Monday, July 15, 2013

Akta Keharmonian - Zahid Hamidi Kerjanya Kemas... Ibarat Menarik Rambut Dalam Tepung, Rambut Tak Putus, Tepung Tak Berselerak

Akta Keharmonian Nasional yang mungkin menggantikan Akta Hasutan 1948 akan menitikberatkan empat perkara utama sekali gus mengekang mana-mana pihak daripada terus mempertikaikan peruntukan undang-undang tersebut yang telah termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, empat perkara itu meliputi kedudukan agama Islam sebagai agama Persekutuan, kedudukan Raja-Raja Melayu, hak keistimewaan orang Melayu serta bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan.

"Akta Hasutan telah diputuskan untuk dipinda kepada satu akta yang mungkin dikenali sebagai Akta Keharmonian Nasional yang tidak akan berkompromi terhadap empat perkara utama dalam Perlembagaan Persekutuan," katanya kepada pemberita selepas majlis berbuka puasa dan tahlil serta solat Maghrib di Masjid Al-Khairiah di pekan Selekoh di sini semalam.

Pada 11 Julai tahun lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan pemansuhan Akta Hasutan 1948 yang antara lain bertujuan mencari mekanisme keseimbangan terbaik antara keperluan menjamin kebebasan bersuara setiap warganegara serta menangani kompleksiti kemajmukan yang wujud di negara ini.

12 comments:

Anonymous said...

Assalamualaikum,

Ada produk atau barangan untuk dijual?

Ada perniagaan atau perkhidmatan untuk dihebahkan?

Ingin membeli atau melihat pelbagai jenis produk dan barangan

Layarilah www.produkmuslim.info

Daftar segera ia percuma

Terima kasih

Anonymous said...

AKU PERCAYA DGN ZAHID NI
DIA NI JEBAT MANYAK BERANI
DIA PUN SEMBAHYANG 5 WAKTU
THIS IS A GOOD MALAY LEADER
SAYA ULANG YE.. A GOOD "MALAY" LEADER
ADA TELUR MASIH 2 BIJI

TAPI KORANG TENGOK NAJIB BANGSAWAN
PEMIMPIN BACUL LEMBIK KASI MUKA CINA
TELUR TINGGAL SEBIJIK
PASAL TU CINA NAIK TOCHANG
SEBAB CINA TAU NAJIB SAYANG CINA

TO NAJIB BANGSAWAN
MAKHLOK DEWA DEWA AN
TINGGAL DI KAYANGAN DEWATA
SILA BERAMBUS NAJIB LETAK JAWATAN
WE HATE U LEMBIK
WE HATE HISHAM AMARAN
WE HATE NAZRI KITUL
WE HATE NAZIR CIMB TENGGANG
WE HATE UR WIFE KAK ROSMAH

TO MUHYIDIN N NAJIB
TOLONG SELAMATKAN MELAYU
WE NEED A BRAVE MALAY LEADER
YG BUKAN ANAK BANGSAEAN DEWA DEWA AN
YG BINI TAK BERLAGAK MACAM TERER JE

Anonymous said...

Najib tahu hancurkan, memusnahkan serta menghapuskan apa yang ada berkaitan Melayu. Orang lain yang terpaksa baiki dan bina.

Yang nak Cinakui sayang padanya buat tak tau,buat muka sadin dan muka tembok serta muka tak tahu malu, muka
yang tidak pernah rasa keperitan hidup...

Najib GAGAL big time, sila undur diri.....dan jangan perasan yang kamu itu hebat...sebenarnya keparat

Anonymous said...

Adi wira MELAYU dah muncul....yeaaahhhhh.....SUPERZAHID IS BACK....

Anonymous said...

Najib, Akta keharmonian kepala otak kau. Dah elok akta keselamatan dlm negeri ada kau pergi mansuhkan. Msia dulu aman dibwh pemerintahan Tun M lebih 2 dekad kerana akta isa ini. Apa kau buta sejarah ke Najib??? Letak jawatan lah Najib dan sekutu2 kau tu mcm kerismudin dan nazri. Pegi join adik kau berniaga cimb smpai mati pun tanam dgn duit.

sally mcjepun said...

zahid mmg berkerja tp klau si ghani kasik lps ape kes...ghani harus dicantas dulu...nazri jgn dilupa..org ISLAM yg lupa dia ISLAM..

Anonymous said...

Mansuhkan najib. Kekalkan akta hasutan. Tak payah buat akta harmoni pulak. Buang masa main politik tak habis2 menyusahkan rakyat dengan sandiwara akta2 yang tak pakai pun.

Camera please...Akta act action.... bbbooooo...

Cibailah lu semua org2 politik. Kami dah bosan. Melayu tak terbela. Kaum pendatang yang kaya raya. Penghinaan pun tak terbela. Sudah2lah berpolitik. Bosanx100000000000.

Anonymous said...

Bah. pertama:

Syukur Alhamdulillah atas keberanian YB Menteri KDN kita! Bahkan, penduduk Bumiputera Barat juga dilindungi di bawah “Native atau Heritage laws” termasuk di bawah "EU Heritage Laws" di http://heritagelaw.org/EU-Diretives (Bumiputera juga bermakna ORANG ASAL/PRIBUMI/INDIGENOUS/NATIVE/ABORIGINAL). Oleh kerana itulah, di kebanyakan negara Eropah, hanya bahasa Bumiputera/Kebangsaan dan perayaan/budaya Kristian/Barat , yang pelbagai samada yang kecil atau yang besar seperti Krismas, diiktiraf secara rasmi di peringkat nasional, termasuk di media dan dalam pendidikan. Bahasa Inggeris selalunya merupakan bahasa kedua, kerana ia sudah menjadi bahasa antarabangsa. Contohnya di Jerman dan Peranchis, mereka sangat NATIONALIS ke atas bahasa Bumiputera/Kebangsaan mereka, bahasa Peranchis dan Jerman dalam perkhidmatan awam – bahkan polis dan hospital pun sering merungut bila kita mahu menggunakan bahasa Inggeris! Dan setiap rakyat asing terutamanya si EXPATRIAT multinasional, yang menetap lama dimestikan ambil kursus Integrasi untuk belajar bahasa Bumiputera/Kebangsaan negara itu. Tapi yang peliknya, si Cina/imigran yang ramai di Barat ini tak pula tahu kurang ajar macam kat Malaysia – yang begitu benci sangat pada bahasa BUMIPUTERA/KEBANGSAAN kita, Bahasa Melayu. Dan si Cina/imigran (kebanyakan) juga bila di Eropah ini, begitu menghormati budaya Bumiputera yang Barat termasuk agama Kristian sebagai agama rasmi Eropah. Termasuk jangan haraplah si Cina dan imigran lain akan berani menghina Raja-Raja Barat di Eropah – kat Malaysia , mereka berani menghina dan tidak tahu berterimakasih pada Raja-Raja Melayu/BUMIPUTERA Melayu/Islam dan Bumiputera lain, yang bagi mereka MENUMPANG Tanah Melayu bila dibawah PENJAJAH British durjana!

Di samping itu, lihatlah di Amerika Utara dan Australia, hak, identiti dan tanah bangsa Bumiputera “Native Americans-Canadians/Aboriginal Australians” dilindungi dengan kuat oleh undang-undang dengan hak dan identiti terkecuali (itupun setelah Bumiputera di Amerika Utara/Australia ini dibunuh dalam Genocide dengan kejam di awal sejarah PENJAJAHAN Barat) . Tetapi, sekiranya Bumiputera malang ini tidak mempertahankan undang-undang ini dengan lantang dan tangkas, mereka akan dianiaya dengan menggunakan strategi halus seperti penindasan dalam ekonomi, politik dan di media termasuk industri seni, pendidikan dan budaya, di mana hanya perayaan dan budaya Kristian/Barat yang diktiraf secara rasmi di peringkat nasional sedangkan budaya dan bahasa tradisonal bangsa Bumiputera ini telah dipinggirkan. Penduduk Bumiputera ini juga dijatuhkan tamadunnya, dengan menggunakan dadah, pornografi, kebebasan seks, jenayah dan arak. Dan juga akibat pengambilan jutaan imigran yang bongkak, termasuk si Cina/Yahudi bongkak/tamak, dan hanya tahu memijak kepala “Native Americans-Canadians/Aboriginal Australians”, bangsa BUMIPUTERA US/Canada/Australia ini.

