Friday, May 10, 2013

Dendam Kesumat Cina TAK Pernah Padam Sebab Terpaksa Terima Pemerintahan Kerajaan Melayu

PRU-13 memperlihatkan kesumat kaum Cina yang tidak pernah padam kerana terpaksa menerima pemerintahan kerajaan Melayu.....

Jelas, mereka berada di sini bukan atas kehendak mereka tetapi ‘terpaksa’ kerana nenek moyang mereka telah mengambil keputusan untuk terus tinggal di negara bertuah ini.

Semua orang sedia maklum bahawa kaum Cina secara azalinya adalah kaum yang mempunyai sifat perkauman tegar selain kiasu atau chauvinis iaitu tidak mungkin mengaku salah, atau mengaku kalah. 

Di sinilah letaknya perbezaan antara sifat Nasionalis dengan sifat Assobiyah iaitu dalam mengakui kesalahan yang dilakukan oleh pihaknya. 

Seorang nasionalis akan mempertahan dan membela kaumnya tetapi tetap bersikap adil dan tidak menindas atau membenci kaum lain.  Tetapi, seorang yang mepunyai sifat assobiyah atau perkauman akan mendiamkan kesalahan rakan-rakan sendiri serta membenci sesiapa sahaja yang bukan dari kalangan mereka. 

Secara dasarnya, tiada siapa dapat menafikan yang kaum Cina merupakan kaum yang paling berjaya di Malaysia.  Oleh itu, laungan bahawa mereka tertindas dan kerajaan Melayu rasis, dengan sendirinya tidak masuk akal.

Bagaimana mereka boleh menyatakan diri mereka tertindas jika di masa yang sama mendabik dada bongkak sebagai kaum yang paling kaya...?  Adakah orang kaya, mewah malah mampu mengugut dan menekan orang lain, dikatakan sebagai golongan yang tertindas...?

Justeru, perjuangan kaum Cina untuk ‘keluar dari penindasan’ melalui PR merupakan satu penipuan terhadap semua termasuk diri sendiri. 

‘Idea’ bahawa mereka ditindas dicetuskan oleh puak-puak ekstremis Cina seperti Dong Zong dan juga DAP. Kedua-dua pihak ini tidak boleh menafikannya kerana ia sudah jelas terbukti dari ceramah-ceramah dan kenyataan-kenyataan mereka di mana-mana yang sering menuduh ‘kaum Cina dianaktirikan’ kerajaan. 

Idea ini kemudian disebar dan disemarakkan oleh akhbar-akhbar Cina. Melalui sekolah-sekolah vernakular, kaum ini kini berjaya membentuk generasi yang berpegang kuat kepada ‘idea’ ini.

Oleh itu, generasi inilah yang kita lihat memegang bendera Malaysia secara terbalik dan yang berhimpun di Stadium Kelana Jaya malam semalam. 

Nampaknya, apa yang kaum Cina inginkan iaitu menunjuk kekuatan dan memberi tekanan kepada kerajaan melalui PRU-13 telah pun berjaya.  Harapan mereka, ia akan menakutkan kerajaan dan orang Melayu serta semua pihak akan semakin menghormati mereka.

Harapan mereka juga agar kerajaan akan semakin tunduk kepada mereka.... 

Namun, sepertimana Lim Kit Siang tersilap hitung akan tindak-balas kaum Melayu dalam Tragedi 13 Mei, begitu jugalah dalam PRU-13 ini.  Kaum Melayu tidak tunduk, tetapi kembali bangkit mencabar mereka.

Kit Siang gagal mengingatkan kaumnya bahawa sabar Melayu ada hadnya, baik Melayu juga ada hadnya walaupun secara luaran, ia kelihatan seperti tidak terhad. 

Kaum Cina adalah minoriti, itu hakikat yang tidak boleh dinafi. 

Sebagai pendokong demokrasi, seperti yang dilaungkan, maka kaum Cina wajib menerima hakikat bahawa suara majoriti adalah lebih utama dari suara mereka.  Oleh itu, mereka seharusnya bersyukur kerana walaupun hanya minoriti, suara kaum mereka cukup luas, malah terlalu luas sehingga tidak terkawal.

Bagaimanapun, dengan penolakan padu dari kaum mereka terhadap kerajaan dalam PRU ini, iaitu sehingga 97%, ia sebenarnya hanya melemahkan lagi kaum Cina, dan bukannya menguatkan lagi suara mereka. 

Namun, mereka bernasib baik kerana sifat Melayu itu bukanlah kejam dan bukanlah bodoh seperti kaum Cina yang berpegang kepada sifat perkauman membuta tuli.  Menafikan terus suara kaum Cina hanya mengundang bencana, tetapi dalam pada itu, kita tidak boleh menafikan bahawa suara mereka kini hanya tinggal 3% sahaja.    

Apa yang kerajaan amat terkilan dengan keputusan PRU kali ialah hakikat bahawa kaum Cina tidak pernah setia kepada negara ini.  Mereka juga tidak pernah ikhlas kepada Barisan Nasional.

Semua yang mereka lakukan, kebaikan yang  mereka tunjukkan hanyalah untuk kepentingan diri.

Mereka menipu, memanipulasi serta menikam belakang kerajaan yang begitu banyak bertolak ansur dan mengalah dengan mereka selama ini. Mereka tidak langsung berkongsi aspirasi muhibbah, 1Malaysia, dengan sebenar-benarnya walaupun sering memaksa orang lain berbuat demikian. 

Malangnya, sehingga ke hari ini juga, kaum Cina masih lagi tidak melihat masalah ini sebagai masalah ‘keikhlasan’ dan ‘pengkhianatan’ mereka kepada BN, kerajaan atau negara.

Oleh itu, masih ada suara-suara Cina yang menyuruh kerajaan terus mengalah dan mendengar kata mereka konon untuk mendapatkan kembali sokongan mereka. 

Masalahnya, mereka sudah menerima lebih dari sepatutnya yang diterima oleh minoriti negara lain.  Malah kerajaan tidak boleh terus menerus tunduk semata-mata untuk menjaga sensitiviti mereka.

Selama ini, akhbar Utusan Melayu sering diserang sebagai rasis. UMNO dituduh rasis.  Perkasa dicop sebagai rasis..... Semuanya hanya kerana sering mengingatkan mereka bahawa mereka sudah cukup segala-galanya. 

Yang rasis adalah mereka yang berdegil ingin memisahkan dan melebarkan jurang antara kaum melalui sekolah vernakular, UEC dan macam-macam lagi.  Dan mereka itu tidak lain tidak bukan adalah akhbar-akhbar Cina, Dong Zong dan juga DAP. 

Kini, setelah menyedari bahawa ‘tsunami’ PRU-13 mereka tidak mampu menumbangkan kerajaan Melayu, malah melemahkan lagi suara kaum Cina, maka mereka mula berpandang-pandang sesama sendiri dan tertanya-tanya,  “apa seterusnya?” 

Maka, semalam, akhbar-akhbar Cina pun menyalahkan DAP atas apa yang berlaku.  Mereka menyindir bahawa roket kini terhempas kerana DAP terlalu bermain dengan emosi.

Akhbar-akhbar Cina seolah-olah ingin menepis kemarahan Dato’ Seri Najib atas tindakan mereka yang sering mengapi-apikan perkauman tetapi di masa yang sama menyalahkan Utusan. 

Pesan kita, tidak perlulah akhbar Cina menyalahkan DAP atau sesiapa kerana kita cukup tahu bahawa akhbar Cina, DAP mahupun Dong Zong dan juga sebahagian besar MCA dan Gerakan bergerak sebagai satu entiti iaitu; ‘Cina’. 

Kaum ini tidak mungkin menjadi nasionalis dan tidak mungkin dapat mengubah pemikiran mereka selagi mereka dididik dan dipupuk di rumah dan di sekolah-sekolah vernakular serta disogok pula oleh media-media mereka dengan sentimen dan aspirasi keCinaan.

Justeru, apa jua yang mereka lakukan dan fikirkan adalah atas dasar kepentingan kaum mereka semata-mata, bukan negara dan tentu sekali tidak melibatkan masyarakat dari kaum lain. 

Dan inilah hakikat yang kerajaan perlu pegang kuat-kuat sebelum menggariskan hala tuju pemerintahan negara pasca PRU-13.   

49 comments:

Anonymous said...

DEPA TUDUH MELAYU RACIST SEDANGKAN MEREKALAH PALING RACIST, JIKA MELAYU RACIST MEREKA TIDAK MUNGKIN MENJADI RAKYAT MALAYSIA, TIDAK MUNGKIN MEMAKAI NAMA CINA, TIDAK MUNGKIN WUJUD SEKOLAH CINA DAN TIDAK MUNGKIN AKAN MENGAWAL EKONOMI MALAYSIA. TAPI JIKA HENDAK TENGOK MELAYU MENJADI RACIST, TERUSKANLAH MEMPROVOKASI ORANG MELAYU SAMPAI SATU TAHAP KORANG AKAN JUMPA MELAYU YG BENAR BENAR RACIST, MASA ITU SUDAH TERLAMBAT.....

Anonymous said...

ALHAMDULLIAH hari ni mlaysia di perintah 95% org melayu.baru cina tongsan ni tahu langit tu tinggi ke rendah.

Anonymous said...

Kepada YAB PM,
Harap selepas ini YAB "perhebatkan" bantuan dan pembangunan kepada kami yang menyokong tanpa berbelah bagi dan mengundi BN selama ini. Berdasarkan corak pengundian PRU!# lalu, nampaknya kaun cina tak perlukan khidmat kerajaan, elok segala pembangunan ditumpukan kepada kami. Benar, YAB pemimpin untuk semua, tapi tak semua kaum menganggap YAB pemimpin untuk mereka. Biarkan mereka pergi, "esok esok tahulah mereka balik'.
Tolong "hentikan" bantuan kepada mereka, kerana mereka sudah cukup kaya, kalau tak masakan mereka berani belot kepada YAB.
Harap maklum.

-rakyat biasa kerdil yang sayangkan agama, bangsa dan negara-

Anonymous said...

KEPADA SEMUA BLOGER YANG BACA SARANAN SAYA INI, SUADARA PATUT BERGABUNG PANGGIL SIDANG AKHBAR MEMINTA ANAK ANAK CINA YANG TERSIAR DI SURAT KHABAR TERBALIKKAN BENDERA MALAYSIA TERUS TINGGAL DI TAIWAN. BIAR EMAK BAPAK MEREKA BACA KENYATAAN DALAM AKHBAR, JIKA TAK SUKA MALAYSIA, TAK PERLULAH BALIK KEMALAYSIA.
Jangan kita bertempik dalam blog melayu saja, budak budak tu tak baca teriakan kita.

Anonymous said...

BUMIPUTERA SAYS: WE KNOW WHAT U DID LAST PRU. KERAJAAN BLEH BERI TAWARAN HEBAT 1MALAYSIA JK ADA YG NAK BERHIJRAH DARI MALAYSIA KE NEGARA LUAR. IMBUHAN SAPE2 YG NK BERHIJRAH N MEMBATALKAN KEWARGANEGARAAN MALAYSIA IALAH RM1 JUTA.

Anonymous said...

Tepat dan Betul 1000x

Anonymous said...

Cina pendatang ni lupa. ..bahawa ada satu sifat Melayu klu dah sampai tahap tak boleh sabar. ..AMUK

Anonymous said...

TAK PAYAH LAH CAKAP BERLAPIK LAGI.DAH TERANG TERANG YANG CINA PERMAINKAN MELAYU.MUHASABAH DIRI BANGSA KU,AYUH BANGKIT DAN KITA BERMULA DARIPADA SEKARANG.

Anonymous said...

Logiknya pengundi hantu dari kalangan Cina lebih mudah diguna tanpa dapat dikesan, melihatkan majoriti puak2 tak sedar diri ni begitu tinggi ada kemungkinan mereka menggunakan pengundi hantu, lebih baik kita siasat kerana selalunya pencuri akan menuduh orang lain mencuri untuk menutup pekungnya.

Anonymous said...

Admin: Tolong buat satu banner BCL cun punya untuk kami copy n paste dekat wall FB

Anonymous said...

..lain kali la lancau.. lu cibai face.. hehe.. akibat janji2 munapig aljuburi kecoh 1msia.. penjarakan aljuburi for thats where he belongs in the 1st place.. dlm penjara aljuburi tak bisa berjuboq.. taqbir..

Anonymous said...

Mreka bergerak sbagai satu entiti. Maka itu ayoh la kita melayu walaupun berbeza politik berjalan seiring dan bersatu nyahkan penyangak bangsa yg tak mengenang budi ini. Kesabaran ade hadnye......

Anonymous said...

Komen bloger ni memang baik. Tapi lebih baik jika artikel ni masuk dalam paper cina. Biar meka buka mata sikit. Kita cakap kat sini tapi meka tak pandang dan tak tahu pun. Pun tak guna juga.

Anonymous said...

Nak tau Cina ni Racist tak Racist, tengok Singapore sudaa..

Dah la menafikan kaum Melayu sbg kaum utama Singapura, pastu kikih hak sikit2 smpai abis dah..

Cina mmg racist, Melayu jadi ganster sbb Cina, Melayu bersosial sbb Cina nak clubbing dan judi padahal tkda dua2 ni pun diorang bley hidup macam orang Melayu Islam jugak.. Heran ..

Anonymous said...

SEMUANYA SALAH KITA JUGA KERANA TERLALU MEMBERI MUKA KEPADA MEREKA. SEMUANYA SALAH KITA JUGA KERANA TERLALU LEKA DENGAN KUASA YANG ADA.SEMUANYA SALAH KITA JUGA KERANA SUKA JADI BARUA KEPADA MEREKA WALAUPUN GAJI TAK SEBERAPA.SEMUANYA SALAH KITA JUGA KERANA TIDAK MEMUPUK BUDAYA NIAGA DI KALANGAN BANGSA KITA. SEMUANYA SALAH KITA JUGA KERANA TIDAK IKHLAS MEMBANTU BANGSA.SEMUANYA SALAH KITA JUGA KERANA ENGGAN BERSATU DI ATAS NAMA BANGSA MELAYU.

JIKA KITA SEMUA BERSATU TIDAK ADA ORANG YANG BERANI MENNGERTAK DAN MENGUGUT KITA. LIHAT SAJA BANGSA YAHUDI DI ISRAEL. MEREKA TIDAK RAMAI TETAPI AMAT DIGERUNI OLEH NEGARA ARAB LAIN. KENAPA? SEBAB MEREKA ADA KUASA POLITIK DAN EKONOMI SEHINGGA AMERIKA SYARIKAT SENDIRI TERPAKSA TUNDUK DAN PATUH ARAHANNYA. YAHUDI AMAT MENITIKBERATKAN PELAJARAN ATAU ILMU.ANAK-ANAK MEREKA DIPASTIKAN BELAJAR SEHINGGA KEPERINGKAT PALING TINGGI.INILAH JUGA PENDIRIAN KAUM CINA DI MANA JUA MEREKA BERADA.YAHUDI DAN BANGSA CINA BANYAK PERSAMAANNYA.MEREKA SUKA BERNIAGA.MEREKA SALING MEMBANTU MEMAJUKAN BANGSA MEREKA. TAPI KITA ASYIK BERTELAGAH SESAMA SENDIRI.PENGUASAAN ILMU SEHINGGA KEPERINGKAT PALING TINGGI SERING KITA ABAIKAN.CUKUPLAH SETAKAT DAPAT SIJIL, DIPLOMA ATAU IJAZAH PERTAMA SAJA. LEPAS ITU MOHON KERJA DENGAN KERAJAAN. TAK ADA SEMANGAT LANGSUNG NAK BERDIKARI SEBAGAI USAHAWAN WALAUPUN SECARA KECIL-KECILAN. LEBIH SUKA BUANG MASA MENONTON TV DAN BERSEMBANG DI WARUNG2 KOPI MEMBINCANGKAN HAL YANG TIDAK MENINGKATKAN KEDUDUKAN DIRI DAN KELUARGA.

JADI SEMUANYA SALAH KITA JUGA. JIKA KITA TIDAK UBAH SIKAP KITA, TUHAN PUN TAKKAN UBAH NASIB KITA. SOKONG BANGSA SENDIRI. CONTOHI YAHUDI YANG TIDAK AKAN MEMBELI BARANG MELAINKAN DI KEDAI MILIK BANGSANYA SENDIRI KECUALI TIDAK ADA PILIHAN LAIN. KITA ADA WANG DAN MEREKA ADA BARANG.JIKA KITA TIDAK MEMBELI, MEREKA AKAN RUGI.

BUKAN SEMUA CINA TAK BAIK.BUKAN SEMUA MELAYU BAIK.ADA YANG IKHLAS BERSAHABAT DENGAN KITA.CINA JENIS INI ADALAH CINA YANG ADA HATI BUDI.CINA JENIS INI SANGGUP BERKORBAN MEMPERTAHANKAN KEDAULATAN NEGARA MALAYSIA. BUKAN JENIS YANG HANYA MENJADIKAN MALAYSIA SEKADAR TEMPAT MENCARI MAKAN SAJA.ADA KESEMPATAN BERHIJRAH KETEMPAT LAIN.

Anonymous said...

Orang Cina yang mengundi Melayu Parti PAS, PKR tu juga anti-nasionalis ke?

Yang Melayu undi parti PAS, PKR tu sama macam Cina ke?

Tak kan mereka yang mengundi Melayu UMNO tu saja yang digelar nasionalis?

Otak hang tu letak kat mana?

Asyik mencari kesalahan orang lain yang tak mengundi oranng UMNO dan BN dengan cerita dan persepsi songsang.

Pemblog dan pengampu macam nilah yang akan tentukan BN lenyap pada PRU akan datang.

Bukan saja bangang tapi bodoh dan sombong bongkak namanya.

Tau erti pilihan demokrasi rakyat ke?

Rakyat berkuasa bukan pemimpin BN, UMNO atau Perkasa.

Yang dipilih setiap PRU harus berterima kasih kepada rakyat dan bukan sebaliknya.

Faham ke erti ni?

Anonymous said...

Contoh spore udah ler. Nak basoh berak pun susah. Tak caya pegi ke USS. Ade makcik spore bagi tu kat hoping coplex lagi lah....uru pun takde. Mlysia nk jadi mm tu ke? Bersatulah wahai sedra seislam ku. Aku dambakan kestuan melayu. Aku dah 50 thun lbh. Anak ank ku dan cucuku ingat pesanan ayh dan atok ini..perjlnan yg jauh bermula diankah yg pertama.

Anonymous said...

Umno sepatutnya sedar akan perangai cina dari dulu lagi, takkan tak faham lagi,mereka selalu salah Umno bukan bn,mereka nak jatuh umno bukan bn, nasib baik Allah tunjuk kepada kita agenda mereka,yang sedihnya melayu ditunggangi dan dimainkan.

Anonymous said...

Alahai nape la anda2 semua tak reti ke yang tersirat dan di tipu dek bangsa penuh muslihat ala Zionis iaitu Cina undi PKR dan PAS tu sebab nak hancurkan Melayu.BN diterajui UMNO bersama MCA dan MIC atas dasar berkongsi kuasa. UMNO yang banyak membela Melayu selama ini tapi orang muda generasi Y manala tahu kerana dah zaman dah senang. Oleh itu Melayu kena bersatu tak kira apa parti kerana kita masih perlukan pembelaan untuk kukuhkan ekonomi.BN kena jaga lah pengundi yang dah undi BN.Jangan bagi lagi bantuan kepada bangsa Cina kerana mereka dah kaya dan boleh berdiri atas kaki sendiri dan mereka majoriti tak sayangkan negara ini dan tak mahu berkongi apa2 pun.Jangan layan mereka buang masa jer

Anonymous said...

Golongan melayu yang mengundi pas pkr adalah golongan orang yang tertipu dan tak sedar sedar lagi..

Anonymous said...

Jangan beri muka pada mereka fullstop

Anonymous said...

Betul tu sebab tak logik pertambahan pengundi naik mendadak lagi pun kadar kesuburan orang melayu lebih tinggi

Anonymous said...

Pru 13 PR canangkan UBAH & INI KALILAH. Tahniah! Kjn telahpun berubah. Kjn skrang ialah kjn BN minus the cina laknatuLAH. So jgn byk cekadak nak itu ini lebih2 LAIN KALILAH

Anonymous said...

Satu contoh di negara cina sampai kini orang islam uighur dizalimi so tak usah defend cina la

Anonymous said...

INI TANAH MELAYU, MELAYU LAH PERINTAH. ITU PUN SUDAH BAIK MAU KONGSI MA..... KALAU MAU CINA PUNYA KERAJAAN, BOLEH PEGI TANAH BESAR.. TAK SIAPA MAu HALANG MA......

Shaxrynzy Oydyx said...

Fikirkan berapa lama Israel berjaya merampas tanah Palestin....fikirkan juga berape lama agaknya Cina nak ubah,merampas dan melupuskan hak keistinewaan Melayu....jangan difikirkan pasti 1hari nanti tanahairkita jatuh ketangan orang Cina.dan jadilah seperti negara Singapura...Israel boleh...Cina lsgi buleh buleh apapun buleh...Melayu Kita apa yang bolehhh????

Anonymous said...

Terima kasih PRU 13, kau telah terjemahkan siapa sebenarnya cina. Bangsa yg tak tahu kenang budi, bagi betis nak peha, tak puas sehingga dia memerintah. Pru 13 proves with or w/out you we made it. Wahai bangsaku bayangkan penafian undi cina dicampur undi protes bangsa kita sendiri BN tidak rebah bayangkan kalau kita semua bersatu. Ketuanan Melayu dpt kita perkukuhkan. Kita boleh memerintah 'The Malay Ways' 'The Islamic Ways' 'The Hudud Ways' or whatever tanpa pedulikan si Ah Chong lagi sebab selama ini kita telah tunjukkan toleransi pada tahap yang tertinggi pun apa dia bagi - bunga dibalas dgn tahi

Anonymous said...

Tak payah tengok jauh kat selatan iaitu Singapura bagaimana Melayu dipinggirkan.Saya pernah berbuka puasa di Masjid Sultan masjid tertua di Singapura.Usahkan nak dengar Azan nak qamat pun tak boleh luar masjid dengar....pergi lah rasai sendiri bukan saya buat cerita...cam parti pembangkang buat fitnah macam2 terhadap Barisan Nasional apa diberi semua sapu...Ini lah akibat Melayu kita tak bersatu dan tak bersyukur pada nikmat yang Allah kurniakan.Saya menangis melihat sikap orang Melayu yang tak menyayangi diri sendiri usah cerita lah bangsa apatah lagi ugama:(.....Ayuh bangun dan sedarlah diri mimpi anda semua bersatu,bekerja kuat bangunkan negara dan tolong kita sebangsa tak perlu nak iniaya bangsa lain biarkan mereka dengan pilihan mereka.JIKA KITA KUAT DAN BERSATU PADU TIADA APA YANG BOLEH GUGAT BANGSA MELAYU JIKA KITA PUNYA JATI DIRI DAN PATRIOTIK DAN SETELAH BERUSAHA BERTAWAKKAL LAH PADA ALLAH TAALA.

Anonymous said...

senaraikan org2 terkaya d mlysia. baru kita tahu siapa tindas siapa.

Anonymous said...

Ya teman setuju bebeno le jika deme kerajaan nak jalankan undang2 HUDUD tu...perjelahkan pada rakyat jelata tiada lah maksiat dan jenayah lagi tinggal barang kat mana2 takde sapa nak curi pun....pahtu sekolah plak buat le kebangsaan je tak payah le sjk lagi semua murid leh belajo semua bahasa cina dan tamil dan bahasa melayu(bahasa malaysia) bahasa kebangsaan bahasa utama inggeris kedua kan ape serata dunia pake bahasa ni...Demi bangsa dan agama PAS bekerjasama dengan Barisan Nasional demi HUDUD dan utamanya ALLAH TAALA.PKR nak masuk pun dialukan ye...Buat pe nak pening2 kan kan

Anonymous said...

Pru 13 mungkin petunjuk dari Allah supaya umat melayu dan pribumi bersatu. Selama ini kita bertoleransi kerana takut kehilangan undi mereka ttp ternyata ianya tidak memberikan apa-apa kesan besar. Jadi teruskanlah agenda melayu dengan penuh yakin tanpa pedulikan apa mereka kata.

Shaxrynzy Oydyx said...

Kat sini pun ada orang cina dah buat aduan pasal azan...katanya bising...jangan dilayan....lu sapa...lu nak bising lu berambus pi lah cari tempat lain...jangan di layan dok kerenah cina Ni...selagi kerajaan memerintah...jangan buat kecoh...nanti melayu naik ...amuk baru tau....nasib baik tak de parang terbang....

Anonymous said...

NASIHAT AKU KPD PM JIKA MAHU PRU14 NI MELAYU TERUS MENGUKUHKAN KUASA UMNO DAN PAS WAJIB BERGABUNG


TIADA LAGI KEISTIMEWAAN DIBERIKAN KEPADA BANGSA CINA YANG SELAMA INI KERAJAAN BANYAK BANTU DALAM PELBAGAI BIDANG DAN SEKTOR..

TIADA LAGI BERTOLAK ANSUR DENGAN BANGSA CINA DALAM MEMBUAT DASAR DAN KEPENTINGAN BAGI MENJAGA HAK BANGSA MELAYU.

PERUNTUKAN YANG DI BERIKAN BERJUTA RINGGIT KEPADA PERSATUAN,SEKOLAH CINA,NGO2 CINA,KEMUDAHAN DAN INFRASTRUKTUR KAWASAN CINA HARUS DI KAJI BALIK DAN DI KURANGKAN..

