Tuesday, October 6, 2015

Negara Sudah Kena Lelong...? Malaysia Sudah Kena Gadai...? Kisah Benar TPPA Yang Anda Wajib Faham !

Alangkah seronoknya dan bertuahnya diri anda jika terpilih menjadi hamba Allah bernama Najib Tun Razak...!

Iya sudah tentu pembuka ayat penulisan Blog MIK kali ini mengundang kecelaruan dan kekeliruan buat yang penyokong membaca blog ini. Tajuk dan mukadimah nampak saspens?

Jom kita kira ikut sifir mudah dan tak payah sakit kepala. Saban hari, saban minggu, berganti bulan dan dah menjangkau usia beberapa tahun sejak 2009, hamba Allah swt yang bernama Najib Tun Razak ini tak pernah lekang dari menjadi bahan fitnah jahat dan adu dumba mainan juak juak yang membencinya.

Berbalik kepada pembukan kalam tadi, maksud bertuahnya menjadi hamba Allah bernama Najib Tun Razak kerana sering mendapat pahala akibat dari dosa juak juak pemfitnah beliau !

Juak juak yang membenci Najib ini bukan sahaja terdiri daripada yang menganuti fahaman bangang Pakatan Pembangkang tetapi mutakhir ini, juak juak ini turut sama dianggotai oleh ahli ahli dan bekas pimpinan UMNO yang kecewa dan lebih galak menjadi batu api neraka jahanam apabila melihat adanya kemelut dan krisis antara Najib-Tun M dan juga Najib-Muhyiddin.

Memfitnah Najib sudah menjadi seperti darah daging juak juak ini, sama seperti rutin harian ibarat ada sarapan, ada makan tengahari, ada minum petang dan ada makan malam. Agak-agaknya boleh mampus sekiranya juak juak ini tidak ada bahan dan peluang untuk memfitnah Najib...!

Beberapa minggu yang lalu, tersebar firnah kununnya YAB PM kita akan ditangkap oleh pihak FBI kerana isu 1MDB tetapi sebaliknya pada tanggal 21 September, Najib telah berangkat ke New York dan diberikan penghormatan menyampaikan ucaptama di Persidangan Bangsa Bangsa Bersatu.

Untuk menambah perit kedalam luka juak juak yang memfitnah ini, mereka ibarat menghantuk kepala ke dinding setelah ucapan Najib begitu lantang dan vokal mengecam kezaliman Israel dalam isu Baitul Muqadis

Kecewa dengan keadaan itu, juak juak ini kemudiannya berbohong lagi. Kali ini putarbelitkan berita dan memfitnah kununnya Najib berucap dihadapan audiens yang kosong, tak ramai yang hadir dan mendengar ucapan PM kita. Anda saksikanlah sendiri foto dibawah ini;

Setelah GAGAL dalam usaha memfitnah Najib, namun juak juak ini terus berjuang dan kali ini cuba memutarbelitkan fakta yang tersirat disebalik foto rakaman pertembungan Najib dengan Perdana Menteri Israel.

Apa yang berlaku sebenarnya adalah Najib hanyalah terserempak dengan Benjamin Netanhayu di pintu masuk dewan berkenaan. Ini bukan satu pertemuan tetapi terserempak secara kebetulan sahaja….

Perkara ini juga telah disahkan oleh Menteri Luar dan Wakil Duta Amerika Syarikat. Bukan main bijak lagi juak juak ini membuat tohmahan hanya pada sekeping gambar..!  Padahal foto tersebut tidaklah menunjukkan YAB PM kita berpelukan dengan PM Israel. 

Apabila Najib pulang ke tanahair dan mendapat sambutan yang luar biasa daripada penyokongnya, maka juak juak ini terpaksa meneruskan marathon fitnah mereka dengan membuat tuduhan YAB PM kita sudah pun menandatangani perjanjian TPPA [Trans-Pacific Partnership Agreement].

Tuduhan dan fitnah ini berniat mahu mencetuskan kebencian rakyat terhadap Datuk Sri Najib ! Pada hal keputusan untuk menandatangan TPPA hanyalah boleh dibuat setelah melepasi beberapa proses termasuklah mendapat kelulusan di Dewan Rakyat dalam sidang Parlimen bulan depan....

Kenyataan Media oleh  Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri

 Keputusan Penting Rundingan Perkongsian Trans-Pasifik,

 Oktober 5, 2015

 1. Malaysia telah memenangi beberapa konsesi daripada pihak-pihak kepada Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) dalam negations yang baru-baru ini diadakan di bandar AS Atlanta, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Dato 'Sri Mustapa Mohamed.

 2. "Pihak-pihak bersetuju untuk mengambil kira hampir semua kebimbangan dan sensitiviti kami terutamanya dalam bidang perolehan kerajaan, syarikat milik kerajaan dan isu-isu bumiputera. Unsur-unsur kelonggaran diberikan kepada Malaysia termasuk tempoh peralihan lebih lama dan rawatan berbeza untuk kawasan sensitif Malaysia , "katanya.

