Thursday, June 6, 2013

Apa Dia...? BN Tak Pernah Adil Kepada Kaum Cina....?

Kalau tanya kepada para pemimpin Cina yang menjadi komponen Barisan Nasional, itulah jawapan standard mereka dari dulu sampai sekarang.

Sejajar dengan apa yang diperjuangkan oleh Dong Zong, setara dengan apa yang dikatakan dan dituduh oleh DAP, itulah juga bahasa yang digunakan... kononnya Barisan Nasional tidak adil kepada Cina.
Tak adil tang mana gamaknya, Barisan Nasional terhadap Cina di Malaysia?

Adakah mana-mana pihak Melayu-Bumiputera di Malaysia melarang mana-mana Cina daripada duduk, menetap, beraktiviti ekonomi, tidak boleh mengamalkan budaya yang dibawa dari Tongsan, tidak dibenarkan bertutur, bertulisan atau membaca Cina?

Atau adakah Barisan Nasional telah menetapkan hanya zon-zon tertentu sahaja Cina boleh tinggal di Malaysia sebagaimana yang dilakukan oleh Amerika Syarikat, Kanada mahupun Australia?

Adakah orang Cina di Malaysia tidak dibenarkan memasuki sektor pekerjaan dalam bidang ketenteraan, kepolisian, mahupun sebagai penjawat awam?
Atau adakah Melayu-Bumiputera kerap mengejar mana-mana Cina, kemudian disula, dipanggang dan digantung di mana-mana kepala simpang?

Atau boleh jadi juga, Cina di Malaysia tidak dibenarkan menjadi lebih kaya daripada Melayu-Bumiputera dan mereka juga dilarang daripada beraktiviti ekonomi dalam bidang-bidang tertentu kecuali perniagaan melibatkan BABI, ARAK DAN JUDI SEMATA-MATA?

Atau Barisan Nasional tidak membenarkan mana-mana Cina menjadi ahli politik, penggubal undang-undang sama ada di DUN mahupun Parlimen atau mereka langsung tidak mempunyai hak mengundi sepertimana yang berlaku di Kampuchea?

Baca seterusnya...., klik SINI

32 comments:

Anonymous said...

Haiyaaaa . . . melayu bodoh ka . . ? Itu PM punya post kasi sama kita baru ADIL . . .

Anonymous said...

Memang BN tak adil, kena bagi Cinabeng jadi PM pulak baru lah adil...orang Melayu bodoh2 belaka tak pandai. tengoklah PM kita sekarang...pandai ka macam tu?

Anonymous said...

Lancau lu la cinabeng..!! Macam2 kerajaan UMNO/BN dah bagi. Sampaikan Ah Jib Gor keluar tv main gendang mintak simpati. Sana sini bawak sepanduk "I Love PM", alih2 Ah Jib Gor kena tipu. Ni mintak apa lagi ni..? Nak jadikan Malaysia sebagai negara republik, baru adil..? Boikot cinabeng sampai mampos.

Anonymous said...

Mengapa kaum cina terus mengatakan mereka dianak tirikan oleh kerajaan am nya kaum Melayu, sedangkan yg bayak berkereta mewah,rumah rumah mahal dan perniagaan yg berharga jutaan ringgit adalah milik mereka. Kalau dianaktirikan hingga mewah begitu saya rasa bayak kaum lain didunia ini igin dianaktirikan oleh kerajaan Bn dan kaum Melayu. Terserlah lah sikap tamak halobanya sikap mereka hingga segalanya ingin dibolot. Oleh itu kaum Melayu harus sedar dari mimpi dan terima realiti bencana yg akan menimpa jika masih ingin dibuai mimpi. Rebutlah & galakan peluang yg disediakan oleh kerajaan.
zainol_56

Anonymous said...

memang bangsa yang tidak sedar diuntung

Anonymous said...

memang celaka cina kat Malaysia ni sekarang. aku rasa aku dah membuak dah ni.

Anonymous said...

bila dia lebih dari melayu dan india dlm segala galanya,itu baru adil.

Anonymous said...

bangsa ni bagi apa pun x cukup.... baik hidup ataupun mati ....nak guna didalam neraka....

Anonymous said...

Lancau laa, kalau rasa tk adil BERAMBUS balik China la cibai..

Anonymous said...

Pukimak cipai la lu bangsat...

Anonymous said...

bangsa babi tamak haramjadah, tapi tak apa..... kerana org tamak selalu rugi

Anonymous said...

hahhahahahaaha mmmg BN x penah adil.sbb x adila cina2 kaya raya,sbb x adila cina2 ada sekolah venukular.sbb x adila cina2 makn kuarang ajar.sbb x adilal cina2 dpt gunakn adat resam mereka tanapa halangan!ckp seorg bodo teramat bodo.lu x suka ini msia.lu berambusss g duduk kt indon ke spore ke or thailand!

Anonymous said...

KERAJAAN DAH MENANG. SEKARANG KAUM MELAYU TAK KIRA APA FAHAMAN POLITIK KENA TOLONG BANGSA MELAYU YANG DAH KENA TIPU OLEH PUAKA DITANAH MELAYU INI. KERANA MELAYU TERLAMPAU BERTOLAK ANSUR DAN SIKAP TIDAK APA MENJADIKAN BANGSA MELAYU DI TINDAS DAN DI HINA DENGAN TERUK. DAH TIBA MASA BANGSA MELAYU MEMONOPOLI EKONOMI DI TANAH MELAYU. JANGAN SAMPAI MENJADI PEMINTA SEDEKAH DI BUMI MELAYU INI. KE MANAKAH KITA KALAU KITA DI JAJAH DAN DIHALAU OLEH PUAKA-PUAKA YANG MENUMPANG DAN BERCADANG UNTUK MEMERINTAH. KITA TIDAK ADA BUMI LAIN KECUALI TANAH MELAYU INI. LIHAT SAHAJA ORANG MELAYU SINGAPURA, MELAYU PENANG DAN MELAYU SELANGOR. RAMAI ANAK MELAYU NI MENJADI HAMBA-HAMBA PUAK PUAKA. SYARIKAT GERGASI DIPENUHI BANGSA API NERAKA INI. ANAK MELAYU BOLEH DIKIRA DENGAN JARI DI SYARIKAT BESAR. YANG TAK PANDAI BERBAHASA MELAYU DAN TERGAGAP BAHASA INGGERIS BOLEH PLAK DAPAT KERJA KERANA BANGSA PUAKA INI TETAP AKAN TOLONG KAUM DIA. SEDARLAH MELAYU. TOLONG BANGUNKAN ORANG MELAYU. KUKUHKAN EKONOMI ORG MELAYU.KALAU BUKAN MELAYU, SIAPA LAGI YANG AKAN MENOLONG ORANG MELAYU. TAKBIR...BERJUANG LAH ORANG MELAYU DEMI HAK MELAYU. PERTAHANKAN PERLEMBAGAAN KITA KERANA TINGGAL ITU SATU SAHAJA YANG MELINDUNGI HAK KEISTIMEWAAN ORANG MELAYU. YANG LAIN TELAH DI RAMPAS OLEH PUAKA JEMBALANG TANAH. TAKBIR....TIBA MASANYA ORANG MELAYU EKNA LANTANG MEMBENTERAS MUSUH YANG BERGERAK CARA HALUS INI. MEREKA TELAH MERANCANG BERTAHUN-TAHUN UNTUK MENJAHANAMKAN ORANG MELAYU. TEKBIR..

Labu8455 said...

Cerita lawak terbaik bagi abad ini

Anonymous said...

Sebenarnya ramai anak Melayu yang cerdik pandai. Tetapi awal-awal di cantas oleh puak-haram jadah. Alasan konon orang Melayu malas, bodoh dan mundur. Tengok sahaja penghuni rumah-rumah mewah dan syarikat2 besar dimiliki oleh puak api neraka ni sampai anak cucu cicit masih keturunan dia. Melayu kena sedar dan berani menentang dan mempertikaikan hak melayu yang dicuri secara halus..Allahhuakbar..Hidup kerajaan yang memerintah.Puak puaka buat2 lupa bahawa kekayaan yg dia dapat adalah hasil dari kerajaan melayu yang terlampau baik dan menghormati semua kaum. Kini orng Melayu kena berani tampilkan diri dan rebut peluang yang sepatutnya menjadi hak Melayu tetapi di curi secara sedikit semi sedikit. Melayu kena tolong orang Melayu. Jangan harap puak puaka akan berlari membantu orang melayu. Cukup2 lah berpolitik untuk memecahkan orang Melayu. Itu adalah taktik cara halus digunakan untuk menjahanamkan orang Melayu yang telah ditipu hidup2.Jangan sampai kita dibakar hidup2 dan tidak berkuasa untuk bertindak walau sedikitpun. Tangan kita dah hampir diikat dengan dakyah dan tipu helah jembalang tanah.Bersyukur kerajaan menang. Bantu lah kerajaan untuk membantu orang Melayu..

Anonymous said...

oRANG ORANG mELAYU ADA BENTENG TERAKHIR IAITU ANGKATAN TENTERA MALAYSIA UNTUK MENDAULATKAN KETUANAN MELAYU.

APA YANG KITA TUNGGU TUNGGU IALAH KEBERANIAN SEORANG JENDERAL SEPERTI JENDERAL RABUKA DARI FIJI YANG MELINDUNGI RAKYAT PERIBUMI FIJI DARI PENINDASAN BANGSA PENDATANG IAITU INDIA.

HIDUP MELAYU
HEDUP MELAYU HIDUP MELAYU!!!!!!!!!!

Anonymous said...

Aku harap Malaysia ni bubuh balik nama Tanah Melayu..Supaya orang Melayu sedar dan berusaha dengan gigih untuk membangunkan bumi Melayu tempat berpijak daripada bagi orang melayu dipijak-pijak...fikir-fikirkanlah..

Anonymous said...

Wahai orang melayu. Sedarlah kini bangsa kamu dijajah ditanah melayu tanpa kamu sedari. Perkukuhkan ekonomi dan jati diri kamu demi agama, bangsa dan negara yang tercinta. Kemanakah kamu akan merempat jikalau kamu dijajah dan dihalau ditanah yang sekangkang kera ni...Berani kerana benar..jangan ada 13 mei yang kedua. Berdoa, berusaha dan berani menentang demi unatuk agama, bangsa dan bumi melayu yang bertuah ini...takbir

Anonymous said...

Betul...UMNO/BN tak pernah adil pada Kaum Cina....sebabnya...

Kaum Cina tak pernah dihalang Minum Arak/Berjudi/Kebebasan Seks/...yang mana telah menyebabkan ramai dikalangan mereka yang mati akibat kebebasan tersebut......
hanya kaum Melayu/Islam sahaja yang diberi perhatian untuk tidak melakukan kejahatan-kejahatan tersebut....

Jumlah yang paling besar Mati disebabkan oleh Minum Arak/Berjudi/Seks Bebas...mungkin dari Kaum Cina itu sendiri......

UMNO/BN tak pernah ada perasaan sayang pada anak tiri ( kaum Cina )...bak kata pepatah
" Sayang anak diRotan-Rotankan "

Selama ini..Kaum Cina dibenarkan buat apa-saja....

Anonymous said...

cina lancau ni dari dulu dah tipu melayu tapi melayu yg tak sedar sedar ingat lah wei dulu sebelum malaya negara ni nama tanah melayu ingat tu tanah melayu jadi nak sama rata tukar kemalaysia aku tak setuju nama negara ini malaysia aku lebeh suka dengan nama tanah melayu negara negara lain tidak tukar nama negara mereka kerana mejeroity penduduk negara ini ada lah melayu semesti nya nama ini dinamakan tanah melayu cina tiada hak.kerana perjanjian antara melayu dan cina dan kaum lain untuk membentuk negara ini tiada lebeh dari itu saja lain hak kaum cina tiada.

Anonymous said...

Pelik bin Ajaib, Kerajaan tak adil pada Cina tapi yang Billionaire SEMUA Cina...adalah sorang Melayu terselit...

Anonymous said...

GERAM BETUL AKU! Tak habis-habis, hati si Cina bongkak dan tamak sepanjang masa, yang kena dijaga - depa ingat bumi tercinta ini hasil pusaka berzaman nenek moyang Melayu dan Bumiputera lain, dari sebelum dijajah British lagi,bapak-taukeh dia punya! UMNO jangan tunduk lagi kepada bangsa PENDATANG yang di bawa BRITISH durjana ini, yang selama ini tak habis-habis menindas macam PENYAMUN - hak BUMIPUTERA MELAYU dan BUMIPUTERA LAIN; terutamanya YANG ISLAM!Sudahlah umat Islam asyik kena tindas di negara Barat dan sekutu mereka, Israel dan Singapura, kat Malaysia yang negara Islam ini pun, si Cina RASIS(yang makin ramai jadi penganut Kristian Zionis diterajui DAP dan sekutunya, penjajah Barat-Zionis), nak aniaya - pergi BERAMBUS LU SELAMANYA kalau benci sangat Melayu/Islam!

Sila lihat di http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20130605/dn_02/Graduan-Melayu-didiskriminasi; Graduan Melayu didiskriminasi, Oleh NIZAM YATIM dan AZRUL HAKIMIE ANUER:

KUALA LUMPUR 4 Jun - Satu kajian yang dilakukan seorang penyelidik sebuah universiti awam mengesahkan wujud diskriminasi terhadap graduan Melayu yang memohon pekerjaan di syarikat swasta yang majoriti dimiliki kaum Cina dan asing.

Menurut kajian itu, faktor kaum lebih diutamakan berbanding kualiti pendidikan dengan graduan kaum Cina menjadi pilihan untuk dipanggil temu duga berbanding kaum Melayu yang merupakan penduduk teramai di negara ini.
Kajian selama enam bulan itu mendapati, syarikat yang dimiliki oleh kaum Cina dan pihak asing lebih mengutamakan graduan kaum Cina untuk bekerja dengan mereka.
"Daripada lebih 3,000 resume yang dihantar kepada syarikat terbabit, kaum Melayu hanya mempunyai 4.2 peratus peluang untuk dipanggil menghadiri temu duga.

"Kaum Cina pula mempunyai sebanyak 22.1 peratus peluang walaupun mereka mempunyai kelulusan setara dan lepasan universiti sama dengan kaum Melayu," menurut kajian itu.

...."Graduan kaum Melayu yang boleh menulis, bertutur dan membaca dalam bahasa Cina juga lebih berkemungkinan dipanggil menghadiri temu duga berbanding yang tidak mempunyai kebolehan itu," mengikut kajian itu.

MAKCIK Tempurung.

(PERHATIAN: ada PENYAMUN penakut disyaki dari DAP/PKR durjana yang sekarang meniru gelaran saya tetapi sebagai "Pakcik Tempurung/Temporung" untuk mengelirukan pembaca).

Anonymous said...

Dia mahu perintah Malaysia. Dia mahu Melayu jadi kuli dia. Oleh kerana dalam Parlimen tiada wakil2 Cina, elok lah kerajaan jadi kan Pulau Pinang sebuah pulau yang bebas dari sebarang bentuk politik. Hanya Gabenor yang di lantik oleh kerajaan sahaja yang mentadbir dan mengawal selia Pulau Pinang. Mulai tahun 2014, tiada lagi SRJK(C). Yang ada semua di tukar kepada Sekolah Rendah Kebangsaan sahaja. Tiada lagi peruntukkan budjet bagi sekolah2 cina, tiada lagi peruntukan untuk kaum2 Cina, tiada lagi peruntukan makan besar untuk kaum2 Cina. Cukup lah ape yang kerajaan dah berikan. Lagi pun mereka memang mampu mengadakan semua yang mereka mahu. Cukup lah sampai di sini.

Anonymous said...

olih kerana sekarang ni kaum melayu telah berpecah maka kaum cina mula berani membuat berbagai2 tuduhan terhadap kerajaan negara ni.sehinggakan keperingkat INSTITUSI RAJA2.jikalau orang melayu tak mahu kaum cina melakukan perkara2 macam ni,semua orang2 melayu negara ni kena bersatu semula sebagaimana orang2 melayu dulu2.sebenarnya orang2 melayu dulu2 sentiasa bersatu dibawah kerajaan UMNO.jadi masa tu tiada saorang kaum cina,tak usahkan nak bersuara macam sekarang ni,nak angkat muka pun tak berani.

Anonymous said...

95% cina tak sokong pun BN boleh menang. itu belum UMNO dengan Pas bersatu lagi. lebih terjamin BN tunai permintaan Pas dari layan nafsu cina. cina kena bukti sokong BN dulu baru kita layan permintaan diaorang.

Anonymous said...

BN jangan lagi layan kafir sial ni. satu perkara yg melayu mesti tahu hal sepet ini ialah mereka penipu dan akan pijak kepala siapa aja asal dapat survive. Melayu selama ini kena main belakang dengan babi sial ni...dalam semua hal. sila BUKA MATA HAI ORANG MELAYU, UMNO

Anonymous said...

aiiiyaaa.!.. lu olang tatak paham maaa.....ini malaysia misti kasi cina pelintah balu adil maaa...

Anonymous said...

Seperti kata Karpal Singh, kalau Cina mahu perintah...."over my dead body". Understand that.

Anonymous said...

Aiyaa lu cina myk bodoh..lu mau kasi itu post sama nuor..itu mcm lu kena tipu..
Lu cina kui myk bodoh..usung lilin blackout..ikut buntut nuor..mau dakwat kekal myk bodoh pegi buat tatoo..myk bodoh lu mau ikut jadi rakyat bangla.. Lu cina ikut nuor jadi pm bangladesh.. Dah myk penyokong tambah lu cina semua...ooooo org bangladesh myk suka semua flee fleeee

Anonymous said...

Lu myk bodoh..DAPigs adik pap..lu berambus sana..sana mykkkkkkk adil sama cina kui.. Melayu sana kata pap tak adil..jadik cina sana mykkkk bodoh.

Km penang mykkkkk bodoh..melayu india penang kata cina kui tak adil..jadi km penang mykkkkk bodoh..lu kasi BN km pasti adil...mykkkk adil

Aiyaaa lu cina memang mykkkk bodoh.. Sudah kalah mau jadi pm..lu tatak malu aaa sudah kalah mau jadi pm..tatak malu aa cina kui sudah kalah mau jadi pm...cina mykkkkk bodoh ditipu seorg Melayu nuor..blackout bawak lilin. Mykkkk bodoh belum mati sudah pakai baju itammmm. Myk bodoh cina mintak matiiiiii

Anonymous said...

Ya..kita petlu ajar mereka..didik anak anak kita jgn bagi can lagi..boikot teruss pasti permulaan kedai kecil supermarket akan merasa dampak.boikot teruss

Lama lama ia akan menjalar menjadi besar...lihat nanti kilang besar cina akan mencari org Melayu utk disalur brg mereka..

Anonymous said...

Aiyaa lu cina kui..lu sebut balu balu balu balu..cina belum mampossss semua..lu mintak semua lelaki cina mamposs.. Aiyaaa mykkkkk bodoh itu pasat lu pakai baju itam..myk bagusssss lu mintak mati

Cina belum pelintah sudah myk bodoh kena tipu seorg Melayu nuor..hahaha myk bodoh cina keliling keliling bawak lilin..lu lihat taiwan baling kerusi dlm parlimen..cina pelintah myk bodoh. Org cina taiwan dipelintah org cina bodoh.

Lu lihat singapore..myk bodoh..cina dipelintah org cina..tapi bawak org kaya dr luar..org cina singapore myk kerja bawah..cina mykkkkkk bodohhhhh
Lu tanya cina singapork bawah..org cina sana marah sama pemerintah mykkk bodoh bawak org luar mykk mykkk..itu makna org cina pelintah mykkkkkk bodoh...

Itu pasat parti pap sudah myk kalah..org cina mykkkkk bodoh..baik lu berambus duduk sana..atas atap sebab lu mykk bodoh..