Monday, June 3, 2013

Inilah Dia Makna "Ketelusan" Versi Juak Juak Banjingan DAP...

DAP sering melaung-laungkan 'ketelusan' dalam politik....

Namun, kita semakin sangsi bahawa DAP benar-benar memahami apa itu 'ketelusan'. Samada DAP tidak faham maksud perkataan itu, atau mereka pastinya sebuah parti yang benar-benar hipokrit lagi pengecut kerana menghalang sesiapa sahaja dari mendedahkan kebenaran di dalam DAP.
 
Buktinya, sebelum ini, Karpal Singh mengugut Tunku Aziz agar jangan mendedahkan agenda sebenar DAP.

Semalam pula sekali lagi Karpal mengancam ROS agar jangan mendedahkan hasil siasatan pemilihan CEC kepada rakyat. Ugutan dan ancaman Pengerusi DAP itu seolah-olah memberitahu rakyat bahawa, 'saya ada pekung di dada, tapi Tunku Aziz dan ROS tidak patut bagitau orang yang saya ada pekung.'

Secara tidak langsung, Karpal telah mengesahkan persepsi rakyat bahawa DAP sememangnya tidak telus.
Dari satu sudut, kita tidak hairan dengan tindakan Karpal kerana kemungkinan besar DAP tidak kisah menunjukkan sikap tidak telus mereka kerana mereka tahu bahawa penyokong mereka iaitu 97% kaum Cina di negara ini sebenarnya tidak kisah pun jika parti itu tidak telus, korup, penipu atau apa saja.

Ini kerana yang penting bagi mereka adalah parti pemerintah haruslah dipimpin dan didominasi kaum Cina, itu saja....

Jika ini benar, maka ada sesuatu yang jelas tidak kena dengan pendidikan kaum Cina di negara ini. Kita amat hairan bagaimana mereka begitu tidak malu melaungkan ketelusan dan integriti tetapi di masa yang sama menyokong parti yang jelas tidak telus dan tidak berintegriti.

Mungkinkah hipokrasi atau kecelaruan ini berpunca dari Sekolah Jenis Kebangsaan Cina...? Apakah yang diajar di sekolah tersebut...?

Tidakkah mereka dididik dengan nilai-nilai murni, bercakap benar, hormat-menghormati dan bertoleransi...? Atau apakah benar seperti yang dikatakan mula-mula tadi iaitu mereka sebenarnya tidak faham bahasa dan tidak tahu apa itu 'ketelusan' mahupun 'integriti'?

Mungkinkah ia membawa makna berbeza di dalam bahasa Mandarin? Atau mungkinkah mereka diajar bahawa segala nilai-nilai murni hanya tertakluk kepada kaum lain saja sementara kaum Cina bebas melakukan apa saja?

Bukan kita ingin memperlekeh atau menghina kaum Cina, tetapi inilah persepsi yang lahir dari kenyataan Karpal Singh.

Sebagai Pengerusi DAP, maka kapasitinya dilihat sebagai wakil parti yang didokongi oleh 97% kaum itu. Sewajarnya kaum Cina atau DAP berhenti menyalak tentang integriti dan ketelusan kerana ia semakin berbunyi seperti sedang menyalak terhadap diri sendiri.

Sedangkan, anjing gila pun tidak menyalak kepada diri sendiri....

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

14 comments:

Anonymous said...

aku nak tanya sape Kapal tua ni semua org yg tak sebulu ngan dia diugut macaam2.beelum pegang tampok memeerintah malaysia lagi dan pandai ugut2 org.

Anonymous said...

Ah, kapal sink ni mana ada integriti ...dia la yang mula2 tuduh nuar kunyit sebagai peliwat dalam parlimen kemudian bila nuar join pakatan setan, dia defend balik nuar kunyit. Sekolah jenis babi mana ada ajar nilai2 murni. Selain menyemai semangat kebabian yang berlebihan dan menghasilkan lebih ramai ahli2 DAPigs chauvinis untuk stok akan datang, juga diajar subjek2 membenci kaum lain terutama melayu, membenci agama Islam, membenci institusi raja dan juga membenci kerajaan.

