Thursday, June 5, 2014

CADBURY Tak Ada Babi.... Bila JMM Nak Saman Cadbury RM100 Juta...??
KERJA JAHAT SABOTAJ CADBURY KERANA DIKUASAI OLEH PEMEGANG PEMEGANG SAHAM MELAYU....??


Kemelut coklat cadbury bermula apabila tersebar foto-foto dokumen makmal kementerian kesihatan yang mengesahkan 2 produk coklat cadbury iaitu coklat kacang hazel batch pengeluaran 200813MO1HI2 bertarikh luput 13 Nov 2014 dan coklat kacang almond batch pengeluaran 221013N01RI1 bertarikh luput 15 Jan 2015 di katakan mengandungi lemak porcine iaitu lemak babi.

Ianya kemudian disahkan oleh ketua pengarah kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah. Beliau turut mengesahkan 3 sampel telah di uji KKM dan sampel ke 3 coklat cadbury tanpa kacang bebas dari porcine.

Persoalan yang timbul ialah :
Kalau betul cadbury menggunakan lemak porcine dalam sebatian coklatnya sebagai pengawet kenapa sampel ke 3 iaitu coklat tanpa kacang di kesan tiada mengandungi porcine...?. Adakah porcine tersebut datang dari kacang hazel dan almond? Sudah tentu tidak, kerana porcine adalah salah satu sebatian dalam coklat.

Disinilah dapat di lihat agenda tersirat di sebalik kemelut CADBURY ini.

Mungkinkah ada pihak pihak tertentu mensabotaj coklat tersebut dengan mencemari sampel tersebut sebelum menghantarnya ke makmal KKM. Atau mencemarinya di peringkat proses pengeluaran semasa batch pengeluaran coklat tersebut di hasilkan.

Untuk makluman CADBURY Malaysia adalah syarikat milik Melayu di mana pemegang pemegang saham terbesarnya adalah Bousted Holding iaitu syarikat milik Lembaga Tabung Angkatan Tentera dan FELDA. Ianya juga di uruskan oleh ramai pekerja pekerja melayu dari peringkat pentadbiran hinggalah ke pengeluaran.

Isu ini berjaya menjadikan orang Melayu Islam menyerang produk keluaran bangsa mereka sendiri. Persatuan Pengguna Islam Malaysia PPIM dan Jaringan Melayu Malaysia telah terperangkap dalam permainan ini.

Kedua dua NGO ini yang sebelum in begitu lantang mengajak kita memboikot produk kaum Cina kini menyerang syarikat milik Bumiputra. Setelah berjaya melaga-lagakan Melayu di pentas politik kita fasa seterusnya ialah melaga2kan kita di pentas ekonomi pula.

Dan nampaknya seperti sebelum ini misi mereka berjaya. Kita terus bertelagah sesama kita saling tunding menunding. Retak yang tiada siapa peduli kini menanti masa bila bila sahaja akan terbelah.

Benarlah pesanan nenek moyang kita dahulu :

" Menang sorak kampung tergadai"

2 comments:

Anonymous said...

Cadbury tu company luar, saham LTAT dan FELDA banyak mana jer? Melayu ke mamak ke kalau benda tu ada unsyr syak dan haram, wajiblah di tolak siasat dlu.
Jgn jd bodoh hanya krn Melayu.. tahi babi pun nak makan.. ini dh jd assobiyah jahiliyah Arab.

Yg wajib di audit di saman ialah JAKIM krn tunggang terbalik SOP nya. Entah2 JAKIM pun makan rasuah.. maklumlah ostad2 PAS 99% dalam JAKIM..

Anonymous said...

Ermmm bila Presiden Pas pun tak mahu cakap pasal hudud sekarang ni....hmmmm politik oh politik...