Tuesday, June 17, 2014

4 Ekor Ahli Parlimen PAS Dari Selangor Tunjuk BiaDAP Terhadap Sultan Selangor....!

Empat ekor Ahli Parlimen dari Selangor, Khalid Samad (PAS-Shah Alam),  Hanipa Maidin (PAS-Sepang), Siti Mariah Mahmud (PAS-Kota Raja), dan Che Rosli Che Mat (PAS-Hulu Langat) menggesa Kerajaan Pakatan Negeri agar meminda undang-undang untuk menghapus kuasa eksekutif Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), agar Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) tidak menerima arahan daripada majlis itu lagi.

Dalam sidang media bersama di lobi Parlimen hari ini, mereka berkata MAIS adalah institusi yang dilihat rapat dengan Sultan Selangor. 

"Institusi yang rapat dengan Sultan tidak boleh dilihat mempunyai kuasa eksekutif. Ia akan mencemarkan institusi itu sendiri," kata Khalid Samad.

Kenapa Ahli Parlimen Islam sendiri mahu kuasa eksekutif MAIS dihapuskan...?

Kenapa mereka takut institusi ini rapat dengan Baginda Sultan...? Apakah ini secara tidak langsung Ahli Parlimen berkenaan cuba menidakkan kuasa Baginda Sultan sebagai Ketua Agama Islam di Selangor...?

Bolehkah kerajaan negeri menyentuh soal Agama Islam...? British dulupun tak berani. Kalau rasa nak hapuskan kuasa eksekutif MAIS, lebih baik pinda Perlembagaan Negeri hapuskan kuasa Raja dalam soal Agama, bukankah lebih mudah?

SUMBER
 

9 comments:

Anonymous said...

Boleh tak dikeluarkan Amanat Raja-raja Melayu berkenaan TRM ni..mungkin dia org dah lupa kot...

Anonymous said...

Khalid tokong

salim hasan said...

YG SEKOR YB HULU LANGAT TU BETUL BETUL KAKI FLIP FLOP HABIS. KALAU KITA MASIH INGAT MASA HOT ISU LYNAS DULU BUKAN MAIN BERANI SIAP KELUOR TV 3 ,ALIH ALIH BILA KENA HENTAK DEK CINA DAP TERUS PUTOR 720 DARJAH.YE LAH KALAU KAUM KOMUNIS NI TAK UNDI DIA MANA MUNGKIN DIA JADI MP HULU LANGAT ,MUNGKIN NI AGAK NYA JENIS YG NABI (SAW) KATA "HUBBUD DUNYA WA KARAHIYATUL MAUT" HAMPIR 90 PERCENT LEBIH WAKIL RAKYAT MELAYU PEMBANGKANG JENIS TU.

Anonymous said...

Pas itu parti ajaran sesat, ini adalah deklarasi yang dibuat oleh Mat Babon Said T'ganu dulu. Kita kena ajar anak 2 generasi muda kita agar membenci PAS sebagaimana belia benci dadah. Pas bila bercampur Dapigs maka mereka telah bernajis hinga membatalkan persaudaraan Islam.

Anonymous said...

Kalau lah aku ini Sultan Selangor - (daulat Tuanku dan maaf kan patik) aku akan keluarkan arahan pada Dato MB Khalid yang bengap tu supaya bible cetakan yang mengandungi perkataan Allah TIDAK di kembalikan kepada mereka sebaliknya AKu akan arah MB dan Pengarah MAIS keluarkan duit zakat yang berkoyan disimpan dalam tabung untuk bayar pampasan kerosakan dari hasil rampasan kitab tersebut , dengan ini sahaja cara umat ISlam dan SUlatan Selangor dipandang hebat dalam mempertahan akidah islam yang cuba diselewengkan melaui bible berbahasa melayu tersebut. Dengan cara ini dua-dua pihak yang bertelagah berada dalam situasi menang-menang dan agama kristian tidak dap[at disebarkan melaui pembacaan bible berbinti bahasa melayu . Yang dipulangklan adalah bible versi bahasa Iban sahaja

Anonymous said...

kalau budak budak main bola kat padang kadang kadang senang di panah petir...
bila lah agaknya 4 ekor lembu Kit Sial dgn Nuar Al juburi ni nak kena eh

Anonymous said...

Bodohnya ADUN PAS nie, satu institusi islam yg menegak syiar islam hendak diturun kuasanya. Apa tak takut dgn allah swt, Islam itu agama, PAS bukan Islam, PAS adalah parti politik! Jgn keliru, tak bau syurga nanti

Anonymous said...

hahaha...HARDROCK CAFE....podah!!

MAMAKLAYU said...

LEBIH CELAKA DAN SIAL PIHAK YANG MENGGADAIKAN KG HALAMAN BANGSA SENDIRI KEPADA BANGSA YANG KONON DITENTANGNYA.....CELAKA...CELAKA DAN CELAKALAH..!!!!