misi mereka berjaya, lagi rm2000 akan mereka perolehi. andai mereka gagal dan maut, rm2000 yang mereka perolehi itu sudah cukup untuk menanggung keluarga yang mereka tinggalkan. bagi mereka dalam menjalankan tugas, ajal maut adalah biasa kerana kehidupan mereka telah lama terdedah dalam peperangan. dalam peperangan mereka, mereka juga pernah menembak dan membunuh saudara sebangsa seagama mereka hanya kerana perbezaan fahaman dan hala tuju perjuangan. (rujuk pertempuran antara MNLF vs MILF). unsur2 inilah yang sebenarnya dimanipulasi oleh pemimpin pembangkang untuk menghuru harakan sabah dan semestinya merosakkan reputasi kerajaan di mata rakyat. lagi pula, pembangkang sangat rasa cemburu kerana kerajaan malaysia berjaya mendamaikan pergolakan di selatan filipina dengan menjadi org tengah. nur misuari yang terpinggir dalam proses ini telah digunakan oleh pembangkang. tidak sukar untuk menelah kaitan antara pemimpin2 pembangkang malaysia dgn nur misuari dan jamalul kiram III kerana sumber filipina mempunyai rekod. selepas ini, kerajaan malaysia perlu berhati2 dalam proses menjadi pendamai selatan thailang pula kerana sedikit kecuaian akan digunakan oleh anasir2 yg memang tidak suka dengan kejayaan kerajaan bn.

Anonymous said...

rata2 di selatan filiphina tu terlalu mundurr...

boleh dikatakan mcm keadaan msia tahun 50an...

tiada sekolah dan infra yg memuaskan...

rakyat yg bodoh hanya diberi senapang yg pelbagai bagi setiap rumah...

apa maknanya tu....tu maknanya pemimpin filiphina dan amerika hanya perlu berpeluk tubuh lambat laun rakyat yg memiliki senjata tapi boddo ini akan berbunuh satu sama lain dgn mudah...

kesiannn betulll..

Alhamdulillah aku duduk dimsia...

Anonymous said...

walau apa pun rakyat yang terbabit disabah telah menjadi mangsa keadaan KACAU BILAU ini.anak2 mereka tidak dapat pergi sekolah.mereka2 tidak dapat pergi kerja sama ada kerja makan gaji atau pun kerja sendiri.pendek kata semua aktivity2 harian tak dapat dibuat macam biasa kerana takut kena tembak.terpaksa duduk dibalai perlindungan.ini baru huruhara kecil hasil dari PR cuma baru menang dilima negeri saja.belum lagi PR menang KESELURUHANNYA.huruhara besar pula pasti berlaku.masa tu barulah kita semua[kaum melayu]menjadi PELARIAN ANTARABANGSA.