Friday, September 13, 2013

Minda Pondok - Hudud Itu BUKAN Rukun Islam. I LIKE This One.....!!3 comments:

mat din said...

betul tu tak juga rukun iman,dan tidak sama sekali rukun negara.

Anonymous said...

Salam...inilah yang dikatakan "meletak yang hak pada tempatnya"...teringat hamba khutbah Jumaat semasa bersolat di Masjid Taman TAR 3 minggu yang lepas...bilamana mimbar dengan tegas menegur sidang jumaat supaya menghindari perbuatan taksub dan merujuk perkara agama kepada yang BUKAN AHLInya....maka terbeliaklah mata-mata si orang kaya jemaah yang tinggal di kawasan Taman TAR di Ampang semasa itu, rata-rata penyokong si AZMIN ALI...mana tidaknya, khatib berkhutbah menyentuh trend merujuk perkara ugama kepada USTAZ SEGERA bekas pemain gitar, malahan digelar USTAZAH SEGERA kepada bekas pelakon dan sebagainya...renung-renungkanlah...betapa DANGKALNYA pemikiran puak-puak khawarij wahabiyyah ini...Selamat Berjumaat! -Anak Kampung-

Anonymous said...

DI DALAM ISLAM MENTAUHIDKAN AGAMA ITU ADALAH POKOK. OLEH ITU TIDAK DAPAT KITA MENINGGALKAN PERLAKLAKSANAAN SYARIAT RASULOLLAH. DAN SYARIAT INI TERBAHAGI KEPADA INDIVIDU IAITU FARDHU AIN DAN JUGA KEPADA MASYARAKAT IAITU FARDHU KIFAYAH.
HUKUM MENJADI SANDARAN KEPADA PERLAKSANAAN. BAGI PEMERINTAH ATAU ULUL AMRI APAKAH YG WAJIB? SUDAH TENTU YG DIHUKUMKAN WAJIB DAN MEMERLUKAN PERLAKSANAAN POKOK DEMI MENTAUHIDKAN ISLAM ITU DI BUMI INI.
JANGANLAH KITA MELAKSANAKAN SESUATU HANYA UNTUK MENARIK MINAT PENGUNDI, ATAU HANYA UNTUK MELAWWAN DASAR, MAHUPUN HANYA UNTUK KETAKSUBAN DAN RITORIK KUMPULAN KITA DI MATA MASYARAKAT. JANGANLAH KITA MEMBULI FIKIRAN MASYARAKAT YANG MEMERLUKAN BIMBINGAN TENTANG KETAUHIDAN ALLAH SWT. BILA PILIHAN RAYA, LEBIH 10,000 MANUSIA DATANG DI PAGI HARI, MEMBAWA SEPANDUK ISLAM, MENGHANTAR PENAMAAN CALON MEREKA KE MEJA PANAMAAN. DI LAUNGKAN "ALLAHU AKBAR!!" KUAT KUAT. BEGITU BERSEMANGAT TINGGI MENDIRIKAN SYIAR ISLAM DI BUMI INI. TETAPI SEDIHNYA BILA KEESOKAN HARI DILAUNGKAN AZAN SUBUH DI MASJID, KESEMUA 10,000 PENGIKUT TADI TIDAK KE MASJID. DI MANA MEREKA ? DI MANA PERJUANGAN MEREKA. AZAN IALAH PANGGILAN ALLAH!! PENAMAAN CALON HANYA PANGGILAN MANUSIA. DI MANA PERJUANGAN ? BUKANKAN INI DINAMAKAN RETORIK PEJUANG ISLAM YG MEMBULI MASYARAKAT YG JAHIL. IKUTLAH PANDANGAN ULAMAK PONDOK YG BETUL. JANGAN IKUT HANYA RETORIK KUMPULAN YG DAHAGAKAN PANGKAT. DAN MUSANG BERJANGGUT BERBULUKAN AYAM.