Monday, February 2, 2015

Ketua Pemuda MCA Sanggup Jadi Babi Dan Join Force Dengan DAP Untuk Serang Pimpinan UMNO

‎Malang sungguh nasib Barisan Nasional apabila Ketua Pemuda MCA, Senator Chong Sin Woon secara terang terang tanpa segan silu mahu bergandingan bersama parti Chauvanist DAP untuk menyerang Menteri UMNO, Datuk Seri Ismail Sabri.

Semalam Ismail Sabri secara lantang menerusi laman facebooknya memberikan pandangan ikhlas mengenai gelagal peniaga mata sepet yang enggan menurunkan harga barang walaupun harga petrol semakin rendah sekarang ini.

Kenyataan Menteri Pertanian Dan Industri Asas Tani itu telah membuat ramai kaum mata sepet menggelupur...! Tak disangka dan diduga, Ketua Pemuda MCA juga meroyan sehingga sanggup menyatakan dia bersedia untuk "join force" dengan DAP menentang Ismail Sabri.

Penjelasan Datuk Seri Ismail Sabri mengenai status di FB semalam:

"Ya.. statement itu bukan ditujukan kepada semua kaum Cina tetapi kepada pemborong dan peniaga Cina yg masih tidak mahu menurunkan harga walaupun harga minyak sudah turun.

Sewaktu kenaikan  harga minyak mereka gunakan alasan... seolah-olah sengaja dilakukan bagi wujudkan kemarahan kepada kerajaan.

Bagi saya pengguna tidak harus mengharapkan kepada kerajaan semata-mata untuk lindungi diri mereka dari kenaikan harga tapi perlu gunakan kuasa mereka sebagai pengguna untuk turunkan harga spt boikot dan sebagainya.

Pengguna majoriti manakala peniaga adalah minoriti.. tentu kuasa majoriti mampu mengatasi suara minoriti.

Tentang Melayu untuk boikot peniaga Cina ini saya respond kepada FB yg mana mereka marah-marah kepada peniaga-peniaga Cina yang degil tidak mahu turunkan harga.

Jadi prinsipnya sama iaitu mereka yang majoriti dan gunakan kuasa majoriti dan tidak hanya merungut dan bercakap dalam FB semata-mata.

Tindakan mana-mana peniaga yang tidak turunkan harga barangan selepas penurunan harga minyak yang begitu banyak,  adalah seolah-olah satu sabotaj untuk menaikkan kemarahan rakyat kepada Kerajaan.

Manakala ini pula jawapan Datuk Seri Ismail Sabri kepada Ketua Pemuda MCA mengenai isu Boikot Peniaga Yang Tidak Turunkan Harga Barangan Selepas Harga Minyak Turun:

Bagi saya, dia sepatutnya terima kasih kat saya aebab menggunakan suara majoriti Melayu untuk 'pressure Chinese traders' turunkan harga sebab majoriti  Chinese adalah consumers yang tertekan akibat harga barang tak turun.

Sepatutnya KP MCA juga menyeru kepada consumers Cina untuk juga gunakan suara mereka untuk pressure traders ini.

Nampaknya Pemuda MCA tidak tahu priority siapa yg patut mereka lindungi. 

Perlu diingat majoriti Chinese juga adalah consumers dan majoriti peniaga juga terdiri bangsa Cina...

Saya juga berpandangan kp mca tdk mempunyai semangat bn krn bersekongkol dgn dap musuh bn dlm menghadapi isu ini..
Sbg kp mca & senator dia sepatutnya menghubungi saya or bertemu saya utk mendptksn penjelasan & bukannya join forces bersama dap‎

Sent from my BlackBerry Z30 smartphone.

31 comments:

Anonymous said...

KP MCA mmng babi besar....

Jangan tunduk kat barua2 ni....

Apa mereka lupa perkataan '' AMUK''

yg mana tiada istilah dalam kamus.

Cuma ada dalam diri bangsa Melayu saja...

Anonymous said...

tak kan selama ni menteri2 umno/bn tak sedar akan kesepakatan parti2 cina & kaum mereka.......jadi tak perlu lah harapkan apa2 dri bangsa ini...

Anonymous said...

Jika kepentingan itu seperti perniagaan dan berkaitan sekolah vernakular maka MCA , DAP Gerakan dan media mereka termasuk The Star akan bergabung mempertahankan malah menyerang mereka yang mempersoalkan hak dan kepentingan kaum cina .

