Tuesday, May 31, 2016

Ramai Yang Tidak Tahu PERMATA Sebenar Rosmah Mansor......

Beberapa hari yang lepas, nama Malaysia mendapat tempat yang membanggakan dipersada Antarabangsa apabila isteri YAB Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor menerima Anugerah Tadbir Urus Baik Global (3G Awards) 2016 di bumi Turki.

Kejayaan yang membanggakan itu dikurniakan buat Anugerah Kebajikan Kanak Kanak 3G khusus untuk Pusat Anak Permata Negara (PERMATA).

PERMATA merupakan 'air tangan' yang diilhamkan oleh Rosmah sendiri dengan matlamat untuk melahirkan generasi dan pemimpin cemerlang serta seimbang untuk mendepani cabaran pada masa akan datang dimana program seumpama ini selaras dengan agenda pembangunan insan yang menjadi kunci kepada aspirasi negara.

Sehubungan dengan 3G Awards 2016 (Global Good Governance) yang diterima, Pengerusi Eksekutif Cambridge IF Analytica, Prof Humayon Dar berkata, PERMATA yang menumpukan kepada usaha mengetengahkan bakat dan kualiti kepimpinan kanak kanak, sejak dari mula mendapat undian besar dari seluruh dunia, menewaskan calon calon lain dalam kategori itu.

Tahniah dan Bravo Datin Seri Rosmah Mansor...!

Dunia memberikan pengiktirafan. Satu kejayaan yang wajib untuk kita berasa bangga... 

Kesabaran dan kesungguhan Rosmah Mansor akhirnya dengan izin Allah swt mencipta kejayaan diperingkat antarabangsa dan perakui oleh negara negara luar.

Hebat sungguh cetusan ilham Rosmah dan tidak pelik sekiranya PERMATA mampu menjadi Role Model untuk diikuti oleh beberapa negara maju. Satu contoh terbaik ‎tentang pendidikan awal kanak kanak. 

Sudah pasti beberapa negara maju mahu belajar bagaimana kaedah PERMATA mengenal pasti keupayaan IQ kanak kanak. 

Walaupun pada peringkat awalnya ramai yang tidak faham dengan kewujudan PERMATA dan terlalu cepat membuat tohmahan kononnya ianya suatu pembaziran. Namun begitu, atas dasar kesabaran penuh keikhlasan Rosmah Mansor harungi juga rintangan dan cekal bekerja kuat agar matlamatnya mahu meletakan nama PERMATA diperingkat antarabangsa dan dunia menemui kejayaan...!

Menyedari hakikat bahawa kanak kanak adalah aset negara dan bakal memimpin generasi akan datang, maka Rosmah tetap dengan pendiriannya mahu meneruskan program PERMATA membantu negara kita menyediakan pembangunan Modal Insan yang terbaik. Beliau tidak pernah sesekali pun patah semangat dengan sebarang tohmahan yang dilemparkan !

Apa yang penting adalah nawaitu Rosmah yang mahu dilihat sebagai seorang yang menyumbang kepada program ini...tak perlulah melihat dirinya sebagai isteri Perdana Menteri.

Tahniah PERMATA  !

Sent from my BlackBerry Z30 smartphone.

Tuesday, May 10, 2016

Apa Kata Kalau Khir Toyo Jadi Calon Parlimen Sungai Besar...? Rafidah Aziz Pula Calon Parlimen Kuala Kangsar...?

Berikutan dengan kekosongan dua kerusi Parlimen akibat dari tragedi nahas helikopter di Sarawak minggu lepas, kini kita menantikan keputusannya dari pihak Suruhanjaya Pilihanraya [SPR] samada akan diadakan atau tidak Pilihanraya Kecil [PRK] untuk Parlimen Sungai Besar dan Parlimen Kuala Kangsar....?

Tragedi yang meragut 6 nyawa membabitkan dua Ahli Parlimen UMNO BN iaitu Allahyarhamah Datuk Noriah Kasnon [Sungai Besar] dan Dato Wan Muhammad Khair-il [Kuala Kangsar].

Sekiranya diadakan PRK dikedua dua Parlimen, sudah pastilah persoalannya nanti adalah mengenai calon calon yang layak bertanding memikul tugas berat untuk mempertahankan kerusi UMNO-BN.

Terlebih dahulu marilah kita sama sama meninjau sepintas lalu keputusan PRU yang lalu untuk kedua dua Parlimen. Bermula dengan Parlimen Sungai Besar.....

Nampak....? Walaupun tiga penggal berturut-turut berjaya dimenangi oleh Allahyarhamah Datuk Noriah Kasnon, tetapi jelas terbukti majoriti undi semakin menurun. Mood pengundi di Selangor sudah tidak mahu lagi menerima calon BN. Pada PRU 13 majoriti undi BN hanya tinggal 399 sahaja, kategori nyawa nyawa ikan.

Senario yang agak sama untuk calon UMNO-BN di Parlimen Kuala Kangsar. Kemenangan Allahyarham Wan Khair-il pada PRU 13 juga menyaksikan penurunan pada undi majoriti berbanding dengan PRU tahun 2008 dan 2004.

Kedudukan di Parlimen Kuala Kangsar bukanlah berada dalam keadaan selamat, perlukan beberapa WOW faktor untuk pertahankan kerusi BN.

Apakah kemenangan bergaya oleh BN pada PRN Sarawak minggu lepas akan memberikan tempias di Semenanjung khususnya pada PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar....?

Apakah perubahan sikap pengundi pengundi kaum cina Sarawak yang kembali mendakap BN dan menolak DAP akan turut sama berlaku di Selangor dan Perak....?

Sebagai penutup bicara, kita pasti tertanya tanya siapakah calon calon yang layak untuk dijadikan pertaruhan agar kedua-dua kerusi Parlimen ini kekal bersama BN?

Bukanlah satu isu yang besar sekiranya Pengerusi BN Datuk Sri Najib memilih mantan Menteri Besar Selangor Dr Khir Toyo sebagai calon untuk Parlimen Sungai Besar... Anak keturunan jawa ini sememangnya seorang tokoh yang sangat dihormati, disegani dan disukai di bumi Sungai Besar. "That is his territory !! "

Janganlah diantara kita mahu persoalkan statusnya sebagai banduan sedangkan berlambak-lambak pimpinan Pembangkang adalah bekas banduan seperti Anwar Ibrahim, Lim Guan Eng, Mahfuz Omar, Solahuddin Ayub pernah menjadi Ahli Parlimen.....

Lagi pun hukuman penjara keatas Khir Toyo tidak melebihi setahun dan beliau tidak pernah hilang kelayakan untuk bertanding pada mana mana Pilihanraya. Malah pada tanggal 27 Mei 2016 ini, selesailah sudah tempoh untuk Khir Toyo menjalani hukuman terhadapnya.

Yang perlu kita utamakan adalah pilihan pengundi di bumi Sungai Besar. Sudah pastilah mereka mahukan seseorang yang mereka senangi dan sukai. Pada nama dan batang tubuh Dr Khir Toyo ianya bukanlah mustahil untuk dijadikan faktor buat BN pertahankan kerusi Parlimen Sungai Besar.

Mengambil kira tempoh dan penggal 2013 akan berakhir tidak lama lagi, wajarlah juga jika Datuk Sri Najib hanya perlu memikirkan untuk menang, pertahankan kedua Parlimen agar momentum kemenangan ini boleh menjadi 'mood' yang baik sebagai bekalan mendepani PRU 14.

Sehubungan dengan itu juga, kaedah membawa kembali veteran veteran UMNO seperti Tan Sri Rafidah Aziz sebagai calon Parlimen Kuala Kangsar dilihat sebagai satu formula untuk BN kekalkan kerusi dan menafikan peluang untuk Pembangkang mencipta kemenangan.

Mantan Ketua Wanita UMNO yang pernah menjadi Menteri kanan ini juga mampu meraih sokongan dari pengundi dalam Parlimen Kuala Kangsar. Apa yang penting buat BN ialah pertahankan kemenangan, itu sahaja !

Sekiranya Najib berani membuat keputusan memilih Rafidah Aziz, beliau akan dianggap sebagai pemimpin yang berjiwa besar sekaligus berjaya 'check-mate' gerombolan Pro Tun Dr M untuk bekerja kuat membantu UMNO mempastikan Rafidah Aziz menang.......

Akibat Kalah Teruk Di Sarawak Maka Rafizi Pun Menjadi Bertambah BODOH....!

Agak agaknya Dewan Bahasa dan Pustaka boleh memikirkan satu perumpamaan yang baru menggantikan 'Bodoh Seperti Lembu' untuk ditukarkan kepada 'Bodoh Seperti Rafizi'.

Heboh semalam dilaman media sosial usaha jahat Gay Boy PKR masih meneruskan agenda fitnahnya terhadap YAB Datuk Sri Najib Tun Razak.... Barangkali mungkin Rafizi ingin 'divert issue' kekalahan memalukan Pembangkang di PRN 11 Sarawak, maka Ahli Parlimen Pondan ini, eh! silap... Ahli Parlimen Pandan ini cuba mencipta satu lagi kisah dongeng menfitnah Najib !

Menerusi laman sosial, Rafizi bersungguh sungguh menabur fitnah kununnya Najib campurtangan urusan pihak MBSB dengan mengarahkan agar Notis Bankrap keatas Ketua UMNO Bahagian Kepong dibatalkan.

Padahal sekiranya kita teliti sendiri isi kandungan surat yang dikeluarkan oleh Ketua Setiausaha Sulit Perdana Menteri, Tan Sri Shukry tidak ada langsung arahan daripada Najib kepada pihak MBSB untuk membatalkan proses bankrap terhadap Ketua UMNO Bahagian Kepong.

Secara jelas surat itu meminta pihak MBSB diminta membuat tindakan yang sewajarnya, sekaligus ianya terserah kepada pihak MBSB untuk membuat keputusan! Namun begitu, sepertimana biasa spesis seperti Rafizi memang mahu memutarbelitkan fakta supaya kerja jahatnya memfitnah Najib akan terlaksana.....

Pada tajuk surat tersebut juga jelas menyebut mengenai ada cadangan untuk Ketua UMNO Bahagian Kepong, Datuk Hj Rizuan mahu menyelesaikan apa sahaja yang tertunggak dengan pihak MBSB diluar Mahkamah. Sudah pasti ini suatu kaedah dan proses yang biasa dilakukan oleh mana mana 'debtor' yang berdepan dengan situasi sebegini. Ianya sering berlaku dalam usaha mendapat penyelsaian yang baik [amicable settlement] dan menguntungkan kedua-dua belah pihak, Win Win Situation.

Kesian Rafizi.... usaha kerja jahatnya masig gagal lagi !!

Monday, May 9, 2016

Tun Dr M Dan Kit Siang Jangan Mimpi Mahu Selamatkan Malaysia Setelah Mereka Tak Selamat Di Sarawak.....

‎Pilihanraya Negeri Sarawak ke 11 (PRN 11) baru sahaja melabuhkan tirainya kelmarin dan kita menyaksikan sendiri juak juak Pembangkang memperolehi kemaluan yang besar disana....

Tahniah dan Bravo buat 'Team Adenan' dibawah kepimpinan Tan Sri Adenan Satim‎ yang menang besar melebehi jangkauan 2/3 majoriti setelah berjaya mendapat 72 kerusi DUN.

Pukulan 'Ngap Sayot' benar benar membuatkan pimpinan juak juak Pembangkang sesak nafas dan senak perut! Tidak ada diantara mereka menjangkakan akan kalah teruk dan mendapat kemaluan yang besar....

Hakikatnya kini jelas terbukti pengundi kaum cina dah mula 'fed up' dan jelek dengan kempimpinan DAP. Keputusan mutlak mwnyaksikan parti Chauvanist DAP hilang 5 kerusi, PAS dan serpihannya Amanah gagal bertapak di bumi kenyalang dan PKR tak berjaya menambahkan bilangan kerusi kekal dengan hanya 3 sahaja....

Kit Siang sudah mula taici.... Dia menyalahkan PKR dan PAS kerana berlakunya pertindihan calon dan formula untuk berlawan 'straight fight' satu lawan satu dengan calon BN gagal dibeberapa tempat.

Keputusan yang diterjemahkan melalui undi kaum cina yang beralih arah menyokong calon BN dan bukannya DAP sebenarnya disebabkan oleh kesilapan Kit Siang sendiri....

Sebelum ini kaum cina yakin dengan matlamat hala tuju Kit Siang membawa DAP. Malangnya apabila di semenanjung tanahair ini, setelah Kit Siang terpaksa menunggang 'aura' Tun Dr Mahathir dengan matlamat mahu tumbangkan Datuk Sri Najib, tidak mustahil kaum cina dah mula hilang konfiden dengan kekuatan DAP...

Sepatutnya DAP mampu berdiri GAH untuk membuktikan kekuatan mereka sendiri dan bukannya menunggang Tun Dr M yang sudah hampir dua kali lipat usia pencen....

Kita kenal kaum cina ini sangat pandai dengan membuat kira kira dan menghitung angka. Secara sifir mudah mereka membuat kesimpulan bahawa jika hendak tumbangkan Najib pun DAP tak mampu menggunakan kekuatan sendiri sebaliknya terpaksa mengemis kekuatan orang lain, sudah pasti pengundi cina di Sarawak  sudah nampak kelemahan sebenar parti DAP.

Malah modal air liur pimpinan DAP hanya menjaja cerita fitnah dan semua keburukan pimpinan BN sahaja.... Tidak seperti "Team Adenan" yang mampu membela nasib semua kaum di bumi kenyalang.

Kesian Kit Siang.... janganlah sampai tak boleh tidur malam dan siang. Rungutan dikalangan mereka sesama sendiri terngiang-ngiang setelah gagal dan dimalukan oleh team Bujang Senang !

Berbalik kepada tajuk posting Blog MIK diatas tadi, apakah Tun Dr M dan Kit Siang bersama barua barua murahan mereka masih mahu menggapai angan angan Selamatkan Malaysia sedang mereka tersungkur dan tidak selamat di Sarawak ?

Sent from my BlackBerry Z30 smartphone.