Monday, April 29, 2013

Kaji Selidik UMCEDEL Berat Sebelah.., Prof. Datuk Dr. Mohamad Redzuan Othman Kawan Baik Anwar...!

Utusan Online

Kaji selidik Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (UMCEDEL) disifatkan sebagai hasil kajian yang mempunyai kecenderungan memihak kepada Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai kenalan pembentangnya, Prof. Datuk Dr. Mohamad Redzuan Othman.

Timbalan Yang Dipertua Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) Selangor, Dr. Wan Muhammad Adam berkata, hasil kajian Mohamad Redzuan itu boleh diragui kesahihannya ekoran beliau seorang kenalan kepada Anwar.

"Apabila mengetahui Mohamad Redzuan membuat kajian tersebut, sudah pasti statistik kecenderungan akan berpihak kepada Anwar kerana kita tahu macam mana rapatnya mereka.

"Analisis yang dikeluarkan atau dibentangkan juga pasti akan memihak kepada seorang individu," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau mengulas hasil kajian UMCEDEL bertajuk Pilihan Pengundi Menjelang Hari Mengundi Dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 yang dibentangkan oleh pengarahnya, Prof. Datuk Dr. Mohamad Redzuan Othman di Universiti Malaya di sini semalam.

Wan Muhammad menambah, hasil kajian itu juga akan mengambil kira sentimen persahabatan di antara orang yang dikaji dengan pengkaji.

Jelasnya, sebagai pelaksana (Datuk Seri Najib Tun Razak) akan diukur dan pengkaji akan mencari apa kekurangan yang dibawa berbanding individu yang beliau lagi menjadi pelaksana (Anwar).

"Apa pun hasil kaji, rakyat Malaysia tahu untuk menilai dan membuat keputusan pada 5 Mei ini. Sama-sama kita nantikan," katanya.

Mengulas isu sama, Naib Presiden Persatuan Peguam Muslim Malaysia (PPMM), Azril Mohd. Amin, hasil kajian itu dianggap berat sebelah kerana Mohamad Redzuan dilihat rakan kepada Anwar.

Selain itu, katanya, Mohamad Redzuan yang merupakan bekas pemimpin ABIM yang kini menerajui Wadah Pencerdasan Umat Malaysia (Wadah) dilihat banyak menyebelahi Anwar.

"Kajian itu tidak mewakili pandangan menyeluruh dan kita melihat ia lebih kepada sentimen persahabatan," katanya.

23 comments:

Anonymous said...

Madey Kutty & najib Altantuya paling takut bila DSAI jadi PM. Ini disebabkan kelakuan celaka manusia ini membuatkan cai-cai pun turut ketakutan yang amat sangat

Anonymous said...

Anuwat apa kurangnya, penceroboh, peliwat, pemantat , main bini orang, kroni banyak rasuah, madey hidup madey, hidup bn.

AYAH MAN said...

Kaji selidik berdasar dari responden2 kurang 1500 orang. Ini gulungan mana? siapa mereka? atau reka2 sahaja.Apa kelayakan mereka?.Di Singapura perkara seperti ini di tolak. Ia meragukan dan bolih dimanupulasikan. Tak kan mudah nak buat selidik atau kajian keatas 13 juta lebih para pengundi. Saya pun tak tahu bahawa UMCEDEL mempunyai reputation yg baik dlm hal sebarang research atau study.

Anonymous said...

ini semua style yahudi ....

Anonymous said...

anuar jubur...peliwiat homo....tutuh taik lubang jubor...itu pm...pemantat lah

Anonymous said...

um memang sarang cacai pro-M yg sentiasa menang pilihanraya kampus, apa nak hairan jika keputusn tidak memihak pada kerajaan... demokrasi maa...

Anonymous said...

Ni aku nak cerita pasai apa aku kata research tu sampah
1. Sample size
Macam mana sample ze calculation di buat sekadar 1500 sample mana boleh mewakili the whole population
2.sampling method
Macam mana satu kawasan sample boleh mewakili the whole malaysia apa kata sampling di buat di Pekan,pahang sudah tentu percentage dia berubah betul tak
3. Motif
Memalukan bagi UMCED sebab mengeluarkan result yang depa tau tak reliable tapi sebab nak menaikkan nama Anuwar maka dibentang juga siap panggil international press walaupun sample 1500 memang gila

Anonymous said...

Webportal berita edisi percuma tanpa perlu melanggan malaysiakini

Freemalaysiakini2.com

Anonymous said...

Masa kajian kata najib mendahului anwar , percayalah pulak. Cai-cai kena terima rakyat mmg mahu mamak madey Kutty & najib pantat jubur Altantuya dihumbanjkan ke penjara.

Anonymous said...

Sebgi warga Akademik, aku rasa prof dr mohamed redzuan ni x layak mendapat gelaran profesor...dlm statistik mudah, bilangan responden, kaedah pengambilan responden, latar belakang responden mestilah diambil kira, manipulasi data amat mudah jika set soalan tidak bersifat check n balance. Aku risau org akan memperlekeh UMCED sebagai Pusat pungutan suara picisan, jgn nanti org panggil prof kangkong udahle, x kirelah result memihak mana2 parti. Analisis soal selidik mestilah diperkuat dengan null hypothesis, RMSE supaya hasil responden boleh mewakili populated sampling. Membuat perbandingan % dgn bil random sampling yg tidak langsung mewakili 13 juta pengundi menunjukkan hadil yg tergesa2...

Anonymous said...

Anwar lgbt...bontot pun dia balun...nak jadi mcm kaum nabi lut klu sokong anwar..benda dosa besar ni pun sanggup dia lakukan apatah lg rasuah dan pengkhianatan agama..?

Anonymous said...

Lupakan pasal kajian UMCEDEL. Kita sebagai pengundi sendiri perlu menjawap kepada persolan ini:

Siapa yang boleh dipercayai? DS Najib atau DS Anuar?

Jawaplah dg matang tanpa prejudis dan catat keputusan anda pada kertas undi pada 5.5.2013

"Semoga pemimpin yang boleh dipercayai menang".





Anonymous said...

Anwar is indeed a smart leader. But unfortunately he has been sentenced to six years to prison for corruption(abuse of power). So..can we still trust him to be our PM?

Anonymous said...

responden dlm kajian prof mat redzuan itu ada masuk prof sidik baba tak?....yg pasti kajian tu tak tanya aku pun....pengundi rakyat m'sia juga...

Anonymous said...

Dalam kejian bertambah bertambah kejian tanya tak bapa kali bejuboq lubang juboq dan ngot nget dengan palancuq juga ngan bini org.

Anonymous said...

Rakyat mne...?? Cer cter... cer cter.. bodo pnya statement....

Anonymous said...

Inilah sebenarnya prof kangkung spt mana kta rapizi campezi. Kt um byk prof mcm ni....good job prof wan

Anonymous said...

Biarlah mereka bersama cai2 syok sendiri dgn soal selidik mereka.

micel said...

semoga PR akan memerintah selepas PRU ini..pakatan rakyat, harapan rakyat.
kita kasi semak semula kontrak-2 anak madey kutty, itu la yg paling ditakuti oleh madey kutti!!

Anonymous said...

Prof. Kangkung kerja lain taada hanya menadah lubang kunyit je le.

Anonymous said...

Kepala hotak anus 29 april di atas ini sama dengan kepala hotak prof yg jadi pengarah umcedel. Prof ini adalah contoh ilmuan yg tidak jujur dan tidak bermaruah. Ada ilmu tetapi dicampak kedalam tong taik dan taik dalam tong dimasukkan kedalam kepalanya.

Telah menjadi lumrah orang PR bahawa nafsu dan emosi mengatasi akal.

Anonymous said...

...rakyat mane.??...memandai jer org pr guna nama rakyat...ingat...engko jer ke...rakyat.??

baru 2 - 3 ketul sokong pr dah bole kata semua rakyat.?!.

Anonymous said...

Pakatan = kumpulan yg melakukan perkara jahat rakyat akan meranapkan rakyat.
Demi untuk kesejahteraan, MAMPOSKAN PR.!!!