Friday, January 31, 2014

UMNO "Inna Lillahi Wa Inna Ilayhi Roji'un..." ?? Kenapa...??

Wajarkah UMNO berdamai dengan Anwar...?

Sebelum memasuki upacara perdamaian sudah pastilah terpaksa melaui proses pertemuan, perbincangan dan akhirnya mencapai satu titik persetujuan persefahaman iaitu 'mutual understanding' agar apa yang dimaksudkan dengan perkataan 'damai' itu menjadi penuh erti.

Bukankah sesi mahu diadakan pertemuan ini bukan satu 'drama' yang baru..? Sudah pun beberapa kali kisah dongeng ini menjadi perbualan namun akhirnya senyap begitu sahaja!

Lihat petikan kenyataan diatas itu. Satu kenyataan yang dibuat oleh Mursyidul AM sebuah kelab diberi nama TIBAI [Tolak Individu Bernama Anwar Ibrahim]. Kenyataan berunsur suatu 'reminder' daripada Muhammad Zahid Md Arip.

Pesanan yang sangat bernas mengingatkan UMNO supaya JANGAN membuat keputusan salah dalam perkara ini sekali gus menambah koleksi kesilapan yang sedia ada. Jika teruskan juga, tidak ada perkataan yang lebih sesuai kepada kerajaan BN dan UMNO melainkan 'Inna lillahi wa inna ilayhi raji'un'," katanya yang dihubungi Utusan Malaysia semalam.

Mari kita baca sepenuhnya kenyataan beliau yang di siarkan di Utusan Online;

KUALA LUMPUR 29 Jan. - Kelab Tolak Individu Bernama Anwar Ibrahim (TIBAI) menentang keras cadangan kerajaan untuk mempertimbangkan pelawaan dialog nasional yang dibangkitkan oleh Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim baru-baru ini.

Mursyidul Amnya, Muhammad Zahid Md. Arip berkata, kerajaan sepatutnya sedar mengapa Anwar bersungguh-sungguh mengemukakan cadangan itu kepada Barisan Nasional (BN) sedangkan perkara berkenaan dilihat hanya menguntungkan pembangkang.

Katanya, keputusan kerajaan menerima pelawaan itu dibimbangi akan disalah ertikan oleh rakyat bahawa BN tunduk kepada segala permintaan pembangkang.

"Kita berharap kepimpinan kerajaan menyedari siapa individu yang bernama Anwar ini dan seterusnya tidak melayan pelawaan dia.

"Saya tidak mahu kerajaan membuat keputusan salah dalam perkara ini sekali gus menambah koleksi kesilapan yang sedia ada. Jika teruskan juga, tidak ada perkataan yang lebih sesuai kepada kerajaan BN dan UMNO melainkan 'Inna lillahi wa inna ilayhi raji'un'," katanya yang dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Minggu lalu, Anwar serta pemimpin utama pembangkang mengajak BN untuk berdialog bagi mengatasi unsur menggugat perpaduan dan kebencian antara agama tetapi pada masa sama menuding jari kepada UMNO berhubung ketegangan yang berlaku kebelakangan ini.

Mengulas lanjut, Muhammad Zahid menyifatkan pelawaan tersebut tidak lebih daripada usaha untuk menyelamatkan karier politik Anwar yang sedang nazak.

"Tiada gunanya berbincang dengan Anwar, sebaliknya kerajaan perlu menumpukan perhatian dalam isu yang lebih besar termasuk mengkaji semula polisi kerajaan yang tidak mesra rakyat.

"Saya juga bimbang jika kerajaan bersetuju dengan cadangan itu, Anwar akan 'merosakkan otak' dan pemikiran pemimpin BN," ujarnya.

Dalam pada itu, mengulas tindakan Anwar yang akan bertanding merebut kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang, beliau secara sinis menyifatkan keputusan berkenaan sebagai tidak tepat.

