Friday, December 20, 2013

MCA Dah Jadi CINABENG Selepas Perhimpunan Agung MCA...?


Perhimpunan Agung MCA yang berlangsung semalam memperlihatkan desakan untuk mencabar perlembagaan dengan mempertikai dasar kerajaan mengenai hak bumiputera.

Tanpa mengambil kira bahawa dasar itulah yang menjamin keharmonian negara selama ini, MCA menuduh UMNO sebagai bersikap rasis kerana terus mempertahankannya. 

MCA juga di masa yang sama meluahkan rasa tidak senang dengan ucapan-ucapan pemimpin UMNO yang lantang memperjuangkan Melayu.  Seolah-olah mengugut, MCA mengingatkan UMNO agar tidak membuat ucapan yang dikatakan berbaur rasis. 

Mungkin sudah tiba masanya perkataan ‘rasis’ diberi definisi yang lebih mendalam.  Apakah rasis sekiranya kita mempertahankan bangsa sendiri?  

Sekiranya ucapan yang berbunyi ‘kita akan terus mempertahankan hak Melayu’ adalah rasis, apakah pendirian Dong Zong untuk ‘terus mempertahankan pendidikan dan bahasa Cina’ tidak rasis?   Kenapa MCA tidak pernah mengecam Dong Zong? 

Sekiranya ungkapan ‘pendatang’ terhadap Cina adalah rasis, apakah seruan ‘Melayu bodoh, malas, bukan penduduk asal, pergi masuk hutan, pergi mati’ tidak rasis?    

Sekiranya hak bumiputera adalah rasis, apakah pra-syarat bekerja di syarikat swasta yang mewajibkan bahasa Mandarin tidak rasis? 

Sekiranya sektor awam didoniminasi bumiputera adalah rasis, apakah sektor swasta didominasi Cina tidak rasis? 

Justeru, di mana letaknya sempadan atau garis tepat perkataan ‘rasis’ ini? 

Jika kita tidak mengikuti perkembangan politik dan mendengar ucapan-ucapan pemimpin MCA di dalam perhimpunan tersebut, maka kita tentu akan menyangka yang ianya adalah perhimpunan DAP. 

Telah terbukti kini bahawa perjuangan MCA dan DAP sama sahaja, kedua-duanya hanya inginkan satu perkara iaitu agar Melayu tunduk kepada Cina.Tidak perlu berlindung di sebalik seruan kesamarataan atau keadilan kerana kita tahu bahawa kaum Cina tidak akan bersaing secara adil dalam apa jua keadaan. 

Sudah sekian lama negara ini menyaksikan bagaimana kaum Cina menutup peluang kaum lain dalam perniagaan.  Untuk mengatasinya, kerajaan cuba meningkatkan daya saing orang Melayu melalui dasar-dasar yang mempertahankan hak-hak bumiputera. 

Namun ternyata sikap kaum Cina yang enggan memberi peluang kepada bangsa lain membuatkan cita-cita kerajaan untuk melihat persaingan yang sihat antara kaum masih belum dapat direalisasikan. 

Ditambah pula dengan sikap orang Melayu sendiri yang gagal berubah menjadi lebih pro-aktif dan agresif, menggandakan kesukaran untuk mencapai cita-cita murni ini. 

Bagaimanapun, di pihak UMNO, kita tidak ada masalah untuk mengakui salah silap bangsa sendiri dan terus berusaha untuk memperbaikinya. 

Apa yang dikesalkan ialah di pihak MCA yang enggan mengaku keburukan sikap bangsa Cina yang tamak dan gemar menipu atau mengsabotaj bangsa lain sebagai antara  faktor utama kegagalan mencapai cita-cita itu. 

Kaum Cina sama ada dari MCA atau DAP sama-sama enggan memikul apa-apa tanggungjawab langsung atas apa-apa jua yang berlaku.  Sehinggakan prestasi BN yang teruk dalam PRU lalu juga diletakkan sepenuhnya oleh MCA di atas kepala UMNO.   

Secara dasarnya, MCA seolah-olah berkata “sekiranya hak bumiputera dihapuskan dan UMNO berhenti dari membela Melayu serta membiarkan kaum Cina mendominasi semua sektor di Malaysia,  maka barulah kaum Cina akan menyokong BN”. 

Bukankah ini tidak adil?  Apakah dengan menurut kemahuan satu kaum sahaja merupakan satu langkah yang baik untuk negara?  Apakah MCA buta atau sememangnya hipokrit yang paling hina? 

Umum tahu bahawa prestasi BN teruk pada PRU yang lalu adalah kerana MCA tidak buat kerja.  Semuanya kernaa MCA tidak lagi mendokong aspirasi BN mahupun kerajaan Malaysia. 

MCA mengimpikan Malaysian Malaysia DAP.  Di masa yang sama MCA juga tamak dan licik kerana enggan keluar dari BN demi kuasa untuk menekan kerajaan dari dalam. 

MCA terlalu angkuh merasakan yang UMNO perlu tunduk kepada Cina kerana Cina menguasai ekonomi negara.  MCA tidak sedar bahawa penguasaan ekonomi oleh kaum Cina itulah bukti bahawa UMNO itu adil dan tidak rasis serta tidak pernah menindas sesiapa.


Selama ini, UMNO tidak pernah menyeru orang Melayu agar memboikot barangan Cina.  UMNO tidak pernah berdendam walaupun sedar yang Cina mendiskriminasi peniaga dan pekerja Melayu dalam sektor swasta. 

Malah, UMNO berusaha mengatasinya dengan cara menegur dan membantu Melayu, bukannya dengan ‘memerangi’ Cina Namun, sikap chauvinis kaum Cina telah menidakkan semua ini.  MCA mahupun DAP terus dibutakan oleh keangkuhan yang keterlaluan. 

Sudah sampai masa untuk UMNO sedar bahawa sikap chauvinis dalam diri kaum Cina adalah semulajadi.  Ia tidak boleh diubah sama sekali.  Rasionalisasi moral dan fakta tidak akan mampu untuk membuat bangsa itu mengakui kesalahan sendiri. 

Dengan itu, kita harap tidak ada pemimpin UMNO yang kecut perut dengan ‘ugutan’ MCA ini.  Telah terbukti yang UMNO adalah cukup kuat walaupun sekadar berdiri atas kaki sendiri. 

Sedarlah bahawa UMNO sedang diuji, dicabar dan diugut agar melonggarkan barisan.  Satu-satunya cara untuk menghadapi ancaman sebegini ialah dengan memperkukuhkan barisan itu, yakni memperkasakan sokongan Melayu secara jitu. 

Pilihan bukan di tangan UMNO, tetapi di tangan MCA untuk terus berpegang kepada kontrak sosial dan semangat setiakawan BN, atau mengambil pendekatan ‘ubah’ seperti DAP.  

Ingatlah, maruah UMNO terletak pada prinsipnya.  Jika UMNO sudah tidak mampu lagi mempertahankan prinsip itu, maka tiada sebab lagi bagi orang-orang Melayu untuk terus menyokong UMNO. 

13 comments:

Anonymous said...

Setuju...cina tetap cina. Rasulullah s.a.w pun dah berpesan agar umatnya berhati-hati dan bersedia menghadapi puak-puak barbarian Ma'ajuj ini.

Islam Agamaku
Melayu Bangsaku
Sultan Rajaku
Malaysia Negaraku.

Anonymous said...

Pergi mampuslah dengan cina haram jadah. Lu Ma Ka hai...

tOy said...

Pergi jahanam la dengan Cina MCA tak tau dek untung ni...
Yg Melayu UMNO dok terhegeh2 menyendeng kat MCA buat ape? Terima la hakikat MCA & DAP sama saja walau tak serupa...

Anonymous said...

Terfikir ?? adakah segala apa yang kita katakan atau luahan kata kata yang dipaparkan ini dibaca oelh kaum Cina?

Anonymous said...

MCA n DAP same je warnany..cina tetap cina..

salim hasan said...

PARTI MALAYSIAN CHINESE ARROGANT YANG DAH JADI ARWAH OPSS!! SORRY BUKAN ARWAH DAH JADI MENDIANG LAGI NAK CAKAP BESAR .NAK LAWAN MELAYU .LU MAMPUS LA CINA LAGI BAGUS.DAH KALAH LAGI NAK TUNJUK EK PIIRAAAH LU

salim hasan said...

PARTI MALAYSIAN CHINESE ARROGANT YANG DAH JADI ARWAH OPSS!! SORRY BUKAN ARWAH DAH JADI MENDIANG LAGI NAK CAKAP BESAR .NAK LAWAN MELAYU .LU MAMPUS LA CINA LAGI BAGUS.DAH KALAH LAGI NAK TUNJUK EK PIIRAAAH LU

Anonymous said...

so terbukti la cina beng tolak UMNO krn hak istimewa cina. tiada hak istimewa bumiputera sebenar nya. maka bertambah byk la musuh2 UMNO. cam ne nak survive kalau musuh UMNO dok bg nasihat kat najib yg dah mcm lembu dicucuk hidung tu! UMNO sedang dimusnah kan dr dalam secara perlahan2

Anonymous said...

Hapuskan pusat penternakan rasis, chauvanist dan kiasu. Kita mansuhkan sekolah yang beridentitikan perkauman.

Anonymous said...

Orang cina sudah nampak peluang untuk tumbangkan parti Melayu (UMNO) pada PRU14 akan datang itu sebab mereka tidak segan silu untuk seirama dgn DAP bagi mencapai matlamat cina rampas Malaysia. Maka mulai sekarang Melayu dan orang Islam patut lebih bersedia dan lebih waspada mulai sekarang.

Anonymous said...

mrk ada kuasa ekonomi, kelemahan org melayu adalah ekonomi. UMNO mmg x boleh silap sikit slps ini. kalau UMNO tumbang, rasanya nak bangkit mcm mustahil. Mcm mana mrk menuduh UMNO menipu dlm PRU mcm tu juga mrk akan buat. dgn alasan kos sara hidup, kenaikan demi kenaikan ditambah dgn Punahsihat maka PRU14 adalah platform terbaik mrk menjatuhkan BN Pemimpin UMNO celik mata bangun dan guna segala kudrat bantu rakyat. Sekarang ni di media sosial mrk sedang berjuang utk jatuhkan kjaan UMNO dgn segala isu yg ada sbb pd mrk PRU14 dah tak lama lg dah

Anonymous said...

MCA menang 7-11 seats only (7 Parlimen 11 Kerusi Adun); layaknya bukak 7-11 aja lah. Lepas tu buat bising2 macam bagus

PRU13 mintak macam2 utk org Cina..AhJibGor pun dok ikut ajalah, tup tup lepas tu kena tipu! Haha
Padanlah muka

Ni perhimpunan MINTAK LAGI macam2.. org Melayu mmg satu benda yg orang cina cakap betul ... TAK PANDAI BERNIAGA.. sebab tu kena buli habis. Asyik bagi bagi bagi
PADANLAH MUKA SENDIRI

Tak ada bargain

Sebab itu jual air kat Singapore pun -takut- nak naik harga dan dlm perjanjian pun tak ada syarat utk review rate berpuluh tahun. Sebab apa? Tak pandai berniaga!. Kena pulun habis. Dah lah pulak tu, bukan org Melayu dikatakan murah hati.. tapi dihina balik dengan ungkapan rasis ke apa. Inilah mainan basuhan otak orang yg "pandai berniaga"

Kata omputeh Fool me once, shame on you; fool me twice, shame on me

Sendiri pikirlah

Anonymous said...

SEBENARNYA TIADA PERPECAHAN PARTI BAGI KAUM CINA. MEREKA SEPAKAT KERANA HUBBUN DUNNIAH YG TINGGI.
BAIK DI MEJA PEMBANGKANG ATAU MEJA MCA BUALAN MEREKA SERUPA SAHAJA IAITU BAGAIMANA MENDAPAT HAK YG PENUH DAN TERTINGGI HANYA UNTUK BANGSA CINA.
ADAKALANYA MEREKA SEPERTI KAUM SYIAH. MEREKA MENGGUNAKAN TAKIYAH ( TIPU SUNAT ) DI DALAM PERKATAAN MEREKA. KERANA KEUNTUNGAN HARUS DIKAUT.WALAU APA CARA SEKALIPUN. MENGHALAL KAN CARA-CARA YG HARAM. OBJEKTIV HANYA PADA WANG DAN PANGKAT.
LAIN DARI KAUM MELAYU.
BERPECAH LEBIH BAIK. UNTUK MENUNJUKKAN KETIDAK SAMAAN PENDAPAT. BIAR BERPATAH ARANG. SI LUNCAI SANGGUP TERJUN DENGAN LABU-LABUNYA. TETAPI AMAT RASIONAL. BUKAN DOMINAN. ORANG NAK BUNUH DIA PUN DIA MASIH BAGI PELUANG. SEBAB MEMANDANG OBJEKTIF AKHIRAT MELEBIHI SEMUA PERKARA. PERKATAAN .." TAK APA.." MEMATIKAN DOMINASI KAUM.
SEBENARNYA INI TANAH ANAK MELAYU. KALAU PENDATANG BUAT TAK KETAHUAN, DAH LAMA KENA HANTAK BALIK. TETAPI ORANG MELAYU SOPAN DAN AMAT BERTOLERANSI. MELAYU BERMAKNA "KETUA BANGSA" KERANA MELAYU MENTADBIR DENGAN AKAL, HATI DAN LANDASAN AL QURAN YG TERPERINCI DIDIKAN PENTADBIRANNYA. KAUM LAIN HANYA AKAL DAN HATI YG DITUNGGANG NAFSU TAMAK SAHAJA.
PERHIMPUNAN KALI INI JUGA SANDIWARA. JANGAN LEKA DAN LENA. BUATLAH KERJA DARI DAHULU KERANA SANDIWARA HANYA MELEKAKAN SAHAJA.