Sunday, October 19, 2014

Pertengkaran Dan Acara Bertikam Lidah Famili Dalam Rumah Sebab Kes Saman FELDA

Sudah jatuh ditimpa tangga, selepas itu dihimpap pula dengan pasu bunga....!

Tak lama lagi Si KETUM akan bermastautin dalam jel Sungai Buloh, bini pulak kena saman dengan FELDA, anak sulung pulak bakal bergelar ibu tunggal..... BALA ALLAH...??

Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) dan syarikat pelaburannya menang saman fitnah terhadap Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan dua yang lain.

Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Tinggi, Datuk Kamaludin Md Said memutuskan bahawa Felda sebagai sebuah badan berkanun mempunyai hak untuk menyaman pihak-pihak di bawah Seksyen 15 (1) Akta Pembangunan Tanah 1956.

"Terdapat peruntukan undang-undang bagi plaintif (Felda) di untuk mendakwa. Oleh itu, Felda boleh memulakan prosiding sivil (terhadap defendan). Ia boleh menyaman untuk melindungi reputasinya," katanya selepas menolak isu awal yang dibangkitkan dalam perkara itu pada Jumaat.

Felda dan syarikat pelaburannya, Felda Global Ventures Holdings Sdn Bhd memfail saman terhadap Dr Wan Azizah, bekas Timbalan Presiden PKR, Dr Syed Husin Ali; Editor Suara Keadilan, Dzulkarnain Taib dan Rusnizam Mahat yang menulis artikel itu atas dakwaan menyiarkan dua artikel memfitnah Felda dalam akhbar berkenaan.

Felda mendakwa artikel bertajuk ‘Kontroversi’ dan ‘Bina Bangunan RM662 juta Hanya Libatkan Tiga Individu’ menjejaskan imej mereka yang disiarkan pada 22 dan 29 Jun 2010.

Felda mendakwa penerbitan artikel itu boleh menjejaskan dan defendan sengaja menyiarkannya untuk merosakkan kepercayaan serta keyakinan penerokaa Felda terhadap agensi itu.


10 comments:

Anonymous said...

Sikit sangat RM200j kalo nak banding dgn kesan buruk sabit fitnah ini keatas Felda. Patut RM500j tu pun mungkin tak memadai.

Syabas Felda.. Yang lain patut ambil teladan macam ni, fitnah..kasi saman.

Nah nak tengok depa boleh bayar atau tak mampu kena humban dalam penjara. Kalo mampu amik wang dari mana nak bayar?

Anonymous said...

saman saja lah..

Anonymous said...

Lumrah dunia politik yang suka menyaman tetapi rasa cuak bila disaman?
Bintang pesona dah tak kebal undang-undang!

Anonymous said...

Subhanallah!!!

Alhamdulillah!!!

kluangman said...

Kaw tim je lah...macam tak biasa pulak

Anonymous said...

Allah maha besar.

Anonymous said...

Masih kah ada yang tidak mengakui petunjuk Allah yang telah di buka satu persatu. Alangkah nikmatnya sekira segala doa2 dalam solat hajat bagi membuktikan kebenaran telah di makbulkan Allah. "Maka yang mana satu nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang hendak kamu dustakan" surah Ar Rahman.

Anonymous said...

Terlajak laris....
Dulu bila rasa hebat...sukati jer nak fitnah org....sibuk buat fitnah sampai jam omegay laki yg hilang tak mimpi nak tunjuk....
Ingat....klu msh percayakan tuhan, berhati2 mengeluarkan kata2 tu...
Org yg dianiayai doa mrk mustajab....aniaya org dgn fitnah memang ada balasannya....
Agar doa dan harapan org2 yg dianiaya oleh pukimak ketum akan dibalas sblh malaikat menjemput nyawanya.....

Anonymous said...

Di akhir zaman ini Allah bagi cash kepada mereka2 yang berterusan berbuat mungkar/dosa dan tidak ingat untuk bertaubat. Bala ini sebagai peringatan bertaubat sebelum nyawa ditarik.

Anonymous said...

Anak puaka seronok bergelaq ibu tunggal. Makin ligat lah dia dengan Tian Cuak dan jantan2 liberal yang lain dalan P'Gay'R tu nanti. Aku harap FELDA teruskan kes saman sampai ke penyudah nya. Jangan jadi macam UMNO dan Rauf Borai tu dLm kes saman Tian Cuak......