Thursday, May 16, 2013

Shahrizat Dah Tanya.... Rafidah Kena Jawab...!

SIARAN MEDIA

Y.BHG DATO’ SRI SHAHRIZAT ABDUL JALIL
KETUA PERGERAKAN WANITA UMNO MALAYSIA

SOALAN BUAT TAN SRI RAFIDAH AZIZ,
PENGERUSI LEMBAGA PENGARAH AIRASIA X

KUALA LUMPUR, 16 MEI 2013 – Saya mewakili Pergerakan Wanita UMNO Malaysia hari ini ingin melontarkan pertanyaan kepada YBhg Tan Sri Rafidah Aziz selaku Pengerusi Lembaga Pengarah Airasia X di atas kenyataan oleh Ketua Pengarah Eksekutif beliau dari Airasia X, Azran Omar-Rani terhadap Utusan Malaysia dan tindakan menarik balik iklan di dalam akhbar tersebut.

Saya yakin Tan Sri Rafidah Aziz yang telah menerajui kepimpinan Wanita UMNO selama 22 tahun dan berusia 66 tahun semasa meninggalkan pucuk pimpinan Wanita UMNO Malaysia, cukup matang untuk menjelaskan isu ini berdasarkan perjuangan Wanita Melayu yang turut didukung oleh beliau semasa memimpin Wanita UMNO. 

Malah, saya harap beliau memahami perjuangan Utusan Malaysia sebagai satu-satunya lidah rasmi orang Melayu.

Beliau seharusnya tampil kehadapan untuk memberikan pandangan, pendirian dan pendapat beliau untuk menyelesaikan isu ini, bukan terus berdiam diri walaupun beberapa desakan telah dikemukakan oleh badan-badan NGO Melayu dan beberapa pihak yang lain.

Wanita UMNO amat kecewa dan meminta Tan Sri Rafidah sebagai Pengerusi yang bertanggungjawab untuk Airasia X memberikan penjelasan secepat mungkin kerana terlalu ramai orang Melayu berasa amat tersinggung dengan pandangan yang tidak bertanggungjawab oleh Azran Osman-Rani.
 
SHAHRIZAT ABDUL JALIL

21 comments:

Anonymous said...

nenek-nenek yang sedang bergaduh....mari la kita boikot air asia sebab ada sekor melayu yahudi celaka

Anonymous said...

Seronok tengok makcik - makcik gaduh :)) Tapi lepas ni Shahrizat letak jawatan la ye, 5 tahun tak lama, kena prepare...

Azran Rani Osman ... tu lah ...kalau nak jadi yahudi pun jangan keluar almari .... jadi melayu yahudi dalm almari ...

Anonymous said...

AKU NAIK MAS LAH....BYE YE ASIA.
TAMBANG ++++++++ AKHIRNYA HAMPIR SAMA DGN TAMBANG MAS......

Anonymous said...

Ramai lagi individu Melayu (jati) yang berkebolehan untok menyandang CEO syarikat pernerbangan tersebut.

Biarkan siMamat ni terjun dengan labu labu nya. Biar dia jadi CEO syarikat luar negara. Itu pun kalau diterima.

Kepada Lembaga Pengarah- jangan bagi this "smart" bloke tarnish the company' image.

Anonymous said...

obviously shahrizat has nothing better to do. she can leave this question to rafidah regarding azran rani's statement to some other non-political NGO. please la makcik2 umno do something for women empowerment. lame la shahrizat.

RHR

nasirwise said...

CEO AIR ASIA X MELAKUKAN `WRONG BUSINESS DECISION’

Asran Osman Rani, anak muda Melayu ini adalah CEO Air Asia X. Beliau ini berlawan arus dengan pendirian orang Melayu sejagat yang sedang kecewa dan marah kepada orang Cina ekoran sokongan mereka kepada pembangkang walaupun diberi pelbagai insentif oleh DS Najib dan Kerajaan. Yang betul betulorang Cina mengkencing DS Najib dan rakyat seperti penulis ini ialah tepukan gemuruh palsu dan kehadiran tidak ikhlas semasa Jamuan Makan atau Program Bertemu Rakyat.

Yang bagusnya, sekurang kurangnya sekarang kita tahu beliau ini pendokong perjuangan politik pemimpin moral bermasalah dan DAP rasis. Mungkin beliau ingin menjadi hero tetapi `not at the right time and place or issue’.

Disamping kedengaran desakan NGO Melayu supaya Azran (yang botak macho), penulis mengambil pendekatan lebih drastik, Kerajaan wajar memberi banyak peluang perniagaaan kepada MAS, FireFly dan MALINDO. Airline baru ini diharapkan memberikan perkhidmatan yang setanding atau lebih baik. Beri MALINDO dan Firefly atau MALINDO X (menyaingi Air Asia X) beroperasi di KLIA2 dan juga sesuai di Subang juga. Rakyat Malaysia juga disaran bukan sahaja BUY/USE CHINESE LAST tetapi juga FLY Air Asia LAST. Beri keutamaan menaiki penerbangan MALINDO melainkan sebab sebab `connectivity’. InsyALLAH, MALINDO akan mengikuti rapat Air Asia. Hanya selepas mamat macho ini berambus dari industri ini, pembaikotan mesti dilakukan.

Penulis pernah mengulas bahawa AirAsia yang selalu bertelagah denan MAHB dan pernah mengugut untuk tidak beroperasi di KLIA2. Air Asia telah membuat keputusan memindahkan ibupejabat rantaunya ke Jakarta. Tan Sri Tony memberi alasan Indonesia dipilih kerana potensi besarnya. Kerajaan banga dengan pencapaian Air Asia yang sudah menjadi pemain penting di Asia tetapi kecewa dengan perpindahan ibupejabat. Kalau nak buat boleh tetapi tidak perlu digembar gemburkan seolah olah mencabar MAHB atau secara tidak langsungnya Kerajaan Malaysia. Tamparan hebat buat Kerajaan dan MABH.

Menyedari masalah Air Asia yang mempunyai `upper bargining power’, Kerajaan Malaysia meluluskan sebuah lagi lesen penerbangan MALINDO untuk menyaingi Air Asia atau sekurang kurangnya mengisi kelompongan yang Air Asia tinggalkan (jika). Inilah `wrong decision’ oleh Tan Sri Tony Air Asia yang telah `create business opportunity’ kepada pihak lain.
Azran Osman Rani telah melakukan `wrong decision’ dan mungkin telah create satu lagi business opportunity kepada pihak lain.

Anonymous said...

Sebenarnya tambang murah Air Asia tu pembohong je....Pengalaman saya pergi ke Bandung tahun lepas dah la nak booking pun tunggu masa murah kena bayar bagasi, cukai penumpang, makan dan minum bayar asing! Kira punya kira lebih kurang MAS harga tiket all in.Sama la Tune Hotel murah pada dasarnya nak hawa dingin,guna alatan mandi dan apa fasiliti kena bayar asing2...Nyata pengguna tertipu.Demi Allah cubalah sendiri....

Anonymous said...

MAS, Malindo Air, Fireflyz, Berjaya Air, Lion Air, byk tu, xpayah AA lagi

Anonymous said...

Nemek fifah tu elok pencen lah..cakap bukan main d tv mengulas kes Kamilia tempuh hari..pada hal dulu dia kalah ketua wanita terus cabut, anak emas nenek gifah ni agaknya, sebab tu dia diam, if not mulut mcm murai tercabutbekor

Anonymous said...


betul aku sokong 250% darham..tepat skali statement ni.

AWAS said...

MAS pun sama,A380 ramai krew cina daripada melayu.Petronas pun lebih kurang gak.

Anonymous said...

Banyk cas tesembunyi..
Gov ksi mlindo jek sham air asia down pe dulu..klu opersi nnti lagi la pdn muka air asia
Boikot

Anonymous said...

Air Asia taklah sebagus yg dicanangkan....walau tambang MAS lebih sikit tp saya pilih MAS atas sebab2 yg sangat relevan (bukan atas sebab2 yg berkaitan dgn Azran Osman). Pengalaman saya sendiri dan pengalaman kawan2 telah membuat saya sebelum ini telah lama memilih MAS.

Anonymous said...

Dalam temubual azran dgn wartawan Nutgraph pada 2009 pernah mengeluarkan anaknya dari Sekolah Kebangsaan kerana terlalu ramai orang Melayu dan banyak menumpukan aktiviti keagamaan.Dia sendiri tidak bangga sebagai orang Melayu.
Dia patut cermin diri dulu dgn hidung kembang dan berkulit sawo matang dan bukannya hidung mancung spt orang barat.Contoh otsng Melayu liberal

Anonymous said...

BeTul PETRONAS pun dah nak dirampas pekerja cina.Lama lama melayu pun dah tak dapat kerja PETRONAS.Yang tinggal nanti melayu Yahudi pencinta DAPIGS.

Anonymous said...

Untuk makluman AWAS, bukan perkara mustahil kerana ramai anak gadis Melayu mendapat tentangan dari ibu bapa yg tidak membenarkan anak gadis mereka menjadi pramugari termasuk saya sendiri yg tidak membenarkan anak saya menceburi bidang itu.

Anonymous said...

Saya telah batalkan tempahan Air Asia dan akan beralih kepada MAS pula. Kata tambang murah tapi ada kos tersembunyi. Sebab tu Australia saman Air Asia.

Anonymous said...

Kita tengok berapa lama Air Asia boleh bertahan lama dengan adanya Melayu liberal cam Azran. .Macam dah tak takut Tuhan. .atau dah menganggap dirinya Tuhan tu...

Anonymous said...

Dia ni muka sakai kot bukan Melayu rasa cam bagus mentang2 orang Melayu jenis tak kisah dulu la...SEKARANG TIDAK LAGI KALAU TAK KENA GAYA AMUKAN AKAN BERLAKU JIKA CINA DAH MELAMPAU!!!

Anonymous said...

Tu la akibat BN layan sangat kerenah Cina yang mengada-ada.Si Mamat ni nak cari popular cara BODOH!

Anonymous said...

Say NO to Air Asia.Period.