PELUANG PERNIAGAAN YANG SELAMA INI TERBENTANG LUAS DAN DIMONOPOLI OLEH KAUM CINA HARUS DI KAJI DAN UTAMAKAN SYRT BUMIPUTRA YANG BETUL LAYAK TANPA MELIBATKAN SYRT CINA.

YANG PALING MUSTAHAK;
UNDANG UNDANG YANG SEDIA ADA PERLU DIKUATKUASAKAN TANPA MENGIRA BANGSA.

KERAJAAN SEPATUTNYA TIDAK TUNDUK DGN DESAKAN SEGELINTIR PEMIMPIN ATAU BADAN2 NGO DAN PERSATUAN CINA.

aku bukanlah rasis cuma aku mempertahankan bangsa melayu dan agama...


PESANAN AKU KPD KAUM CINA
LU SUDAH BIKIN MELAYU HILANG RESPECT DAN KEPERCAYAAN SELAMA INI.

LU SUDAH CARI SUSAH....
AKU DAH MUAK DGN BANGSA CINA NI

Anonymous said...

Betul tu...azan bising ya? Anjing mereka yang menyalak..Main mercun sepanjang malam masa CNY...Konsert yang mereka buat utk hiburkan roh datuk moyang mereka di bulan hantu kat taman2 perumahan berhari2 lamanya...rumah yg dibuat kuil di tmn perumahan..main mahjong sampai pagi mengangu jiran dan macam2 lagi tu tak diaorang fikir..buta hati dan buta tuli diaorang ni....

Anonymous said...

mualai dari saat ini, kita ikut cara cina jadi rasis,asakan sesis depa dari semenjak merdeka sampai sekarang, sebab tu depa boleh maju dlm perniagaan. kita buat mcm tu kat depa dlm perniagaan terutamanya kat malaysia..kuasa pembeli ada kat kita baru dia tau apa akan jadi.. CINA KALAU TAK PENIPU BUKAN CINA ( yg ni jangan kita ikut)

Anonymous said...

beritau mereka kalu mereka nk tau apa kah erti rasis sebenar.

Anonymous said...

beritau mereka kalu mereka nk tau apa kah erti rasis sebenar.

Anonymous said...

Aku cadangkan kerajaan BN laksanakan hukum hudud..aku nak tengok PAS nak join tak..jgn peduli suara org cina sebab dia org dah x sokong BN

Anonymous said...

setujuu 1000x..kita hududkn stopa ali dn mat sabun sekali nk rasa sangat hudud.....lpstu ramai2 langkah mayat kapal sinki sekali....

Anonymous said...

Kalau kita perhatikan, negara maju yang lain tak beri warganegara mereka yang berketurunan Cina control ekonomi negara mereka dan juga tidak membenarkan ramai orang Cina masuk negara mereka kerana mereka tahu ramai kaum ini memang rasis.kenapa agaknya di Barat bangsa Cina dekelumpukkan dalam Chinatown sendiri? Fikir-fikirkanlah!

Anonymous said...

Betul tu..dulu masa ramai kawan cina aku yg ada antara keluarga mereka masih belum dpt kerakyatan ramai berkata...duduk M'sia babut sana negeli cina manyak susah cali makan ttp sekarang rata2 dah dapat warganegara lain pulak nada diaorang. Pada yg warganegara masih KIV suruh mereka naik tongkang balik tongsan

Anonymous said...

Dulu zaman Jepun habis org cina diganyang dan disembelih. Ada orang Melayu kita tolong sembunyikan anak cina utk elak dari disembelih dan dapat hidup sampai hari ini apa balasan mereka, mereka tak ingat. Patut la Jepun benci sangat dgn bangsa cina ni spt Nazi, mereka tahu Yahudi ni bahaya. Nasib baik Jepun kalah kalau tidak habis Yahudi Asia ni di kerjakan

Anonymous said...

xsyokla sebut cina je, sebutla kafir cina ke, cina rasist ke...abis cina yg islam tu mcm mana..

Anonymous said...

Aku tak peduli Cina kaa Melayu kaa asal jangan Siti Nurhaliza kahwin dengn aku sudah laa. Lantak laa dunia ni nak kiamat pun, Firaun lebih baik lagi daripada Siti Nurhaliza

Anonymous said...

First of all I am a Chinese and I think why Chinese are racist is because we are taught to be so subconsciously since we are small.

WHY ? Because the society makes us aware that how different are Malays and other races being treated

So I don't think it is right to fight over this issue bout " what Malays have what Cina have " when our country has plateaued for so long

I am never unsatisfied of what my country offer me so far but I think there are a big room for improvement which will benefit all the Malaysians but not Chinese alone

For example, as a student, this is a very common situation I see everywhere
-when I work very hard to get into a local University, someone from other races get to enter with a poorer result just because of his racial status
Do you think this will benefit our country ?
I want my country to get BETTER

I am very sure there are a lot of nice people in whatever races
What stop us from uniting is this racism sentiment
and of course, language barrier
I seriously think the government should enforce on English learning

My friend from a school where they communicate with English has no problem mixing with other races at all, I think that is beautiful

Live to Love More Hate Less :)

Hilman Hadi said...

BANGSA CINA..... KITA BANGSA MELAYU JANGAN TERLALU BAGI MUKA DKT BANGSA CINA. TANAH MELAYU ADALAH WARISAN AGUNG BANGSA MELAYU. KALAU BANGSA CINA TAK PUAS HATI TINGGAL DI MALAYSIA, MEREKA BOLEH KEMBALI KE NEGARA ASAL MEREKA, RR CHINA. PENGARUH CINA PERLU DISEKAT DAN DIHADKAN. MALAH AUSTRALIA SUATU MASA DAHULU PERNAH MENGEHADKAN KEMASUKAN IMIGRAN CHINA KE NEGARA ITU. RENUNGKANLAH NASIB SAUDARA KITA DI SINGAPURA. KUASA PEMERINTAHAN DI SANA DIMONOPOLI OLEH BANGSA CINA. MARILAH BANGSA MELAYU KITA BERSATU BAGI MENGELAKKAN PISANG BERBUAH DUA KALI. FIKIRKAN KELANGSUNGAN BANGSA MELAYU UNTUK MASA DEPAN..

Hilman Hadi said...

SEMENANJUNG TANAH MELAYU MELIPUTI SELATAN THAILAND (PATTANI, YALA, NARATHIVAT & SATUN ) SEHINGGA KE SINGAPURA ADALAH WARISAN AGUNG DAN HAK MILIK BANGSA MELAYU. BANGSA MELAYU PERLU BERSATU BAGI MENENTANG KEMARAAN BANGSA CINA YANG TAK SEDAR DIUNTUNG. BANGSA CINA ADA RR CHINA SEBAGAI NEGARA ASAL MEREKA. KALAU BANGSA CINA RASA DIRI TERTINDAS MEREKA BOLEH BERAMBUS KE RR CHINA ATAU TAIWAN. BANGSA CINA TAK SEDAR DIRI. LIHATLAH SENARIO YANG BERLAKU DI SINGAPURA, BANGSA CINA MEMONOPOLI PEMERINTAHAN MANAKALA BANGSA MELAYU DITINDAS DAN TIDAK PENGLIBATAN BANGSA MELAYU DALAM KABINET DINAFIKAN. CUKUPLAH BANGSA MELAYU KEHILANGAN SELATAN THAILAND DAN SINGAPURA. JANGAN TERLALU PEMURAH TERHADAP BANGSA CINA. BANGSA MELAYU SEBAGAI BANGSA PERIBUMI PERLU BERSATU BAGI MENYEKAT KEMARAAN BANGSA CINA YANG KIAN MENJADI-JADI KINI. BANGSA CINA MALAYSIA TAK SEDAR DIUNTUNG ! MEREKA SANGAT BERTUAH KERANA BANGSA CINA DIBENARKAN MENGEKALKAN CIRI IDENTITI BANGSA MEREKA SERTA KEBEBASAN BERAGAMA. KALAU BENAR BANGSA CINA DI MALAYSIA DITINDAS, MAKA TIDAK AKAN WUJUD SISTEM PENDIDIKAN YG DISEBUT SJK DAN TIDAK WUJUD PAPAN-PAPAN TANDA YG BRTULIS MANDRIN SEPERTI DI INDONESIA. BANGSA MELAYU PERLU BERSATU DEMI KELANGSUNGAN BANGSA MELAYU PADA MASA AKAN DATANG... AYUH BANGSAKU, KITA BERATU !

Anonymous said...

dah keturunan komunis tetap komunis jugak.

Anonymous said...

Cina mmg lanjiouuu..jgn bgi muka..
Ingat kita mati klw xde dye kat negara nih..
Melayu susah pown sbb mse dijajah 150 dulu..bangsa kita xdiberi pelajaran oleh penjajah..ttpi tgk btapa pantas bangsa kita naik..dorank dah goyang tuh..