Wednesday, May 14, 2014

Ini Dia Anak Melayu DYANA SOFYA Yang Lantang Menyalak Bagi Pihak Chauvanist DAP....!! Anda WAJIB Baca

Kredit kepada sahabat Blogger G'Mie Awakening yang menterjemahkan penulisan Dyana Sofya. Artikel asal berbahasa Inggeris di SINI.

UiTM telah digamit perhatian sekali lagi berikutan seminar mengenai perkataan 'Allah' dan Kristologi di Kepulauan Melayu yang telah diadakan di Dewan Agong Tuanku Canselor pada 6 Mei 2014.

Seminar ini dianjurkan oleh  Akademi Kontemporari Pengajian Islam (ACIS), Warisan Ibnu Aaby, dan Majlis Agama Islam Selangor dan disokong oleh Utusan Malaysia, Karangkraf Group of Companies, TV Al-Hijrah, Zikay Kumpulan dan Pantai Group of Companies. 

Semua pelajar yang mengambil kursus Sejarah Malaysia dan Perhubungan Etnik, telah diminta untuk menghadiri seminar dan pengecualian kelas akan diberikan kepada mereka yang hadir.

‎Seminar itu dianjurkan dengan tujuan untuk meningkatkan pemahaman peserta Islam mengenai isu perkataan Allah. Melihat tajuk seminar itu, diri saya sebagai seorang graduan dari UiTM terkejut dengan keterbukaan UiTM untuk membincangkan isu yang amat sensitif dan menggalakkan wacana intelektual di kalangan para peserta.

Jelas sekali saya  salah apabila mengetahui kandungan seminar ini adalah untuk merendahkan martabat agama Kristian di mata para peserta.

Seperti yang dinyatakan dalam aturcara program itu, terdapat slot bertajuk 'Ancaman Kristian' yang disampaikan oleh Tuan Haji Insan LS Mokoginta dari Indonesia.
Sebuah buku khas yang diterbitkan Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) bertajuk 'Pendedahan Agenda Kristian' yang didakwa sebagai bahan anti-Kristian telah diedarkan kepada kira-kira 1000 pelajar yang menghadiri seminar itu.

Mereka mendakwa bahawa orang Kristian giat  berkempen untuk memurtadkan umat Islam. Buku ini menyalahkan Kristianisasi sebagai sebab utama murtad di kalangan umat Islam.

Saya kecewa bagaimana UiTM mengendalikan perkara ini. Jika institusi itu mempunyai hasrat yang murni untuk menggalakkan persefahaman dan mengukuhkan kepercayaan Islam, dengan cara yang betul pasti bukan dengan memburukkan imej agama lain.

Saya juga tidak faham bagaimana UiTM tidak langsung mengambil kira perasaan mahasiswa, ahli akademik dan kakitangan di UiTM yang beragama Kristian.
Mereka pasti sakit hati bahawa univerisiti tempat mereka bekerja memilih untuk mencemar dan memburuk-burukkan kepercayaan mereka tanpa menghiraukan perasaan mereka. 

UiTM banyak menyumbang kepada rakyat Malaysia terutamanya orang Melayu dan Bumiputera. UiTM sebagai institusi yang dihormati tidak sepatutnya berdiri begitu rendah hanya untuk memenuhi agenda pihak tertentu yang berfikiran tertutup, penuh dengan kebencian dan jelas sangat ke belakang.

Sejak bila kita menjadi seperti ini....?

Bapa Kemerdekaan kita,Tunku Abdul Rahman pengasas PERKIM (Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia), yang pertama dan Setiausaha Agung Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) pada 1960-an menghantar nota tahniah kepada Gereja Presbyterian St Andrew untuk ulang tahun ke-50.

Walau bagaimanapun, setelah lima puluh tahun berlalu, kita mula mendakwa bahawa terdapat plot jahat untuk Kristianisasi umat Islam, menyebarkan pembohongan dan menyebabkan rasa tidak yakin di atas nama agama, menghasut kebencian antara agama dan bangsa, dan lebih teruk, ia telah dianjurkan dan disahkan oleh universiti ternama.

Sangat menyedihkan..... Kejadian ini mencemarkan nama bekas pelajar seperti saya dan banyak saudara UiTM saya yg pasti tidak gembira dengannya.

UiTM sepatutnya menganjurkan seminar antara agama menonjolkan prinsip-prinsip asas yang dikongsi bersama seluruh agama untuk menunjukkan bagaimana perbezaan kita adalah cetek dan persamaan kita yang mendalam, menggalakkan persefahaman antara agama dan mengukuhkan perpaduan dan kebersamaan.

Malangnya, kesatuan dan kebersamaan telah jelas tidak pernah ada di dalam agenda mereka.

Bukan itu sahaja, seorang pelajar UiTM sedang menghadapi tindakan disiplin dan mungkin pengusiran krn menyiarkan kenyataan anti-GST di Facebook. Mohd Fathihie Gadius akan dikenakan kerana melanggar kaedah-kaedah Institusi Pelajaran (Tatatertib) 1976 yg menggalakkan pelanggaran disiplin, gangguan dan aktiviti penentangan di kalangan pelajar.

Saya PERCAYA penganjur seminar yang PERLU diambil tindakan dan bukan Mohd Fathitie yang menggunakan haknya TANPA melanggar undang-undang batasan kebebasan peribadi yang termaktub dlm perlembagaan.-The Rocket 

* Dyana Sofya adalah Setiausaha Politik  Kepada DAP Lim Kit Siang. Beliau merupakan bekas seorang Pelajar di UiTM. 
 
Kisah mengenai Dyana Sofya anda boleh baca di SINI.

29 comments:

Anonymous said...

Saya ex ITM 79. Maaf nama saya tidak tercemar dengan penganjuran seminar itu. Ho ho ho

Anonymous said...

Geli aku tgk betina ni....

Anonymous said...

pompuan tu spesis melayu bebal... penjilat lobang taik kafir DAP/PKR... sama mcm Aljuburi dan PAS...

Anonymous said...

betina gila! sialan!

Anonymous said...

nanti dia dapat laki orang pas ok lah dia, sekarang ni tengah muda, ikut hati muda, dimana ada peluang nak sedapkan diri dengan kehendak nafsu apa lagi, nanti dah tua jadi opah dia paham lah apa dia buat tu sia sia,,,

Anonymous said...

nanti dia dapat laki orang pas ok lah dia, sekarang ni tengah muda, ikut hati muda, dimana ada peluang nak sedapkan diri dengan kehendak nafsu apa lagi, nanti dah tua jadi opah dia paham lah apa dia buat tu sia sia,,,

Anonymous said...

sapa si sial ni...melayu islam kedia ni

Mak Bedah said...

Fikiran dan kemaluan betina ini sudah dirogol oleh pemimpin DAPigs.

Anonymous said...

saya pun ex ITM...turut tak rasa tercemar malah bangga lagi ada!

Anonymous said...

Wa itm shah alam batch 88 grad 91....

Demi itm yg aku cintai.....

Demi MARA yg bg aku makan free....

Demi kjjan umno yg bg peluang pd melayu mcm aku ni jd org...

Demi kejaayaan aku skrg yg dah berjaya mengukir nama seantaro dunia....

Mehhh sini.... bdak kecikk.... harghhhhhhtuihhhh....

Aku ludah kat muka ko ni yg x tau kenang jasa umno dan org melayu....

Pantang tok nenek aku derhaka pd bangsa sendiri.....

x berkat hidupp.....

Haji Jamaludin Haji Ariffin said...

Mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berpendapat parti itu kini mempunyai masalah ketandusan pemimpin gara-gara kepimpinan di peringkat bahagian serta cawangan yang menyekat kemasukan orang yang bijak pandai ke dalam Umno.

"Umno dah berpuluh-puluh tahun tak bagi orang pandai masuk Umno,"
Sekarang bila ada orang masuk DAP , kita nak salahkan dia .. Hello tolong buka minda sikit sebelum nak kutuk orang . Orang kuat UMNO sendiri yang kata yang UMNO terdiri dari orang orang yang pandai mengampu sahaja

Anonymous said...

Kawan saya org pkr camtu jgk. Adik die free-hair, bkm umpat tapi pelik. Dgn group dakwah,"Eii, tak nak laa!". Bukan pkr ni kawan dgn pas ke. Pas tu bukan group dakwah ke?

Anonymous said...

Apa pasal nak kutuk dan maki dan carut kan dia. Jawap lah apakah yang dia cakap tu tidak betul. Memang pun orang Melayu dalam hal hal agama ni selalu di gertak dan di takut takutkan sejak dari kecil. Itu lah sebab nya Melayu tua muda kebanyakan nya serba salah dan tidak ada keyakinan diri bila di cabar tahu maki hamun saja.


Anonymous said...

kalau ITM/Uitm tak ada, hancur orang Melayu di kerjakan oleh Cinabeng dan akhirnya huru hara negara ini. Contoh yang terbaik ialah Singapura. Jangan cakap Melayu sana hidup senang. Mereka bak melukut ditepi gantang. Aku ex-Uitm

Anonymous said...

Kena tengok jugak. Kat Malaysia ni banyak kafir harbi-kafir yang memusuhi Islam. Pastu nak biar depa guna kalimah Allah. Pi mampos. Niat licik tu xkan pembangkang xdapat hidu? Harimau intai rusa. Bukan nak jaga rusa dari ancaman atau memahami perlakuan rusa. INTAI sebba nak MAKAN. Kafir harbi ni dah bersatu di Malaysia. Majoriti undi pembangkang yang nak gadai kalimah Allah. Tok sah kata orang Melayu, Orang Islam Maaysia bila nak sedaq?

Anonymous said...

kepala hotak umno ngok kat sini memang hampeh....bengong selamanya!!

Anonymous said...

Assalamualaikum, dalam hal ini aku perhatikan kenyataan Dyana ini bukanlah menghina Islam tp menegur penganjur yang merendah-rendahkan agama orang. Sebagai orang Islam atau Melayu kita jgn suka mencari salah orang lain tetapi kita cuba cari silap kita dahulu. Kita melenting bila dikatakan orang kristian memujuk orang Islam masuk agama mereka tetapi sehingga hari ini kebanyakkan ajk masjid dan surau kita sendiri masih gagal menarik orang Islam terutama Melayu pergi ke surau dan Masjid. Bukan nak 100% tapi 50% yang hadir pun tak tercapai kecuali hari jumaat atau sembahyang hari raya. Sepatutnya kita termasuklah saya bersama-sama berjemaah disurau-surau atau masjid masing masing bagi memberi contoh dan teladan kepada orang yang sukar nak ke surau atau masjid. Jika kita semua berjaya membawa orang orang yang liat kemasjid atau surau maka tidak akan ada harapan bagi orang kristian nak mengheret keagama mereka. Bertelagah dalam blog selepas itu menghina sesama kita bukan amalan agama Islam. Saya bercakap bukan untuk anda sahaja malah diri dan keluarga saya juga.

Anonymous said...

Pandai ke dia... 3rd class degree je kut hahahaha

Anonymous said...

Kah kah kah ramai melayu bodoh butthurt kat sini kah kah kah, sememangnya, puak-puak UMNO adalah puak jahiliah, bangang abadi kategori bebal x boleh diajar, sanggup jual nama melayu, nama Islam, tp hidup bergelumang arak, maksiat, lucah dan rasuah, gua x sabar nak tgk ahli UMNO semua kena rejam dalam api neraka jahanam, amin ya rabbal alamin... Btw, Ahli UMNO sememangnya sudah ditetapkan, Neraka Jahanam tempat kalian selepas kiamat, proxy yahudi, USA, hakkk tuihhhhh

Anonymous said...

kalau admin blog ni ada kote, approve komen gua

Anonymous said...

Nk masuk UIA bljr law kne reject..pas 2 masuk uitm guna kuota bumiputra..dah habis jadi barua DAP kenapa kita rasist x open uitm utk non bumi.kepala butuh die...klu ada perkataan lagi teruk dari butuh itulah utk die.

Anonymous said...

Bodo melayu

Anonymous said...

Siapa kita nk menetapkan org masuk syurga atau neraka...


Anonymous said...

Hebat la sangat komen kau yer kakaka... bahasa pun guna "gua lu gua lu".. ingat nak masuk gua kah? hahaha nampak sangat tidak ada jati diri.

Anonymous said...

all who join bn just for$$$$$$$$$

cannonkapit said...

Admin tolong delete response yg guna bahasa lucah.

Mana akhlak?

Anonymous said...

Same for pr.all for $$$$$$$

Din Cruz said...

eh penulis ni kurang cerdik ke ape? mmg ada rancangan tersusun utk mengkristiankn anak2 melayu. aku bole org mcm ni jumpe parents yg anak dorang dipujuk dtg gereja. aku pernah jumpe bdk melayu kita yg dh murtad ikut gereja ke merata tempat, akhirnyabudak tu insaf dan lari ke masjid tmpt aku duduk.. alangkah seduhnya aku tgk anak melayu kita ni. tp ingatlah, selama mana ko melayu kafirlah ko mcmane skalipun, ko takkan bole kluarkn perkataan Islam yg ada dlm kad pengenalan ko tu

Anonymous said...

Kamo memang x maw mengata org pun , tapi dah ternyatakan pakatan rakyat mmg gila kuasa . Kenapa korang x cakap ape2 pun pasal dyana tolak hudud ? Excuse me eh jaga sikit mulut tuwh , korang lg byk tabur fitnah . Aku bekas penyokong tegar pkr , but tukar sebab kalau betul2 guna permikiran yang bernas , dapat menilai pkr ni suka mengumpat and buat kesian all the time . Come on la , pkr mmg suka cr kesalahan org lain , and apa yang umno buat semuanya salah and dengki . YES pkr mmg penuh ngan kedengkian . Aku mmg x kan sokong PKR .