"Sepatutnya Anwar kena bertanding di Sungai Buloh sebab beliau pernah bermastautin lama di sana.

"Anwar ini umpama ayam sabung yang sarat bergelumang dengan tahi. Lebih baik letak calon lain yang bersih imejnya," katanya.

HAA HAAA HAAAAAA.....!! Video Klip Ini Sangat Sangat TERBAEEK. Tonton Dan Tolong Sebaaarkaan...

PECAH PERUT...!

Iya, anda pasti akan suka dengan petikan video klip dibawah ini menceritakan kisah sebenar apa yang berlaku diantara Anwar, Khalid dan Azmin...

Selamat Menonton!


Thursday, January 30, 2014

Pengundi CINABENG Di Kajang Mahu BN Letak Calon... BOLEH Rembat Juta Juta Ringgit TAPI Undi Kasi Sama Anwar Maaaa

XIN NIAN KUAI LER
ANGPOW LAI LOR
GONG XI FA CAI AH JIB GOR

Itulah kalimah yang sedang dipertuturkan oleh hampir keseluruhan pengundi-pengundi kaum CINABENG di DUN Kajang ketika ini....

Maksudnya, "Tahun Baru Cina Nak Datang..., Duit Pun Nak Datang..., Selamat Tahun Baru Cina  kepada Najib..."

Esok akan muncul hari perayaan buat kaum Tionghua. Amalan pemberian Ang Pow adalah tradisi turun temurun mereka. Sebelum tibanya hari perayaan ini, kaum tionghua di DUN Kajang sudah mula berkira-kira untuk mendapat WANG BESAAARR dari kerajaan BN.

Itu sememangnya pasti sekiranya BN bersetuju untuk meletakkan calon bertanding pada Pilihanraya Kecil [PRK] N25 DUN Kajang.

Memang menjadi tradisi pimpinan BN untuk memberikan wang berjuta-juta kepada kaum CINABENG kunuuunnya untuk meraih undi dan seterusnya memperoleh kemenangan... TETAPI formula itu sudah lapuk ditelan perangai 'khianat' kaum CINABENG sejak tahun 2008 lagi.

Kemuncak 'pengkhianatan' pengundi kaum CINABENG adalah pada tarikh keramat 5 Mei 2013 sewaktu berlangsungnya PRU 13. Secara terang terang kaum CINABENG pemakan babi ini tanpa segan silu mahu gulingkan kerajaan BN pimpinan YAB Datuk Sri Najib Tun Razak.

Sayang seribu kali sayang...., rupa-rupanya UMNO yang mengetuai BN tak pernah serik! Walaupun dikhianati atau dalam bahasa pasar disebut 'dah kena kencing' namun UMNO tetap mahu berbelanja sakan untuk kaum CINABENG!

Iya, UMNO yang mengetuai BN tak pernah serik...!

Pada PRK DUN Sungai Limau iaitu pilihanraya kecil yang sulung selepas PRU 13 menyaksikan UMNO masih mahu berbelanja sakan untuk kaum CINABENG. S

Peruntukan RM2 Juta dibelanjakan bagi menambah baik tiga buah SJKC dan menubuhkan tabung pendidikan SJKC bagi DUN Sungai Limau.

Jumlah tersebut termasuk RM1 Juta bagi SJKC Aik Min, RM750,000 bagi SJKC Yuk Meng dan RM50,000 bagi SJKC Pei Hwa, selain RM200,000 sebagai dana permulaan bagi tabung pendidikan SJKC itu.

Begitulah kisahnya jika UMNO-BN masih berdegil mahu melayan karenah Pembangkang dan bersetuju untuk meletakkan calon untuk PRK N25 DUN Kajang.

Berikut adalah maklumat pengundi DUN Kajang PRU13
Jumlah Pengundi: 38,965
Pecahan kaum: Melayu 48.48%, Cina 40.46%, India 10.15%
Jumlah Undi – 34,430
Undi Rosak: 541
Peratus Mengundi: 88.36%

Keputusan PRU13
1) Lee Chin Cheh – PKR – 19,571
2) Lee Ban Seng – BN – 12, 747
3) Mohamad Ismail – BERJASA – 1,014
4) Ong Yan Foo – BEBAS – 249
5) Mohd Khalid Kassim – BEBAS – 83
PKR menang majoriti – 6,824

Bolehkah anda semua lihat dengan jelas dan nyata...? Sudah terang lagi bersuluh! Pada PRU 13 tanpa jentera yang datangnya dari seluruh negara calon PKR berjaya sapu majoriti yang sangat besar, lebih 6 ribu undi.

Cuba kita bayangkan apa yang boleh berlaku pada PRK dimana jentera serta penyokong dari seluruh negara tertumpu di Kajang....

Kita juga jangan lupa dengan keadaan semasa dimana rakyat sedang marah dengan kenaikan harga barang!

Apakah itu tidak akan menjadi modal paling utama berkempen dalam siri ceramah Pembangkang yang sememangnya selalu meriah dan berjaya mendapat sambutan ribuan manusia....?

Walaupun ada yang berpendapat kebanyakkan yang hadir adalah 'orang luar' dan bukan pengundi, tetapi sedikit sebanyak 'fenomena' itu berjaya mempengaruhi keputusan pengundi atas pagar non partisan!

Sehubungan dengan itu, tidak  mustahil kerja kerja juak juak penyokong dan pimpinan Pembangkang menjadi sangat mudah....

Dalam ceramah ceremah mereka dan juga sewaktu kunjungan mereka kerumah-rumah pengundi CINABENG di Kajang, mereka hanya perlu "berpesan" seperti berikut;

'Kalau BN mau kasi wang kita mesti mau angkat... TAPI undi punya jam kita JANGAN undi BN. Kita mesti mau undi PKR'.

Begitulah kisahnya apa yang akan berlaku pada PRK N25 DUN Kajang....

Short cut dan jalan mudah untuk Pakatan Pembangkang berbelanja demi kepentingan serta kesejahteraan rakyat Selangor khususnya CINABENG di Kajang.

Very simple untuk Anwar... Pengundi di DUN Kajang perlu diberikan gula gula. Pembangkang hanya bukakan lorong sahaja. Selepas itu UMNO yang akan keluar duit, Pembangkang hanya buat bodoh dan sapu undi. Hakikatnya bukan Pembangkang yang bodoh..., tetapi siapa yang sebenarnya bodoh...?

Lihat data diatas tadi, 40.46% adalah pengundi kaum cina. Kaum yang secara terang terang telah menolak BN pada PRU 13. Mereka pernah lakukan dan tidak susah untuk mereka ulangi perbuatan khianat ini sekiranya BN meletakkan calon untuk PRK N25 DUN Kajang.

Pada PRU 13 BN kalah teruk dengan jurang majoriti 6,824. Lihat pada data sememangnya BN tak boleh menang, tafsirannya ialah BN akan 'tewas atas kertas' kerana kedudukan berikut;
50% undi daripada 48.48% undi melayu = 24.24%
15% undi daripada 40.46% undi cina  = 6.07%
60% undi daripada 10.15% undi india = 6.09%
JUMLAH = 36.4% sahaja undi yang BN mampu dapat
36.4% adalah ramalan dan forecast Blogger MIK sekiranya UMNO-BN meletakkan calon untuk bertanding PRK N25 DUN Kajang. Ramalan dan Forecast ini berpandukan kepada keadaan dan suhu politik tanahair ketika ini terutamanya respon rakyat terhadap kerajaan BN
.
TEWAS...! Iya BN tak mampu menang....

Untuk apa mahu dibazirkan wang berjuta-juta ringgit semata-mata mahu melayan mainan politik PKR yang mahu selesaikan masalah dalaman parti pimpinan Anwar..?

Maka itulah sebabnya tajuk posting blog MIK berbunyi "Pengundi CINABENG Di Kajang Mahu BN Letak Calon... BOLEH Rembat Juta Juta Ringgit TAPI Undi Kasi Sama Anwar Maaaa" 

Kalau UMNO masih mahu meletakkan calon, tumpuan sudah pastinya kepada isu 'berapakah jumlah wang' yang akan dibelanjakan untuk CINABENG yang ramai sebagai pengundi N25 DUN Kajang, iatu 40.46% daripada jumlah 38,965 pengundi...?

Semoga YAB Datuk Sri Najib TAK Pernah Lupa Apa Yang Dia Katakan Pada Tahun 2009....

Pada bulan Mei 2009, YAB Perdana Menteri kita pernah berkata dengan bijak "kekosongan kerusi DUN Penanti Pulau Pinang bukan disebabkan oleh peruntukan Perlembagaan sebaliknya hanya mainan politik Pembangkang".

Sehubungan dengan itu BN membuat keputusan TIDAK meletakkan calon pada PRK DUN Penanti sewaktu peristiwa ini berlaku tahun 2009. PKR dengan sengaja mengarahkan Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang 1 iaitu Fairus Khairuddin untuk meletakkan jawatan dan kosongkan kerusi DUN Penanti. Kerja gila ini dibuat bagi membolehkan mereka adakan PRK bagi melantik Timbalan Ketua Menteri yang baru.

Semalam apa yang berlaku di DUN Kajang Selangor juga satu episod drama masalah dalaman PKR yang serupa... Maka persoalannya sekarang apakah Najib akan menari mengikut rentak tarian Anwar...?

Perlukah BN yang dipimpin oleh Najib membazirkan jutaan ringgit wang rakyat semata-mata untuk diperbodohkan oleh politik kotor Anwar Ibrahim...? Kalau dulu Najib boleh buat keputusan yang bijak, kita semua mengharapkan kebijaksaan itu akan terus kekal....

LIHAT bukti dibawah ini;


Wednesday, January 29, 2014

Mana Mana Bloggers, Facebookers Yang Pernah Maki Hamun Hafarizam TAK Perlu Minta Maaf....

Bercerita kembali kisah seorang peguam Loyar Low Class Cap Kangkung Belacan.....!!

Setelah menonton video klip yang dibuat oleh Loyar Kangkung Belacan ini [anda boleh sakiskan sendiri pada URL http://www.youtube.com/watch?v=YME9TaQ9-Dc ] dengan tajuk 'Penjelasan Kenapa UMNO Tarik Balik Saman Terhadap Tian Chua' rasanya memang sah Loyar Kangkung ini sangat sangat Low Class...!

Terbukti bahawa rakaman video tersebut hanyalah sebagai satu usaha gigih Loyar Kangkung ini bersusah-payah mahu menutup bangkai gajah dengan menggunakan hanya sehelai daun pisang.... Kerja bodoh!

Sebaik sahaja tersebar berita mengenai UMNO Tarik Balik Saman Terhadap Tein Chua, maka riuh rendah dan berkumandanglah bunyi suara suara kemarahan ahli ahli akar umbi UMNO.

Paling kuat melompat sudah pastilah sahabat sahabat di medan maya yang bertungkus lumus 'berperang' di alam maya dengan hanya satu nawaitu, iaitu mempertahankan maruah UMNO dan menjelaskan kepada rakyat bahawa Tein Chua memfitnah UMNO.

Iya, masih segar dalam ingatan kita semua insiden pencerobohan Lahad Datu oleh Tentera Pengganas dari Sulu. Peristiwa Hitam yang merupakan tragedi pahit meragut nyawa pihak berkuasa yang mempertahankan kedaulatan negara kita.

Isu ini menjadi panas dan mengundang kemarahan orang awam khususnya ahli ahli UMNO apabila dengan selamba sahaja Tein Chua menuduh UMNO menjadi dalang kepada insiden yang telah meragut nyawa perajurit perajurit kita yang sudah terkorban...!

Kenyataan bangang yang sangat biaDAP oleh seorang Ahli Parlimen ini benar benar tidak langsung menghormati perasaan ahli keluarga mereka yang telah menemui ajal.

Mayat terbujur depan mata! Ahli keluarga meratap dengan penuh kepiluan.... Namun ianya telah dipersendakan oleh seorang pimpinan politik Pembangkang!

Malah dalam video klip yang disebutkan diatas tadi, penjelasan dari Loyar Kangkung Belacan itu ada menyebut bahawa Tein Chua mengakui ada menuduh UMNO sebagai "perancang" kepada insiden tembak menembak di Lahad Datu. [sekiranya anda menonton video diatas, berikan tumpuan pada minit ke 10;12;00 sehingga 10;25;00].

Akhirnya Loyar Kangkung Belacan ambil jalan mudah.... Tak payah kerja kuat! Loyar Kangkung Belaca nasihatkan UMNO untuk tidak meneruskan saman terhadap Tein Chua, selesai luar Mahkamah.

Tindakan bangang ini mengundang kemarahan yang meluap-luap dari akar umbi ahli ahli UMNO. Blog MIK juga ada mengulas isu ini dengan penulisan bertajuk "Hafarizam LOYER Low Class Standard Kangkung Belacan...?? Tak Layak Jadi Peguam UMNO...?? Tengok WhatsApp Nie..." [Klik SINI].

Cuma petik satu daripada beberapa respon dan komen pada artikel tersebut;

Berbalik semula kepada tajuk posting kali ini.... kenapa Blogger MIK katakan sesiapa sahaja yang ada atau pernah maki hamun Hafarizam kerana mereka marah dengan keputusan UMNO tarik balik saman terhadap Tien Chua, mereka semua TAK perlu minta maaf kepada Hafarizam Loyer Kangkung Belacan...?

Jawapannya ada pada minit ke 10;58;00 video klip yang disebut pada awal kupasan kisah ini...[ http://www.youtube.com/watch?v=YME9TaQ9-Dc ] 

Dalam rakaman video tersebut Hafarizam sebut dengan nyata dan jelas Tein Chua tak perlu minta maaf kepada UMNO kerana Tien Chua sudah melahirkan rasa kekesalannya....

"Rasa kesal itu sama seperti minta maaf..." demikianlah jelas Loyer Kangkung Belacan.

Oleh itu, kita semua yang labelkan Hafarizam sebagai Loyer Bodoh, Loyer Bangang, Loyer Kangkung Belacan tak perlulah minta maaf... Cukup sekadar ada timbul rasa kesal dalam hati.

Nanti apabila bertemu dengan Hafarizam cuma perlu katakan padanya "Bro, aku kesal la bro panggil kau Loyer Bodoh...". Iya itu sudah cukup dan TAK perlu minta maaf...

Memang BIJAK…! Anwar Guna Isu PRK DUN Kajang Untuk Tutup Cerita Penceraian Nurul Izzah…Bijak…!!

Itulah perkataan yang layak diberikan kepada Anwar Ibrahim untuk ‘divert’ isu panas yang membabitkan maruah keluarga dirinya sebagai ‘orang politik’.

Malah bukan Anwar seorang sahaja, ahli keluarganya sendiri terlibat sebagai ‘orang politik’. Umum sedia maklum isteri Anwar iaitu Wan Azizah merupakan Presiden PKR dan anak sulung mereka, Nurul Izzah adalah Naib Presiden PKR yang sudah pun dua penggal menjadi wakil rakyat sebagai Ahli Parlimen Lembah Pantai.

Cuba kita lihat dokumen dibawah ini;


Inilah dia dokumen yang berkaitan dengan cerita panas Nurul Izzah memfailkan fasakh untuk bercerai dengan suaminya Raja Ahmad Shahrir Iskandar. Kisah ini mencuri perhatian dan menjadi perbualan hangat serta mendapat liputan meluas khususnya di media maya.

Untuk menutup malu kes ini, Anwar kena cepat bertindak! Sebagai Boss Nombor 1 parti yang klentong rakyat, beliau harus bijak menyusun atur catur politik…

Anwar sedar bahawa kemelut Azmin – Khalid juga memasuki episod yang semakin memuncak dan inilah ruang yang ada untuk beliau gunakan. Maka, tak semena-mena wakil rakyat di DUN N25 Kajang menjadi kambing yang dihitamkan…

‘One Stone Kills Two Birds” itulah formula Anwar. Beliau redakan bahang ‘perang saudara’ Azmin – Khalid dengan cara dirinya sebagai BIG Boss masuk dalam struktur pimpinan kerajaan negeri Selangor secara sah. Apa pun spekulasinya yang menjadi perbualan seluruh rakyat Malaysia, yang pastinya cerita rumahtangga Nurul Izzah sudah tidak menjadi perbualan lagi!
 
Anwar belum lagi secara rasmi menjadi calon PKR untuk bertanding PRK N25 DUN Kajang kerana proses Penamaan Calon belum pun berlangsung....

TETAPI untuk seketika ini, apa yang sedang berlaku ialah PRK Kajang telah menjadi suatu topik yang sangat panas. Rakyat sudah tak mahu lagi bercakap pasal krisis rumahtangga Nurul Izzah, rakyat dah terlupa isu kalimah Allah, dan rakyat juga TIDAK lagi bercerita isu cikgu Cinabeng yang suruh muridnya yang beragama islam makan rumput....

Bijak tak Anwar...?

Tuesday, January 28, 2014

Ahli Ahli PAS Tak Faham...

Malaysia sering dijadikan rujukan dan teladan oleh negara-negara Islam lain sebagai satu-satunya negara Islam yang berjaya.

Pencapaian Malaysia dilihat sebagai sesuatu yang luarbiasa bukan sahaja kerana ia sebuah negara Islam tetapi kerana sifatnya yang majmuk.

Dikala negara-negara Islam dan negara yang terlebih dahulu mencapai kemerdekaan terus bergelut untuk 'bangun', Malaysia telah pun berdiri teguh dan kukuh. 
 
Malang sekali, masih ramai rakyat Malaysia sendiri yang tidak mampu menghargai betapa bertuahnya mereka kerana dilahirkan di negara ini.  Ramai yang menyangka bahawa keamanan dan kemakmuran itu berlaku secara semula jadi.

Katanya, semua nikmat ini adalah kurniaan Allah SWT, tetapi di masa yang sama turut menafikan segala nikmat itu.  Ramai juga yang tidak segan silu meraung kononnya, hidup sengsara, tertindas dan dizalimi oleh kerajaan. 
 
Oleh itu, mereka ini ingin sangat membuat perubahan ke arah yang lebih baik, katanya.  Maka, turunlah mereka ke jalanraya beberapa kali untuk membuat huru-hara bagi membina negara yang lebih baik. 
 
Namun, Allah SWT masih sayangkan Malaysia. Ternyata rakyat yang masih waras dan tahu bersyukur adalah jauh lebih ramai dari yang kufur nikmat itu. 
 
Lagipun, kebanyakan rakyat Malaysia sudah belajar dari apa yang berlaku di negara-negara yang telah 'berjaya membuat perubahan' seperti  Mesir, Libya, Iraq malah Thailand yang mana masih lagi belum menjadi lebih baik dari sebelumnya. 
 
Masa depan negara-negara tersebut terus kabur akibat tidak dapat memulihkan keyakinan pelabur dan pelancong.  Rakyat juga tidak dapat menjalani kehidupan seperti biasa tanpa dihantui perasaan bimbang akan kehilangan segala-galanya akibat rusuhan yang tidak berkesudahan.

Peluang pekerjaan begitu terhad dan perniagaan juga terjejas teruk sehingga sukar untuk dipulihkan kembali.  Rakyat yang dahulunya hidup sederhana menjadi miskin dan yang miskin menjadi bertambah miskin. 
 
Alhamdulillah, pemikiran rasional rakyat Malaysia menjadikan negara kekal kukuh, walaupun usaha untuk melakukan huru-hara berterusan: 
 
Pada mulanya, masyarakat majoriti Melayu dilaga-lagakan sesama sendiri dengan cara memisahkan agama dari bangsa. 
 
Kemudian, isu perkauman dimainkan secara intensif sejak terhapusnya Akta Hasutan dan Akta ISA. Masyarakat Cina dan Melayu pula dilaga-lagakan dengan membangkitkan isu Hak Istimewa Melayu, menghina Azan, memperlekeh jabatan kerajaan yang diterajui Melayu, menderhaka kepada Sultan-sultan, menolak aspirasi negara serta menuntut kesaksamaan hak ke atas bahasa dan  pendidikan Cina.

Dari situ juga, orang-orang Cina ditiupkan perasaan angkuh kononnya merekalah yang lebih berhak ke atas negara ini, sekali gus mengembalikan 'nostalgia' 13 Mei. 
 
Dan kini, usaha memecahbelahkan rakyat Malaysia ditingkatkan lagi dengan menimbulkan isu agama. Kedegilan pihak Kristian untuk menggunakan Kalimah Allah dan berpura-pura tidak memahami undang-undang hanyalah permulaan sebagai mencipta 'alasan'.

Baru-baru ini pula, sehelai kain rentang merujuk kepada Tuhan Kristian sebagai 'Allah' bagi menimbulkan kemarahan umat Islam, diletakkan di sebuah gereja di Pulau Pinang. 
 
Kemuncaknya, Molotov Cocktail dilempar ke gereja yang terlibat bagi memperlihatkan tindakbalas ganas dari umat Islam. 
 
Pastinya, sesiapa sahaja yang melakukan semua ini amat berharap untuk menimbulkan huru-hara dan mencetuskan keganasan yang serupa seperti di Thailand atau Mesir. 
 
Persoalannya, siapakah yang melakukannya?  Dari reaksi rakyat Malaysia sendiri, sama ada dari pihak Melayu Islam atau Cina Kristian, kita percaya ini bukan angkara mana-mana pihak ini.   
 
Berdasarkan kronologi perpecahan masyarakat di Malaysia, kita pasti adanya satu perancangan rapi dan tersusun oleh pihak-pihak tertentu untuk mencetuskan keganasan di negara ini.

Modus operandi menghasut dan melaga-lagakan rakyat adalah sama sahaja seperti yang berlaku di Mesir, Libya, Thailand atau Iraq sebelum 'perubahan' berlaku.  Seolah-olah terdapat sebuah manual khas bagi 'operasi pertukaran rejim' yang dirujuk oleh mereka.       
 
Sebagai rakyat yang celik maklumat, kebanyakan rakyat Malaysia mampu membaca perancangan pihak ini, sekali gus tidak mudah terpedaya untuk bertindak balas secara keterlaluan walau betapa marah dan tergurisnya hati akibat propaganda yang keterlaluan. 
 
Kebanyakan rakyat Malaysia faham bahawa keganasan dan huru-hara tidak membawa keuntungan kepada sesiapa melainkan kepada musuh negara. 
 
Tetapi, siapakah musuh yang cuba menghancurkan kita itu?  Memandangkan musuh pada zaman ini tidak mudah dikenalpasti, maka sesiapa sahaja yang dapat mengaut keuntungan dari kejatuhan Malaysia wajar diletakkan dalam senarai yang disyaki.  
 
Lihatlah bagaimana rakyat Thailand terpedaya dengan permainan musuh mereka.  Begitu juga rakyat Iraq, Mesir, Libya dan beberapa negara Arab lain.  Sehingga kini, satu-satunya sebab kenapa rakyat Malaysia tidak terikut rentak mereka dan masih mampu berfikir secara waras ialah kerana kita tidak sanggup memperjudikan keselesaan hidup kita. 
 
Kesimpulannya, nikmat keselesaan yang dirasai di bawah pemerintahan hari ini adalah benar dan selagi rakyat hidup selesa, selagi itulah mereka tidak akan mudah terhasut untuk membuat huru-hara.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

KECOH..! The Star Online Lapurkan Azmin Ali Suruh Sam Ketot TUTUP Mulut Jangan Menyibuk Hal PKR Selangor...

Kecoh malam tadi apabila The Star Online melapurkan Pengerusi Majlis Pimpinan PKR Negeri Selangor, Azmin Ali naik angin dan meminta Ketua AMK Shamsul Iskandar jangan campur tangan hal PKR Selangor....

Sepertimana kita lihat apa yang tertera diatas sana pada imej screen capture The Star Online, Azmin menegaskan bahawa pihak Majlis Pimpinan PKR Negeri Selangor masih belum membuat sebarang keputusan untuk menentukan siapakah calon yang layak bertanding pada Pilihanraya Kecil N25 DUN Kajang.

Malah jika dibaca pada apa yang dilapurkan diatas itu, Azmin mahu 'anak jati Selangor' menjadi calon dan ini sekaligus menunjukkan bahawa Anwar Ibrahim bukanlah pilihan hati Azmin....

Azmin membuat kenyataan media sebagai maklum balas terhadap tindakan melulu Ketua AMK, Sam Ketot yang mahu Anwar menjadi calon bertanding PRK N25 DUN Kajang yang kini telah dikosongkan oleh wakil rakyat YB Lee Chen Cheh yang meletakkan jawatannya semalam tanpa memberikan sebab yang munasabah.27 Januari 2014

Kenyataan Media
Untuk Edaran Segera

Pilihanraya Kecil Kajang:

AMK Hanya Setuju Anwar Ibrahim Menjadi Calon

Angkatan Muda Keadilan menghormati keputusan dan tindakan Bendahari AMK Malaysia, Lee Chin Cheh meletakkan jawatan sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri Selangor bagi kawasan Kajang. Tentunya tindakan ini di ambil setelah mengambil kira beberapa pertimbangan khusus yang membabitkan kepentingan negeri dan rakyat seterusnya mengatasi sebarang pertimbangan peribadi.

Ini membuka ruang untuk Parti Keadilan Rakyat dan Pakatan Rakyat menawarkan pemimpin yang lebih berkaliber dan berpengalaman untuk memimpin Negeri Selangor sebagai Menteri Besar.

Berdasarkan pengalaman dan kewibawaan beliau memimpin negara, AMK percaya YB Dato’ Seri Anwar Ibrahim adalah calon terbaik untuk bertanding kerusi Dewan Undangan Negeri Selangor dan seterusnya diangkat sebagai Menteri Besar. AMK percaya dengan kepimpinan beliau akan dapat menggerakkan dengan lebih pantas agenda reformasi di Selangor dan menterjemahkan konsensus nasional.

Oleh yang demikian AMK mengambil pendirian hanya Dato’ Seri Anwar Ibrahim sesuai menjadi calon mewakili Pakatan Rakyat dalam Pilihanraya Kecil DUN Kajang.

Jentera pilihanraya AMK akan digerakkan untuk bersama-sama jentera Pakatan Rakyat bagi memastikan keputusan terbaik dalam pilihanraya kecil ini.

Shamsul Iskandar Mohd Akin
Ketua Angkatan Muda Keadilan Malaysia
Ahli Parlimen Malaysia

Akhbar The Sun Daily juga ada memetik kenyataan Azmin Ali yang tidak mahu Ketua AMK Malaysia, Sam Ketot untuk memandai-mandai masuk campur urusan yang perlu diselesaikan oleh Majlis Pimpinan PKR Negeri Selangor.

Boleh baca di SINI.