Tuesday, September 16, 2014

Jasa Anwar Pada Rakyat Malaysia...? Hari Ini Cuti Umum Kerana Anwar...?

Benarkah sebelum hadirnya tahun 2008 hampir seluruh rakyat tanahair tidak peka dan tidak pernah tahu betapa pentingnya tanggal keramat 16 September 1961...?

Apabila berlaku Tsunami PRU ke 12 tahun 2008 rakyat menyaksikan kebangkitan juak juak wakil rakyat Pakatan Pembangkang yang melangkah masuk Dewan Rakyat sebagai Ahli Parlimen seramai 81 orang yang diketuai oleh PKR.

Ditambah pula dengan kejayaan Pakatan menawan 5 buah negeri iaiti Selangor, Perak, Kedah, Pulau Pinang dan terus kekal berkuasa di Kelantan sekaligus mengundang rakyat merasai 'aura kekuatan' Pakatan Rakyat.

Sebaik sahaja terbongkar kes Anwar liwat Saiful pada bulan Jun 2008, tiba tiba tak ada ribut, tak ada angin Anwar menuduh BN mahu menghalang cita citanya menjadi Perdana Menteri yang baru. Klentong bermula apabila Raja Liwat ini menyatakan memang ada perancangan dia akan aturkan perletakan jawatan isterinya Wan Azizah Cap Kipas Udang sebagai Ahli Parlimen Permatang Pauh untuk memberi laluan buat dirinya menjadi wakil rakyat yang sah dalam Dewan Rakyat....

Episod seterusnya Anwar pun pukul canang mula bikin gempar kunuuuuuuuuunnya dah ada lebih 30 Ahli Parlimen dari BN yang akan lompat parti menyertainya bersama Pakatan menubuhkan kerajaan yang baru.

Pada ketika inilah mula bergema Kisah 16 September yang dikompangkan oleh Anwar...! Apabila ditanya wartawan kenapa pilih tarikh 16 September, maka jawab Si Peliwat itu, tanggal 16 September 1963 adalah tarikh penubuhan negara Malaysia dengan menggabungkan negeri borneo Sabah, Sarawak dan juga Singapura.

Hari ini kita berehat dirumah..., bercuti. Telah digazetkan 16 September sebagai Hari Cuti Umum.

Kesian...! Anwar masih belum menjadi Perdana Menteri dan isterinya si ikan sepat kering cap kipas udang juga masih belum jadi MB Selangor....

Sent from my BlackBerry Z30 smartphone.

No comments: