Sunday, November 24, 2013

Sebenarnya Kemenangan Mat Sabu Akan Memberikan Lebih Banyak Undi Melayu Kepada UMNO....


Mat Sabu sebagai Timbalan Presiden telah memberikan banyak keuntungan pada UMNO. ...

Dengan adanya Mat Sabu, UMNO berjaya meningkatkan jumlah kerusi Parlimen serta DUN, merampas Kedah dengan Mat Sabu sendiri kalah di Pendang – kubu kuat PAS dalam PRU13 yang lepas.

Kalau keadaan ini berterusan dan mungkin pada bila-bila masa dalam tempoh 4 tahun lebih ini Mat Sabu terus mengekalkan jawatan tersebut (atau menjadi Presiden mungkin), UMNO pasti mempunyai kelebihan yang tidak ada tandingannya berbanding dengan PAS.

Tapi masalahnya...., baca lagi di SINI 

12 comments:

Anonymous said...

Mat Sabu Menang. Tahniah.

Saya ucap tahniah bukan kerana teruja dengan kemenangan Mat Sabu. Saya tahniah kerana dengan itu bermakna golongan ulamak sudah ditolak oleh kebanyakan perwakilan Pas dalam muktamar. Itu fakta yang wajib diakui oleh para ulamak dalam Pas sendiri.

Ada orang kata golongan ulamak berlawan dengan golongan professional dalam muktamar kali ini. Saya tak bersetuju. Mat Sabu professional dari sudut apa ? Khalid Samad professional dari sudut mana ? Saya rasa lebih tepat kalau kita kata ULAMAK vs BUKAN ULAMAK dalam muktamar kali ini. Memang tidak dinafikan kali ini Pas dibarisi oleh majoriti kepimpinan Bukan Ulamak (eg. Mat Sabu bukan ulamak, Khalid Samad bukan ulamak sedangkan Hadi Awang ulamak, Nik Aziz ulamak, Nasarudin Hasan ulamak, Nik Amar ulamak).

Saya bersetuju dengan Blogger MIK, kemenangan kumpulan bukan ulamak untuk memimpin Pas pasti memberikan advantange kepada Umno. Orang melayu yang celik dan cerdik pasti dapat melihat dan menilai untung ruginya mereka hendak menyokong perjuangan Umno atau menyokong perjuangan Pas.

Kalau dulu2 bila dikatakan perjuangan Pas adalah perjuangan untuk islam, saya tidak nafikan kerana pada ketika itu hampir 95% pimpinan Pas adalah terdiri daripada tokoh2 agama dan para ustaz. Tetapi hari ini keadaan sudah berubah. Pas dengan Umno dah tak ada bedanya lagi dari segi saf kepimpinan (dalam Umno ada bukan ulamak dan ada ulamak sebagai pemimpin). Hadi Awang walau pun ulamak tapi bagi saya dianya tak ubah macam " TUNGGUL MATI " sahaja, sengaja diberikan kemenangan percuma oleh para perwakilan yang pro bukan ulamak (Mat Sabu) untuk menunjukkan kepada akar umbi Pas di kampong2 KONON2NYA PAS MASIH DIPIMPIN OLEH ULAMAK.

Saya percaya satu hari nanti Mat Sabu akan naik menjadi Presiden Pas juga. Memang itu yang kita harapkan supaya orang melayu di kampong2 tidak lagi bercakap " SOKONG PAS SAMA SEPERTI SOKONG ISLAM, MENENTANG PAS SAMALAH DENGAN MENENTANG ISLAM ".

Yang paling penting supaya akhirnya orang2 melayu di kampong nampak " AKHIRNYA PAS DI PIMPIN OLEH MAT SABU SEORANG PRESIDEN PAS YANG MENYOKONG PERJUANGAN KOMUNIS, MAT SABU PRESIDEN PAS YANG MENGANGGAP CHIN PENG SEBAGAI WIRA ".

Sama2 lah kita doakan agar Mat Sabu menjadi Presiden Pas sebelum datangnya PRU14.

Untuk makluman, penulis adalah insan yang membesar dalam keluarga aktivis Pas, yang teruja dengan warna hijau Pas semenjak zaman kanak2 lagi. Penulis dipasak dalam kepala oleh arwah bapa BAHAWA UMNO KAFIR KERANA UMNO BERPAKAT DENGAN GOLONGAN KAFIR MCA DAN MIC, dan penulis pun bersetuju. Tetapi hari ini setelah penulis hidup selama lebih setengah abad, dan mengikuti perjalanan Pas maka penulis simpulkan :

KALAU DULU UMNO KAFIR, MAKA HARI INI PAS JUGA SAMA KAFIR MACAM UMNO. KALAU DULU UMNO BERPAKAT DENGAN GOLONGAN KAFIR (TAPI UMNO TIDAK LAH SAMPAI JADI PAK TURUT KEPADA KAFIR MCA DAN DAP), TETAPI HARI INI PAS BERPAKAT DENGAN GOLONGAN KAFIR SAMPAI SANGGUP JADI PAK TURUT ATAU BARUA KEPADA KAFIR DAP.

Untuk berlaku adil kepada Pas dan Umno penulis minta anda berikan rating tahap KAFIR diantara Umno dan Pas :

FIRST DEGREE KAFIR ... adalah mereka yang menuduh orang lain kafir kerana berpakat dengan orang kafir untuk membentuk kerajaan, kerana pada masa itu mereka tidak berpakat dengan orang kafir lagi.

Siapa yang layak ? Adakah Pas atau adakah Umno ?

SECOND DEGREE KAFIR ... adalah mereka yang pernah dilabel kafir hanya kerana berpakat dengan orang kafir untuk membentuk kerajaan, dan mereka tidak pernah melabel kafir keatas pihak yang pernah mengkafirkan mereka walau pun sudah mengetahui pihak itu sekarang sudah berpakat dengan orang kafir malahan sampai ke tahap di lihat oleh khalayak yang waras bahawa pihak itu sekarang seakan2 menjadi BARUA kepada orang kafir untuk menghancurkan islam.

Siapa yang layak ? Adakah Pas atau adakah Umno ?

Ana Muslimah

Anonymous said...

Syukur kerana Tuan Ibrahim menang. Setidaknya ada juga ulamak dalam Naib Presiden. Apa pun nampaknya pengaruh ulamak telah berjaya dikurangkan oleh Mat Sabu and the team. Dalam kepimpinan Pemuda juga team bukan ulamak lebih ramai. Dalam MKT juga bukan ulamak majoriti.

Adakah ini menunjukkan pengaruh ulamak semakin lemah dalam Pas ? Bukan pelik jika Mat Sabu naik jadi Presiden maka peranan ulamak hanya lah sebagai penasihat sahaja.

Dalam keadaan sekarang, saya rasa lebih selamat jika orang melayu di kampong cuba belajar mencari kelebihan yang Umno ada untuk melayu dan islam berbanding dengan yang dapat ditawarkan oleh Pas.

PRU14 memang jauh lagi tapi tak rugi kalau kita belajar mencari kebaikan Umno daripada sekarang. Saya percaya kekalahan Umno di PRK Sungai Limau, sudah memberikan satu mesej kepada pemimpin Umno ... " JANGAN LUPA KEPADA TANGAN2 YANG TELAH ANGKAT UMNO KE PUTRAJAYA PADA PRU13 YANG LALU ".

Insyallah kalau pemimpin Umno insaf dan sedar ... " TANGAN YANG SAMA JUGA YANG AKAN TERUS ANGKAT UMNO KE PUTRAJAYA PADA PRU14 NANTI ".

Ana Muslimah

Anonymous said...

Saudara Blogger

Kalau dapat tolong tulis artikel berkenaan keputusan pemilihan Muktamar Pas 2013. Saya nampak kali ini pengaruh ulamak semakin kurang menyengat lagi dah. Pada saya, sebagai sebuah parti yang membawa risalah islam, tanpa penyertaan ulamak secara konstruktif maka perjuangan islam Pas tak sampai kemana, hanya setakat jadi modal politik sahaja untuk bersaing dengan Umno.

Saya sebenarnya merasa kasihan dengan pak2 lebai kampong yang nampaknya masih menaruh harapan kepada Pas untuk membela islam. Pada hakikatnya islam semakin lemah, semakin dihina gara2 permainan politik Pas.

Berkenaan Hudud, saya sangat mengharapkan agar Umno mempermudahkan dan membantu Kelantan untuk melaksanakan Hudud. Kalau Umno bertindak sebaliknya saya katakan Umno telah tersilap langkah dalam usaha menarik sokongan orang melayu kepadanya. Selama ini Pas menjaja diserata kampong bahawa Umno yang menghalang perlaksanaan Hudud di Kelantan. Semoga pemimpin Umno tak buta terhadap peluang yang terbuka didepan mata. Kepada pemimpin Umno, saya nasihatkan ... " tak perlu lah bersusah payah dan berhabis2an nak mengejar sokongan yang belum pasti daripada bukan melayu " kerana sokongan orang melayu lah yang menjadi jaminan jatuh atau naiknya Umno.

Ana Muslimah

Anonymous said...

Selepas pemilihan parti pas....kroni pluralisme dan syiah adan menganjurkan demostrasi jalanan berskala besar besaran....pada ahli ahli pas yang bangang....pembela syiah...pluralisme...akan menggunakan pas sebagai babi tungangan....tunggu....pada ahli pas sebagai babi tungangan anwar bole la bersiap sedia merusuh semula di jalanan...

Anonymous said...

Agreed.

Anonymous said...

Mat Sabu jadi Presiden PASlah!! Janganlah terlalu pesimistik asik jadi timbalan ajer. Biau dekpa jadi presiden, hiduplah semula kominis di Malaysia dan boleh gabung dengan PAS. Lepas tu UBAH nama pas jadi PARTI ANGKATAN SOSIALIS.....ahli ahli PAS fikir-fikirkanlah!!

Anonymous said...

Hidup Mat Sabu = Hidup SYIAH = Hidup Kominis di Malaysia......Hidup NIKAH MUTAAH.....Hidup anak buangan secara ramai-ramai.....

Anonymous said...

Tak paham betul dengan otak kebanyakan ahli-ahli PAS ni.......

Anonymous said...

'Ulamak' ni pegang Tim. Presiden tak apa aihhh.....Peluang untuk umno untuk buat `Ulam'. he he he

Anonymous said...

'Ulamak' ni pegang Tim. Presiden tak apa aihhh.....Peluang untuk umno untuk buat `Ulam'. he he he

Anonymous said...

'Ulamak' ni pegang Tim. Presiden tak apa aihhh.....Peluang untuk umno untuk buat `Ulam'. he he he

Anonymous said...

Di pendek kan cerita, PAS = Parti Ajaran Syiah.