Friday, August 23, 2013

Isu Benarkan Bible Guna Kalimah Allah - UMNO Atau PAS Yang Tak Mahu Pertahankan...?

Tidak salah jika dikatakan bahawa Kalimah Allah tidak mungkin menjadi isu jika PAS tidak bersekongkol dengan DAP.....

Persekongkolan PAS dengan DAP telah membawa kepada dolak-dalih dan ‘flip-flop’ dalam kes kitab Injil berbahasa Melayu yang menggunakan Kalimah Allah bagi menggantikan nama Tuhan Kristian.

Suatu ketika PAS menyokong DAP dan menggesa kerajaan membenarkan Injil tersebut diedar dan suatu ketika pula, PAS menafikan pula yang mereka pernah menyokong DAP dalam isu tersebut.

Dolak dalih atau ‘flip-flop’ adalah tanda kelemahan dan DAP tidak mengambil masa yang lama untuk mengeksploitasi kelemahan PAS bagi menekan kerajaan, sekali gus mencabar agama Islam serta mempromosi Kristian.

Akibatnya, kerajaan UMNO yang bertegas enggan membenarkan Injil tersebut disebar kini dicabar di mahkamah.    Perkara ini tidak mungkin terjadi jika PAS sejak dari awal lagi tidak memberi muka kepada DAP untuk memainkan isu ini.

Malang sekali apabila kerajaan telah kalah kepada pihak gereja dalam perbicaraan awal.  Dan kini, kita sedang menunggu keputusan mahkamah rayuan pula.

Walaupun PAS menafikan yang mereka menyokong DAP dalam isu ini, sehingga kes ini ke mahkamah, PAS terus ‘malu alah’ untuk ke hadapan dalam mempertahankan Kalimah Allah.

Inilah buktinya bahawa PAS sedar akan kesilapan mereka tetapi enggan mengakuinya.  Ia juga membuktikan bahawa PAS masih ingin menjaga hati DAP dan nekad untuk terus bersama DAP walaupun menyedari bahawa DAP adalah musuh Islam.

Setakat artikel ini ditulis, mahkamah masih belum membuat keputusan.   

Justeru, umat Islam kini sedang menunggu dengan cemas.  Beberapa NGO turut meluangkan masa berkumpul di mahkamah, melaungkan Allahuakbar dan berdoa akan kemenangan di pihak kerajaan.

Jika PAS benar pertahankan Islam, maka PAS juga wajib menerima hakikat bahawa mereka harus turut mendoakan kemenangan kerajaan UMNO dalam rayuan kes ini.   

Episod ini seharusnya membuka mata semua pihak bahawa yang mempertahankan Islam itu adalah kerajaan UMNO dan bahawa kerajaan tidak pernah campurtangan dalam sistem perundangan mahupun institusi kehakiman.

Dengan itu, PAS seharusnya malu jika terus menggunakan hujah bahawa UMNO tidak mempertahankan Islam lagi selepas ini.  Manakala Pakatan Rakyat pula, secara keseluruhannya tidak berhak lagi menggunakan hujah bahawa kerajaan menguasai mahkamah apabila saja mereka kalah di mahkamah.


5 comments:

Anonymous said...

Sudah terbukti pas parti pentingkan kuasa dan putrajaya, Islam hanya topeng semata-mata.Alhamdullillah kalimah Allah dpt dipertahankan...Allahuakbar, Allahuakbar, Allahuakbar

Anonymous said...

Akhir zaman. Buang la serban!!! Jangan hina Allah!!!

Anonymous said...

Sesetengah masih confuse boleh ke tak, atau tak paham isunya, atau sengaja mengelak kerana matlamat politik.

Anonymous said...

Patutnya juga, pemimpin/Jbtn-jbtn. Agama Islam Islam/NGO-NGO Islam/Melayu kita kena pastikan di masa hadapan, mana-mana isu berkaitan ISLAM dibicarakan di MAHKAMAH SHARIAH! Kalau kita tak perjuangkan ini, bayangkanlah, esok si KRISTIAN ZIONIS DAPBANGKAI/PKR (dan sekutu mereka, Barat-Israel) mungkin akan HINA Al-Quran suci kita pula, dsbnya. Lepas itu minta bicara kat mahkamah sivil lagi, terus suruh umat Islam TUNDUK lagi kpd. undang-undang berasaskan "demokrasi/hak asasi" SAMPAH si KAPIAQ Barat-Zionis (kononnya "universal human rights" - PENIPU betul)!

Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Islam dan umatnya, Raja-Raja Melayu/PM/UMNO/Bahasa Melayu/K‘jaan BN, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera.

SolitaireHunter said...

Tidak mempertahankan agama adalah tanda2 puak yg mengamalkan fahaman Syiah!