Monday, April 7, 2014

MH 370 - Kenapa Najib Sebut "System Deliberately Turned Off" Tak Sebut "Was Hijacked" ? Kenapa Najib Sebut "Flight Ended" At Southern Indian Ocean, Tak Sebut "Flight Crashed" ?

Kehilangan pesawat MAS penerbangan MH 370 dari Kuala Lumpur ke Beijing dah menelan masa hampir sebulan namun buat pertama kali dalam sejarah dunia, ianya GAGAL untuk dikesan sehingga ke hari ini....

Penglibatan kuasa kuasa dunia seperti Amerika, Rusia, Perancis, China, Jepun, Australia dan beberapa negara negara lain masih belum mampu mengesan walaupun secebis kecil bahan bukti. Rekod dunia...!

Banyak pihak dilihat mahu mengambil kesempatan untuk memberikan tekanan kepada kerajaan Malaysia samada dari dalam mahupun luar negara. Tugas berat dibahu YAB Perdana Menteri Datuk Sri Najib Tun Razak dan Pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishamuddin Hussein.

Ibarat menarik rambut dalam tepung, rambut tak boleh putus dan tepung tak boleh berselerak...

Setelah beberapa hari siasatan dan segala kerja SAR berjalan, Najib muncul dengan satu sidang media khas, dan diakhir sesi tersebut kesimpulannya Perdana Menteri mahu mengumumkan bahawa pesawat MH 370 telah menukar arah.

Kenapa sengaja dimatikan sehingga pesawat MH 370 itu langsung tak dapat kesan kemana perginya...?
Kenapa pesawat itu berubah arah...?
Kenapa sistem perhubungan dimatikan dan sengaja tak mahu berkomunikasi dengan mana mana pusat kawalan penerbangan...?

Minggu lepas YAB Datuk Seri Najib sekali lagi membuat satu sidang media khas untuk mengumumkan kepada dunia bahawa pesawat MH 370 "berakhir" di selatan Lautan Hindi.

Sebuah kawasan terpencil, lautan yang sangat menakutkan buat mana mana pelayar kapal kapal gergasi yang mengharungi kehidupan sebagai "Sea Man". Keadaan laut yang bergelora, kedalamannya....

Persoalan yang sukar diterima akal fikiran yang waras; untuk apa pesawat MH 370 menuju kesana...?

Dalam kedua dua kemunculan Najib, beliau dilihat sangat berhati hati. Iya, 'he was very very careful' dalam menyampaikan kenyataan rasmi dalam tragedi kehilangan MH 370.

Kenapa Najib sebut sistem sengaja dimatikan dan tak sebut ada unsur unsur hijack...?
Kenapa Najib sebut penerbangan 'berakhir' dan tak sebut terhempas....?

Baca seterusnya di SINI

11 comments:

Adilah Isharudin said...

salam...sememangnya ada 'sesuatu' yang disembunyikan..takknla pm nak bgtaw semua..dia bukan jiran sebelah rumah n ni bukan isu mudah..
fakta: MH370 mempunyai kembar di Telaviv, Israel tanpa tempahan belian.
Fakta: Israel tiba2 mnutup pejabat konsulat dengan alasan staff mogok.
Fakta: enjin rolls royce yang dgunakan mh370 sentiasa dipantau 24 jam dari UK
fakta: Boeing pernah mengumumkan pelncaran remote piloting-penerbangan tanpa juruterbang pada 2006..

QalamQabut said...

Secara sengaja Najib tak mau beritahu siapa yang pesongkan haluan pesawat MH370 itu.

Maklumat ini yang disorokkan Najib, tak mau Anuwar rasa tersinggung.

Ini tak ada kaitan dengan US atau Israel atau Taliban maupun China.

Ini semua mainan otak yang tak stabil yang nak lepaskan geram yang tak tentu kalu.

Anonymous said...

X cukup tu adilah nak menyokong penglibatan amerika...

Bila di jumpa di lautan hindi.... bermakna ia menjurus pada kapten giler...

Anonymous said...

