Tuesday, June 3, 2014

HAIIYAA...! Ini Apek Mengamuk Dalam Meeting. PRU 2013 Teluk Intan DAP Dapat 80% Undi Cina TAPI PRK Kelmarin Menjunam 15%

Sokongan daripada Cina - undi tradisional parti itu, menjunam sebanyak 15% berbanding dengan Pilihanraya Umum tahun lepas.

Dalam penilaian awal pilihan raya kecil yang menyaksikan calon Pembangkang Dyana Sofya Mohd Daud kalah oleh majority 238 undi berbanding Barisan Nasional, Datuk Mah Siew Keong.

DAP menemui kebaikan bahawa sokongan orang Melayu meningkat 3%, daripada 25% pada PRU13 kepada 28% pada pemilihan kelmarin.

"Enam pusat pengundian majoriti Melayu, DAP mengalami kenaikan kecil dalam menyokong keseluruhan yang terdiri daripada 0.7% kepada 3.4%, suatu tanda yang menggalakkan memandangkan kami tidak menjangkakan sokongan Melayu meningkat" kata ahli strategi parti Dr Ong Kian Ming.

Bagaimanapun, sokongan daripada masyarakat Cina, yang secara tradisinya menyokong DAP, jatuh sebesar 15%, daripada 85% pada PRU 13 tahun lepasn lepas kepada 70% dalam Pilihanraya Kecil ini, yang dipanggil Ong sebagai unjuran "yang paling pesimis".

"Ini agak mengejutkan memandangkan sambutan yang positif kempen itu daripada pengundi Cina termasuk ceramah gergasi pada hari terakhir kempen," kata beliau dalam satu kenyataan semalam.

5 comments:

Anonymous said...

Masih lagi x dapat terima kenyataan kalah ye DAPigs??? hehehe....Rakyat dah muak dengan permainan DAPigs yg mmmg mcm haraammmmmmm!!!!!

Anonymous said...

hati cina bukan boleh percaya.....silap hari bulan next PRU, sokongan mereka pada DAPigs makin bertambah.....yg masih tegar dgn keTOLOLan nya ialah PAS.....ptuiiihhh...

Anonymous said...

Kalau Dyana menang sekalipun, adakah dia akan dpt tutup UiTM tu ?
Yang pasti China dapat jadi Muntri Kabinet, Yindia dapat tanah.
Melayu ? menang sorak kg tergadai. kah kah kah


hassan tiger

Anonymous said...

Puak cinabeng nie licik....dasar keturunan yg tidak boleh dipercayai....kali ini dia org pura2 sokong....sbb bn janji akan buat mcm2 sbgaimana dlm manifesto....lepas dpt apa yg dikehendakki....sokongan mrk akan berbalik semula kpd dap....inilah sikap cinabeng....spt anjng yg akan menggigit balik tangan tuan yg memberi mrk makan....

Anonymous said...

Melayu Haprak yang sokong parti yang tak suka kepada Hak Keistimewaan Melayu/Bumiputera.Melayu Haprak ini tak memandang jauh untuk melihat kemiskinan dan kesusahan bangsa sendiriyang masih ketinggalan.Berapa kerat bangsa melayu yang kaya? Sekarang ini musim pelajar masuk ipta/ipts dah bermula.Ramai anak-anak melayu tak dapat nak lanjut pelajaran,disebabkan ibubapa masih tak mampu sediakan wang secukupnya (walau pun pinjaman kena tunggu 3 atau 4 bulan lagi baru nak dapat).Uitm wadah kesinambungan pelajaran nak2 melayu dengan harapan pendidikan tinggi akan merubah kehidupan dimasa akan datang.Melayu haprak sokong parti tertentu tanpa berfikir panjang....tanpa menilai SIAPA mereka.