Wednesday, November 13, 2013

Satu Lagi PUNDEX..! Kuil Tak Roboh Tapi Waythamoorthy Bakar Sentimen Perkauman.... Bila Najib Nak Pecat Timbalan Menteri Wakaliang Sekor Ni..?

Kredit - portal mykmu.net  

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, P Waythamoorthy, hari ini menyelar Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor sebagai tidak berhak mencampuri urusan Hindu.

Menggunakan kedudukannya sebagai Pengerusi Persatuan Hindraf Malaysia, P Waythamoorthy, menyatakan Tengku Adnan tiada hak menyatakan apa yang tempat suci dan apa yang kuil. (“no business in interpreting what amounts to a shrine or temple”).

“Sebagai Menteri Wilayah Persekutuan, beliau sepatutnya menghormati perasaan dan sensitiviti penganut Hindu, bukannya mempertahankan tindakan tidak bertanggungjawab Dewan Bandaraya Kuala Lumpur.”

["As a federal minister he should respect the feelings and sensitivities of Hindus, instead of justifying an unconscionable act by the Kuala Lumpur City Hall (DBKL)."]

Keputusan merobohkan ini merupakan arahan Mahkamah dan perlu dilaksanakan oleh Dewan Bandaraya 
Kuala Lumpur. Sekira Tengku Adnan tidak berhak mempertahankan para pegawai DBKL yang menjalankan tugas dan arahan Mahkamah, siapakah yang layak?

Ini bukan isu agama Hindu. Ini isu undang-undang. Jika Waytamoorthy sebagai Timbalan Menteri tidak boleh menghormati undang-undang, apakah rakyat Malaysia perlu patuh kepada undang-undang?

Kuil tidak diruntuhkan. Sepatutnya sebagai Timbalan Menteri dan Pengerusi Hindraf, Waythamoorthy menggunakan kedudukannya untuk menyelesaikan masalah, bukannya membakar sentimen keagamaan.

Ini merupakan kali ketiga Waythamoorthy menghina Mahkamah dan pihak berkuasa. Sebelum ini beliau mempertikaikan tindakan Mahkamah kerana tidak membebaskan abangnya. [Lihat Tuan Peguam Negara, Adakah Ini Bukan Menghina Mahkamah? 

Seterusnya beliau mempertikaikan tindakan Polis mengadakan Ops Cantas  Lihat: Waythamoorthy Perlu Kaji Sebelum Bela Penjenayah.

Apakah beliau bebas daripada sebarang undang-undang dan tindakan menghina mahkamah?

4 comments:

Jan Mohd said...

pelik bin ajaib kenapala mahluk ni boleh jadi menteri..

Jan Mohd said...

kenapa lantik dia ni jadi menteri??pelik2

Anonymous said...

yang bodoh najib bukan india tu. sapa suruh pilih --------------

Anonymous said...

Alaaa cerita senang kerana nak undi. Kenapa kita layan si polan gitu gini dengan istimewanya adalah kerana undi. Kalau najib tak ambik makhluk ni dah tentu anwar yang akan ambik dan begitula sebaliknya. Makhluk ni ada pengikut yang ramai untuk bagi undi kepada pihak mana pun.