Cik Adilah.
Faktanya ada u bg
Apa kaitannya dgn MH370 ?
Nak tahu ni :)

Kannya apa. Kita semua tahu fakta yg cik Adilah bg tu. Cuma yg kita x tahu smpi saat ni, apa hubungannya dgn MH370

Kalau kome pun x tahu, tp stkt nak cedok sana, cedok sini.. x payah ler. Nampak mcm nak cr glemer jr

Jgn kome yr cik Adilah nyer
Teman komen ajer

Mana tau, kot2 kome lg hebat dr kerajaan kita. Kome lg bnyk tahu nyer

Anonymous said...

Itu menunjukkan DS Najib ni seorang yang faham bahasa. Kalau dia kata The Aircraft Was Hijacked, orang akan tanya siapa yang Hijacked. Kalau dia kata The Flight Crashed, orang akan tanya Crashed kat mana, mana serpihan.

Tetapi pada aku yang pernah mengaji nak jadi peguam tapi kantoi sebab tak fokus, JAWAPAN DS NAJIB ADALAH YANG PALING SELAMAT. Kalau aku jadi DS Najib, me too will say the same.

Lebai Serabut

Anonymous said...

hebat Adilah Isharudin nii, cuma saya nak Tanya 3 soalan mudah utk Adilah,

1. siapakah nama kakitangan Boeing yang memberitahu kpd Adilah bhw MH 370 ada kembar di Israel?

2. konsulat Israel yg ditutup tu konsulat di Negara mana? Apa nama pegawai Israel yg mengetuai konsulat tu? berapa ramai staff konsulat tu?

3. knp enjin MH 370 shj yg dipantau oleh UK? knp tidak aircraft dari Negara lain2 Negara spt china dll. hebat sangat ke m'sia kita ni?


Anonymous said...

Fakta atau andaian saja.

Anonymous said...

Meluat betul cara Adilah ni komen
Org dah tau daa
Hang kerajaan bodo mcm hang ka ?

Anonymous said...

A new report suggesting that the missing flight MH370 deliberately circled around Indonesian air space after it vanished appears to lend credibility to an earlier claim that the jet was hijacked.

CNN reported that it had been told that the Boeing 777 might have flown around Indonesian air space on the night it vanished in what could have been a deliberate attempt to avoid radar detection.

That new report tends to support an anonymous email received by the Daily Mail last week - from what is believed to be a Malaysian government source - in which it was claimed that the aircraft had been hijacked and the pilots were told to circle around an area 'near Malaysia' while negotiations with the hijackers were carried out.

According to the email received by the Mail the hijackers demanded that a five year jail sentence imposed on Malaysian opposition leader Anwar Ibrahim be lifted - and while negotiations were being carried out the plane was ordered to fly around near Malaysia and Indonesia for five hours.

Although the email cannot be verified and the claimed government source has not been identified, its contents tend to fit in with separate information now received by CNN.

The writer, who corresponded in Chinese, said in the translation that if an agreement was reached for the jail sentence to be lifted, the aircraft would be allowed to land safely.

But if, after five hours no agreement was reached, 'the plane will be destroyed'.

The source said in the email that although the aircraft's main communication system had been closed down, negotiations continued through what the writer said was an 'internal communication channel.'

According to the source, the government took five hours to declare the loss of the plane because that was when the negotiation time ran out and when officials realised the aircraft could not stay in the air any longer.

During those five hours, said the writer, 'the plane was always flying around the Malaysian area.'
The Boeing company said later that the jet would have been able to stay in the air for a few hours more than the five hours referred to in the email.

Although both the CNN report and the email received by the Mail have come from unidentified sources, the claims in both tend to agree on one major point - that MH370 circled around the Malaysian-Indonesian area before, as pings from the bottom of the sea suggest, it finally flew out into the Indian Ocean where it ran out of fuel.

..mmg aku dah agak zaharie si botak pencinta aljuburi punya angkara.. bangga la aljuburi ada haiwan yg sanggup lakukan kerja terkutuk demi membebaskan peliwat lahanat munapig sekoq ni yg sememangnya patut disumbat dlm penjara su buloh..

Anonymous said...

Adilah bodo

Anonymous said...

Adilah memang bodoh
Lembu pawah pun sebengap tu
Dok ulang apa org dah tau
Bodoh ke tahap bangang