Wednesday, August 31, 2016

Kesian Pudin Pagoh... Jiwanya Masih Belum Merdeka ! Alahaaiii....

Kita semua faham akan maksud peribahasa "seperti anjing menyalak bukit". Suatu kerja sia sia yang TAK akan mendatangkan faedah langsung......

Kesian sungguh menyaksikan gelagat si Pudin Pagoh.‎ Sebelum anda baca kisah Pudin Pagoh yang menyayat hati, ikuti Mukadimah dibawah ini dahulu.

Sebelum detik 12 malam tadi sempena menunggu ambang kemerdekaan tanahair yang ke 59, YAB Perdana Menteri kita Datuk Sri Najib bertemu rakyat Malaysia menerusi siaran langsung dari PWTC ‎yang bersiaran di kaca telivisyen. Najib menyampaikab Amanat Merdeka.

Antara pesanan penting dalam Amanat beliau ialah kita semua kenalah menolak sekeras-kerasnya penjajahan bentuk baharu termasuklah Pengkhianatan dari dalam negara...!

Najib mahu rakyat Malaysia "Sehati Sejiwa Berikrar Untuk Berpadu dan Berjiwa Besar" demi masa depan tanahair yang kita cintai.

Tambah Najib lagi, "Sekali Merdeka..., Selamanya Merdeka!".‎ Demikianlah pesanan, amanat dan harapan pemimpin negara yang masih kental semangatnya walaupun sering diasak kiri, kanan, depan, belakang, atas dan bawah.

Hujung minggu yang lepas sewaktu Najib ke negeri dibawah bayu untuk merasmikan beberapa Mesyuarat Agung Bahagian disana, beliau juga menyentuh mengenai isu Pengkhinatan dalam parti.

Secara lantang Najib menyatakan sekiranya beliau mahu ditentang maka seharusnya juak juak yang‎ mempunyai hasrat tersebut kenalah lawan jawatan Presiden dalam parti, bukannya menjadi Pengkhinat kepada parti...

"Kalau tak setuju dengan saya sebagai Presiden, lawanlah saya, tak mengapa... Lawan ikut Perlembagaan Parti, tetapi jangan sesekali mengkhianati parti dengan cara menubuhkan parti baharu " kata Najib.

JOM kita ikuti pula kupasan sahabat blogger MIK, kisah si Pudin Pagoh yang tengah meroyan... Entah apalah masa depannya nanti ;

‎Muhyiddin Harus Tunjuk Bukti Dakwaan RM1 Bilion Dalam Akaun PM
Bekas Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin sekali lagi membuat tuduhan terhadap Datuk Seri Najib Tun Razak kononnya Perdana Menteri mempunyai hampir RM1 bilion dalam akaun peribadinya.
Tuduhan itu dibuat Muhyiddin dalam satu ceramah di Ketereh pada 26 Ogos 2016.
Seperti biasa, tuduhan berkenaan tidak dapat dibuktikan sebaliknya bertujuan untuk menambahkan persepsi buruk terhadap Najib.
Ia juga bertujuan untuk mengalihkan isu sebenar iaitu pembangkang kini sedang berpecah belah dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Pribumi) tidak mendapat sambutan.
Selain dari itu, angka itu tiba tiba muncul dari mulut Muhyiddin ketika isu DOJ makin reda dan ketika demo berkaitan itu DOJ juga nampak menemui kegagalan.
Dalam isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB), Muhyiddin memberitahu beliau terpaksa membaca The Edge untuk memahami isu sebenar. 
Dalam isu RM1 bilion ini pula, beliau mendakwa mendapat maklumat yang dikongsikan oleh Tan Sri Abdul Gani Patail yang ketika itu menjadi Peguam Negara.
Jika Muhyiddin betul-betul mempunyai bukti, sudah pasti beliau telah pun membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), takkan beliau sanggup melepaskan peluang yang ada dalam usaha menyingkirkan Perdana Menteri.
Memang tidak dapat dinafikan gosip-gosip liar ini menarik didengar apatah lagi selepas ditambah dengan rencah-rencah buatan sendiri namun malangnya tuduhan yang diuar-uarkan ini tidak pernah dibuktikan pun.
Sebaliknya ia menunjukkan Muhyiddin telah `bankrap isu' dan atas sebab itulah beliau terpaksa mengulangi isu sama, yang tidak lagi menarik minat rakyat Malaysia.
Hakikatnya semua isu yang dibangkitkannya itu telah diselesaikan malah Perdana Menteri sendiri disahkan bersih daripada sebarang tuduhan.
Bila agaknya Muhyiddin akan menerima kenyataan bahawa isu 1MDB dan derma dari negara Arab sebenarnya telah selesai.
Muhyiddin sepatutnya menumpukan perhatian kepada Pribumi yang tidak mendapat sambutan itu. Boleh Muhyiddin beritahu sekarang berapa jumlah ahli berdaftar Parti Pribumi?
Tulisan :
Beruang Biru

Sent from my BlackBerry Z30 smartphone.

No comments: