Saturday, October 18, 2014

BRILLIANT Idea Dari Tun Dr M Secara Tak Langsung Buktikan Ada Menteri Dan Inner Circle Najib Makan Gaji Buta....?

Allah ciptakan hanya satu Tan Sri P Ramlee.....
Begitulah juga Allah ciptakan hanya satu Mokhtar Dahari.....
Mereka tiada ganti.....

Dibumi bertuah negara kita Malaysia ini juga, hanya ada satu Tun Dr Mahathir. Pemikirannya memang genius dan brilliance tiada tolok bandingya!!

Bercakap mengenai masalah ekonomi negara, tokoh Negarawan ulung ini tak perlu menggunakan istilah istilah yang susah nak disebut seperti "merasionalisasi..." dan sebagainya. Tiap tutur kata Tun Dr M mudah difahami....

Mahathir Mohamad (pic) today suggested that the government rent out the Keretapi Tanah Melayu (KTM) railway tracks for freight trains to transport cargo to and from from Bangkok to Malaysia's ports.
He said this could rake in a profit of RM663 million by 2030, and resolve KTM's financial woes that has left the national train service RM2.5 billion in the red.
"Seeing as KTM is planning to reduce its losses, I suddenly remembered a suggestion that could bring in a little profit to KTM.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/dr-mahathir-suggests-turning-ktm-profitable-by-leasing-tracks#sthash.YWihwtZW.dpuf


Mahathir Mohamad (pic) today suggested that the government rent out the Keretapi Tanah Melayu (KTM) railway tracks for freight trains to transport cargo to and from from Bangkok to Malaysia's ports.

He said this could rake in a profit of RM663 million by 2030, and resolve KTM's financial woes that has left the national train service RM2.5 billion in the red.

"Seeing as KTM is planning to reduce its losses, I suddenly remembered a suggestion that could bring in a little profit to KTM.
"The suggestion is to allow the use of KTM's tracks for trains carrying cargo and containers between Bangkok and Malaysia's ports. Right now this business is happening through ships from Bangkok to Singapore," wrote Dr Mahathir in his blog today.

The country's longest serving prime minister said that he was told the Thai government had no objections to such a project, and he expressed hope that Putrajaya and KTM would adopt the idea.

"I also hope that no one will hijack this project," said Dr Mahathir.

Iya, cukup mudah untuk kita fahami cadangan bernas dari Tun Dr M untuk negara kita perolehi dana sebanyak RM663 juta sehingga tahun 2030. Dalam erti kata lain, secara purata setiap tahun negara kita boleh dapat keuntungan sebanyak RM41 juta jika kerajaan menyewakan railway track KTM ini bagi tujuan pengakutan kargo ulang alik Bangkok dan Malaysia.

Ini hanyalah satu contoh sahaja.... Tun Dr M bukan lagi mentadbir kerajaan tetapi visi dan benak pemikirannya masih eletakkan kepentingan negara mendahului yang lain!

Orang keliling YAB PM kita tak boleh ker berfikiran seperti ini...??

8 comments:

Anonymous said...

Itu lah Tun Mahathir. Seorang insan yg berpandangan jauh, sentiasa memikirkan yg terbaik untuk negara, bangsa & agama. Bukan mcm 'nokharom jaddah' tu, asyik nampak lubang jubur aje.......Dari kerana jubur, yg mempunyai kuasa, Ooo. ...aku tergoda, aku tergoda terperdaya.... Dari kerana jubur...........

kluangman said...

Fikiran dr mahathir memang bernas, tapi smash terakhirnya cukup tajam...lim chong wei pun tak mampu nak angkat..

Jangan hijack projek ni....hahaha..

Anonymous said...

Aku tak berapa nak pakai cakap TM ni,dia hanya pandai cakap utk orang lain,masa dia dulu mengapa tak buat.Tengok saja kes MAS,semuanya bermula masa dia jadi PM,projek penswastaan yg membawa kepada banyak isu sehingga sekarang.Kronisma,nepotisma ,rasuah semunya istilah yg menjadai laungan pembangkang bwemula dari masa beliau.Sakarang biarlah orang lain buat kerja ikut cara mereka,baiklah buat amal ibadat,saya percaya dosa dia pun bukan kecil.

Anonymous said...

The only Tun Dr Mahathir.

Anonymous said...

The one and only Tun M!!

Best among the best!!

Luv you Tun!!!

Anonymous said...

Tun M memang berpandang jauh walaupun umur dekat mencecah 90 tahun (atau pun sudah 90 tahun ke?). Cintanya kepada negara ini membuat dia sentiasa berfikir macam mana nak majukan negara.

Bukan macam tokoh-tokoh dalam kerajaan DS Najib sekarang...hanya tahu buat persembahan PowerPoint jer....namun visi memang tak ada. Janji gaji berjuta-juta setahun!

SolitaireHunter said...

Consultan Najib, EPU buat apa?,,,, melancap??

Anonymous said...

Makan gaji buta. What a brilliant statement.