Friday, June 14, 2013

Red Bean Army TAK Ujud....? Kalau Nak Kembalikan Kekuatan BN Dalam Internet TAK Boleh Harapkan Penguatkuasaan Undang-Undang....

SUMBER

AKHBAR Sinchew Daily bertarikh 7 Jun 2013 pula melalui ruangan Sudut Pendapat memaparkan nukilan Timbalan Editorial akhbar tersebut, Lim Sue Goan berkenaan perang politik dalam internet dan kewujudan Red Bean Army.

DAP dituduh mengupah Read Bean Army dan dalam masa enam tahun membelanjakan RM100 juta hingga RM1 bilion untuk membiayai 3,000 pakar penggodam internet menyerang Barisan Nasional (BN) tetapi tiada seorang pun boleh memastikan kesahihan tuduhan ini.

Blog parti pembangkang mahupun pemerintah sendiri telah wujud sejak sekian lama dan bukan semua dalam facebook itu penyokong pakatan pembangkang, ada juga menyokong BN.

Ini bermakna, pelayar internet yang mempunyai pendirian politik boleh ‘Add’ pelbagai penulisan blog ke Facebook, mereka boleh muat naik berita dan artikel supaya pelayar lain ‘Like’ dan dapat berkongsi, maka terbentuklah perbincangan politik.

Mungkin parti politik ada menyuntik dana, jika tidak maklumat dalam muka surat laman web tidak dapat diperbaharui untuk kekalkan minat pembaca. 

Saya juga perasan dalam laman facebook menyokong pakatan pembangkang, ramai yang ‘Add’ dan ‘Like’ sementara laman yang menyokong BN ketinggalan jauh. Ini bukan bermakna bilangan tentera internet pakatan ramai, ataupun disolek indah dan dibiayai.

Tidak boleh dinafikan, BN yang memerintah selama 56 tahun menimbulkan banyak masalah dari segi penyelewengan termasuk rasuah, polisi tidak adil dan lain-lain lagi kerana cara pentadbiran mereka. Bagi pelayar internet yang menyokong pakatan, isu-isu ini tidak jemu-jemu dibincangkan.

Walaupun BN adakan perubahan tetapi sering berlaku kebocoran. Jika BN masih tidak nampak dan kenal punca kenapa kenapa mereka tewas dalam peperangan internet, saya boleh berikan contoh rujukan.

Selepas PRU, pakatan telah lancarkan banyak ‘perhimpunan hitam’, pihak berkuasa tidak cekap menanganinya sehingga pelayar internet tidak puas hati dan semangat makin membara.

Mereka utarakan artikel yang berapi-api, contohnya bekas Hakim Mahkamah Rayuan kemukakan isu “tindak balas orang melayu", Ketua Pengarah Imigresen berkata, seramai 6,564 rakyat Malaysia di luar negara rosakkan nama baik Malaysia, menyebabkan mereka yang melanggar undang-undang di negara asing menjadi penjenayah dan pasport mereka dibatal dan disenarai hitam. 

Semua ini menjadi tumpuan penyokong Pakatan mengkritik BN....!

Isu politik yang berterusan seperti Nurul Izzah Anwar dilarang masuk ke Sabah, isu filem patriotik yang akan ditayangkan sempena menyambut merdeka, novel Interlok dijadikan drama sementara P. Uthayakumar dipenjara selama dua tahun.

Selain itu, kelemahan di bahagian dan jabatan kerajaan terus dipertikai, contohnya dalam 11 hari berlaku tiga kes kematian dalam tahanan serta isu penangguhan dan peningkatan kos projek lapangan terbang kedua menunjukkan mutu dan prestasi pelaksanaan yang amat rendah.

Tidak boleh salahkan pelayar internet yang mengkritik dan memperbesarkan cerita.....

Jika mahu kembalikan kekuatan dan kelebihan BN dalam internet, tidak boleh mengharapkan penguatkuasaan dari segi undang-undang. Yang penting BN mesti berhenti melakukan kesilapan, jika tersilap perlu perbaiki segera, jangan dibiar jadi isu dalam internet kerana orang ramai boleh naik angin dan meradang.

10 comments:

Azahari Rahman said...

samalh kita..

Azahari Rahman said...

kene hati2 juga..jgn men sondol jer

Anonymous said...

Admin...tolong jangan keluarkan pic nurul izzah ni.aku tak boleh tgk muka dia.rasa nak melancap je.bernafsu betul aku tgk muka nurul izzah ni...

Anonymous said...

Kalo nak cari kesilapan...pakatan pon byk melakukn kesalahan n kemungkaran...mmg mnjadi trending topik wat seketika tapi akhirnya sejuk krn di pihak BN xde yg 'tegar' atau di bayar utk sentiasa mengingati kemungkaran pakatan...

Contoh kes rasuah tanah beribu2 hektar pada Nga n Ngeh krn Ngok Nee zar nak jadi MB Perak...mmg hebat xde penyelesaian pon tapi akhirnya SONYAP jer...tapi kalo itu yg trjadi di pihak BN..mau ada yg bunoh diri atau letak jwtn..tgk saja kes NFC n Khir Toyo...tang mana rasuahnya???

Saoa nak ngaku berak tgh jalan...jadi xkan vavi2 tuh nak ngaku ada mmbela tentera 'dajjal' berwarna merah...

Anonymous said...

Pendapat timbalan editorial ni bukannya betul sangat..lebih nak mempertahankan DAPigs lahanat je. Dah namanya cinabeng. Untuk kuat, kerajaan UMNO/BN harus tubuhkan armynya tersendiri dan lawan mereka habis habisan. Army yang ditubuhkan mesti main kasar, tak bole la pondan macam pemimpin2 melayu sekarang. Sedap betul gambar Norule Izzah. Sedap lagi melancap. Ptuihhhh!!!!

Anonymous said...

UMNO sepatutnya berada 10 tapak didepan bukan asyik menjawab sahaja. UMNO parti terkuat. penyokong UMNO dilemah oleh pemimpin yang diundi. NGO nampak lebih terpimpin dan kuat dari UMNO sendiri.

MELAYUJATI said...

UMNO memang lemah macam tak bermaya, nak lawan dalam cyber pun tak mampu, tiada ada pendekar cyber yang gagah perkasa yang adapun semuanya dari group2 PKR dulu kalau tidak hmmm tak tahule, tapi dah trend sekarang kalau blog pro kerajaan je mereka belum ADD pun dah meluat dan tak bernafsu nak klik, tapi kalau blog pro pembangkang memang dicari cari pulak. Trend sekarang adalah kalau kerajaan di fitnah mereka akan percaya kalau kerajaan menjawab ataupun menulis cerita sebenar mereka akan kata itu pulak fitnah.
Kerajaan kena ambil pendekatan yang songsang bukan lagi ikut laluan sekarang kerana laluan sekarang laluan kemusnahan. Takkan nak harapkan Najib sahaja yang bekerja yang lain2 tu buat apa?

Anonymous said...

Nak buat undang2 baru?kah..kah..kah..undang2 sedia ada seperti Akta Hasutan & Akta Perhimpunan Haram pun tak boleh nak kuatkuasa.

Anonymous said...

Aku bukan penyokong PKR tapi aku akan MENGGIGIL/sungguhku tak tahan..aahaah pabila tengok gambar si NoRule Ijjah nie.Aku rasa mcm nk mel....p je depan komputer.Lantaklah dia nak auta-politikkan apa apa isu pun..

Anonymous said...

Pakatan pembangkang memang dengan sengaja menimbulkan isu dan fitnah yg bukan-bukan serta provokasi pelbagai cara kpd pihak berkuasa atau kerajaan dan jika pihak berkuasa ambil tindakan kpd mereka itu memang patut kerana jelas melanggar undang-undang. Bagi saya apapun tindakan yg diambil pihak berkuasa mahupun kerajaan tetap tidak akan memuaskan hati/nafsu serakah puak pembangkang kerana selagi matlamat puak pembangkang terutamanya cauvinis cina DAPigs tidak dapat menguasai/memerintah Malaysia selagi itu mereka tetap tidak akan berpuas hati. Saya berharap pihak kerajaan jangan terlalu melayan golongan pencetus anarki ini kerana masih ramai lagi rakyat yg cintakan keamanan, perpaduan dll dalam negara yg menyokong kerajaan. Kalau jelas mereka melakukan kesalahan terus hadapkan kemuka pengadilan dan jangan bertangguh.