Saturday, January 25, 2014

JANGAN Buang Masa Layan Isu Krisis Azmin Ali - Khalid Ibrahim. Itu Semua Sandiwara PKR Divert Isu Kalimah Allah....


Seorang Peguam, Syahredzan Johan semalam memberitahu Malaysian Insider bahawa persepsi pada hari ini ialah Majlis Fatwa Kebangsaan merupakan alat kerajaan kerana dibiarkan membuat ‘undang-undang’ sendiri. 

Sedangkan, menurut beliau, Majlis Fatwa tidak mempunyai kelayakan atau hak untuk menguatkuasakan undang-undang terhadap rakyat.   Kenyataan ini adalah  berikutan serbuan JAIS ke atas Bible Society Malaysia (BSM) yang masih menjadi topik hangat sehingga ke hari ini.

Menurut Syahredzan, ‘trend’ ini akan menggugat kredibiliti Majlis Fatwa sebagai sebuah badan yang sah. 

Majlis Fatwa Kebangsaan ditubuhkan pada 1970 dengan diwakili oleh Mufti dari semua negeri dan 10 Ulama yang dilantik.  Majlis Fatwa perlu menyampaikan pandangan mereka kepada Majlis Kebangsaan bagi Hal Ehwal Islam dan perlu digazetkan bagi menjadikannya sebuah undang-undang yang mana hanya tertakluk ke atas orang-orang Islam. 

Majlis Kebangsaan secara dasarnya, bertindak sebagai badan penasihat kepada Putrajaya.  Oleh itu, sebarang nasihat Majlis ini hasil dari pandangan Majlis Fatwa bukanlah satu undang-undang selagi tidak digazetkan. 

Fakta ini sekali gus menangkis hujah Syahredzan kononnya tindakan JAIS adalah bertentangan dengan undang-undang dan hanya berdasarkan fatwa yang dikeluarkan oleh Majlis Fatwa.  Ini kerana isu kalimah Allah telah selesai dengan merujuk kepada kes The Herald  dan juga Enakmen 1998 Selangor yang menyatakan bahawa kalimah ‘Allah’ merupakan antara perkataan Arab yang dilarang digunakan oleh bukan Islam.  Ia bukanlah sekadar pandangan Majlis Fatwa atau nasihat Majlis Kebangsaan Hal Ehwal Islam.

Oleh itu, kenyataan Syahredzan di atas, dilihat sebagai usaha berterusan untuk mengelirukan di samping menghidupkan isu kalimah ‘Allah’. 

Untuk berlaku adil, Syahredzan mungkin berhak mempersoalkan tindakan serbuan oleh JAIS yang dikatakan ‘kasar’ tetapi beliau juga seharusnya berlaku adil dengan turut mengakui bahawa Enakmen 1998 itu masih terus terpakai dan kes The Herald juga telah diputuskan. 

Dengan itu, kedegilan pihak Kristian untuk terus menggunakan kalimah Allah, dilihat sebagai sengaja mencabar undang-undang bagi memanjangkan isu ini.

Motif pihak Kristian untuk terus menghangatkan isu kalimah Allah kini semakin meragukan. 

Jika Syahredzan bercakap tentang persepsi rakyat (pihak Kristian yang berjumlah 9%) terhadap Majlis Fatwa sebagai alat Putrajaya, maka beliau wajar turut mengambilkira persepsi rakyat dari pihak majoriti Islam juga. 

Untuk pengetahuan Syahredzan, persepsi majoriti rakyat ialah pihak Kristian sengaja ingin mencetuskan ketegangan.  Objektif pihak yang kononnya mewakili Kristian ini tidak sukar untuk dibaca apabila pembangkang turut menjadi juara isu ini. 

Sudah terang lagi bersuluh kini bahawa isu kalimah Allah bukanlah berkenaan agama, tetapi sebenarnya adalah isu politik.  Hakikatnya, agama Kristian kini menjadi alat kepada pembangkang untuk mencapai matlamat memecah deposit tetap Barisan Nasional di Sabah dan Sarawak. 

Nampaknya, pihak Kristian (baca: pembangkang) langsung tidak peduli sekiranya tindakan mereka memperlekeh dan menghina undang-undang serta penguatkuasa agama Islam mampu mencetuskan ketidakstabilan, perbalahan ataupun rusuhan antara agama.  

Semoga rakyat Malaysia, terutamanya di Sabah dan Sarawak, mampu berfikir secara rasional dan tidak mudah terkeliru antara isu agama dan isu politik. 5 comments:

Anonymous said...

Comel juga Peguam muda ini.......Buat Bini Bagus...

Anonymous said...

OII PEGUAM BERHINGUS....TAK PAYAH NAK TUNJUK PANDAILAH AWAK. KAU JAGA KELUARGA KAU DULU, HAL-HAL LAIN BIAR YANG MAHIR SAJA YANG URUSKANNYA. KAU TAK PAYAH NAK TUNJUK PANDAI..NAK TARIK PERHATIAN ORANG KAT KAU SAJA YANG LEBIH.

Anonymous said...

PAS amat lembik dalam menangani perkara ini. PKR lagilah umpama seluar dalam tipah koyak.

Anonymous said...

Sepatutnya menteri .. PANGGIL BUDAK BERHINGUS ..
JANGAN CUBA JADI HEROIN..
BAGI PENERANGAN SEJELASJELASNYA ..
BIAR AGAMAWAN SAHAJA YANG MENBINCANGKAN KES INI..

Anonymous said...

Apa yg budak tolol ni mrepek...isu skrg kristian nk guna ALLAH sbhgian dr agama dia, bole ke kau bg?ini kau cr salah org lain plak..JAIS LAH, MUFTI LAH, JAIM LAH..kau bole bg ke x?