Orang melayu dan bumiputra pula bagaimana?

Manusia seperti ahli pasma,khalid, hanipa, husam anwar, joseph kurup dan lain2 pula sebaliknya menyokong tindakan kaum ini

Umno Pas pula? Diam jaga tembolok masing2

Sedih2 tengok orang2 melayu seperti....

Anonymous said...

Hakikat dan kenyataan nya RAKYAT iaitu melayu india iban kadazan dan lain2 yang dianaiya dan di zalimi!

Itupun tak nampak dan masih lupa daratan!

Anonymous said...


Laporkan kepada kementrian jiuka ada peniaga yang sudah memandai-mandai mengenakan GST 6% sebelum dikuat-kuasa pada 1 april.

Anonymous said...


Laporkan kepada kementrian jiuka ada peniaga yang sudah memandai-mandai mengenakan GST 6% sebelum dikuat-kuasa pada 1 april.

Anonymous said...


Laporkan kepada kementrian jiuka ada peniaga yang sudah memandai-mandai mengenakan GST 6% sebelum dikuat-kuasa pada 1 april.

Anonymous said...

Boddo punya mca...

Keluar bn la boddo....

Duduk dlm bn pon jd liabiliti...

Keluar dan join guan eng.. sama ex-president porno mca...

Kalo dah babi tu babi juga laa..

Mca x dak suara...98% cina sokong dap.

Anonymous said...

Sudah terang lagi bersuloh. Masih nak percaya dengan kaum ini? Inilah orang yang akan menikam orang Melayu dari belakang. Mereka ini adalah musoh dalam selimut. Api dalam sekam. Kuasa beli terletak pada tangan kaum Melayu, jadi gunakan kekuatan itu. Aku dah lama boikot kedai mereka.
PNS.

Anonymous said...

patut pun MCa marah, syed mokhtar melayu,bapa gula menteri xsentuh pun,walaupun harga gula turun.asyik cina dap yang salah.harga minyak sawit pun xturun, tan sri Isa melayu juga.takrif TNB xturunx lagi milik kerajaan, kenapa menteri xtegur.asyik cili, sayur, bawang kopi itu yang menteri UMNO nampak.harap menteri yang disokong olih min buka mata dan buka telinga.

Anonymous said...

Lu Memang Cina babi plus Cina kominis plus Cina Dapigs, bodoh punya Cina, ada akal tak tahu mau pakai, sondol mcm babi hitam. CELAKA, cibai punya Cina.

Anonymous said...

Bodoh dan bangang..berapa kerat melayu yg jadi pemborong dan pembekal...yg ramai kaum kau

pejuang bangsa said...

Mca ni ibarat abg kepada dap .....mmg itu lah yg dbuat.....mmg babi dia orang ni

Anonymous said...

Eleh, orang melayu pun susah jugak bila semua kedai cina tutup. Korang tengoklah nanti pasti orang melayu mengeluh apabila semua kedai-kedai dan bengkel-bengkel kereta milik cina ditutup sempena CNY. Siapa cakap melayu tak perlukan cina ?

Anonymous said...

Kepada pemilik kereta dan motorsikal,

Pastikan kenderaan anda berada dalam keadaan baik dan tidak mengalami kerosakan semasa cuti CNY kerana ketika itu semua bengkel cina ditutup. Sekian dimaklumkan.

Anonymous said...

Najib masa pru dulu punya dok pulun bg peruntukkan kat sekolah cina, kg cina, pkan cina.. Sanggup buang ISA semata mata kemaruk undi cina..

Berjuta juta.. Kerajaan dpt apa? Mcm mn dgn rakyat yg sokong hampa yg majoritinya Melayu?

Tahniah Najib!!!
Jasamu akan terpahat dalam sejarah negara..
(jgn lupa buat iklan cny pukui gendang lg. Lg best bakaq colok sekali sebelah anwar)

Ash

Anonymous said...

Najib masa pru dulu punya dok pulun bg peruntukkan kat sekolah cina, kg cina, pkan cina.. Sanggup buang ISA semata mata kemaruk undi cina..

Berjuta juta.. Kerajaan dpt apa? Mcm mn dgn rakyat yg sokong hampa yg majoritinya Melayu?

Tahniah Najib!!!
Jasamu akan terpahat dalam sejarah negara..
(jgn lupa buat iklan cny pukui gendang lg. Lg best bakaq colok sekali sebelah anwar)

Ash

Anonymous said...

MCA! Vincent Leong? Apa komen?

Anonymous said...

SAYA DAH LAMA AMAL ABC.....JIWA JADI TENANG DAN DAMAI.....ALHAMDULILLAH.

Anonymous said...

SOLIDARITI untuk Datuk Seri Ismail Sabri.
arjuna waspada
changkat lobak.

Anonymous said...

MCA ni ajar macamana Melayu patut tolong Melayu.

Negeri Kelantan yg ramai Melayu dah berapa tahun kena dera dek amano.

Pegawai kerajaan Melayu sokong pembangkang kena tendang sana sini.

Anonymous said...

MCA=DAP=GERAKAN

TAk payah nak bersorok sorok lagila cina cina bangsat kurang ajar ni semua. MASANYA dah tiba untuk korang semua pack barang dan berambos sebelum terlambat. MELAYU DAH BENANG TAHAP GABAN DAH NI.

NAJIB CIBAI, pergila mintak maap cepat cepat dekat tuan tuan CINA ko tu, bangsat.

PAS=UMNO=PKR=Penjilat Tegar CIna CIna EKSTREMIS KAPIR DAP/MCA/GERAKAN

PEMMIMPIN BANGSAT
MELAYU MEREMPAT
ISLAM TERJERAT

Anonymous said...

..buat2 bodo ..menang pon undi melayu je...pru14 mca mic kasi zero...

aki melayu said...

mca ke dap ke sama je memang cina tak suka melayu....dia orang kumpul kekayaan lepas tu bawak duit keluar....sedarlah melayu jangan jadi macam anuar and the gang cina bagi duit suruh bagi linkop orang melayu,,,,semoga dia masuk penjara

aki melayu said...

mca ke dap ke sama je memang cina tak suka melayu....dia orang kumpul kekayaan lepas tu bawak duit keluar....sedarlah melayu jangan jadi macam anuar and the gang cina bagi duit suruh bagi linkop orang melayu,,,,semoga dia masuk penjara

aki melayu said...

mca ke dap ke sama je memang cina tak suka melayu....dia orang kumpul kekayaan lepas tu bawak duit keluar....sedarlah melayu jangan jadi macam anuar and the gang cina bagi duit suruh bagi linkop orang melayu,,,,semoga dia masuk penjara

Anonymous said...

MCA takut dap marah...nti Pru dap tk bgi can...elok kasi zero je MCA ni..dh tk relevan

Anonymous said...

TAPI TAPIIIIIII MANA KETUA PEMUDA UMNO???? Belum abis bergoyang... Sukan berterabur...goyang je lebih... Bila part MELAYU, hilang kelibat...saat akhir baru muncul,,, nak kumpul point ke???????

Anonymous said...

cina bersatu tak kira parti di mana kesatuan orang melayu asyik nak bergaduh sesama sendiri lebih-lebih lagi orang2 pkr, pas, pasma, umno asyik nak menjatuhkan sesam sendiri semua ni muka tak tua malu... bodoh sakan... jom kita bersatu hati mednyokong BOIKOT...

aku melayu said...

cukuplah sokong cina, kerajaan bukan tak bole jadi pemborong jugak tapi masih bagi peluang kt sisepet supaya dia juga berjaya tapi dia orang dh lebiih tak hormat kt tuan tanah dan atas dasar tu kita kena kutip apa yang kita dh bagi...kalau crita sisepet ni adil ada kr dia bantu bangsa lain jadi kaya tu pasal dia bole control ekonomi dan kalau syed mokhtar takda cuba bayangkan nasib melayu rapuh dan dituduh tak pandai berniaga..adalah sikit melayu pandai meniaga dikutuk ddihina oleh bangsa sendiri akibat termakan agenda sissepet dituduhlah syed moktar rasuaah la , kronila....cuba tanya sisepet tu bangsa dia baik sangat ke berniaaga kalau tak takkan melayu cakap kalau tak tipu bukan.........tu pasal kalau melayu memihak kt sisepet ni berhati2 bila makan dia orang belanja takut2 ada ba.....sebabtu korang jadi meroyan pertahankan mereka macam nak gila,,,,kembalila ke pangkal jalan taubatla orang kafir tidak akaan puas selagi orang islam berjaya

Anonymous said...

melayu makan taik je sokong dap