 3. Dato 'Sri Mustapa menegaskan bahawa Malaysia tidak akan menjadi pihak kepada perjanjian yang melanggar Perlembagaan negara atau yang menjejaskan dasar-dasar teras dimulakan oleh Kerajaan untuk memberi manfaat kepada rakyat.

 4. Menteri berkata, sama ada Malaysia tandatangani TPPA hanya akan diputuskan selepas perbincangan penuh dan meluas di dalam negara. "Biar saya menegaskan bahawa sama ada Malaysia menjadi Pihak kepada TPPA akan menjadi keputusan kolektif. Apabila perkataan yang lengkap dan rasmi Perjanjian itu disediakan, ia akan berada dalam domain awam dan dibentangkan di Parlimen untuk perbahasan. Kami juga akan mengadakan rundingan penuh dengan pihak-pihak yang berkepentingan dan orang ramai, "katanya.

 5. Menteri berkata perunding mencapai persetujuan mengenai TPPA pada 5 Oktober 2015, di Atlanta, menandakan tamatnya rundingan TPPA yang bermula pada 2010. Menteri, bersama-sama dengan semua Ketua Perunding masing-masing, telah bekerja sepanjang masa dari 30 September, didahului oleh Ketua Perunding mesyuarat dari 26 September. Pihak-pihak TPP adalah Australia, Brunei, Kanada, Chile, Jepun, Malaysia, Mexico, New Zealand, Peru, Singapura, Amerika Syarikat dan Vietnam.

 6. "Dalam perjalanan rundingan, di mana saya telah mengambil bahagian daripada 30 september - 1 Oktober 2015, saya berada di komunikasi yang berterusan dengan YAB Perdana Menteri, mengemas kini beliau mengenai kemajuan serta mencari petunjuk dan mandat untuk memastikan kedudukan dan kepentingan Malaysia dilindungi. Walaupun selepas saya meninggalkan Atlanta untuk penugasan rasmi di Milan dan Istanbul, saya terus memantau perbincangan dan sentiasa berunding YAB Perdana Menteri, dan disampaikan bimbingan beliau serta-merta kepada Ketua Perunding kami dan pasukannya di Atlanta, "kata Dato 'Sri Mustapa .

 7. Beliau berkata, dalam isu hak-hak harta intelek, Malaysia mempunyai pendirian yang tegas bahawa TPPA tidak seharusnya menghalang akses orang ramai kepada ubat-ubatan yang mampu dimiliki dan penjagaan kesihatan, dan pada masa yang sama memastikan insentif perlu bagi inovasi farmaseutikal untuk menghasilkan ubat-ubatan baru dan ubat-ubatan. "Sehubungan itu, semua pihak telah mencapai keseimbangan yang dipersetujui bersama untuk memastikan bahawa kepentingan mereka diambil kira," kata Menteri itu.

 8. Pada akses pasaran, elemen asas dalam mana-mana perjanjian perdagangan bebas, Malaysia telah memeterai rundingan dengan semua Pihak. "Tawaran baik telah dibuat oleh semua pihak di mana duti import bagi hampir semua produk akan dihapuskan. Pada asasnya, hasilnya akan menyediakan syarikat-syarikat Malaysia dengan peluang-peluang pasaran akses yang lebih besar, terutamanya dalam pasaran seperti Amerika Syarikat, Kanada, Mexico dan Peru yang mana Malaysia tidak mempunyai FTA, "kata Menteri itu.

 9. "pengeksport Malaysia akan mendapat kelebihan daya saing berbanding pesaing serantau dalam mengeksport produk seperti dari sektor elektrik dan elektronik, produk kimia, produk minyak sawit, keluaran getah, barangan kayu, tekstil serta bahagian-bahagian dan komponen automotif kami. Semua ini mewakili Eksport utama bagi Malaysia dan menjana sejumlah besar pendapatan untuk ekonomi negara dan mengambil kerja puluhan ribu rakyat Malaysia "katanya.

 10. TPPA sebagai ", perjanjian perdagangan bebas abad ke-21 menyeluruh." Kami percaya bahawa melalui TPPA, kita akan dapat menggalakkan lagi agenda perdagangan dan pelaburan kami dan membantu Malaysia mengurangkan cabaran persekitaran ekonomi global. Sebagai sebuah ekonomi terbuka dan sebuah negara yang telah mendapat manfaat daripada perdagangan terbuka dan rejim pelaburan, kita bukan sahaja perlu bergerak seiring dengan perkembangan serantau dan global tetapi juga perlu untuk meningkatkan daya saing kami.

 YB DATO 'SRI MUSTAPA MOHAMED
  MENTERI PERDAGANGAN ANTARABANGSA DAN INDUSTRI

 Oktober 5, 2015

No comments: