Wednesday, May 29, 2013

Rafidah Aziz Mulot Becok Peduli Apa Kalau Sajian Makanan Dalam Pesawat Air Asia TAK Halal...!

YB DATO’ NORHAYATI OMAR
Exco Wanita UMNO Malaysia
merangkap Ketua Pergerakan Wanita UMNO Negeri Sembilan
Saya ingin meminta kepada Tan Sri Rafidah Aziz selaku Pengerusi Lembaga Pengarah Airasia X yang dilantik supaya bertanggungjawab memastikan pasukan beliau bertindak selari dengan kerajaan yang mentadbir Malaysia dan sentiasa mendahulukan kepentingan Negara.

Kegagalan beliau untuk memastikan Azran Osman-Rani, CEO Airasia X membuat permohonan maaf secara terbuka membuktikan kegagalan beliau dalam menjalankan amanah sebagai Pengerusi di syarikat penerbangan tersebut.
 
YBHG DATO’ SHARIFAH AZIZAH DATO’ SYED ZAIN
Exco Wanita UMNO Malaysia
Merangkap Ketua Pergerakan Wanita UMNO Negeri Johor

Saya ingin mendesak permohonan maaf secara terbuka oleh anak Melayu bernama Azran Osman-Rani yang merupakan CEO Airasia X dilakukan dengan segera.

Perlantikan Tan Sri Rafidah selaku Pengerusi Lembaga Pengarah Airasia X juga perlu dipertimbang semula di atas kegagalan beliau untuk memastikan isu yang ditimbulkan oleh Azran ini diselesaikan.

YAB Presiden UMNO juga perlu melihat semula tindak-tanduk ahli-ahli Majlis Tertinggi UMNO yang merupakan barisan hadapan parti dan sepatutnya selaras dengan perjuangan parti demi memperjuangkan bangsa Melayu di bumi Malaysia ini.

YBHG HJH ZABARIAH WAHAB
Ketua Pergerakan Wanita UMNO Pulau Pinang

Wanita UMNO Pulau Pinang merasa kesal atas kenyataan yang dibuat oleh Azran Osman-Rani mengenai Utusan Malaysia yang dikatakan rasis sedangkan beliau seharusnya mengkaji dan membuat perbandingan dengan akhbar-akhbar berbahasa lain yang sememangnya lebih rasis.

Tan Sri Rafidah Aziz sebagai bekas Menteri dan mantan Ketua Wanita UMNO Malaysia harus lebih peka dalam memastikan individu yang cuba menghalang keharmonian berbilang bangsa di Negara kita harus diambil tindakan.

Justeru itu, Wanita Pulau Pinang menggesa agar Azran Osman-Rani memohon maaf secara terbuka di atas kenyataan yang telah dikeluarkan dan pihak Airasia harus mengambil tindakan tegas terhadap beliau yang cuba menangguk di air yang keruh.

YBHG DATIN RAHIMAH MOHAMED
Ketua Pergerakan Wanita UMNO Negeri Kelantan

Saya mewakili Wanita UMNO Negeri Kelantan ingin mendesak Dato’ Tony Fernandes selaku pengasas dan pemegang saham terbesar Airasia untuk menyatakan pendirian beliau terhadap kenyataan CEO Airasia X, Azran Osman-Rani yang menuduh Utusan Malaysia sebagai rasis.

Beliau perlu bertanggungjawab di atas kenyataan yang dibuat oleh Azran memandangkan jumlah pengguna Melayu yang tinggi di syarikat penerbangan ini maka Dato’ Tony Fernandes perlu mengambil kira perasaan dan sensiviti orang Melayu. 

Tan Sri Rafidah Aziz yang merupakan Pengerusi Lembaga Pengarah Airasia X juga perlu bertindak sesuai dengan tuntutan dan desakan dari pelbagai pihak berhubung isu ini.

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) diminta menyiasat semua kemudahan penyajian makanan oleh syarikat-syarikat pembekal kepada syarikat penerbangan tambang murah, AirAsia terutama di sektor Filipina, Thailand dan Hong Kong.

Sebuah gabungan beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, Liga Lindungi Perlembagaan (Ligan) dalam satu kenyataan berkata, jabatan agama tersebut perlu mengesahkan status pensijilan halal berhubung kemudahan penyajian makanan dalam sektor penerbangan AirAsia di ketiga-tiga negara tersebut.
"Ligan juga meminta Jakim menyiasat kedudukan pensijilan halal oleh badan yang didakwa tidak diiktiraf.

"Kami meminta AirAsia menyatakan secara terang dan jelas tentang dasar syarikat tersebut berkaitan pensijilan halal di dalam mana-mana aspek operasinya, khusus penyediaan makanan," kata kenyataan berkenaan di sini hari ini.

Sebelum ini, Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan turut meminta Jakim membuat pemeriksaan ke atas makanan yang disediakan oleh syarikat tersebut yang dipercayai makanan halal dan tidak halal dihidangkan bersama-sama.

NGO itu turut meminta Jakim menyiasat pakej-pakej percutian yang dianjurkan AirAsia yang mereka percaya tidak mengambil kira aspek halal walaupun dijanjikan begitu di dalam promosi tersebut.

Menurut kenyataan itu, selagi AirAsia tidak mengeluarkan jawapan rasmi, Ligan menggesa semua pengguna Islam memboikot makanan yang dijual AirAsia di dalam mana-mana penerbangannya.

"Kami juga mengajak dan menasihatkan orang ramai untuk mencemuh AirAsia dalam kalangan kenalan dan masyarakat sehingga syarikat berkenaan memohon maaf berikutan sikap biadab mereka terhadap semua pengguna terutama yang pernah melalui pengalaman pahit dengan syarikat penerbangan itu," tegasnya.

11 comments:

Anonymous said...

tengok gambar tu...UNCLE CHIN CHICKEN RICE?? HAIYAK?? Geli aku menengoknya...huhu..dah takde orang melayu yang halal ke? huhu

Anonymous said...

Air mineral tu ...betul ke dari bangkai atas bukit...mohon pencerahan....

So apa lagi peminat setia Air Asia...air bangkai dan makanana tak halal patut lah perangai pengurusan dan kabin krew macam babi sawan jerrrr

Anonymous said...

Rafidah dan Azran Ingrates orang putih kata kapada Azran dan Fidah..
Mengapa tak lud , kebal ?
Siapa Air Asia--UMNO kan ?
Typikal UMNO punya cerita berZAMAN2.

Orang bawah matian berjuang untuk UMNO dan Melayu.
Pemimpin UMNO selesa komfort zone kesamarataan syiok sendiri,kita dah berjaya dan seronok ketawa semacam dan tepuk tangan di ucapan Presiden UMNO tiap PAU .
UMNO dan menteri UMNO amat suka berbelanja sakan dalam keraiain dan bermewahan dalam segala mesyuarat dan event dan apa saja kemeriahan sepanjang tahun,semua ada bujet melampau.
UMNO belajar lah dari arahan kerajaan Beijing kapada Rakyat PRC.
Siapa bolih tunjuk dan bukti dengan sepuluh jari ,ahli pemminpin UMNO yang tidak jadi kaya lepas dapat YB YAB dll ?
BTW termasuk orang PKR sebab depa dulu orang UMNO.Sama punya perangai.
Pas punya lain gaya, buat koleksi.....
dap pun ada stail diaorang sendiri, bizneeeeessss cina.
Itu sebab ramai melayu bandar disillusioned dan gerakan IBAI dapat sambutan.

UMNO sendiri sudah marginalis orang melayu mulai 1994
Presiden UMNO dulu dan juga yang ganti nya pada 2008 ( I LOVE PM), syiok sendiri, dan lupa pada perjuangan asal.
Saperti saya sebut dulu dan sekarang, IBAI dan PR tak perlu kerja kuat nak jatuhkan UMNO.

Bukti PRU 13.
Najib tak mau tak suka tak ingin LISTEN LISTEN LISTEN. DEGIL betul ketegak
Masih sebuk nak reconcile!
Saya mau Najib sibuk kan diri membalas jasa pengundi melayu dan bumiputra yang masukkan 133 kerusi.
Ini termasuk "buat apa simpan makhluk macam ini "?
Untuk Inklusive ?!
arjuna waspada
changkat lobak.

Anonymous said...

BOTAK PONDAN TU SELAMBA JE MENUANG AIR SETAN. IBLIS PUNYTA SETAN GONDOL. DASAR PONDAN GILE BATANG DAN BONTOT. SIAL HANJENG !!!

Anonymous said...

Tu Chicken Rice ke Babi Rice..? Kenapa la nenek Rafidah berterusan back up si botak celaka LGBT..? Boikot Air Asia sebab penuh 'melayu' lupa daratan dan tak halal.

Anonymous said...

Penyokong bn tak gila babi serupa makhluk hina pas

Tiada sokongan membabi buta kepada pemerinfah... jadi awaslah bn dalam menjaga beberapa ekor anjing kurap ya g tak sedar diri

Anonymous said...

