Tuesday, August 13, 2013

SERIUS BEB...! Ini Artikel Sangatlah Terbaeekk..... CINABENG Wajib Sedar Diri Jangan Terus Jadi Bangsat Pukimak [TONTON VIDEO PANAS INI]





Oleh : Helen Ang [sumber]

Negara jiran kita Brunei tidak menerima sebahagian penduduknya yang berketurunan Cina sebagai warga. Orang Cina ini hanya diberikan taraf pemastautin tetap (PR).

Sungguhpun golongan orang Cina ini sudah generasi kedua atau ketiga lahir di Brunei, mereka masih lagi PR sahaja (bermakna tidak memegang paspot Brunei).

Brunei agak luarbiasa. Ia mempunyai sistem pemerintahan beraja di mana Sultan Brunei adalah Muslim dan Brunei ialah sebuah negara Islam yang agama rasminya Islam. Akan tetapi taburan penduduk Muslimnya sekadar 51.9 peratus sahaja, mengikut anggaran oleh Pew Research Center pada tahun 2008.

Hampir separuh (kira-kira 48 peratus) daripada penduduk di Brunei bukan Muslim kerana mereka kaum minoriti yang berstatus ‘stateless people’.

Kebanyakan penduduk bukan warga di Brunei adalah etnik Cina yang tidak mempunyai hak-hak penuh dan faedah yang dinikmati seorang warga biasa. – laporan tahun 2012 oleh badan hak asasi Freedom House 

Penduduk bukan warga (stateless people) tidak dibenarkan untuk memiliki tanah di Brunei. Mereka tidak mendapat rawatan kesihatan yang dibiayai penuh oleh kesultanan kaya-raya itu.

Mereka tidak layak mendapat pendidikan percuma tahap pengajian tinggi. – laporan amalan hak asasi oleh Jabatan Negeri Amerika Syarikat (24 Mei 2012).



Brunei adalah sebuah negara kecil yang jumlah penduduknya pun kecil, iaitu 390,000 orang: Melayu (67%), Cina (15%), pribumi (6%) and Lain-lain (12%).
 
Jumlah stateless people 21,000 orang (5.4%) dan seperti yang disebut tadi, kebanyakan mereka Cina. Kewarganegaraan tidak diberikan secara automatik.
 
Sesiapa yang ingin memohon untuk menjadi warga Brunei dikehendaki lulus ujian yang mana calon tersebut wajib menunjukkan bahawa dia memahami budaya dan bahasa Melayu.
 
Jus sanguinis
Kewarganegaraan Brunei ditentukan melalui prinsip jus sanguinis (mengikut kerakyatan ibubapa). Istilah tersebut adalah bahasa Latin dan bermaksud “right of blood” atau hak keturunan.
 
Talian ‘darah’ amat mustahak bagi banyak negara bangsa.
 
In Brunei, seorang menjadi warga mengikut operasi undang-undang sekiranya dia Melayu — merangkumi Belait, Bisaya, Dusun, Kedayan, Murut dan Melayu Tutong (sumber sini).
 
Pada lumrahnya, manusia mementingkan etnik.

Ambil contoh United Kingdom yang terdiri daripada Ireland Utara, Scotland, England dan Wales.

Orang British menggelar diri mereka orang Irish, orang Scot, orang English dan orang Welsh, lebih kurang macam orang Malaysia menggelar diri kita Melayu, Cina, India dan sebagainya.

Kita di Malaysia berlainan agama dan berbeza warna kulit.

Orang asal Irish, Scot, English dan Welsh sama agama (Kristian) dan sama warna kulit (putih). Namun mereka masih lagi nekad untuk membeza-bezakan diri mereka.

Seorang Irish, misalan kata, enggan dikenali sebagai orang English.

Dua tahun kelak, Scotland akan mengadakan referendum untuk menentukan sama ada orang Scot mahu keluar daripada UK dan seterusnya negeri tersebut menjadi sebuah republik berdikari.

Perkembangan ini membayangkan betapa kuatnya jatidiri orang Scot, yang lebih Scot daripada British. Untuk sekian lama, gerila IRA telah berperang saudara berhasrat akan pemisahan Ireland Utara daripada Great Britain – pulau besar terdiri England, Scotland dan Wales – supaya boleh bergabung semula dengan Ireland kerana jati diri mereka ialah sebagai orang Irish.

Di serata dunia, pengenalan diri mengikut etnik adalah begitu mendalam. Contohnya orang Kurd mahu menubuhkan sebuah negara Kurdistan khusus untuk etnik mereka....

Jadi kepada Cina Malaysia ataupun DAP khususnya, jangan 'macekeyo' kononnya memfitnah MALAYSIA ni tak adil dalam urusan kaum.

Tanya kepada NEGARA ASAL KETURUNAN kamu sendiri, adakah mereka cukup adil dengan kaum-kaum minoriti di negara kaum asal kamu....?

7 comments:

anakketam said...

Sebuah NGO baru khusus untuk mengerakkan satu matlamat bagi menyediakan satu memorandum supaya hak melayu bumiputera yang terjamin didalam perlembagaan . Matlamat NGO hendak khusus mendapatkan tnadatangan seluruh rakyat keturunan melayu agar kerjaan tidak lagi terikut dengan kehendak kaum lain yang secara terangan mahu menghapuskan hak-haka melayu.

Anonymous said...

Bodoh punya article. Klau betullah ada org samada cina atau apa bangsa sekali pun yg nak buat perancangan spt keling mabok todi ni ckpkan utk menjadikan Msia sebuah negara sesuatu kaum, takkan dia nak bagi tau public. Lainlah kalau keling mabok todi ni berbual dgn apek yg mentality setakat tak pernah jengok sekolah..

Anonymous said...

Secara 'kebetulan' Brunei, Saudi, Oman dsb merupakan negara yang mempunyai pertalian begitu kuat dgn kuasa besar hatta apa sahaja perundangannya dihalalkan dan segala kritikan diharamkan.

Secara 'kebetulan' juga negara-negara ini merupakan negara kaya dengan sumber asli yang mana pembeli utama adalah negara kuasa besar yang 'melindungi' mereka.

Anonymous said...

kita terbalik.. lagi biadap org cina.. lagi byk duit dibagi.. nak sgt undi cina.. dikencing cina.. di kencing punahsihat..

usa aje tahan org islam tanpa sebab... lagi dahsyat sumbat org islam tak bersalah di penjara... penjara guantanamo lagi.. sibuk sgt dgn human rights usa.. konon suara haram nak bercakap pasal HAM.. soros aje tak peduli HAM rakyat islam di usa.. tuiiii tuiiii

najib pulak lepas penjenayah berat.. terlalu ikut kata PUNAHSIHAT...

jadi pemimpin jgn terlalu KETAGIH PUJIAN MANUSIA...

Anonymous said...

Percayalah.....msia masih belom terlambat utk tukar perlembagaan untuk degrade warga negara cina dan india.....

Sementelah india dan cina yg masih kekalkan budaya dan bahasa serta nama mereka maka terlalu mudah utk diasingkan....

Lain la kalau mcm di indon dan thai yg cina dah mix dgn budaya tempatan....

Percayalah.....briton dan amerika tak akan serang msia kerana tukar taraf warganegara,......

Sbb msia masih amalkan demokrasi......

Kita cuma cabut hak ngundi dari bagsa ni..... Biar org melayu sahaja yg tentukan masa depan negara....

....manakala hakmilik tanah dan hospital mungkin kita tak payah tarik, itu mungkin yg membezakan taraf citizinship cina msia dan brunai.....

Acammm.....ada brann ka pemimpin2 melayuu....

Anonymous said...

Taik Palat Butuh kalau berani.....

Anonymous said...

haa........haa.......
BERANI KE PEMIMPIN MELAYU?
YANG JUJUR DAN BERANI ADA SIKIT. YANG SERONG BANYAK.
ATAU MASIH NAK AMBIL TIPS DARI CINA BARUAH?