Thursday, November 20, 2014

PAU 2014 - Tiba Masa Bincang Dengan Serius Masa Depan Melayu.... BUKAN Masa Untuk Berhibur Di Kuala Lumpur

Tinggal beberapa hari sahaja lagi untuk para perwakilan UMNO seantero Malaya dari Sabah sampailah ke Perlis untuk bertandang dan berkunjung ke ibukota Kuala Lumpur demi melaksanakan tugas mereka menghadiri Persidangan Agung UMNO 2014.

Adalah tidak manis dan wajar untuk perhimpunan agung UMNO menjadi tempat orang Melayu membincang dan mempertikaikan kepentingan kaum lain. Walaupun kita berkata perbahasan demi kepentingan nasional, namun umum akan melihat ia merupakan perbahasan yang rasis dan bersifat perkauman.

Adalah lebih wajar tema usul pendidikan kali ini menumpukan kepada pemerkasaan sistem pendidikan nasional berteraskan sekolah kebangsaan tanpa menyentuh SJKC dan SJKT.

Pembahasa usul pendidikan perlu mendesak kerajaan memperkasakan sekolah kebangsaan melalui pertambahan bilangan guru dan kelas. Jika boleh kita tidak lagi mahu mendengar satu kelas mengandungi 30-40 pelajar, sekolah yang padat dan kualiti pendidikan yang lemah.

Jika boleh, PAU 2014 perlu mengusul dan meluluskan agar setiap sekolah kebangsaan rendah dan menengah mempunyai maksimum pelajar setiap kelas tidak lebih 25 orang dan sesebuah sekolah tidak lebih 1,000 orang.

Baca seterusnya...., di SINI

No comments: