Sunday, August 17, 2014

Latest Misi Ke GAZA - Hanya Azeez, Duta Malaysia Dan Duta Palestine Sahaja Yang Dibenarkan Masuk Ke Rafah. Mereka Diarahkan Naik Humvee Kereta PerisaiTentera Mesir


TERKINI...!!  Sekarang jam 2.50 petang di Mesir.

Kesemua 83‎ ahli delegasi pasukan Misi Bantuan Kemanusiaan Rakyat Palestine terkandas lebih 4 jam sejak pagi tadi di Check Point El Qantara yang menyediakan khidmat feri untuk menyeberangi Terusan Suez setelah jambatan sedia ada telah ditutup oleh pemerintahan kerajaan Fatah Al-Sisi.

Setelah berunding hampir 4 jam, akhirnya pihak keselamatan Mesir hanya membenarkan 3 orang sahaja masuk ke Gaza melalui pintu sempadan Rafah.

Ketiga-tiga mereka adalah Presiden Kelab Putera 1 Malaysia YB Datuk Seri Azeez Rahim, Duta Besar Malaysia ke Mesir dan Palestine Dato Ku Jaafar Ku Shaari dan Duta Palestine ke Malaysia Dr Anwar Al Agha.

Azee‎z, Ku Jaafar dan Dr Anwar telah diminta menaiki kenderaan tentera Mesir dan pihak tentera itu sendiri yang akan membawa mereka ke sempadan Rafah dengan diiringi lori kargo berisi muatan barang perubatan.

Menurut Azeez, beliau akan tetap meneruskan juga perjuangan misi ini walaupun hanya mereka bertiga dan selebih 80 yang lain terpaksa berpatah balik ke Cairo.

Semoga Allah swt lindungi ketiga-tiga pemimpin ini. Allahu Akbar...!!

Sent from my BlackBerry Z30 smartphone.

No comments: