Thursday, June 27, 2013

Cinabeng Balas Dendam.... Setelah Kerajaan Melaka Tutup Jonker Walk, Tony Pua DAP Nak Tutup Bazar Ramadhan

Kerajaan Negeri Melaka di bawah kepimpinan Ketua Menteri,Datuk Idris Haron telah mengambil keputusan untuk menutup pasar malam Jonker Walk yang terletak di tengah-tengah bandar Melaka. 

Keputusan untuk menutup Jonker Walk diputuskan dalam mesyuarat exco Melaka 12 Jun yang lepas kerana menghormati kehendak majoriti rakyat Melaka.
Perniagaan di Jonker Walk dimonopoli oleh peniaga-peniaga cina dan kawasan tersebut telah dicinakan sepenuhnya oleh mereka. 

Antara penyebab utama utama pasar malam Jonker Walk ditutup kerana masalah kesesakan lalu lintas, peniaga tiada lesen dan menjual barangan tiruan. 

Sekarang DAP Melaka sedang melalak-lalak membantah penutupan pasar malam tersebut. DAP kata Ketua Menteri Melaka tidak demokratik dan berdendam kepada pengundi-pengundi cina Kota Melaka. Lihat sini

Ini bukan soal dendam, ini soal kamu tidak mematuhi peraturan dan undang-undang. Kamu berniaga tanpa lesen dan jual barang tiruan, itu satu kesalahan. 
Sikap perkauman DAP semakin terserlah hari ini apabila Ketua Publisiti parti itu, Tony Pua mencadangkan pasar Ramadan juga ditutup kerana didakwanya akan menyebabkan kesesakan lalu lintas.

Katanya, jika benar alasan kerajaan negeri bahawa keputusan untuk menutup pasar malam pelancong Jonker Walk di Kota Melaka kerana mahu mengurangkan kesesakan lalu lintas yang melampau, maka tindakan yang sama perlu diambil ke atas Pasar Ramadan.

"Saya rasakan kalau-kalau satu pasar malam mahupun pasar tani ataupun pasar Ramadan akan menyebabkan kesesakan lalu lintas, maka semua pasar-pasar, semua pasar tani di Melaka atau mana-mana negeri perlu dibatalkan secara langsung.

"Kenapa tutup saja di Jonker Walk? Saya rasa semua tindakan yang diambil oleh kerajaan negeri ini adalah tindakan politik yang langsung tidak mengambil kira keperluan rakyat di Malaysia. Ia hanya mengambil kepentingan politik Umno," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini, hari ini.

Beliau selain itu turut menggesa penutupan Jonker Walk itu dibatalkan dengan serta merta.

Kemelut itu timbul apabila akhbar berbahasa Cina Kwong Wah Daily hari Isnin lalu melaporkan Ketua Menteri Melaka Datuk Idris Haron sebagai berkata, mesyuarat anggota exco pada 12 Jun lalu memutuskan menutup pasar malam berkenaan demi memenuhi hasrat rakyat.

Bagaimanapun Idris telah menafikan laporan itu. Katanya, keputusan yang diambil pada mesyuarat exco itu adalah untuk membuka semula jalan raya yang ditutup kerana kerajaan negeri menerima banyak rungutan daripada pengguna berhubung kesesakan teruk di sekitar laluan masuk ke bandar raya Melaka berhampiran Jonker Walk setiap hujung minggu.

"Ada pengguna mendakwa untuk sampai ke bandar raya Melaka dari Plaza Tol Ayer Keroh memakan masa sehingga empat jam," katanya.

Perkara itu bertambah kusut apabila sebuah portal mesra pembangkang memetik ADUN Kesidang, Chin Choong Seong bahawa penutupan Jonker Walk adalah 'pembalasan' kepada pengundi Cina yang menyokong pembangkang dalam Pilihan Raya Umum ke-13.

5 comments:

Anonymous said...

Shows how stupid these DAP fellas are. Initially they were the biggest opposition to Jonker Walk. When it is up and running and causing nuisance to motorists and need to be closed, again it is the DAP buggers who cried foul...

DAP only knows how to shout at anything the govt does...infact they should applaud Idris Harun for following and bow in the DAP's demands.

And I wonder where the Chinese stand on such leaders who they have voted in....The Chinese, inclusive of the people, the MCA/Gerakan and DAP are all clueless to what they want...

See, eat too muck pork and think also like babi....(hint: why does Terasa Kok's lawyer ask for postponement of the trial????)

Anonymous said...

Jonker walk selalu berniaga. Bazar Ramadan setahun sekali.

China banyak rugi lagi pun duit untuk membela ganster dengan menjual barang tiruan terbantut.

Sambil itu sebenarnya kerajaan negeri mengurangkan jenayah.

Syabas

Anonymous said...

Tutupkan terus je. Jangan di layan kehendak DAP. Dia buat kat P.Pinang selamba je. Nah sekarang ni kita kena tunjuk belang sedikit. Kena tunjuk kurang ajar sedikit. Namun tetap berlandaskan undang2. Jangan bagi muka lagi.

Anonymous said...

Makin jahat si PENBGGANAS/SAMSENG macam KONGSI GELAP DAPIgs ini! Asyik nak gertak BUMIPUTERA Melayu/Islam dan Bumiputera lain, terutamanya yang juag Islam! Pemimpin Bumiputera Melayu/Islam dan Bumiputera lain, jangan tunjuk takut lasung kepada ancaman berterusan dan makin GANAS DAPigs ini - bahkna baik kembalikan segala hak BUMIPUTERA termasuk DEB termasuk perumahan dan biasisiwa khas untuk Bumiputera di tanah-tanah kerajaan.

Di Israel, yang asyik bunuh, penjara dan menindas Bumiputera Palestin, termasuk dengan mengambil hanya imigran Yahudi dan memberi hak istimewa untuk bangsa Yahudi dari askar (yang tiada Bumiputera Palestin) - tak juga dihentam si pencinta "demokrasi dan hak asasi manusia" dari Barat (kononnya - bahkan Israel si penjajah ganas ini adalah sekutu kuat si Barat hipokrit laknat)!

Juga rejim Cina penjajah Singapura yang menindas Bumiputera Melayu/Islam - juga dibela oleh sekutu kuatnya, si Barat-Zionis!

MAKCIK Tempurung – Pertahan Islam dan umatnya, UMNO/PM/K‘jaan BN, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam dan umatnya, serta bangsa dan hak Bumiputera.

(PERHATIAN TERBARU: ada PENYAMUN penakut disyaki dari PENGGANAS/SAMSENG DAP/PKR/Red Beans militia durjana yang sekarang meniru gelaran saya sebagai “Pakcik/MAKCIK Tempurung/Temporung” untuk mengelirukan pembaca – mereka juga telah menyamar dengan identiti dan tulisan saya kononnya saya benci dan nak menggulingkan PM kita, dan juga saya seolah bersikap lucah, dan saya telah repot terus ke KDN dan Wanita UMNO!)

Anonymous said...

lepas ni kita bariskan pula puak2 DAPigs ni. mau test mere hafal ke tak lagu negaraku, rukun negara dan minta oral bahasa melayu....kalau GAGAL buang bali kat CHINA jerrrr.....hakkkktuiiii