MAKCIK Tempurung – Pertahan Islam dan umatnya, UMNO/PM/Raja-Raja Melayu/K‘jaan BN, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera.

(PERHATIAN TERBARU: ada PENYAMUN penakut disyaki dari PENGGANAS/SAMSENG DAP/PKR/Red beans militia durjana yang sekarang meniru gelaran saya sebagai “Pakcik/MAKCIK Tempurung/Temporung” untuk mengelirukan pembaca – mereka juga telah menyamar dengan identiti dan tulisan saya kononnya saya benci dan nak menggulingkan PM kita, dan juga saya seolah bersikap lucah, dan saya telah repot terus ke KDN dan Wanita UMNO!)

Anonymous said...

Bah. Kedua:

Di Israel juga, PENJAJAH GANAS Yahudi yang asyik bunuh, penjara dan menindas BUMIPUTERA Islam Palestin, termasuk dengan mengambil hanya jutaan imigran Yahudi dari merata cerok, dan memberi hak istimewa termasuk perumahan dan pendidikan, untuk bangsa Yahudi dari askar (yang tiada Bumiputera Islam Palestin) – tak juga dihentam si pencinta “demokrasi dan hak asasi manusia” dari Barat (kononnya – bahkan Israel si penjajah ganas ini adalah sekutu kuat si Barat hipokrit laknat)!

Juga rejim PENDATANG Cina PENJAJAH GELOJOH Singapura yang menindas BUMIPUTERA Melayu/Islam – termasuk dengan mengambil hanya jutaan imigran (bukan pelarian pun) Cina dan Kristian, juga dibela oleh sekutu kuatnya, si Barat-Israel! Bahkan polisi mengambil jutaan imigran bukan Islam ke Singapura, ini ditiru dari Israel - sekutu kuat rejim penjajah Cina ini!
Tapi malangnya, PENJAJAH Cina Singapura serta sekutu kuat mereka dari Barat-Zionis (Israel – sembunyi belakang Barat) dilayan macam anak emas di Malaysia ini termasuk dalam MERAMPAS tanah pusaka BUMIPUTERA, hanya kerana mereka menabur WANG, sedangkan matawang S'pura/Barat bila ditukar kepada ringgit, murah sekali buat mereka. Sebab itu banyak syarikat perumahan Cina/bukan Bumiputera sampai letak $500,000 ke atas, pada harga rumah, di semua kawasan bandar yang penting dan tepi laut di M'sia ini, supaya dapat diBOLOT oleh si Cina/bukan Bumiputera TAMAK/BONGKAK Singapura/Malaysia dan sekutu mereka dari Barat-Zionis, sedangkan BUMIPUTERA Melayu/Islam dari Malaysia dan juga Singapura yang miskin, terus TERHALAU dari tanah pusaka di bumi tercinta kita ini, warisan dan korban berzaman (dari sebelum dijajah British lagi) nenek moyang BUMIPUTERA Melayu/Islam dan BUMIPUTERA lain!

MAKCIK Tempurung – Pertahan Islam dan umatnya, UMNO/PM/Raja-Raja Melayu/K‘jaan BN, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera.

Anonymous said...

Zahid pun sama naik la.jaga periuk nasi je..tak dak sapa dah nak jaga org melayu n agama islam ni.srmua cakap je pandai..kena kita org marhin je ya kena standby.mangkuk2 melayu pas pis pus dan melayu bacoi pkr bergolek atas jalan bolih la.nak pulak dapat habuan dari Dap kapir laknat tu.

Anonymous said...

Nak buek camnor. Menteri KDN yang dulu tu tak buek kojor. Jadi, Zahid kono lah bersihkan. Tu pasal la pemilihan UMNO akan datang ni tendang jer si mamat amaran dan kajian.

Anonymous said...

DAH HAPUS DULU BARU HENDAK UJUDKAN AKTA KEHARMONIAN, YAKIN KER KERAJAAN BARISAN NASIONAL BAHAWA AKTA BARU INI AKAN DISOKONG OLEH PEMBANGKANG???? TANPA 2/3 SOKONGAN DEWAN PARLIMEN, AKTA TIDAK BOLEH DILULUSKAN????? BAIK SEDAR SIKIT