Sunday, February 16, 2014

Pelik Tak...? Kaum Professional Cina Belasah Teresa Kok Sebagai BiaDAP Tetapi Melayu PAS Dan PKR Bela Teresa....

SUMBER - Rakyat News

Kumpulan Profesional Cina hari ini tidak bersetuju dengan penerbitan video dan  'Onederful Malaysia CNY 2014'  terbitan Teresa Kok berikutan mengandungi elemen keganasan lembut (soft violent) yang boleh mempengaruhi mereka yang tidak berfikir secara positif.

Anggota Profesional Pertubuhan Psikologi Amerika, Dr. Wong Kok Fye berkata, perwatakan yang dipaparkan dalam vedio tersebut telah mewujudkan satu lakonan mempersendakan golongan transeksual yang mana lelaki berpakaian wanita dan lelaki lembut.

"Saya merasakan kandungan video ini mengandungi banyak elemen keganasan lembut yang boleh membawa kesan sosio psikologi kepada masyarakat.

"Kanak-kanak yang tidak mempunyai latar belakang politik apabila menonton video ini merasakan bahawa tidak mengapa untuk menjadikan golongan transeksual sebagai bahan lawak jenaka," katanya pada satu sidang media di Subang Jaya hari ini.

Antara kumpulan profesional cina yang hadir termasuk Pengamal Pendidikan, Loh Wei Jing, Peguam Ryan Ng Chua Yie, Pelatih Korporat, Phoenix Low Kai Lay dan Aktivis Sukarelawan, Alex Lee Keat Lay .


Beliau menjelaskan, video tersebut turut menjejaskan suasana Tahun Baru Cina serta tidak membantu keadaan sosial negara tetapi menjadikan situasi lebih buruk. 

Kumpulan itu juga bersepakat mendesak Teresa memohon maaf kepada seluruh rakyat Malaysia walaupun mereka tahu beliau tidak akan berbuat demikian.

Dalam klip video bertajuk ‘Onederful Malaysia CNY 2014′ berdurasi hampir 12 minit itu, Teresa yang juga Naib Pengerusi DAP berlakon sebagai pengacara yang menemu ramah tiga tetamu mengenai Feng Shui pada Tahun Baru Cina.


Tiga tetamu undangannya itu mengeluarkan kenyataan menyindir dalam beberapa perkara, antaranya mengenai pemimpin negara, sistem pendidikan dan isu keselamatan di Sabah.

Video itu didakwa turut dikatakan menghina kaum Melayu menerusi perkataan 'Malay Si' yang membawa maksud 'Melayu Mati'.
.
Selain itu, kandungan video tersebut turut memperlekehkan insiden pengganas di Lahad Datu, Sabah yang mengorbankan beberapa pasukan tentera di negara ini

4 comments:

Anonymous said...

tak pelik langsung dengan wayang cina terhahap kaum melayu.. tengok dengar boleh percaya jangan sekali. cina makan babi memang tidak boleh dipercayai sampai bila2 pun.

Anonymous said...

Memalukan sungguh.....

Org cina tau malu.... tp org islam pas buat bodo...

Shame on you pas...

Pakai saja serban tapi hidup x dak maruah...

salim hasan said...

KEPADA MELAYU MELAYU TAPAI,BUDU,BELACAN DAN CENCALUK!!!!! HALOOO!!!!!! JGN LE KOME TERLALU STEAM DGN KENYATAAN BEBERAPA KERAT PUAK SEPET DALAM VIDEO NI.MUNGKIN MERKA NI CINA BAIK BAIK BAIK AGAK NYA (AGAK NYA !!!)TAPI HARUS JANGAN DILUPAKAN PENGANIAYAAN KAUM NI TERHADAP SEDARA KITA MELAYU DI PULAU PINANG.KAT SINGAPORE TOK SAH CERITA LA NASI DAH JADI BUBUR .DIPENANG ,JUGA DISELANGOR KIAN HARI KIAN MENAMPAKKAN KEJAHATAN KAUM SEPET NI TERHADAP BANGSA MELAYU DGN BANTUAN MELAYU MELAYU HARAMJADAH DALAM PAS DAN PKR.RENUNG RENUNGKAN LAH .PESAN SEKALI LAGI JGN DOK STEAM SANGAT.

Anonymous said...

drama saja tu bro...
biasa la cinabeng mana boleh pisah dgn tipu...