Inilah adalah strategi laknat Kristian Zionis dan DAP nak menjatuhkan orang Melayu/Bumiputera lain dan Islam:
Bahagian Pertama:

Banyak pertubuhan Kristian Zionis yang amat bahaya, tumbuh macam cendawan di Malaysia termasuk tak berdaftar sebagai gereja (di rumah atau dewan bukan Islam), termasuk di pendalaman Borneo, juga punca utama menyebabkan ramai anak muda Cina, India dan Bumiputera bukan Islam (Orang Asli atau di Borneo) di Malaysia terpengaruh dengan sikap ekstremis benci Melayu dan Islam, melalui DAP. Bahkan Melayu dan Bumiputera Islam lain, terutamanya yang dipinggir keluarga atau mahu bebas ikut cara Barat melampau, di pujuk masuk Kristian Zionis ini . Dan DAP ini sebenarnya sekarang bukan lagi dikuasai pro-Komunis Cina tetapi pertubuhan Kristian Zionis, sebab itulah Theresa Kok contohnya sering ke Jerman di mana pertubuhan Kristian Zionis amat kuat. Ramai yang bukan Bumiputera PKR pula menyokong DAP tetapi tidak mahu terdedah sebab nak terus membodohkan penyokong Melayu/Islam PKR dan PAS, untuk menyembunyikan rahsia mereka ini sebagai Kristian Zionis.
Sila baca, Christian Zionists, Israel and the ‘ second coming’, Donald Wagner di http://www.informationclearinghouse.info/article4930.htm:

10/09/03

(Daily Star) The term Christian Zionism is of relatively recent vintage and was rarely used prior to the early 1990s. Self-proclaimed Christian Zionist organizations such as the International Christian Embassy-Jerusalem and the US-based Bridges for Peace, both with offices in Jerusalem…..Briefly stated, Christian Zionism is a movement within Protestant fundamentalism that sees the modern state of Israel as the fulfillment of Biblical prophecy and thus deserving of political, financial and religious support. Christian Zionists work closely with the Israeli government, religious and secular Jewish Zionist organizations, and are particularly empowered during periods when the more conservative Likud Party is in control of the Knesset. Both the secular and religious media place Christian Zionism in the Protestant evangelical movement, which claims upward of 100-125 million members in the US...

...Christian Zionists have been hostile toward Palestinian Christians and generally detest Muslims as evil forces worshipping another God. Recent comments by Christian Zionists such as Jerry Falwell, Pat Robertson and Franklin Graham (the son of evangelist Billy Graham) have added to the suspicion with which many Muslims view the Christian West. … Some estimate that 20-25 million American fundamentalist Christians hold these views, and the phenomenon is growing.

Donald Wagner is professor of religion and Middle Eastern studies at North Park University in Chicago and executive director of the Center for Middle Eastern Studies. He wrote this commentary, the second in a series of five on Christian Zionism, for THE DAILY STAR.

MAKCIK Tempurung.

(PERHATIAN: ada PENYAMUN penakut disyaki dari DAP/PKR durjana yang sekarang meniru gelaran saya tetapi sebagai "Pakcik Temporung" untuk mengelirukan pembaca).

Anonymous said...

Bahagian kedua:

Oleh kerana itulah KDN mesti ada Intelligence yang amat cekap dan terus berani, kerana pertubuhan Zionis Kristian ini melalui menyamar sebagai gereja biasa, NGO atau perhimpunan peribadi di rumah-rumah, sebenarnya mahu menyemarakkan benci dan rusuhan antara orang Islam dan Kristian yang telah lama hidup aman di Malaysia ini. Dengan mempergunakan isu "Allah" dalam injil, mereka mahu menanamkan marah orang Islam dan mahu mencetuskan keganasan dan huru hara. Kemudian DAP dan penaja Kristian Zionisnya boleh MENYALAHKAN orang Melayu/Islam dan UMNO, serta kerajaan BN sendiri, termasuk di mata dunia. Seolah kita mendiskriminasi orang Kristian, tetapi DAP dan penaja Kristian Zionisnyalah yang mahu menggertak orang Melayu/Islam dengan ancaman menggunakan "Allah" dalam injil. Sedangkan God bermakna Tuhan dalam bahasa Melayu - itu sepatutnya tidak perlu dipolitikkan oleh DAP kerana perlu menghormati hak orang Melayu/Islam di Malaysia.

Tetapi, tujuan paling utama DAP dan sekutu penjajah Barat-Zionisnya yang amt tamak, kejam dan RASIS, disyaki adalah untuk menjatuhkan Malaysia sebagai negara Islam, dan kuasa politik dan ekonomi bangsa Melayu dan Bumiputera lain, juga supaya mereka boleh tawan minyak-gas kita yang makin bertimbun di Borneo terutamanya, dari Petronas.

MAKCIK Tempurung.

(PERHATIAN: ada PENYAMUN penakut disyaki dari DAP/PKR durjana yang sekarang meniru gelaran saya tetapi sebagai "Pakcik Temporung" untuk mengelirukan pembaca).

Anonymous said...

perut dah kenyang bang. peduli apa grassroot. tu lah sokong lagi UMNO

Anonymous said...

Hoi.!!!.anus di atas, sokong PAS PKR DAP lagilah banyak bahaya ngok.!..bodoh.!..mampus.!...jahanam.!...lahanat.!

Anonymous said...

RAFIDAH AZIZ DAH DAPAT GAJI LUMAYAN DENGAN KEMUDAHAN TERBANG PERCUMA..DIA DAH X AMBIL KISAH PASAL ORG MELAYU DAN AKHBAR UTUSAN TU