Wednesday, September 18, 2013

CINABENG Ahli DAP Selangor Kantoi Cemar Sungai Menyebabkan Lebih 1 Juta Rakyat Lembah Klang Tak Dapat Bekalan Air

Tuduhan terpaksa dibacakan dalam bahasa Mandarin...?

Tak faham bahasa melayu...??

Umur dah lebih 55 tahun tak faham bahasa melayu...?

Macam mana boleh berniaga atas nama Muhibbah Mok Sdn Bhd sedangkan borang borang pendaftaran SSM dalam bahasa melayu....!

CINABENG OH CINABENG....!!
Sepasang suami isteri didakwa di Mahkamah Sesyen, di sini, semalam, atas 30 tuduhan mencemarkan Sungai Selangor, yang menyebabkan hampir sejuta pengguna di Lembah Klang mengalami gangguan bekalan air, akhir bulan lalu.

Ng Kim Bok, 55, dan isterinya, H’ng Soo Chiew, 56, masing-masing menghadapi 30 dan 20 pertuduhan mengikut Akta Alam Sekeliling 1974 dan Enakmen Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) 1999.

Pasangan itu menghadapi 20 pertuduhan sebagai pemilik dan pengarah Muhibbah Mok Sdn Bhd dan Ng Kim Bok Realty.

Kim Bok menghadapi 10 pertuduhan lagi sebagai pemilik dan pengarah Muhibbah Mok Workshop.

Mereka didakwa melakukan kesalahan mengikut Seksyen 24(1), 25(1) dan 34B(1)(a) Akta Alam Sekeliling dan Seksyen 41(4) dan 79(1)(d) Enakmen LUAS.

Kedua-dua tertuduh didakwa melakukan kesalahan melepaskan bahan buangan terjadual SW 311 iaitu minyak di atas tanah dan dalam sungai tanpa lesen, melupuskan buangan terjadual tanpa kelulusan Ketua Pengarah Alam Sekeliling serta mengambil air dari sumber air tanpa kelulusan Pengarah LUAS.

Mereka didakwa melakukan kesalahan itu antara jam 9.50 hingga 11.40 pagi di premis di Sungai Gong, Lot 35222, Sungai Bakau, Bandar Kundang, Gombak.

Pasangan itu mengaku tidak bersalah selepas semua pertuduhan dibacakan terhadap mereka dalam bahasa Mandarin oleh jurubahasa di hadapan Hakim Mohammed Mokhzani Mokhtar.

11 comments:

Apai Ngelai said...

mereka tak layak ini digelar warga malaysia kalau tak faham bahasa malaysia. Dalam mahkamah pun terpaksa guna khidmat jurubahasa. Duit untung dah kaut beratus ribu, sisa minyak pula senang2 dialirkan ke dlm sungai. Akhirnya berjuta warga yang lain hidup derita tak cukup air. Hukuman sesuai bagi pasangan ni hantar balik China saja, habis cerita..

http://sarawakia.blogspot.com

Anonymous said...

DAP PAS PKR tak pi demo tunjuk sokongan pada ahli mereka?. baring atas jalan bantah penahanan mereka. salah kerajaan BN tak sedia sungai yg bersih utk rakyat?

Anonymous said...

Seorang student di ATMA UKM dari Amerika Syarikat (mat Salih) fasih berbahasa Melayu walau pun baru 4 bulan di Malaysia. Malu lahhhh.....

Anonymous said...

Cinabeng2 yang tak paham bahasa Melayu, adalah mereka yang di seludup masuk dan termasuk jumlah yang tidak dapat di kesan. Tapi macam mane boleh dapat kerakyatan.

Anonymous said...

nih semua wayang pakatan rabak je nih!

Anonymous said...

KDN patut buat ujian Bahasa Melayu.

Sape tak tahu dan/atau tak faham Bahasa Melayu dengan baik, kerakyatan mereka boleh ditarik balik.

Depan rumah saya di Cheras, ade couple tua yg tak mahu (mungkin tak tahu ) becakap guna bahasa Melayu. Cheras ni dulu terkenal sebagai lubok Kominis. Masih ade Kominis kat KL ni !!!

Ade Daruk Seri KDN berani buat ?

Anonymous said...

Saudara Blogger

Mohon anda siarkan posting ini yang sebelumnya telah saya kirim ke Blog Ridhuan Tee sebagai respon kepada artikel beliau bertajuk Mengubat Hati Melayu. Saya mahu supaya semua melayu yang terlalu ghairah dengan Tahalus Siasi PAS-DAP nampak kesan buruk yang menanti kita (melayu/islam) jika PAS masih mahu berTahalus Siasi dengan DAP. Berbanyak terima kasih dari saya jika anda sudi menyiarkan.

TAHALUS SIASI atau TAHALUS SIAO-SI. Which is which ? (Yang mana satu ?)

(Melayu tidak bersatu hati. Masing-masing mempunyai agenda tersendiri. Melayu tidak mahu dengar nasihat sesama Melayu. Melayu memandang rendah sesama Melayu. Inilah hati Melayu) .. seperti yang ditulis oleh Ridhuan Tee

Benar dan benar dan memang benaaarrrrrrrrr ........

Ini lah dia puncanya melayu semakin lama semakin lemah dalam penguasaan politik di negara ini.

Saudara Ridhuan, izinkan saya menambah sikit lagi kepada kenyataan anda itu ...

" Melayu adalah satu kelombok masyarakat yang hidup penuh dengan kepura-puraan. Melayu juga adalah pelakon yang paling hebat di pentas sandiwara di negara ini "

Saya ada fakta, ini bukan tuduhan liar. Hanya melayu yang " membuta babi " sahaja yang tidak mahu menerima hakikat. Ini dia faktanya :

MELAYU BERSATU HATI, BERSATU MATLAMAT, BERSATU PERBUATAN DALAM SOLAT TAK KIRA SAMA ADA SOLAT NAFSI (SENDIRI-SENDIRI) ATAU SOLAT JAMAAH KERANA AGAMA MEREKA HANYA MENERIMA DAN MENGIKTIRAF SOLAT YANG SEBEGITU RUPA SAHAJA. LALU MEREKA MENIPU TUHAN MEREKA (ALLAH) SEOLAH-OLAH MEREKA BERSATU SEBAGAIMANA YANG DIPERINTAHKAN OLEH TUHAN MEREKA. SETELAH SELESAI SOLAT MAKA MEREKA KEMBALI BERCAKARAN HANYA KERANA MEREBUT KUASA DAN BAHAGIAN, WALHAL MEREKA SEPATUTNYA DUDUK BERBINCANG SESAMA JAMAAH UNTUK MEMBAHAGIKAN KUASA DAN BAHAGIAN SAMA RATA SAMA ADIL DI KALANGAN MEREKA ATAS NAMA SEMANGAT PERMUAFAKATAN ISLAM.

Saya tidak takut mahu mengatakan ADA MELAYU YANG SANGAT SADIS KEPADA TUHAN MEREKA SEHINGGA TERGAMAK BERPAKAT DENGAN MUSUH ISLAM UNTUK MENEGAKKAN ISLAM DI BUMI MALAYSIA INI SEDANGKAN SAUDARA SEISLAM ADA DI SEKELILING MEREKA.

Saya ingin mengingatkan kepada kelompok melayu tersebut HANYA MUSUH ISLAM YANG GILA (SAKIT MENTAL) SAHAJA YANG AKAN DENGAN IKHLAS MEMBANTU ANDA UNTUK MENEGAKKAN AGAMA ISLAM.

Saya ingin bertanya kepada kelompok melayu tersebut ANDAI KATA MEREKA (MUSUH ISLAM) MINTA ANDA MEMBANTU MEREKA BERJUANG UNTUK MENEGAKKAN AGAMA MEREKA ADAKAH ANDA SANGGUP ATAS NAMA TAHALUS SIASI.

Saya ingin memperbetulkan persepsi anda ANDAI KATA ANDA TIDAK SANGGUP UNTUK MEMBANTU MUSUH ISLAM DALAM PERJUANGAN MENEGAKKAN AGAMA MEREKA, SEDANGKAN ANDA DI BANTU OLEH MEREKA (MUSUH ISLAM) DALAM PERJUANGAN UNTUK MENEGAKKAN AGAMA ISLAM .. Jangan anda sebut permuafakatan anda dengan mereka sebagai TAHALUS SIASI .. paling tepat sebut saja sebagai TAHALUS SIAO-SI (KERJASAMA GILA-MATI).

Apa itu TAHALUS SIAO-SI : Satu pakatan diantara dua pihak yang secara terang dan nyata bermusuhan sejak berzaman, dengan matlamat untuk mengalahkan satu lagi pihak yang menjadi musuh bersama mereka, dan setelah berjaya mengalahkan musuh bersama, mereka akan kembali bermusuhan seperti keadaan sebelum terbentuknya TAHALUS SIAO-SI diantara mereka.

Saya katakan pakatan PAS-DAP sebenarnya jatuh dalam kategori TAHALUS SIAO-SI. Maksud saya, setelah Umno berjaya dijatuhkan maka PAS dan DAP akan kembali bermusuhan seperti sebelumnya, malah saya jangka akan lebih dahsyat lagi. Dan akhirnya keamanan dan kesejahteraan negara akan menjadi GILA dan akan ada rakyat yang MATI (Terkorban).

Wahai umat islam khasnya yang menyokong PAS, ingat lah BAHAWA PARA PEMIMPIN PARTI KAMU SEDANGKAN MENGADAKAN SATU BENTUK PAKATAN GILA DENGAN DAP (MUSUH ISLAM) YANG AKHIRNYA BOLEH MENYEBABKAN ISLAM MATI DI BUMI MALAYSIA INI.

Sedar lah kalian sebelum terlambat. Hayati dan fahami kebimbangan yang diluahkan oleh seorang lelaki bangsa Cina yang dahulunya bernama Tee Chuan Seng tetapi kini beliau merasakan dirinya adalah sebahagian daripada bangsa Melayu kerana beliau seagama dengan kita.

Ana Muslimah

Anonymous said...

denda sampai bungkus company..kecik2 tak nak mampus

Anonymous said...

patut dihukum, hati perut, otak macam binatang

Anonymous said...

Asalnya mereka ini pendatang haram. Yang hilang setelah memasuki negara ini. Tapi dapat kerakyatan pula. Nah sampai sekarang bahasa Melayu pun tak paham2 lagi. Bermakna mereka bukan bersekolah di negara ini. Persaolannya macam mane boleh dapat kerakyatan.

keriangdot said...

Saya, dengan ini mencadangkan bahawa bagi pilihanraya ke14 penggunaan dakwat di mansuhkan. Sebaliknya SPR buat ujian lisan dan tulisan Bahasa Melayu kepada semua pendaftar untuk melayakkan diri mengundi.