Wednesday, February 26, 2014

Tahun 2012 Dah Bagi Tau Dah Selangor Akan Alami Krisis Air Pada Tahun 2014 TAPI Khalid Degil

Kajian krisis air telah dibuat pada 1980-an dan mendapati Selangor kurang sumber air dan 50 % loji-loji sedia ada yang sudah lama. Ketika itu tidak ada lagi Putrajaya dan KLIA.

Percambahan yang sangat pesat di Selangor dan Lembah Klang sudah pasti memerlukan bekalan air yang sangat besar, lihatlah pertambahan perumahan tak ubah seperti cendawan tumbuh, begitu juga dengan pembangunan serta semakin banyak kilang kilang perindustrian. Semua ini perlukan bekalan air...!!

Statistik rasmi Jabatan Perangkaan pada 2010, Selangor mempunyai penduduk seramai 5.4 juta, KL 1.6 juta dan Putrajaya 72,413 orang. Urbanisasi di Selangor pada kadar 91.4 %, sementara KL dan Putrajaya 100 %.

Apabila Langat 2 siap, ia mampu merawat 1.89 bilion liter air mentah untuk pengguna domestik dan industri.

Krisis air yang serius boleh mencapai tahap kritikal dijangkakan akan berlaku pada tahun 2014.

Mantan Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr Khir Toyo juga pernah membidas kedegilan Khalid Gagap yang berkelakuan sombong bodoh enggan bekerjasama dengan kerajaan pusat BN melaksanaka Projek Langat 2. Khir Toyo menulis dalam blognya pada 29 Mei 2012, beliau menyatakan krisis air pasti berlaku pada tahun 2014.

Menurut Mantan MB Selangor itu, Isu Air di Lembah Klang tidak akan selesai selagi kerajaan Selangor ditadbir oleh Pakatan kerana kenyataan demi kenyataan Khalid Ibrahim sejak mengambil alih pentadbiran negeri pada 2008 menunjukkan kesungguhan beliau dan Pakatan untuk mempolitikkan isu ini.

Malah Khir Toyo tidak pasti mengapa Khalid begitu bersungguh-sungguh melengahkan dua isu besar air di Lembah Klang ini iaitu Penstrukturan Semula Air Selangor dan juga Pembinaan Loji Pembersih Air Langat 2 yang bertujuan untuk menampung keperluan penduduk Lembah Klang yang ramai dan semakin pesat...

Anda bole baca semula artikel tersebut di SINI.

Kedegilan Khalid Gagap disokong dan didokong oleh kesemua wakil rakyat Pakatan yang berlagak sombong bodoh...!

Mereka akan sentiasa bersangka buruk dengan apa sahaja perancangan kerajaan BN-UMNO kerana didalam benak fikiran mereka, UMNO kerajaan rasuah. Itu sahaja...!

Inilah lawak yang terlebih lawak dari Sepahtu Juara Maharaja Lawak MEGA....!!
Pada tanggal 21 Februari 2014, Menteri Besar Khalid Ibrahim berkata empangan air di Selangor mampu bertahan selama lima bulan lagi sekalipun cuaca panas dan kering berterusan.

Bagaimanapun pihak kerajaan negeri berkata pihak meteorologi mengesahkan bahang panas luar biasa ini dijangka hanya kekal selewat-lewatnya akhir bulan depan.

"Kalau dalam tiga bulan tidak hujan, kita masih dalam keadaan tidak cemas, kerana biasanya bulan April musim tengkujuh atau hujan.

“Jadi isu tak ada air pun takkan timbul bila musim hujan tiba," kata beliau kepada media selepas taklimat isu air Selangor di Shah Alam.

Memang lawak...!!

Iya, memang sah punchline komedi Khalid Gagap jauh lebih hebat dari Jepp Sepahtu, lebih lucu dari Nabil, dan lebih power dari lawak Kumpulan Jambu.


ADUHAI....! LAWAK KER DER...??

CUBA KITA LIHAT APA YANG SEBENARNYA BERLAKU KEPADA RAKYAT SELANGOR...

MEREKA TERPAKSA MENANGGUNG BEBAN DAN HIDUP SEMAKIN MERANA KERANA ADA SEORANG MENTERI BESAR YANG BANGAANGGG DENGAN SELAMBA BERSIKAP BODOH SOMBONG...!

LIHAT DIBAWAH INI;

HA HAA HAAAA...! NAK BERCAKAP DENGAN PIHAK MEDIA PUN BOLEH TERTIDUR, INILAH MENTERI BESAR SOMBONG BODOH YANG TIDUUUUURR

6 comments:

Anonymous said...

Negri aku ok je air..hehe tu lah musibah n musibat trjd kt slangor..x lame lg korg cuci bontot pakai surt kabo HARAKAH le gmakny ek hahaha

Anonymous said...

JENGKA 12 - Pemilik lapan rumah di Blok M dan N Felda Jengka 12 meminta pihak berwajib menyelesaikan krisis air dihadapi mereka berikutan keadaan semakin teruk setiap kali tiba bulan Ramadan.

Penduduk, Syarifah Fatimah Syed Abu Bakar, 66, berkata, kedudukan rumah mereka di kawasan tanah tinggi dijadikan alasan punca air paip sukar sampai ke kediaman mereka.

“Bukan tahun ini sahaja, malah keadaan itu berlaku sejak awal kemasukan ke tanah rancangan dahulu. Namun sehingga kini masih belum ada penyelesaian.

“Kami menghadapi masalah ini sejak sekian lama. Namun setiap kali Ramadan tiba, masalah air didapati semakin teruk hingga menyukarkan penduduk menjalankan urusan harian,” katanya.

Dia berkata, air hanya dapat ditadah sekitar jam 12 tengah malam dan berhenti sekitar dua jam kemudian.

Menurutnya, lebih menyakitkan hati apabila bil air diterimanya lebih mahal berbanding penduduk kawasan lain.

“Bil air sekitar RM20 ke RM30 sebulan, sedangkan rumah yang menerima air 24 jam tanpa henti cuma membayar RM4 hingga RM6 sebulan. Ia tidak sepatutnya berlaku kerana saya duduk bersendirian,” katanya.

Abdul Molok Abdul Gani, 65, berkata, dia mengambil pelbagai inisiatif untuk mengatasi masalah itu termasuk membina tiga tangki dengan setiap satunya berharga RM320 dan memasang pam penggalak.

“Namun, itu semua tidak dapat menyelesaikan masalah air ini khususnya apabila tiba musim perayaan atau cuti panjang,” katanya.

Malah katanya, penduduk sudah beberapa kali membuat aduan kepada pihak atasan berhubung masalah tersebut, malahan perkata itu pernah disiarkan di sebuah rancangan televisyen.

“Kesudahannya, mereka datang menjalankan kerja baik pulih. Namun hanya bertahan untuk seketika kerana masalah ini berulang semula tidak lama selepas itu.

“Malah, mereka juga ada membina tangki dan pam penggalak. Namun saya dapati tangki dan pam itu seperti tidak berfungsi. Pembinaannya merupakan satu bentuk pembaziran,” katanya.

Mohd Farid Mohd Marzuki, 26, pula berkata, setiap kali dia dan adik-beradik lain pulang ke kampung, mereka akan menghadapi kesukaran untuk mendapatkan bekalan air.

“Kami pernah mandi dan menggunakan air di surau kerana air di rumah tidak mencukupi walaupun ditadah semalaman,” katanya.


P.s-Ini berita tahun lepas time bukan krisis air satu negara tau
Ah jib, jaga dulu tmpt sendiri..wahaha


Hasan tiger

Anonymous said...

Ini berita HARAMKAH DAILY ni..main tulis mcm novel pnjg lebar tnpa ada bukti hehehe berita terkini..khalid telah MNYAIN konsesi air dgn NAJIB utk POJEK LANGAT..bontot da nk kene kesat dgn paper HARAMKAH br nk sign prjnjian hahaha

Anonymous said...

loji air sembrong di johor apa cerite dol? ini negeri dibawah pemerintahan PKR ke?wakaka.selangkah lagi dsai menjejaki putrajaya..haha

Anonymous said...

Johoor air byk xde loji sembrong pon xp blum lg smpai thap kritikal..SINGAPOR pon msih JOOHOR bole supply lg air..KUAN YEW sengeh jer msih dpt cuci bontot pkai air JOOHOR hehehe

Anonymous said...

Selangkah mndeny dsai dr taun 98 smpai leni xdpt2 lg putrajaya..pngundi bangla ler arsenik ler hiv ler tngkuku tkhel ler blackout ler bersih ler yb mlompat parti ler mcm2 nk kencing rkyt...air kencing yg masin nk bg manis mane ler bole mlainkn kene kncing manis huhuhu pasni org kajang plak kene berak hahaha