Anonymous said...

Kesal dgn nik arjist....muka bangsa sendiri nak diludahnya.tp muka kapal sing yg menghina islam di sanjung.cian...

Anonymous said...

Nik aziz tu dulu map bapak dia sink lu tak tau ka di...ekeke

Anonymous said...

Mmg semua orang tak sebulu dgnnya. Bulu dia lain macamlah bhai...

Anonymous said...

Nik Aziz tak nak ludah muka anaknya Nik Abduh ke. Nik Abduh dah mula cakap Islam dan Melayu. Kan Nik Aziz cukup pantang kalau dengar nama Melayu.

Anonymous said...

N Ajis xsanggup ludah muke kapal sbb takot nnt besday tahun depan xdapat makan kek n seleberet dgn kapal(tu pon kalo xmampos lagi)

Mengong punyer N Ajis...yg sama Islam di hina dan di kutok tapi yg kapir harbi dan penghina Islam di sanjung...

Anonymous said...

DIA KATA JANGAN AJAR SAYA MENGENAI UNDANG-UNDANG TAPI SEBENARNYA DIA TIDAK TAHU APA SATU PUN TENTANG UNDANG-UNDANG. ADAKAH MENGGUGUT ORANG ADALAH SALAH SATU PELAJARAN YANG DIA BELAJAR DI SEKOLAH UNDANG-UNDANG?

DIA SEBENARNYA MENGHAFAL SECARA MEMBABI BUTA UNDANG-UNDANG. MANA YANG MEMIHAK KEPADANYA DIA PAKAI. MANA YANG TIDAK DIA TOLAK. DIA TAK ADA INTEGRITI. SEMASA ANWAR DIPIHAK KERAJAAN DIA TUDUH ANWAR KAKI LIWAT TAPI BILA ANWAR DIBAWA MAHKAMAH DIA PULA YANG BELA MATI-MATIAN SI PELIWAT.

KENAPA DIA TIDAK MEMBELA ORANG YANG MENYEBABKAN DIA LUMPUH? OARANG INI HANYA PANDAI BERCAKAP TENTANG UNDANG-UNDANG TETAPI DIA SENDIRI AKAN JADI BUTA, PEKAK DAN BISU APABILA UNDANG-UNDANG MEMIHAK KEPADANYA.

Anonymous said...

dai singh...poooorahhhhhh

Anonymous said...

MALAYSIA NI ADA KAUM SINGH KE?AKU RASA MCM XDE..MANA DTG KARPAL NI?DIA BOLEH KUTUK R.O.S..DIA CKP R.O.S TAK BERI HAK KEPADA DAP..KEPALA HOTAK KAU..KAU TU YG TAK BERI HAK KEPADA SEMUA AHLI DAP..CEC MCM HARAM..TAK TELUS..RASUAH..SHIT!!!

Labu8455 said...

Bongkar macam mana busuk DAPig pun cina akan tetap undi DAP walaupun 10 x pilihanraya diadakan - Di Pulau Pinang sentimen "kecinaan" tau cina didahulukan semakin menebal dan tidak pernah dirasai macam ni sebelum ini-cuma Melayu munafik saja yang tidak mahu mengaku.

Anonymous said...

karpal sink ni dh mati pucuk sbb tu dh jadi meroyan! satu lagi...cina tetap undi dap sbb diorg pon x kisah telus ke, cekap ke, rasuah ke, kaki main lubang jubor ke, kaki main pelacur ke itu semua tolak tepi..janji tolak umno...ini lah dia persepsi yang ditanam dlm kepala otak mereka!

Anonymous said...

Itu singh sudah lama sangat sama dap sekarang lebih cina dari cina. Cakap pun macam lidah ular. Cec talak belsih bila mau cuci? Boso punya singah. Lu patut taubat dulu .....

Anonymous said...

Tukarkan je semua SJK(C) kepada Sekolah Rendah Kebangsaan sahaja. Tiada lagi peruntukan kepada sekolah2 Cina dalam budjet 2014.