Monday, July 29, 2013

Indah Sungguh Bahasa Klasik Melayu Penuh Sastera... JOM Saksikan Video Pantun Eid Fitri Tan Sri Dr Rais Yatim
SUMBER

2 comments:

manjung said...

Datin Sri nampak muda kalau bertudung.

Anonymous said...

Tak jemu mendengar pertuturan Melayu klasik PUSAKA nenek moyang kita yang sungguh indah ini dari YB Tan Sri Rais Yatim ini - teringat PEJUANG-PEJUANG KEMERDEKAAN Melayu/Islam kita dulu dan filem Melayu klasik! Tolonglah kembalikan filem-filem dan drama-drama Melayu yang begini, dan setiap pemimipin UMNO harapnya akan lebih berbicara seperti TS Rais ini. Kerana bila mendengar pertuturan Melayu klasik ini yang merupakan pusaka amat BERNILAI kita, kembalilah semangat cintakan bahasa, bangsa dan semangat Nasionalis pejuang Melayu/Islam kita. Bahkan Melayu/Islam yang tersesat, terutamanya anak muda, dengan kebudayaan Barat/bahasa orang puteh, mungkin kembali ke akar rumpun dan bangga kembali menjadi Melayu/Islam yang jati dan penuh semangat keperwiraan, untuk mempertahankan kedaulatan bangsa, agama dan negara.

Malangnya Bahasa KEBANGSAAN/MELAYU kita ini, yang makin diPIJAK si Bukan Melayu/Bukan Bumiputera RASIS DAPBIAWAK/PKR/DONG SONGSANG, termasuk oleh sebahagian pekerja JPA (penyokong DAPBIAWAK/PKR), dibiarkan terus BERLELUASA lagi!

Bahkan kat Kedutaan M'sia kat Barat pun, dahlah ada Kedutaan yang pekerja ramai bukan orang Malaysia (bayangkanlah penyambut tetamu pun bukan dari Malaysia), mereka jangan haraplah nak guna Bahasa Kebangsaan/Melayu, walau dengan rakyat Malaysia sendiri! Ini juga termasuk pekerja Malaysia Bukan Melayu/bukan Bumiputera, yang ada tak fasih lansung bahasa Kebangsaan/Melayu! Jadi setiap KEDUTAAN kena letaklah semua pengumuman dan maklumat dalam Bahasa Melayu dan juga salam dari pekerja dalam bahasa Melayu (mereka harus ambil kursus bahasa Melayu dan sejarah Malaysia, apalagi pekerja asing di kedutaan), dan juga lambang-lambang ISLAM (termasuk bahasa Islam untuk orang Islam, dari pekerja Islam, contohnya ‘Assalamualaikum’), sebab Islam adalah AGAMA PERSEKUTUAN.

Sedangkan contohnya di Jerman, pejabat dan pekerja JPAnya termasuk polis dan hospital, sangat GARANG dan TEGAS dengan Bahasa Kebangsaannya, iaitu bahasa Jerman - melainkan untuk kecemasan atau undang-undang yang rumit, baru menggunakan bahasa kedua, Bahasa Inggeris - sebab bahasa antarabangsa. Dan setiap imigran di Jerman kena masuk kelas Integrasi Bahasa Jerman sekurangnya sampai 3 paras - sebab itu ramai imigran boleh bercakap dalam bahasa Jerman, walau tak fasih, jadi lansung menghormati bahasanya. Tapi sebab si imigran Barat/asing/bukan Bumiputera diberi muka kat M'sia, mereka selalunya memandang rendah Bahasa Kebangsaan/Melayu kita dan hanya mahu berbahasa Inggeris atau bahasa mereka sendiri, termasuk si bangsa Jerman (yang kalau kat negara dia sendiri, bukan main nationalis dengan bahasa kebangsaannya)! Dan di Britain, ada undang-undang baru menetapkan kalau isteri/suami orang asing, mesti tahu bahása Kebangsaannya, bahasa Inggeris, sebelum dibenarkan menetap di sana.

MAKCIK Tempurung – Pertahan Islam dan umatnya, UMNO/PM/Raja-Raja Melayu/Bahasa Melayu/K‘jaan BN, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera.