Thursday, November 28, 2013

Muzakarah UMNO-PAS ?? Sekali Anwar-Kit Siang Bersin..., Menggigil Hadi Awang!Ramai yang seakan tidak percaya dengan kenyataan, Presiden PAS, Abdul Hadi Awang yang bersetuju untuk bermuzakarah dengan UMNO...

Ini kerana, umum mengetahui bagaimana sikap bekas Menteri Besar Terengganu itu yang begitu sinikal dengan UMNO tiap kali timbulnya idea untuk bermuzakarah.

Hadi ketika menyampaikan ucapan penangguhan Muktamar parti sebelum ini berkata, PAS sedia bermuzakarah dengan UMNO dalam usaha pelaksanaan pentadbiran berasaskan ajaran Islam di negara ini. Menurut Hadi kesediaan PAS itu dizahirkan daripada kepakaran pemimpin parti tersebut yang menguasai pelbagai bidang profesional seperti undang-undang, ekonomi dan penguatkuasaan.

"PAS bersedia untuk bermuzakarah dengan UMNO dalam usaha pelaksanaan Islam. Media, siarkanlah perkara ini. InsyaAllah ulama-ulama kita akan turun. Kita ramai ahli-ahli (pelbagai bidang), dia (UMNO) hendak yang tua pun ada, muda pun ada."

"(Marilah) Kita bersatu atas Islam, satu bahtera, kiblat kita satu, tidak banyak kiblat kita, kiblat kita kiblat Islam dalam masyarakat majmuk," katanya.

Manakala Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata semalam, UMNO bersikap terbuka berhubung hasrat PAS bermuzakarah dengan parti itu mengenai isu-isu berkaitan umat Islam. Walau bagaimanapun, beliau menegaskan, UMNO perlu meminta penjelasan lanjut daripada PAS berhubung skop muzakarah yang mahu dilaksanakan.

"Saya akan berjumpa dengan Menteri Besar Kelantan (Datuk Ahmad Yaakob) tidak lama lagi sebab beliau sudah minta untuk berjumpa saya mengenai perkara ini (muzakarah)," katanya.

Ramai pemerhati politik, melihat idea ini ditimbulkan kembali ekoran dari keputusan pemilihan Muktamar PAS yang diadakan sebelum ini. Keputusan pemilihan itu menyaksikan kumpulan ulama hanya mampu mengisi 9 tempat daripada 18 Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat.

Malah kemenangan besar kumpulan Liberal yang mengalahkan calon-calon kumpulan Ulama PAS itu dilihat bakal menyukarkan parti itu untuk terus relevan di hati masyarakat Melayu dan Islam di masa akan datang.


Di tambah pula dengan desakan dan tekanan parti ‘Ultra Kiasu’ DAP dan PKR yang dilihat semakin menjadi-jadi sejak kebelakangan ini terutama yang melibatkan isu-isu yang berkaitan agama Islam. Tambah membimbangkan mereka, apabila ada di kalangan pemimpin PAS yang dilihat bersetuju dengan desakan dan tekanan yang diberikan itu.

Sehinggakan ada yang merasakan, PAS tidak lebih hanya merupakan kuda tunggangan DAP untuk terus melebarkan kuasa politik perkauman mereka di samping merealisasikan impian Anwar untuk bergelar Perdana Menteri. Semua ini dilihat akan menjadi punca undi masyarakat Islam dan Melayu semakin mengecil kepada parti yang menggunakan nama Islam itu.

Sebagai contoh, analisa PRU13 yang dijalankan jelas membuktikan, undi orang Islam dan Melayu terhadap PAS semakin merosot....!  Selain gagal mempertahankan Kedah, PAS hanya mampu peroleh 21 kerusi Parlimen serta hilang lima kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) di Kelantan, iaitu daripada 37 kerusi kepada 32 kerusi DUN.

Malah beberapa pemimpin tertinggi parti itu juga tewas kepada BN termasuk Timbalan Presidennya Mohamed Sabu di Kedah, Naib Presiden Salahuddin Ayub di Johor dan seorang lagi Naib Presiden Datuk Husam Musa di Putrajaya.

PRU13 juga menyaksikan PAS kalah 52 kerusi daripada 73 kerusi Parlimen yang ditandinginya dengan memperoleh 21 kerusi Parlimen. Ia sekaligus memperlihatkan kemerosotan parti itu berbanding pada 2008 apabila PAS hanya kalah di 43 kerusi daripada 66 kerusi Parlimen yang ditandinginya dan memperoleh 23 kerusi.

Terbaru, ketika PRK Sungai Limau walaupun berjaya mengekalkan penguasaan, namun kemerosotan majoriti jelas ketara apabila calon PAS, hanya mampu memperoleh majoriti sebanyak 1,084.  Calon parti itu Mohd. Azam Abd. Samat mendapat 12,069 undi manakala calon BN, Dr. Ahmad Sohaimi Lazim memperoleh undi 10,985.

Jumlah undi majoriti yang diperolehi PAS dilihat merosot jika dibandingkan dengan majoriti yang diperoleh bekas ADUN PAS Sungai Limau, Allahyarham Tan Sri Azizan Abdul Aziz berjumlah 2,774 undi.

Pada pilihanraya itu, Allahyarham Azizan memperoleh 13,294 undi berbanding lawannya daripada BN, Mohd. Fadzillah Mohd. Ali yang memperoleh 10,520 undi.

Kesimpulannya idea muzakarah ini kembali dilaungkan, hanya apabila PAS rasakan ia bakal menyebabkan parti itu semakin tidak relevan. Ini kerana pada tahun lalu, Hadi dengan sombong dan bongkak telah menolak perlawanan untuk bermuzakarah dengan UMNO sebaliknya memilih untuk berbincang dengan NGO.

Apa pun diharapkan agar PAS benar-benar ikhlas ingin mencari titik tengah bagi memartabatkan Islam di negara ini.....

Hakikatnya, apa akan berlaku apabila Anwar dengan Kit Siang bersin...? Hadi Awang akan buat apa...??

12 comments:

Anonymous said...

Hj Hadi dan ulama Pas terperangkap dalam perjanjian syaitan...

Anonymous said...

Muzakarah ???

Siapa Hadi Awang nak mencadangkan Pas muzakarah dengan Umno ???? Sudahkah Hadi Awang merujuk kepada Anwar Ibrahim dan Karpal Singh untuk mendapat restu mereka supaya memberi kebenaran Pas datang berjumpa dengan Umno ??? KALAU TANPA RESTU DARIPADA ANWAR IBRAHIM DAN KARPAL SINGH, hatta tangan dari langit sekali pun tak mungkin dapat membantu merealisasikan niat murni Hadi Awang itu. Tolong fahami prinsip TAHALUF SIASI PAS-PKR-DAP sebelum memberikan response.

Hudud ???

Siapa Nik Aziz nak pasang angan2 satu hari nanti Hudud akan dilaksanakan juga di Kelantan ??? Sudah kah Nik Aziz pergi menyembah untuk mendapat restu daripada Anwar Ibrahim dan Karpal Singh untuk membenarkan kerjaan Kelantan melaksanakan Hudud di negeri itu ??? KALAU TANPA RESTU DARIPADA ANWAR IBRAHIM DAN KARPAL SINGH, hatta tangan dari langit sekali pun tak mungkin dapat membantu merealisasikan niat Nik Aziz itu. Fahamkah Nik Aziz prinsip TAHALUF SIASI PAS-PKR-DAP sebelum dia bercakap.

Kita2 yang bukan orang Pas, jangan TERBODOH dengan 2 isu yang sengaja dicakapkan oleh 2 pemimpin besar Pas ini kerana niat mereka hanya lah untuk mententeramkan suara akar umbi Pas yang duk riuh minta " Pas mengkaji semula Tahaluf Siasi dengan PKR dan DAP ". Kita orang Umno dan Pro Umno JANGAN JADI BODOH, BIARLAH ORANG PAS SAHAJA YANG BOLEH HADI AWANG DAN NIK AZIZ PERBODOH2KAN.

Ana Muslimah

cucu mamak kutty said...

tak payah le nak muzakarah....umno dari dulu sam pai sekarang tak pernah ikhlas....pengomen yg gun a nama ana muslimah tu ada lah syaitan umno

Anonymous said...

Tak payah lah nak musakarah UMNO dah mendapat kepercayaan majoriti orang melayu.

Anonymous said...

Tak payah lah nak musakarah UMNO dah mendapat kepercayaan majoriti orang melayu.

Anonymous said...

Tak payah lah nak musakarah UMNO dah mendapat kepercayaan majoriti orang melayu.

Anonymous said...

Tak payah lah nak musakarah UMNO dah mendapat kepercayaan majoriti orang melayu.

Anonymous said...

bukan umno yg tak ikhlas..tapi Pas yg tak bebas...apa2 hal, kena sembah kafir Dap dan Aljuburi dahulu sblm nak buat keputusan...agaknya cucu mamak kutty salah sekor anjing barua Dap...

Anonymous said...

Dh terkena batang hidung sendiri kata orang syaitan.tok guru korang nk berkawan dengan syaitan boleh pulak hah.

Anonymous said...

Ko tu iblis Pas tak sedar ke...

Anonymous said...

pas bila dah tercungap-cungap nak mampos baru la cari Umno..
Umno semakin kukuh tu yg pas risau tu...
Lupa ke n.aziz kata nak ludah sesiapa yg dtg nak bermuzakarah dgn Pas...
Suroh n.aziz ludah muka Hadi dulu baru boleh muzakarah klw tak umno plak kena ludah..

Anonymous said...

Siapa yg tak ikhlas..Umno ke Pas..
Klw ikhlas takde la syarat2 bodo pas tu utk bermuzakarah...
Tu la banyak sgt dgr ceramah ostad 'bodo' kan dah jadi bodo...