Thursday, September 12, 2013

Korang Boleh Percayer Ker MCA....? Benarkah MCA Tidak Lagi Membawa Aspirasi BN...?? CINABENG Tetap CINABENG Jugak Laa....

Kata orang, jika kita tidak belajar dari kesilapan maka kita akan dihukum mengulangi kesilapan yang sama berkali-kali......

Jika kesilapan pertama menjadikan rumah kita retak, kesilapan seterusnya pasti akan membuatkan rumah kita runtuh. Jika rumah kita retak kerana kontraktor tidak punya kredibiliti, apakah kita akan menyuruh kontraktor yang sama juga memperbaiki keretakan itu...?

Kata orang bijaksana pula, perkara pertama perlu ada pada mereka yang ingin menceburi politik ialah ‘kematangan’ dan perkara utama yang tidak harus ada pada seorang ahli politik ialah sifat ‘naif’.

Sedar atau tidak, sifat naïf pemimpin yang tidak menyedari keadaan sebenar di peringkat rakyat serta cenderung menaruh kepercayaan kepada pihak yang licik, merupakan bibit-bibit awal yang membawa kepada terjadinya 13 Mei 1969.

Kata orang berpengalaman, dalam menangani kelicikan musuh dalam selimut, kita tidak seharusnya mengambil sikap ‘apologetik’.  Dalam konteks politik Barisan Nasional, musuh dalam selimut itu, tidak lain tidak bukan ialah MCA.  Ini terbukti pada PRU-13 yang lalu apabila 97% orang-orang Cina menolak BN.....!! 

Kita dapat melihat sendiri bagaimana sepanjang penggal lalu, MCA tidak begitu berminat untuk menambah ahli tetapi menumpukan sepenuh tenaga untuk mempopularkan Perdana Menteri, iaitu taktik yang pasti akan memakan diri apabila dilakukan keterlaluan.

Tidak mustahil taktik ini sebenarnya adalah satu bentuk sabotaj yang licik sekali....

MCA semestinya menyangka bahawa orang-orang Cina pasti berjaya menawan Malaysia untuk kesekian kalinya dalam PRU-13 dengan membiarkan Pakatan Rakyat menang di mana DAP mendahului jumlah kerusi.

Namun, dengan kuasa Allah SWT, perancangan mereka tidak berjaya dan mereka terpaksa terus bersama BN walaupun sebahagian besar dari mereka telah mengundi DAP pada PRU lalu dan kemungkinan besarnya pada PRU akan datang juga.

Lalu, kepada BN, MCA mengaku bersalah, meminta maaf dan bersedia memikul tanggungjawab dengan menolak sebarang jawatan kabinet.

Namun, di masa yang sama, MCA meneruskan agenda Ketuanan Cina mereka melalui akhbar milik mereka iaitu The Star. Lenguh sudah tangan-tangan blogger mendedahkan kelicikan MCA sebagai amaran kepada kepimpinan BN, namun sehingga kini BN masih mengambil sikap menutup mata terhadap permainan MCA melalui The Star.

Tiada amaran, tiada kenyataan tegas dari kepimpinan BN dan jauh sekali tindakan terhadap kebiadapan MCA.  


The Star mempromosi DAP lagi melalui laporan Mid Autumn Festival yang memaparkan gambar peniaga dengan maskot DAP. Seperti biasa juga pemimpin BN melihatnya sebagai satu perkara kecil.....   

The Star membawa suara DAP bukan lagi satu rahsia, dan semua orang tahu mengenainya.  Selain akhbar, MCA juga mengeluarkan produk pro-DAP melalui Universiti miliknya iaitu UTAR dan Kolej TAR.   

Jelas bahawa MCA dan DAP mempunyai hala tuju yang sama tetapi berjuang melalui platform yang berlainan bagi memastikan penguasaan yang lebih meluas dan bermakna iaitu dengan menguasai kedua-dua belah pihak.  Sedangkan, UMNO hanya melihat kemenangan dari segi undi terhadap BN,  bukan penguasaan yang sebenar.

Mungkin kerana itu, UMNO berpura-pura tidak merasa tikaman MCA di belakang.  UMNO juga pura-pura tidak mendengar gelak tawa MCA terhadap kenaifan atau mungkin juga ‘ketamakan’ atau ‘kebebalan’ mereka.

Hakikat bahawa MCA tidak lagi membawa aspirasi BN atau semangat setiakawan yang termeterai melalui kontrak sosial, langsung tidak menggusarkan BN. 

Sedangkan, dalam keadaan yang begitu rapuh, BN tidak boleh memilih untuk berdiri atas kekuatan musuh.....!!

Apatah lagi kini apabila telah terbukti bahawa UMNO boleh berdiri sendiri atas sokongan padu orang-orang Melayu jika kena strateginya. Strategi menyimpan musuh dalam selimut bukanlah strategi yang tepat.

Sudah sampai masanya UMNO mendesak MCA meletakkan garis yang jelas dalam perjuangan mereka.  Paksa MCA menyatakan di pihak manakah mereka berada. BN harus bijak mencari kaedah untuk memastikan sokongan ikhlas dari MCA. Apa ada pada MCA sehingga menyebabkan mereka boleh berbuat sesuka hati mempermainkan UMNO dan BN di dalam akhbar milik mereka...?  

Atau soalan yang lebih tepat ialah, berbaloikah segala pengorbanan memperbodohkan diri kepada MCA ini....?  

10 comments:

celah gelegar said...

saya sangat suka penulisan ini. selama ini kita sangat sakit hati dengan Cina yang menikam belakang. Tambah sakit hati bila najib dan UMNO buat2 BUTA dengan tindakan itu.

Jangan sampai PRU14, orang Melayu pula yang beralih arah. Bangun lah Najib

Anonymous said...

Korang Boleh Percayer Ker MCA...? kitaorang tak percaya tapi takut Ah Jib Gor tu terlebih percaya.

Anonymous said...

KALU PERCAYA JUGAK KAT CINABENG TAK KIRA MCA KA GERAKAN KA DAP KA PARTI CINA HARAMJADAH APA KA..SETELAH APA YG BERLAKU SELAMA INI..SETELAH APA YG MRK BUAT SELAMA INI..MELAYU YG PECAYA TU ADALAH MANUSIA YG PALING TONGONG DAN MENGONG DALAM DUNIA..

Anonymous said...

KALU PERCAYA JUGAK KAT CINABENG TAK KIRA MCA KA GERAKAN KA DAP KA PARTI CINA HARAMJADAH APA KA..SETELAH APA YG BERLAKU SELAMA INI..SETELAH APA YG MRK BUAT SELAMA INI..MELAYU YG PECAYA TU ADALAH MANUSIA YG PALING TONGONG DAN MENGONG DALAM DUNIA..

Anonymous said...

Sebab tu aku tak undi sapa-sapa dlm PRU13 baru ni.PAS pun sama UMNO pun sama. Aku nak tengok apa hala tuju Ah Jib Gor ni..kalau dok bela lagi cina..memang tak keluar ngundi lagi la jawabnya.

Anonymous said...

Klu spesis mentekedarah menatang babi haramjadah tu mmg semua sama sj.

Anonymous said...

Nampak sangat perangai angkuh UMNO apabile dapat hidup tanpa MCa, Gerakan , MIC dan parti -parti Bn lain selepas PRU 13 yang lalu.

Sombong dan bongkak tu yang akan membinasakan sendiri.

Bodoh punya pemblog yang akal sebesar otak udang.

Anonymous said...

cina memang cerdik bersandiwara dengan menampilkan watak-watak hebat untuk menarik orang melayu.

terbukti orang melayu telah tertarik dengan lakunan watak-watak hebat ni.

DAP menampilkan pelakun hebatnya utk menarik PAS,sementara UMNO pula lebih tertarik dengan pelakun dari MCA.

DAP dan MCA sehaluan.
PAS dan UMNO berpatah arang berkerat rotan!!!!!!!!!!!!!!

Anonymous said...

ZAMAN UNTUK PEMIMPIN MELAYU BERBUDI KEPADA CINA SEHARUSNYA BERNOKTAH PADA PRU KE 13 LALU.DEMI ALLAH PERSAHABATAN KAUM CINA TIADA KEIKHLASAN...DI LUBUK HATI MERAKA TETAP MENGANGGAP MELAYU SEBAGAI MUSUH....DAN PERLU DIJATUHKAN WALAU APA CARA PUN...BUMI BERTUAH INI SENTIASA DIIDAMKAN DAN KUASA POLITIK SENTIASA JADI TARUHAN....TIADA ISTILAH KEJUJURAN DALAM KAMUS HIDUP MEREKA....KEPADA PEMIM[PIN UMNO DAN MELAYU YANG BERJIWA BESAR..PERLU BERWASPADA AKAN AGENDA JAHAT KAUM CINA.....SEKARANG ADALAH MASA TERBAIK UNTUK MEMPERKASA BANGSA...USAH PEDULI SUARA SUMBANG KAUM CAUVENIS....DEMI ALLAH BUMI BERTUAH INI ADALAH MILIK KITA...BUAT LAH YANG TERBAIK UNTUK BANGSA KITA..KERANA SELAMA INI KITA TELAH JAUH KETINGGALAN DAN HAMPIR TERLAMBAT....AYUH LAKUKAN ANJAKAN DAN LOMPATAN BERGANDA DEMI MENGEJAR MASA YANG SEMAKIN SUNTUK.....DEMI ALLAH TAK KAN MELAYU HILANG DI DUNIA....yg ikhlas ABE ZUL JELI

Anonymous said...

alangkah indahnya negara ini jika British tak angkut kaum pendatang ni dulu